Autor Wątek: Maraton rowerowy Wisła 1200 2019  (Przeczytany 10950 razy)

Offline Mężczyzna Piotr1975

• Miasto: Bruksela
  • Na forum od: 08.11.2017
Maraton rowerowy Wisła 1200 2019
« 26 Paź 2018, 22:21 »
1 listopada rozpoczynają się zapisy na drugą edycję maratonu Wisła 1200 . Start 6 lipca 2019 roku.
Nieskończenie mądry jest nasz Stwórca Pan
Swoje dzieło dał obejrzeć również mnie

Offline Mężczyzna marszy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 23.07.2013
Odp: Maraton rowerowy Wisła 1200 2019
« 1 Lis 2018, 11:58 »
Szybko poszło, rano ruszyły zapisy i już 50 nazwisk na liscie. Do tej pory omijałem ultramaratony, bo kojarzyły mi się z napieraniem szosą po jezdniach, ale po przeczytaniu relacji z zeszłorocznej Wisły stwierdziłem, ze trzeba się w lipcu stawić na starcie. Do zobaczenia na trasie.

Offline Mężczyzna Johnny_n

• Miasto: Bestwina
  • Na forum od: 09.05.2018
« 5 Lis 2018, 14:04 »
Patrzę na listę, a tam już 152 osoby! Ciekawe do ilu dobije lista? Niewątpliwie ta impreza osiągnęła sukces, przynajmniej jeśli chodzi o zainteresowanie.
"Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie i to robi" - A.Einstein

Offline Mężczyzna LKRISS

• Moderator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.11.2018
    • simrace.pl
« 7 Lis 2018, 17:47 »
Licznik bije a czas ucieka - 172/300 zajęte tak więc opłacone. Przynajmniej cześć urlopu na przyszły rok rozplanowana  :D
Polski Klub MTB

Offline Mężczyzna marszy

« 7 Lis 2018, 19:35 »
Mam wrażenie, że po początkowym szale zapisy mocno spowolniły, niemal stanęły. Pewnie będzie spory rzut wpłat w okolicach świat/nowego roku, a reszta wyjdzie na koniec stycznia.

Ciekawe, czy dobija do limitu w 2019?

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 7 Lis 2018, 20:59 »
Jak na razie to zapisało się niewiele osób, które startowały w ubiegłym roku. Może przed startem coś się jeszcze zmieni ale teraz z pierwszej 20-tki chyba tylko jedna. 
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 7 Lis 2018, 21:28 »
Jechać drugi raz to już nie to samo. Pierwsza edycja miała ten rzadki efekt, że nikt nie wiedział czego się spodziewać, jaki rower brać, jakie opony, jak będzie wyglądać trasa. Jazda w ciemno, zagadka.Teraz debiutanci będą wiedzieć dużo więcej niż my wiedzieliśmy ;-) ja się raczej nie wybieram.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

RDK

• Gość
« 7 Lis 2018, 21:46 »
No i może zabraknąć węża...

Offline Mężczyzna Wigor

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 19.03.2015
« 7 Lis 2018, 22:03 »
Dlatego powinna być 2-letnia przerwa, mogliby to robić na zmianę z TC

Offline Mężczyzna Konrad Adkonis

• Miasto: Słupsk
  • Na forum od: 25.04.2018
« 7 Lis 2018, 22:36 »
Pewnie i nie to samo, aczkolwiek są chyba imprezy, które są robione cyklicznie, co roku,  jak choćby MPP...i chyba ze względu na unikalną atmosferę, cieszące się powodzeniem.
Ja zamierzam jednak sprawdzić jak będzie po raz drugi 😎
No ale... Wigor też trochę racji ma... doszły nam kolejne ciekawe imprezy w kalendarzu, a sezon dłuższy być nie chce i trzeba będzie wybierać 😕

Offline Mężczyzna Johnny_n

• Miasto: Bestwina
  • Na forum od: 09.05.2018
« 7 Lis 2018, 23:41 »

Też o tym pomyślałem (z resztą o tym rozmawialiśmy) - Wisła1200 co dwa lata i byłoby lepiej. TC wypełniłoby lukę, zamiast wciskać się w trudna końcówkę sezonu, która wygląda tak:
- 15.08 - TC
- 24-29.08 - GMRDP
- 4.09 - 8.09 - Bałtyk - Sudety Tour 2001
- 15.09 - MPP
Szkoda...
"Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie i to robi" - A.Einstein

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 8 Lis 2018, 10:36 »
Jechać drugi raz to już nie to samo. Pierwsza edycja miała ten rzadki efekt, że nikt nie wiedział czego się spodziewać, jaki rower brać, jakie opony, jak będzie wyglądać trasa. Jazda w ciemno, zagadka.Teraz debiutanci będą wiedzieć dużo więcej niż my wiedzieliśmy ;-) ja się raczej nie wybieram.
W szczególności jak mocno popada ;)

Offline Mężczyzna Raphael

• lubię płynąć pod prąd i jechać pod wiatr...
  • Miasto: Garbatka-Letnisko
  • Na forum od: 07.10.2014
« 8 Lis 2018, 10:48 »
W szczególności jak mocno popada ;)
Jako mieszkaniec Powiśla zgdadzam się. Mokra Wisła byłaby (będzie?) rzeźnią. I ktoś jadący drugi raz korzystając z doświadczenia z poprzedniej edycji może się srogo pomylić (np. w doborze opon).

Offline Mężczyzna marszy

« 8 Lis 2018, 11:32 »
Ale TC nie jest imprezą skierowaną do tego samego grona uczestników co GMRDP, BST, MPP i podobne. Z pozostałymi ultra łączy ją jedynie idea self-supported. Owszem, jakiś tam procent się zazębia, ale to dwie inne bajki, dwa inne style jazdy, doświadczenia, wymagania i przygotowanie. Dwa - Zielna to data dla niektorych mtbowców kultowa i raczej nie podlega zmianie z uwagi na kalendarz pozostałych etapówek w sezonie. Data sierpniowa ma też spore znaczenie organizacyjne, jesteśmy po sezonie deszczowym. Przy takiej trasie ma to kolosalne znaczenie.

Niemniej mam wrażenie, że TC trochę Wisłę kanibalizuje (z pierwszej 20 Wisły są na liście dwie osoby, w tym Zbyszek, który jeździ wszystko i chyba traktuje starty jako jednorazowe trofea). Właśnie tym wspomnianym przez ola efektem nowości i nieznanego. Organizator niespecjalnie stara się oba produkty odpowiednio - przepraszam za francuski - targetować, społecznośc etapówkowa podchodzi z mocnym dystansem, nie zmobilizował "sierot" po TC, za to przeciaga zawodników z drugiej swojej imprezy.  Oby przetrwał okres docierania, bo na dziś jest duża szansa, że TC będzie kolejnym wznowieniem z cyklu pierwszy i ostatni raz, co i TC i Wiśle na dobre nie wyjdzie.

To jest pewien pomysł, bo każda formuła się wyczerpuje. Im bardziej stawia na tajemniczość i nieznane, tym szybciej. Chociaż czasy mamy takie, że i Golonko i Grabek i Zamana mają niemal komplety na startach, co nie przeszkadza w rozkwicie nowych, mniejszych imprezy (w 2019 będzie np. etapówka mtb na......Pomorzu).

Offline Mężczyzna Fagetus

• Miasto: Lubin
  • Na forum od: 18.03.2016
« 9 Lis 2018, 09:13 »
Myślicie trochę zbyt wąskimi kategoriami. Obie imprezy - W1200 i TC mają za zadanie zebrać duużo szersze grono uczestników - już pierwsza Wisła zachęciła b.dużo kolarzy którzy nigdy ultra nie jeździli. TC celuje w jeszcze inne grupy - np. tych dla których Wisła jest za płaska :) a asfalt jest be. Światek ultra w Polsce jak do tej pory jest bardzo hermetyczny i ograniczony mocno do szosowców - czy to już jest czas na zmiany i poszerzenie bazy? Się zobaczy. Ja bym miał jedną sugestię - wprowadzić dystans połówkowy, jako że jest sporo ludzi którzy niekoniecznie chcą poświęcać cały tydzień na jedną "przejażdżkę". Większość imprez ultra ma limity kilkudniowe.
Co do kanibalizacji to na początku na pewno tak będzie - czy jest tu ktoś kto poświęcałby dwa tygodnie urlopu na dwie nowe imprezki bez wsparcia? Jak sądzę warto spróbować tego i tego żeby wyrobić sobie zdanie co nam bardziej pasuje (o ile). Ja np. w tym roku na Wisłę jechać nie mogłem, chciałem jechać w 19, teraz jednak wolę TC.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum