Autor Wątek: Kandydatura "z Warki na wschód"  (Przeczytany 33001 razy)

Offline Mężczyzna tomek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 01.06.2014

Na bazie własnych doświadczeń z MP, mam takie przemyślenie.

Zauważyłem, że na trasach górskich peleton jest bardziej rozciągnięty. Podjazdy szybko studzą/weryfikują zapędy niektórych ;)
Bardziej jest premiowana płynna, dostosowana do własnych możliwości jazda. Turystom  ;) i solistom górskie trasy służą.

Na płaskiej trasie, podejrzewam że przebieg maratonu będzie bardzo podobny jak na ostatnim KMT i starcie tegorocznego MPP. Czołówka poleci BARDZO mocno do przodu. Część ludzi się będzie chciała podpiąć. Będzie dużo szarpanej, ostrej jazdy w peletonie.
I paradoksalnie (to już moja subiektywna opinia), dużo osób może przedobrzyć, jadąc ponad swoje siły w mocnym peletonie i paradoksalnie mogą się posypać DNF-y. Niektórzy pamiętają jeszcze co się działo na I MP, również na płaskiej trasie. Nie czarujmy się od tego czasu MP przyspieszył i poszedł w bardziej sportową niż turystyczną wersję.

Przemyślenia dotyczące DNFów rzeczywiście jak po Żubrze ;)
Popatrz na statystyki tegoroczne i z ubiegłego roku, i z lat wcześniejszych.

Ba, już po pierwszym MP były zarzuty, że któraś grupa jechała za szybko.
Takie życie... ;)

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Kandydatura "z Warki na wschód"
« 30 Paź 2018, 11:54 »
Ja tam nie mam Mazowsza pod oknem ;D

Masz dokładnie to samo, południowa Wielkopolska to jest lustrzane odbicie rowerowej atrakcyjności Mazowsza  :P

Przemyślenia dotyczące DNFów rzeczywiście jak po Żubrze ;)
DNF-y to akurat zdecydowanie zależą od pogody, a nie od trudności trasy. Pogoda to jest ten czynnik, który najbardziej pokonuje ludzi. Wystarczy porównać MPP z 2017 i 2018, w 2017 na 56 dojechało ledwie 39, czyli tylko 70%, w 2018 na 71 osób dojechało 68, czyli aż 96%!

Górzystością były podobne, natomiast zdecydowana była różnica w pogodzie. I to samo dotyczyło trasy tatrzańskiej, tam wielu ludzi pokonał przede wszystkim skrajny upał, a nie góry.

Ba, już po pierwszym MP były zarzuty, że któraś grupa jechała za szybko.
Takie życie... ;)

Pierwszy MP był rozgrywany na innych zasadach, więc nie ma co tu tego porównywać. Zarzuty były - bo miał to być przejazd grupowy o ustalonej prędkości, a nie ściganie. To był maraton pomyślany przede wszystkim jako wprowadzenie wielu ludzi w długie dystanse - i dlatego też tam płaściutka trasa miała wiele sensu. Na tym etapie co jesteśmy teraz to można już coś ciekawszego zrobić, bo to z w sporej części są naprawdę nudne tereny.

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 30 Paź 2018, 12:01 »
Tak, wiem. Ale same się te gminy nie zaliczą. To spora przewaga nad trasami Rafała, które lecą za granicę niestety.

Druga sprawa: tydzień wcześniej Rowerowy Lublin robi swoją imprezę. Myślałem, że będzie krótsza, ale okazuje się, że chyba też walną trasę 550 km. Tydzień w tydzień to dla mnie za dużo, więc jak wygrają góry, to będę musiał jechać trasę dla cipek.

Ale jak Ci tak zależy, to możemy wrócić do planowania KMT w kierunku Karkonoszy ;) Dobrze Ci wtedy szło ;D
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Mariobiker

• Gość
« 30 Paź 2018, 12:59 »
Druga sprawa: tydzień wcześniej Rowerowy Lublin robi swoją imprezę. Myślałem, że będzie krótsza, ale okazuje się, że chyba też walną trasę 550 km.

Krzysiek będzie też luzackie 200 km ( dla prawdziwych turystów  ;D )

• Użytkownik forum
« 30 Paź 2018, 14:07 »
Nie no, dla 200 to się nie warto w obcisłe ubierać ;D
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
« 30 Paź 2018, 21:14 »
Przemyślenia dotyczące DNFów rzeczywiście jak po Żubrze

Subiektywna opinia, napisałem. Mam do niej prawo  :P

Turystyczna perła Mazowsza zdeklasuje rywali
Poza tym, "(...)ja jestem umysł ścisły. Mnie się podobają melodie, które już raz słyszałem"

Mnie to dziwi, bo IMHO jesteś Tomek autorem najlepszej trasy na MP. Jednak od dłuższego czasu lobbujesz, żeby było coraz bardziej płasko.
Za tym wszystkim stoją jakieś plany treningowe, dostosowanie do kalendarza imprez, logika, której większość nie ogarnie umysłem. I spoko, jest ankieta to głosujemy na swoje. Ale po co zasłaniać się hasłami perłach turystycznych?  ;)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 30 Paź 2018, 21:21 »
Ale po co zasłaniać się hasłami perłach turystycznych?  ;)

To akurat jest doskonały żart witający wjeżdżających do tego miasta na tablicach  :lol:

RDK

• Gość
« 30 Paź 2018, 21:51 »
Jednak od dłuższego czasu lobbujesz, żeby było coraz bardziej płasko.
Jest lobby bardziej równinne i lobby bardziej górskie ;)

jark

• Gość
« 31 Paź 2018, 07:37 »
Mnie to dziwi, bo IMHO jesteś Tomek autorem najlepszej trasy na MP. Jednak od dłuższego czasu lobbujesz, żeby było coraz bardziej płasko.

