Autor Wątek: Carpatia Divide  (Przeczytany 60973 razy)

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
Odp: TransCarpatia
« 26 Maj 2019, 11:58 »
Wśród świadczeń w ramach wpisowego pojawiły się nowe pozycje:

8. koszulka Carpatia Divide

Dla finisherów: t-shirt finishera + pamiątkowe trofea z imieniem i nazwiskiem i czasem ukończenia maratonu
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline Mężczyzna marszy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 23.07.2013
« 26 Maj 2019, 19:54 »
Finisher jak finisher, dorzucili koszulkę do pakietu startowego. Trzeba przyznać, że kierunek zmian po perturbacjach jest własciwy

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 19 Cze 2019, 22:37 »
Na wiosnę panowie mają objeżdżać rejony, być moze cała trasę, wiec powinnismy się jeszcze kilku zmian doczekać.

Coś wiadomo w kwestii ostatecznego przebiegu trasy po tych objazdach?

Offline Mężczyzna marszy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 23.07.2013
« 19 Cze 2019, 23:17 »
Po historii z Ryglem nie spodziewałbym się aktualizacji przed połową lipca. Myślałem, żeby zebrać kilka uwag i wrzucić na grupę. Największe zastrzeżenia mam do asfaltów na wjeździe w Bieszczady i przy transferze ze Śląskiego w Żywiecki.

Offline Mężczyzna Zbyhoo

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 22.06.2018
« 16 Lip 2019, 10:53 »
Dodali nową trasę. https://carpatiadivide.pl/trasa/
Zmiany kosmetyczne, jedynie w Magurskim PN większe. Spadło przewyższenie wzgl. poprzedniej wersji trasy.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 16 Lip 2019, 12:25 »
Dodali nową trasę. https://carpatiadivide.pl/trasa/
Zmiany kosmetyczne, jedynie w Magurskim PN większe. Spadło przewyższenie wzgl. poprzedniej wersji trasy.
Ja bym powiedział że wzrosło. Na RWGPS stara wersja to 606km i 14 200m w pionie, nowa to 619km i 15 750m w pionie. Ale to wiele zależy od precyzji danego serwisu, tego jak było nagrywane, czy to ślad czy tylko trasa w serwisie.

Offline PABLO

« 16 Lip 2019, 12:44 »
Porównywanie liczb ma mały sens. Dużo większe znaczenie ma rodzaj nawierzchni (podjazd asfaltem, szutrem, leśną drogą lub singlem ma się nijak do podjazdu po kamulach, korzeniach, błocie czy koleinach po zwózce drewna) oraz nachylenie (ta sama różnica wysokości robiona "pionem" to nie to samo co wygodny podjazd grzbietem lub doliną). Poza tym, w warunkach MTB czasem "zjazdy" zabierają więcej sił niż podjazdy.

Offline PABLO

« 16 Lip 2019, 13:27 »
Chyba, że miałeś na myśli porównanie typu łagodny wjazd stokówką, a schodzenie stromym szlakiem, ale takie porównania są bez sensu.

Tak, to właśnie miałem na myśli. To jeden z przykładów na to, że porównywanie cyferek (dystans, suma podjazdów) nie ma większego sensu - na co zresztą Ty też zwróciłeś uwagę.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 16 Lip 2019, 14:05 »
Porównywanie liczb ma mały sens. Dużo większe znaczenie ma rodzaj nawierzchni (podjazd asfaltem, szutrem, leśną drogą lub singlem ma się nijak do podjazdu po kamulach, korzeniach, błocie czy koleinach po zwózce drewna) oraz nachylenie (ta sama różnica wysokości robiona "pionem" to nie to samo co wygodny podjazd grzbietem lub doliną). Poza tym, w warunkach MTB czasem "zjazdy" zabierają więcej sił niż podjazdy.

Oczywiście, że w warunkach terenowych nie mówi to na pewno wszystkiego, ale jakiś sens ma. Różnica 1500m w pionie to nie w kij dmuchał, to parę solidnych podjazdów więcej. Ale tu po analizie mapy widzę, że to błąd programu do liczenia, liczba podjazdów faktycznie spadła, no i łatwiejsze, ale ciekawsze drogi z zahaczeniem o Krempną zastąpiły nudny szlak graniczny, z którego widoki są żadne.

Ale teraz trwa przejazd trasy imprezy, myślę, że dopiero po tym będzie ostateczna wersja, uwzględniająca tegoroczne realia na trasach, w tym takie sprawy jak wiatrołomy, zwózki drzewa itd.

Z drugiej strony planując wyścig dla bezpieczeństwa lepiej byłoby ustawić trasę tak, żeby to podejścia były po takich trudnych odcinkach, a nie zjazdy. Powrzucanie w trasę tak trudnych technicznie zjazdów w atmosferze wyścigu i rywalizacji czasowej będzie kusiło do nadmiernego ryzykowania także tych osób, które nie mają odpowiednich umiejętności na pokonanie tego w siodle. Na podejściu główną krzywdę jaką sobie można zrobić, to wbity pedał w goleń, gdy rower się osunie, bądź naderwanie mięśni ręki itp. Na zbyt trudnym zjeździe błąd już grozi kalectwem.

Tak to się nie da tej długości trasy ustawić. Wyścig jest niewątpliwie bardzo trudny, z bardzo wymagającymi sekcjami MTB, które przy załamaniu pogody staną się ekstremalne. Ale startujący zawodnicy nie są idiotami, jak ktoś widzi za trudny zjazd to będzie sprowadzać. Każdy jedzie na własną odpowiedzialność i sam musi ocenić poziom ryzyka jaki podejmować. Organizator to nie jest niańka, która ustawia tak trasę, żeby było łatwiej, wysoką skalę trudności ta impreza trzyma.

Offline Mężczyzna Johnny_n

• Miasto: Bestwina
  • Na forum od: 09.05.2018
« 16 Lip 2019, 14:21 »
Patrzę sobie na przebieg trasy (początek to moja okolica i dobrze znane mi tereny) i tak sobie myślę, że wielu, co myślało ukończyć zawody np w 4 dni, mocno się zdziwi. Jedzie sobie właśnie jeden zawodnik i choć to drugi dzień, to ujechał raptem może 120 km. Ze względu o tym co piszecie - rodzaj terenu - nawet limit czasu może być dla wielu trudny do zrealizowania.  ::)
"Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie i to robi" - A.Einstein

Offline PABLO

« 16 Lip 2019, 15:08 »
Ja bym wolał żeby trasa na całej długości szła przejezdnym terenem. A tu mamy przeplatankę - przejezdny teren, trudny teren i mnóstwo dróg. Co ciekawe, na odcinkach gdzie trasa idzie drogami, dałoby się pojechać przejezdnym terenem. Trochę szkoda potencjału Beskidów i przyjemności terenowej jazdy (omijka gór drogami lub rzeźba na słabo przejezdnych odcinkach).

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 16 Lip 2019, 15:23 »
Ja bym wolał żeby trasa na całej długości szła przejezdnym terenem. A tu mamy przeplatankę - przejezdny teren, trudny teren i mnóstwo dróg. Co ciekawe, na odcinkach gdzie trasa idzie drogami, dałoby się pojechać przejezdnym terenem. Trochę szkoda potencjału Beskidów i przyjemności terenowej jazdy (omijka gór drogami lub rzeźba na słabo przejezdnych odcinkach).

A ja po tym jak przejechałem Wisłę 1200 zaplanowaną przez tego samego człowieka jakoś mam sporo większe zaufanie do jego planowania niż do Twojego Pablo ;). To jest człowiek co dobrze zna góry, dobrze zna realia imprez bikepackingowych, jeździł stare Transcarpatie, pozwólmy mu się wykazać, zamiast krytykować.

I jak pisałem - na takiej imprezie pewne odcinki po asfalcie jak najbardziej mają sens. Trasa jest bardzo trudna i po 3-4 dniach większość uczestników z ulgą zamiast terenowej rąbanki, gdzie 10km/h ciężko wycisnąć przyjmie pewne regeneracyjne odcinki, połączone ze zjazdem do większych miasteczek, gdzie są noclegi i sklepy. Taka anegdotka z trasy Wisły. Pod koniec pierwszego dnia przy początku kolejnej bardziej wrednej sekcji zarośnietych wałów robiliśmy postój, w międzyczasie nadjeżdżali kolejni zawodnicy. I jakoś nikt z nich nie mówił "ale ekstra terenik", dominującym komentarzem było "kur@a mać" i rozczarowanie wypisane na twarzach  :P

Offline PABLO

« 16 Lip 2019, 15:35 »
dominującym komentarzem było "kur@a mać" i rozczarowanie wypisane na twarzach

Trzeba się było zapisać na maraton szosowy.

... też by było narzekanie na stan asfaltu.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 16 Lip 2019, 15:44 »
Trzeba się było zapisać na maraton szosowy.

... też by było narzekanie na stan asfaltu.

Lepiej narzekać na stan asfaltu niż jak Ty narzekać notorycznie na wszystko, nigdy w maratonach nie startując ;)

Ja Ci tylko pokazuję realia takich imprez. Nie jest sztuką wymyślić trasę na której wszyscy się zarżną, nie na tym polega dobre planowanie trasy. Akcenty muszą byc sensownie rozłożone, tak by uwzględniać możliwości uczestników. A i z tych zapisanych, doświadczonych w MTB niewielu jechało imprezy tego typu i 3-4 dnia wielu z nich mocno spuści z tonu.

A ta zmiana z objazdem przez Krempną wynika z jak napisano "nieprzejednanego stanowiska Magurskiego PN", więc w ogóle nie ma się o co czepiać. Skoro Park zabronił przejazdu przez swój obszar to i nie było wyjścia, trzeba było to zmienić, co niby miał robić organizator? Puszczać na pałę rowerzystów? Dla mnie zresztą żadna strata, kiedyś na piechotę szedłem ten graniczny szlak, nudny jak flaki z olejem, niby idzie się szczytami a zero widoków.

Offline rainzuk

• Miasto:
  • Na forum od: 05.05.2019

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum