Autor Wątek: Jaki rower wybrać?  (Przeczytany 6480 razy)

SobonPiotr

• Gość
Jaki rower wybrać?
« 2 Kwi 2007, 20:44 »
Jestem początkowym składaczem i potrzebuję roweru. Dotychczas moje przygody z rowerami były dość proste, kupowanie roweru po okazjach i wymiana komponentów na lepsze. Teraz chciałbym złożyć sobie coś lepszego, coś odpowiedniego dla mnie.
Jakiego roweru potrzebuję?
Potrzebuję roweru, który będzie zarówno sprawdzał się długich trasach po asfalcie (góra 200km na dzień), ale także na ciężkie i trudne trasy po lasach (wystające korzenie, gwałtowne opady i wznoszenia). Jestem przygotowany na to, że w zależności od wybranej trasy będą zmieniane opony, podobnie chcę zrobić z amortyzatorem (regulowany, twardy/miękki). Jednak nie wiem jak dobrać rower by był w miarę uniwersalny.
Od razu zaznaczam, że nie jestem sprawnym kolarzem czy niesamowitym crossowcem. Po prostu raz jeżdżę po prostej drodze, a innym razem wybieram trasę ciężką (ale nie hardcore).

Wiecie już czego oczekuję od roweru (taka pół kolarka/ pół freeride - ale bez bajerów), czas przejść na sprawy mniej techniczne. Do wydania mam góra 1500zł (możliwe podbicie troszkę w górę, ale nie za bardzo). Chciałbym by ktoś poleciłmi wszystkie komponenty, lub półprodukty, cokolwiek co pomoże mi taki rower złożyć. Dodatkowo jakieś dobre opony zarówno do jazdy szosowej jak i cięższej, bo na tych samych to nie ma jazdy.

Mam 185cm wzrostu, ważę 75kg. Nie wiem czy coś ejszcze jest potrzebne. W razie czego piszcie tutaj, a postaram się szybko odpowiadać.

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Re: Jaki rower wybrać?
« 2 Kwi 2007, 21:51 »
Cytat: "SobonPiotr"
(taka pół kolarka/ pół freeride - ale bez bajerów).

Ten fragment mnie rozwałił  :D

Chyba najlepszy dla Ciebie będzie rower crossowy, jak duzo asfaltu to przyda się blokada amortyzatora. Do wybrania właściwego rozmiaru ramy potrzebna jest też wewnętrzna długość nogi. Pamiętaj jednak, że nie ma roweru uniwersalnego.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

SobonPiotr

• Gość
Jaki rower wybrać?
« 2 Kwi 2007, 22:59 »
Cytat: "arkadoo"
Chyba najlepszy dla Ciebie będzie rower crossowy, jak duzo asfaltu to przyda się blokada amortyzatora.

Osobiście nie chcę go blokować całkowicie, gdzieś widziałem coś takiego, co normalnie ma skok 100mm, a po specjalnym zabiegu zmniejsza się toto do 50mm, czyli w sam raz na nasze Polskie drogi. :}
Ilu ludzi tyle rodzajów wyboru ramy. Już słyszałem o pionowym wstawieniu dłoni, między górną część ramy a krok, a lekkim ugięciu nóg do momentu poczucie bólu w korku i wiele innych. :D Uważam jednak, że rama to pryszcz, wybrać ramę nie jest cieżko, przeważnie określone modele mają kilka rozmiarów.
Dobrze wiem, że nie ma roweru uniwersalnego. Jak coś jest dobre do wszystkiego, to znaczy, że jest do niczego. :P Ja chcę jedynie rower, którym mogę ruszyć w długie trasy, a po zmianie opon nie będzie problemów z trasami o róznorodnym podłożu. :D