... czy to lobbowanie czy nie , tego nie wiem
ale w mym odczuciu, jest to dobry kierunek ...
Mamy piękny kraj i piękne trasy ... i wcale tego piękna nie trzeba szukać tylko w górach
... ponadto MP, to dobre zawody by każdy, kto chce spróbować ultra, mógł to zrobić, nie mając od razu przed oczyma iluś tam procentowych ścian ...
300 km czy 500 , nawet po Wielkopolsce czy Mazowszu, może skutecznie zasiać ziarenko długodystansowca ... pakowanie się od razu na 15% podjazdy, nie pozwoli ( w wielu przypadkach) temu ziarenku nawet zakiełkować ...

Piękna trasa ... ma mój głos.

jarek

Offline Mężczyzna tomek

• Na forum od: 01.06.2014

Mnie to dziwi, bo IMHO jesteś Tomek autorem najlepszej trasy na MP.
Dziękuję :)

Za tym wszystkim stoją jakieś plany treningowe, dostosowanie do kalendarza imprez, logika, której większość nie ogarnie umysłem.
I ja się do tej większości zaliczam :)

No, a miejscówka fajna, trasa też. To po co się zarzynać w górach jak tu można być przed świtem na mecie? :)

• Użytkownik forum
« 31 Paź 2018, 08:23 »
nie bądź taki skromny, dobrze wiemy, że przed północą...
Absurdalny Eli

Offline Mężczyzna faja

• Na forum od: 06.01.2013
« 31 Paź 2018, 10:22 »
Drobne uściślenie: tylko 107 km trasy (na 557 km) przebiega przez województwo mazowieckie ( 19,2 %). Biorąc pod uwagę historyczny podział Polski na regiony to nawet jeszcze mniej. Nawet w przypadku krótszego dystansu to tylko 31,5 %.  Nie jest to więc maraton po Mazowszu, a raczej Mazowiecko-Lubelski. Co ciekawe, kiedyś część obecnej Lubelszczyzny należała do Małopolski. (stąd Małopolski przełom Wisły koło Kazimierza Dln.)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 31 Paź 2018, 11:59 »
Drobne uściślenie: tylko 107 km trasy (na 557 km) przebiega przez województwo mazowieckie ( 19,2 %). Biorąc pod uwagę historyczny podział Polski na regiony to nawet jeszcze mniej. Nawet w przypadku krótszego dystansu to tylko 31,5 %.  Nie jest to więc maraton po Mazowszu, a raczej Mazowiecko-Lubelski. Co ciekawe, kiedyś część obecnej Lubelszczyzny należała do Małopolski. (stąd Małopolski przełom Wisły koło Kazimierza Dln.)
Ale to realiów tej trasy nie zmienia. "Mazowsze" to jest raczej używane jako synonim nudnej trasy, bo północna Lubelszczyzna jest do niego bardzo zbliżona rowerową atrakcyjnością. Dopiero południowa Lubelszczyzna (której za wiele tu nie będzie) jest sporo atrakcyjniejsza. Wszyscy co jechali Piękny Wschód czy pierwszego Podróżnika pamiętają jak płasko jest pod Parczewem, na 125km 170m podjazdów, nawet na Mazowszu to dochodzi do 300-400m na 100km. Ten rejon Parczew - Lublin to jest jedno z najbardziej płaskich miejsc w Polsce.

Mamy piękny kraj i piękne trasy ... i wcale tego piękna nie trzeba szukać tylko w górach
... ponadto MP, to dobre zawody by każdy, kto chce spróbować ultra, mógł to zrobić, nie mając od razu przed oczyma iluś tam procentowych ścian ...
300 km czy 500 , nawet po Wielkopolsce czy Mazowszu, może skutecznie zasiać ziarenko długodystansowca ... pakowanie się od razu na 15% podjazdy, nie pozwoli ( w wielu przypadkach) temu ziarenku nawet zakiełkować ...

Ale Podróżnik to już od dawna nie jest maraton dla tych co chcą próbować swoje siły w ultra, tylko przede wszystkim dla starych wyjadaczy. Dla tych co chcą zaczynać przygodę z ultra i mają spore obawy o własne możliwości - to dużo lepszym rozwiązaniem jest Kórnik, gdzie z racji umiejscowienia bazy zawsze będzie płasko.

I też nie próbuj wymyślać dzięki czemu to ziarenko ultra zakiełkuje, bo to jest sprawa czysto indywidualna. Dla wielu trudność trasy w tym kiełkowaniu bakcyla wcale nie będzie żadną przeszkodą, a wręcz przeciwnie - atrakcyjność jazdy po górach ich zachęci. Widać to doskonale po śląskich maratonach jak kiedyś Radlin, czy teraz jeszcze bardziej wymagający Tour de Silesia. Mimo trudnych tras mają tam mnóstwo debiutantów.

Offline Mężczyzna Rado

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 25.05.2011
« 31 Paź 2018, 13:00 »
Ten rejon Parczew - Lublin to jest jedno z najbardziej płaskich miejsc w Polsce.
Ooo, ciekawa teoria, zwłaszcza, że:
"Parczew – miasto położone na obszarze Równiny Parczewskiej"
"Lublin - miasto położone na Wyżynie Lubelskiej".
Żeby nie było OT - baza byłaby blisko, ale mało gmin by wpadło ;)

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

RDK

• Gość
« 31 Paź 2018, 13:44 »
Pohulanki do Białki,
Zrobili tam długą asfaltową drogę przez las?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum