Autor Wątek: Maraton rowerowy Wisła 1200 2019  (Przeczytany 10953 razy)

Offline Mężczyzna ekokrzychu

• Miasto: Radzionków
  • Na forum od: 27.09.2013
Odp: Maraton rowerowy Wisła 1200 2019
« 18 Lis 2018, 13:59 »
Witam

Nareszcie ktoś nazwał "rzeczy po imieniu" bo (przepraszam) ale tych bredni na wyższością tego i tamtego już nie dało się czytać.

Pozdrawiam wszystkich którzy kręcą dla fanu

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 18 Lis 2018, 14:40 »
A ja polecam więcej luzu i wnikliwego czytania cudzych wpisów zanim posądzicie kogokolwiek o stawianie wyżej czegoś nad czymś innym, bo:

(przepraszam) ale tych bredni (...) już nie dało się czytać.

Wisła była super, bo przekrój uczestników i podejścia do imprezy był bardzo szeroki. Obiektywnie jednak dobre sportowe osiągnięcie to była domena kilku, może kilkunastu zawodników (do których sam siebie nie zaliczam). A to czy nazwiemy to ultramaratonem, rajdem czy turystyką, to jest sprawa wtórna.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Online Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 18 Lis 2018, 15:09 »
tak z punkty widzenia amatora gawędziarza i osoby której coś tam się chce jeździć to tak wam powiem, że sr...cie trochę żalem.
Zluzuj troszkę rajtuzy i nie bierz takich luźnych rozmów za poważnie  ;)
Tak samo można powiedzieć, że Ty również sr... żalem. Tak samo jak ci mocni narzekają na słabe limity, tak Ty wyśmiewasz się z tych mocniejszych bo przecież do prawdziwych prosów to im dużo brakuje.

Po prostu na takich imprezach różni ludzie szukają różnych wrażeń. Osobiście po prostu nie widzę sensu startu w imprezie sportowej, gdzie mam jechać tempem jak na wyprawie. Po co mam płacić kasę za coś co mam za darmo? Ultramaraton oznacza dla mnie pewien znaczący próg trudności. Próg by który osiągnąć muszę mocno wyjść ze swojej granicy komfortu. A nie że przejadę czysto turystycznie, śpiąc po 8h na dobę jak jadę wyprawę - i dalej jestem "ultrasem".

Nie musisz się zgadzać z takim punktem widzenia - ale teksty o sr... żalem to sobie daruj, każdy ma prawo do swojego spojrzenia na sprawę i nie ma jednego obowiązującego wszystkich.

Frugo

• Gość
« 18 Lis 2018, 15:58 »
absolutnie jestem wyluzowany.
To nie ja zacząłem dyskusję o limitach i ultra/nie ultra.
Każdy jedzie co chce i jak chce.
Jeśli jest limit jakiś to każdy chce się zmieścić w jakiś swoich zamierzeniach.
Jeśli coś ma za duży limit i przeszkadza czołówce to że ktoś dojeżdża po nich 100-150 godzin później po nich to zawsze mogą wystartować w czymś ambitniejszym. Dalej jestem luźny z takim gadaniem.
Chodzi mi o to, że część osób startuje wiedząc że będą słabi, będzie za duży w ich mniemaniu limit, i potem piszą że to czy tamto źle. No to powtórzę znowu. Jest fura innych ultra/rajdów i można zrezygnować z tych słabych.

Frugo

• Gość
« 18 Lis 2018, 16:01 »

[/quote]

Osobiście po prostu nie widzę sensu startu w imprezie sportowej, gdzie mam jechać tempem jak na wyprawie. Po co mam płacić kasę za coś co mam za darmo? Ultramaraton oznacza dla mnie pewien znaczący próg trudności. Próg by który osiągnąć muszę mocno wyjść ze swojej granicy komfortu. A nie że przejadę czysto turystycznie, śpiąc po 8h na dobę jak jadę wyprawę - i dalej jestem "ultrasem".

[/quote]

dla ciebie 60h jazdy non stop jest ultra, dla innego samo przejechanie 1200 km na raz (ze spaniem w agro, obiadem w knajpie i piwem pod sklepem) też jest ultra.
Formuła jest opisana, limit zadany, gdzieś każdy musi zacząć bo jak potem masz zrobić kwalifikacje do Bałtyk Bieszczady jak nie wiesz ile możesz jechać.
Więc te "ultra dywagacje" przepraszam ale deczko podszyte są pogardą dla tych słabych/wolnych.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 18 Lis 2018, 16:45 »
Jeśli coś ma za duży limit i przeszkadza czołówce to że ktoś dojeżdża po nich 100-150 godzin później

może swoją wypowiedź poprzesz jakimiś cytatami?

Więc te "ultra dywagacje" przepraszam ale deczko podszyte są pogardą dla tych słabych/wolnych.

Trochę imprez już ukończyłem i jedyne co zaobserwowałem to szacunek dla tych najsłabszych. Nie raz i nie dwa było mówione i pisane na forum, że ci co jada na końcu to z reguły są dużymi twardzielami, często do mety dojeżdżają wyglądając jak zombie. Ich wysiłek, kryzysy z którymi się zmagają są nie mniejsze niż czołówki. Przez to, że są wolniejsi muszą więcej nocy zarywać.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
« 18 Lis 2018, 16:48 »
W ten sposób patrząc, to dla mnie wycieczka 3 dniowa gdzie jechałem kilka godzin dziennie, długo spałem i coś tam zwiedzałem, też jest "ultra", bo nigdy nie byłem na takiej długiej wycieczce i nawet tyłek mnie bolał potem ;)

Do mnie przemawia definicja długości jazdy w stosunku do nie-jazdy...