rowerzysta72

• Gość
Jaki rower wybrać?
« 9 Kwi 2007, 11:20 »
jak kolega zauważył najlepszy będzie rower crossowy,co do osprzętu to wszystko zależy od finansów powiedzmy że na deore powinieneś złożyć,tak myślę choć mogę się mylić w jedną lub drugą stronę,no ale zostaje amor żadny rewelacji za taka kase nie kupisz,jak kupiłem rower miałem suntour nrx 6000, po małej kolizji zmieniłem na nrx 9100,i zrobiłem wielki bład(6000 działa lepiej jak 9100) 6000 kosztował ok 200zł a 9100 ponad 600zł,tak wiec nie polecam 9100,ja zastanawiam się nad rock shox reba,no ale to kosztuje i jeśli nie w tym to napewno w następnym roku zmienie. jeżdżę na meridzie crosswey 8700 z 2004, możesz zobaczyć jak wygląda i na jakim osprzęcie na www.magazynrowerowy.pl katalog z 2004. pozdrawiam i życze udanych zakupów

Offline Jarek P.

• Miasto: Bochnia-Nowy Wiśnicz
  • Na forum od: 05.09.2007
Jaki rower wybrać?
« 7 Wrz 2007, 08:08 »
Skoro już taki temat powstał to i ja zadam pytanie. Kiedyś to funkcjonowały dwie kategorie rowerów, kolarzówki i składaki ;-) a teraz .... masakra. Czy po doposażeniu coś takiego sprawdzi się w podróżowaniu w warunkach asfalt/drogi o utwardzonej nawierzchni. Nie chodzi tu oczywiście o konkretny model ale o typ roweru. Wiem, że najlepszy byłby treking ale nie wszystkie gadżety w tych rowerach uważam za potrzebne a są one dokładane kosztem lepszego osprzętu.
http://www.rower.com.pl/index.php?main_page=product_info&cPath=6_698_458_465&products_id=5921&cPath=

Jaki rower wybrać?
« 7 Wrz 2007, 08:20 »
Spokojnie da się na nim podrózówać, zwróć uwagę tylko czy ma otwory pozwalające zamontować tylny bagażnik.

Offline Jarek P.

Jaki rower wybrać?
« 7 Wrz 2007, 09:32 »
O'k w razie czego jest pan Józio ze spawarką ;-) Wiem cos o tym bo dawno temu zbudowałem rower na 4 osoby na czterech kołach.

Offline Mężczyzna mordimer

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 15.06.2006
    • http://www.wyprawy.yoyo.pl
Jaki rower wybrać?
« 7 Wrz 2007, 11:21 »
Cytat: "Jarek P."
O'k w razie czego jest pan Józio ze spawarką ;-) Wiem cos o tym bo dawno temu zbudowałem rower na 4 osoby na czterech kołach.

bardzo ciekawa sprawa, a masz jakies zdjecia tego roweru? osobliwe...

Jaki rower wybrać?
« 7 Wrz 2007, 11:46 »
Cytat: "Jarek P."

Rama jest z aluminium więc raczej zapomnij o takich zabawach jak dospawanie czegoś. Poszukaj takiej, która ma te otwory. Poprzeglądaj dobrze sklepy, bo powoli zaczynają się sezonowe wyprzedaże. Może coś z unibike?

Offline Jarek P.

Jaki rower wybrać?
« 7 Wrz 2007, 12:47 »
Ze spawaniem to oczywiście był żart. A foto rowerka (?)chyba się nie zachowało bo to było na początku 80 lat ale poszukam.

Offline bighunter

• Miasto: Suwałki
  • Na forum od: 14.06.2006
Jaki rower wybrać?
« 7 Wrz 2007, 16:43 »
Cytat: "SobonPiotr"

Osobiście nie chcę go blokować całkowicie, gdzieś widziałem coś takiego, co normalnie ma skok 100mm, a po specjalnym zabiegu zmniejsza się toto do 50mm, czyli w sam raz na nasze Polskie drogi. :}

chodzi Ci chyba o ETA w bomberach, ale to nie na Twoj budzet.

Offline Jarek P.

Jaki rower wybrać?
« 26 Wrz 2007, 11:27 »
Rowerek kupiony (złożony)  :D
rama Accent ranger, osprzęt całość poza tylną przerzutką (Deore) Alivio. Chodzi jak brzytwa :-)

Jaki rower wybrać?
« 26 Wrz 2007, 15:03 »
Fotki, fotki, chcemy fotek ;)

Offline Jarek P.