Autor Wątek: Kandydatura "z Warki na wschód"  (Przeczytany 33003 razy)

jark

• Gość
Odp: Kandydatura "z Warki na wschód"
« 31 Paź 2018, 14:15 »
... po co się zarzynać w górach jak tu można być przed świtem na mecie? :)

o to, to ... trzeba szukać radości też w tym , co jest dookoła naszego kręcenia
... a jak ktoś musi jeszcze , komuś coś udowadniaćto niechże (jak, to Jasiu mawia) pluję się po górach, całymi godzinami
ja nie muszę, więc z przyjemnością po doświadczam, okołorowerowych radości :)

j.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 31 Paź 2018, 17:25 »
Ten rejon Parczew - Lublin to jest jedno z najbardziej płaskich miejsc w Polsce.
Ooo, ciekawa teoria, zwłaszcza, że:
"Parczew – miasto położone na obszarze Równiny Parczewskiej"
"Lublin - miasto położone na Wyżynie Lubelskiej".
Żeby nie było OT - baza byłaby blisko, ale mało gmin by wpadło ;)

Pisałem ogólnie. Sam Lublin to już jest teren, gdzie zaczynają się górki. Ale kierunek Parczew - Łęczna to jest jak napisałem jeden z najbardziej płaskich rejonów w Polsce, dużo bardziej płaski od Mazowsza. Wspomniany pomiar 170m w pionie na 125km - pochodzi z pierwszego Podróżnika, Zjeździłem całą Polskę na rowerze - i tak płaskich rejonów jest w naszym kraju bardzo mało.

o to, to ... trzeba szukać radości też w tym , co jest dookoła naszego kręcenia
... a jak ktoś musi jeszcze , komuś coś udowadniaćto niechże (jak, to Jasiu mawia) pluję się po górach, całymi godzinami
ja nie muszę, więc z przyjemnością po doświadczam, okołorowerowych radości :)
Zupełnie chyba nie rozumiesz dlaczego ja zachęcam do górskiej trasy. Po górach się nie jeździ po to, żeby komuś coś udowadniać - tylko dlatego że to jest jazda o niebo ciekawsza. Na płaskim masz ciągle zbliżony krajobraz, niewiele się dzieje, jedziesz tym samym, jednostajnym tempem. A w górach ciągle się coś dzieje - co chwilę trzeba zmieniać biegi, hamować, podjeżdżać, zjeżdżać, a widoki są nieporównywalnie ciekawsze. Bo na płaskich terenach żeby w Polsce coś zobaczyć - to trzeba zjechać z asfaltu. Ale zdaję sobie sprawę, że trudno żeby to zrozumieli organizatorzy mazowieckiego maratonu 24h po pętli chyba 30km :)

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 31 Paź 2018, 21:27 »

Ten rejon Parczew - Lublin to jest jedno z najbardziej płaskich miejsc w Polsce.

Uwielbiam takie miejsca. Tam dopiero można " dostać skrzyyyyyyydeł". A najlepiej jak się zrobi pod wiatr......
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
« 31 Paź 2018, 21:31 »
300 km czy 500 , nawet po Wielkopolsce czy Mazowszu, może skutecznie zasiać ziarenko długodystansowca ... pakowanie się od razu na 15% podjazdy, nie pozwoli ( w wielu przypadkach) temu ziarenku nawet zakiełkować ...

Jeśli ktoś jest rzeczywiście bardzo początkujący, a chciałby zacząć coś jeździć długodystansowo, to lepiej zacząć od 300 km. Lepiej przejechać kilka razy dystans 200-300 i wtedy przejść na 500. To jest jednak duży przeskok. 300 km, nawet po górach, zawsze będzie łatwiejsze do przejechania niż jakiekolwiek 500 km.
Płaskie 500 może, również, wybrane na początek zamęczyć.

Offline Mężczyzna lukidra

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 08.05.2018
« 1 Lis 2018, 19:25 »
Jeśli ktoś jest rzeczywiście bardzo początkujący, a chciałby zacząć coś jeździć długodystansowo, to lepiej zacząć od 300 km. Lepiej przejechać kilka razy dystans 200-300 i wtedy przejść na 500. To jest jednak duży przeskok. 300 km, nawet po górach, zawsze będzie łatwiejsze do przejechania niż jakiekolwiek 500 km.
Płaskie 500 może, również, wybrane na początek zamęczyć.

To potwierdzam. Jechałem w tym roku Piękny Wschód, po płaskim. I nie powiem, byłem zmęczony. I to nie było moje pierwsze odrazu 200+, tylko miałem na koncie już 400km solo.
Odnosząc się do poprzednich wypowiedzi o płaskim maratonie. Przez 100km jechałem w grupie po płaskim dość mocno, na tyle, że po 130km miałem skurcze. Takie uroki jazdy po płaskim, czyli podpalenie się i chęć jazdy z najlepszymi. To bywa bardzo zgubne.
Dodatkowo płaskie maratony, bądź co bądź, nie mają ładnych widoków. Jeziora, owszem, bezkresy i inne. Ale nic nie zastąpi przepięknego obrazu z górki/górek. Także taka płaska trasa może bardzo zmęczyć głowę, gdy ciągle się jedzie przed siebie, jednym tempem, bez zmiany widoków i krajobrazów.
Płaskie to nuda, górki to dopiero coś :)

jark

• Gość
« 2 Lis 2018, 07:57 »
Jeśli ktoś jest rzeczywiście bardzo początkujący, a chciałby zacząć coś jeździć długodystansowo, to lepiej zacząć od 300 km... .
to raczej oczywista , oczywistość , bo tak naprawdę chodzi tu o jazdę w nocy
i pokonanie chęci spania ... to, jak wszystko trzeba sobie potrenować
oczywiście dodatkowy dystans 200 km też robi swoje, ponadto w nocy jedzie się wolnie , co tez wydłuża czas trwania w zmęczeniu

To potwierdzam.

... hmm .. tu, to raczej pokonał Cię brak doświadczenia i barak płynów w organizmie  a nie dystans ...../ trzymania organizmu w założonych sobie ryzach, też trzeba się nauczyć  i faktycznie nie jest to łatwe , szczególnie jak ruszasz z lepszy i Ci idzie ...

...my, organizujemy 24-godzinny maraton po pętli 34 km
2 pkt,... na jednym pieczątka w karcie, na głównym w zasadzie przelatuje sie prawie bez zatrzymania - elektronika wyłapuje zawodnika ...
trasa , mimo że to północne mazowsze jest pagórkowata ... sami uczestnicy mówią , że daleko jej do nudy płaskich przelotów o jej atrakcyjności świadczy fakt , iz gro tych co startowali w pierwszej edycji , byli na drugiej) ...
zasada jest taka , że każdy jeździ ile chce a liczy sie ilość kółek ...
zwycięzca zrobił 20 .... przeloty powyżej 14-u to standard
Piesze to dlatego by pokazać , że jest to dobra forma , by ktoś kto chce zacząć jeździć ultra , spróbował od takiej zabawy ... tu nie potrzeba się martwic o to, co ma zabrać, (lezy i czeka na pkt) bo zawsze do pkt, masz max 20 min jazdy.
sam dec7ydujesz jak i ile odpoczywasz ... po dwóch kółkach masz taki duży oglad sytuacji , ze sam możesz zacząć przewidywać przyszłość i samemu zobaczyć jak bardzo się mylisz , jak bark sił weryfikuje plan , jak na kazdym kółku musisz dokładać 2,7,12 ,  minut ...
... polecam takie zabawy , bo jednak samemu wybrac się na cos podobnego , jest trudno ...
jest kilka takich imprez po za naszą.

j.

Offline Mężczyzna martink

• Miasto: Starachowice
  • Na forum od: 29.01.2011
    • http://www.wyprawyrowerowemartink.blogspot.com/
« 2 Lis 2018, 08:59 »
A gdzie i kiedy ta Wasza impreza ?

jark

• Gość
« 2 Lis 2018, 10:13 »
A gdzie i kiedy ta Wasza impreza ?
25-26 maj
Sierpecki Maraton 24 h

j.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 2 Lis 2018, 11:15 »
Piesze to dlatego by pokazać , że jest to dobra forma , by ktoś kto chce zacząć jeździć ultra , spróbował od takiej zabawy ... tu nie potrzeba się martwic o to, co ma zabrać, (lezy i czeka na pkt) bo zawsze do pkt, masz max 20 min jazdy.
sam dec7ydujesz jak i ile odpoczywasz ... po dwóch kółkach masz taki duży oglad sytuacji , ze sam możesz zacząć przewidywać przyszłość i samemu zobaczyć jak bardzo się mylisz , jak bark sił weryfikuje plan , jak na kazdym kółku musisz dokładać 2,7,12 ,  minut ...
... polecam takie zabawy , bo jednak samemu wybrac się na cos podobnego , jest trudno ...
jest kilka takich imprez po za naszą.

Czy to jest dobra forma na początek ultra - to w ogromnej mierze zależy od tego czego oczekujemy od ultra. Mnóstwo osób (w tym i ja) weszliśmy do ultra zupełnie inną drogą. To co mnie w ultra kręciło - to nie samo nabicie kilometrów, ale długie i ciekawe trasy, najpierw jeździłem je samotnie, później dopiero na maratonach. I dla mnie (i wszystkich w tamtym okresie) wielką inspiracją był BBT, 1000km znad morza w góry - to działało na wyobraźnię, to ogromnie motywowało do wyzwania i podjęcia próby.

Nigdy w życiu bym nie pojechał na tak nudny maraton jak jechanie po pętli 30km - bo to by mi zabiło prawie całą przyjemność, odebrałoby mi to co dla mnie na ultra jest jego sercem. Nie jestem entuzjastą takich płaskich tras, jak ta Warka - ale to jednak jest prawdziwe ultra, nie tylko z dystansu, ale i z trasy. Trasa może dla mnie nie tak atrakcyjna jak górska - ale jak wygra to ją jak najbardziej pojadę, bo spełnia dla mnie kanony ultra. Natomiast jazda po pętlach i to tak krótkich jak 30km - to już nie moja definicja ultra, to jest dla mnie tylko klepanie kilometrów. Raz jechałem Radlin w tej formule, ale tam były duże pętle po 150km z 1000m w pionie. I ten raz mi wystarczył, nigdy więcej takiego nudnego systemu, trasy 24h po pętlach 30km to nawet nie chcę sobie próbować wyobrażać.

To jest prawda, że pod względem czysto fizycznym takie pętle po 30km będą wygodniejsze, ryzyko mniejsze, łatwiej się wycofać itd. Ale jednocześnie traci się całą frajdę z tej nieprzewidywalności ultra, z ciekawych tras, traci się możliwość przetestowania siebie bez sztucznych ograniczeń. Bo taki typ maratonów po pętlach - też nie daje takiej motywacji, jak klasyczne ultra, szczególnie tym słabszym osobom dużo trudniej zmusić organizm by te 500km wycisnąć, dużo łatwiej się wycofać, to dużo gorszy "trening dla głowy".

Dlatego ja wcale nie polecalbym takiej metody jako dobrego treningu do ultra. Dużo bardziej radziłbym jeździć samotne trasy 200-300km, stopniowo wydłużając dystans, spokojnie tak się da przygotować. Moim pierwszym maratonem był dopiero BBT, wcześniej jeździłem tylko samotnie - i spokojnie dało radę.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum
Ta strona używa plików cookies (niezbędne do prawidłowego działania). Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki, ale bez nich forum nie będzie działało prawidłowo. Czy wyrażasz zgodę?