Autor Wątek: Carpatia Divide  (Przeczytany 60979 razy)

Offline Mężczyzna marszy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 23.07.2013
Odp: Carpatia Divide
« 8 Sie 2019, 17:54 »
Dlatego na etapówkach krąży powiedzenie, że najlepszy spdy na rajd to takie, w których się wygodnie chodzi ;) Przejezdność jest sprawą umowną, bo jak popada, to miejscami iść będzie ciężko, o jeżdżeniu nie wspominając.

Co do fulla na Miziowej, nie straszyłbym ludzi, na własne oczy widziałem, jak na HT to zjezdżali ;) Fakt, bez podsiodłówek. Na grubych kołach i odpowiednim skoku. Nadal podziwiam osoby, które chcą tę trasę grawelem robić.

Offline Mężczyzna Rafał Górnik

• Miasto: Ujsoły
  • Na forum od: 19.09.2016
« 8 Sie 2019, 18:10 »
Marszy, ja mówię o zjeździe z niebieskiego szlaku, a nie zjeździe z Miziowej...

Offline Mężczyzna Fagetus

• Miasto: Lubin
  • Na forum od: 18.03.2016
« 8 Sie 2019, 18:28 »
Ustalmy jedno: wygląda na to że wysokości podawane przez ślad należy traktować z przymrużeniem oka, albowiem podjeżdżając z Rajczy dojeżdżamy do niebieskiego szlaku według poziomnic na mapie na około 910 m n.p.m., a według śladu na 1094 :) Gdzie indziej rozbieżności maleją, no ale...

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 8 Sie 2019, 19:18 »
No właśnie, jak się spojrzy na poziomice tego rzekomego zjazdu 110-115km - to tam zjazdu nie ma. Ślad ma po prostu skopane dane wysokościowe na tym kawałku

Offline Mężczyzna marszy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 23.07.2013
« 8 Sie 2019, 19:29 »
Marszy, ja mówię o zjeździe z niebieskiego szlaku, a nie zjeździe z Miziowej...

Nie ten slad włączyłem, myslałem, że piszesz o żółtym na Hali Kamiennej. Na najnowszym widzę, że ~115km jest odbitka żółym z niebieskiego na czarny na Rysiankę. I tak faktycznie na żółtym jest ścianka. Taka o

o ten zjazd chodzi? Bo 114,7 - 115 to ja widzę trasę niemal po poziomicy, może 10m przewyzszenia maksymalnie. Czy chodzi ogólnie o samą scieżkę?

Offline Mężczyzna Mortifer

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 01.08.2016
Odp: TransCarpatia
« 9 Sie 2019, 22:24 »
Szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie, żeby Mossoczy walnął trasę w 60h.
Słabo z Twoją wyobraźnią.
Stawiam flaszę Liszkówki, że zrobi trasę w tym czasie pod warunkiem, że ktoś będzie go naciskał.
Jeśli odskoczy konkurencji, to będzie jechał jej tempem, kontrolując wyścig, a wtedy to już czas nie będzie ważny.

« 10 Sie 2019, 12:25 »
Jak kto da radę jechać po górach te 60h bez snu, albo prawie bez snu, to może się udać. Ale trochę wątpię, to jednak inny rodzaj wysiłku niż po asfalcie, czy nawet na Wiśle. 70-80 IMO.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 10 Sie 2019, 12:56 »
Jak kto da radę jechać po górach te 60h bez snu, albo prawie bez snu, to może się udać. Ale trochę wątpię, to jednak inny rodzaj wysiłku niż po asfalcie, czy nawet na Wiśle. 70-80 IMO.

Też myślę, że łatwo 60h złamać nie będzie, ale kto wie. Tu dochodzi jeszcze spory spadek wydajności nocnej jazdy, nie ma mowy żeby w takich górach jechać tak sprawnie jak za dnia, a na Wiśle było z tym dużo lepiej, większość pierwszej nocy to są asfalty. Ale jest paru mocnych zawodników, jest zapisany Krystian Jakubek - drugi na RTP i na Wiśle, jest ten jakiś mocny Czech - oni na pewno łatwo nie odpuszczą.

Zobaczymy, takie oceny to trochę wróżenie z fusów, pierwsza edycja wyścigu dopiero pokaże co jest realne na tej trasie, a co nie.

Offline Mężczyzna Zbyhoo

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 22.06.2018
« 11 Sie 2019, 09:09 »
624km / 60 h wychodzi średnia 10,4 kmh z jazdy. A gdzie tu czas na postoje na sklepy itd. Do tego dochodzi trochę wypychów.
Dla mnie 60h nierealne by ktoś złamał.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 11 Sie 2019, 09:25 »
Zwycięzca zejdzie sporo poniżej 60 godzin. Wszystko oczywiście zależy od pogody i warunków na trasie, ale jest parę osób, co chcą powalczyć o ok. 50h.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 11 Sie 2019, 12:20 »
Zwycięzca zejdzie sporo poniżej 60 godzin. Wszystko oczywiście zależy od pogody i warunków na trasie, ale jest parę osób, co chcą powalczyć o ok. 50h.
A skąd to niby wiesz, że jest parę osób co chcą powalczyć o 50h? Czytam wiele o tym wyścigu i pierwsze słyszę.

624km / 60 h wychodzi średnia 10,4 kmh z jazdy. A gdzie tu czas na postoje na sklepy itd. Do tego dochodzi trochę wypychów.
Dla mnie 60h nierealne by ktoś złamał.
Też wydaje mi się, że ciężko o to będzie, ale oczywiście mogę się mylić, bo jak pisałem nie sposób tu oszacować jaki dystans będzie realny na tej trasie, dopiero pierwsza edycja pokaże co jest realne, co nie. Na FB widziałem, że jechał jako przetarcie Zbigniew Wiktor (nie wiem czy to właśnie nie Ty ;)), który w Wiśle 1200 rok temu zajął 5 miejsce z czasem 87,5h (więc na pewno mocny zawodnik), startując rano o 9 w Ustroniu dojechał na 16 na Magurę, a to 1/3 trasy i to dojechał jak pisał mocno zjechany, a pierwszą część trasy zawsze się jedzie dużo szybciej, bo mamy duży bonus świeżości. Z tego doświadczenia to 50h mało realne się wydaje, o 60h też łatwo raczej nie będzie, choć 3 doby pewnie realne do złamania dla najmocniejszych.

« 11 Sie 2019, 12:47 »
Licząc tempem milarskim - tego roku póki co nie liczę, był wyjątkowo szybki, najlepsi dość regularnie jechali około ośmiu dni, co na ~1700km (tyle było na śladzie "po") daje dwieście kilkanaście km na dobę. Co w naszym przypadku przekłada się na około 70 godzin. Po odliczeniu dajmy na to dwóch nocy po - na bogato - cztery godziny snu, dostajemy 62 godziny netto. Powstaje pytanie czy może ten rok wciąż będzie wyjątkowo szybki, ale to już zależy od warunków, niektóre zdjęcia z PGR sugerują że chyba jednak nie...

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 11 Sie 2019, 13:29 »
Takie przeliczanie to jest obarczone sporym marginesem błędu. Inaczej się jedzie długą imprezę, inaczej krótszą, a przede wszystkim zależy od tego jak szybko się jedzie daną trasę. A zupełnie nie sposób porównać pod tym względem jednej terenowej trasy z drugą, same kilometry i przewyższenia wszystkiego na pewno nie powiedzą. Tak więc to raczej wróżenie z fusów, jakie będą realia pokaże pierwszy przejazd. Osobiście szacuję że najlepsi mogą dojechać w okolicach 60-65h, ale jak pisałem mogę się mocno mylić, to tylko szacunki.

To kto jedzie z forum na Carpatię?
1. Wilk - numer 91

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 11 Sie 2019, 13:50 »
To kto jedzie z forum na Carpatię?
1. Wilk - numer 91
2. wiki - numer 90