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 18 Lis 2018, 17:02 »
Dla mnie zarzuty, że limit na Wiśle jest zbyt łagodny i że dlatego jest to impreza turystyczna jest zupełnie bez sensu. Przecież to nie przeszkadzało najlepszym potraktować go na sportowo.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Online Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 18 Lis 2018, 17:11 »
Do mnie przemawia definicja długości jazdy w stosunku do nie-jazdy...

Bo ta definicja najlepiej mówi o stopniu obciążenia organizmu, bez różnicowania możliwości poszczególnych organizmów. Dlatego jechanie powoli (bo takie ma ktoś możliwości), ale bardzo długo uznałbym za ultra. Natomiast jazda z postojami na oglądanie koncertów - to już jest dla mnie rytm zdecydowanie turystyczny. Podkreślam, że to moja prywatna ocena, każdy może mieć swoją własną.

Nieraz tu już pisałem, że mam duży szacunek dla osób jadących na samym tyle stawki, sam też miałem okazję tak jechać i to nieraz, wspierając osobę z tyłu stawki - a to najlepiej uczy szacunku dla ich wysiłku. Tak więc teksty o tym jaki ktoś ma ból dupy z tego powodu zwyczajnie nie są na miejscu. To jest po prostu luźna rozmowa o tym co kto uznaje za taki typ wyścigu, jakie kto ma tego kryteria itd.

Można po prostu patrzeć na maraton z różnych optyk i ja tak właśnie robię. Przykładowo z jednej strony nie jestem w stanie uznać przejechania MRDP po limicie za jego ukończenie, gdybym sam dojechał po limicie uznałbym to za nieukończenie i odmówiłbym przyjęcia statuetki. Ale z drugiej strony bardzo doceniam wysiłek ludzi co limit przekroczyli walcząc do upadłego czasem po 11-12 dni na trasie. Dali z siebie wszystko i skoro wewnętrznie czują że maraton ukończyli - nie mnie to negować, przyjmuję ich punkt widzenia.

Offline Mężczyzna LKRISS

• Moderator
  • Na forum od: 04.11.2018
    • simrace.pl
« 19 Lis 2018, 19:15 »
Tymczasem jak patrzę to ponad 90% z limitu miejsc jest już wykorzystana. Więc można śmiało zaznaczyć, że zapisy na przyszłoroczną edycję rozeszły się jak świeże bułeczki. Cena również nie odstraszyła a więc skoro jest popyt na tego typu imprezy to jest i podaż. A czy i jak to nazwie organizator to jakie to ma znaczenie skoro nigdzie nie jest jasno zdefiniowane co to są tak naprawdę ultramaratony rowerowe.
Polski Klub MTB

Offline Mężczyzna LKRISS

• Moderator
  • Na forum od: 04.11.2018
    • simrace.pl
« 26 Lis 2018, 22:49 »
Limit uczestników ma zostać zwiększony do 400 os. Oficjalne potwierdzenie soon. Tymczasem na liście startowej jest już 322 chętnych.

Wisła 1200 - 6 dni w 6 minut

więcej z relacji w podsumowaniu na FB

https://tiny.pl/th9mb
Polski Klub MTB

RDK

• Gość
« 7 Gru 2018, 14:33 »
W ramach szeroko pojętej edukacji: Flis to jest spuszczanie statków Wisłą  ;)

Offline Mężczyzna Johnny_n

• Miasto: Bestwina
  • Na forum od: 09.05.2018
« 14 Gru 2018, 12:41 »
Patrzę na licznik, a tam już 368 osób! Niezłe zainteresowanie... Nawet jak zwiększą limit do 400, może braknąć miejsc dla wszystkich chętnych. Co ciekawe, wiele osób, które zarzekały się na mecie, że więcej tego nie pojadą (łącznie ze mną), jest już na liście...  :)
"Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie i to robi" - A.Einstein

Mariobiker

• Gość
« 14 Gru 2018, 13:52 »
Co ciekawe, wiele osób, które zarzekały się na mecie, że więcej tego nie pojadą (łącznie ze mną), jest już na liście...  :)
Na pewne schorzenia nie ma lekarstwa ;)

Offline Mężczyzna greenmark

• Miasto: Grodziec
  • Na forum od: 14.05.2017
« 29 Gru 2018, 01:33 »
Mała statystyka

Osoby, które dokonały zgłoszenia

Przedziały wiekowe

16-18   1
19-29   54
30-39   172
40-49   154
50-59   29
pow. 60   4
SUMA: 414

Wiek najstarszego zawodnika - 64
Wiek najmłodszego zawodnika - 17

Kobiety: 35
Mężczyźni: 379

Osoby, które opłaciły (przydzielone numery)

Przedziały wiekowe

16-18   1
19-29   39
30-39   93
40-49   88
50-59   19
pow. 60   3
SUMA: 243

Wiek najstarszego zawodnika - 62
Wiek najmłodszego zawodnika - 17

Kobiety: 22
Mężczyźni: 221

Wyraźnie widać, że należy śpieszyć się z wpłatami. 243 osoby opłaciły. Zakładając limit 300 uczestników, zostało 57 miejsc.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum