Cytat: Fagetus w 6 Lis 2018, 08:37Warunek jest jeden - obowiązek posiadania własnego urządzenia GPS zapisującego tracka w jakimś powszechnie używanym formacie.Np. smartfona z Endomondo.
Warunek jest jeden - obowiązek posiadania własnego urządzenia GPS zapisującego tracka w jakimś powszechnie używanym formacie.
Cytat: Fagetus w 6 Lis 2018, 08:37Wiem że nie każdemu się uśmiecha inwestowanie w nietani sprzęt i ta cała bateryjna logistyka, ale jak ma być uczciwie to IMO nie ma innej alternatywy. Oczywiście własny sprzęt też może paść, ale logując na dwóch urządzeniach szanse utraty śladu są minimalne. Taki RAID 1 Ale przecież dawałem przykłady z takich imprez, że to nie rozwiązuje sprawy. Nagrywanie śladu na urządzeniu nie daje gwarancji niezawodności i zawsze będzie z 15% użytkowników, którym się nie nagra, albo będą duże błędy.
Wiem że nie każdemu się uśmiecha inwestowanie w nietani sprzęt i ta cała bateryjna logistyka, ale jak ma być uczciwie to IMO nie ma innej alternatywy. Oczywiście własny sprzęt też może paść, ale logując na dwóch urządzeniach szanse utraty śladu są minimalne. Taki RAID 1
Osobiście - dużo bardziej przeszkadzał mi większy bagaż na kierownicy, znacznie pogarsza skrętność roweru, szybkość reakcji, wpływa pracę amortyzatora itd.
Jeśli nie to zamiast wymieniać telefon wolałbym zainwestować w dobrego GPS-a - ręczniaka czy któregoś rowerowego, co kto lubi; ja preferuję Garmina turystycznego, jako chomik mam trzy
Cytat: Fagetus w 6 Lis 2018, 12:30 Jeśli nie to zamiast wymieniać telefon wolałbym zainwestować w dobrego GPS-a - ręczniaka czy któregoś rowerowego, co kto lubi; ja preferuję Garmina turystycznego, jako chomik mam trzy Tyle że telefony rozdają za złotówkę a Garmina trzeba kupić.
Nie zgodzę się, na 100-150 osób startujących rokrocznie w Milach problemy z GPS-em (który jest obligatoryjny) mają pojedyncze osoby. Tyle że tam w zasadzie wszyscy używają różnego rodzaju Garminów outdoorowych, żadnych loggerów, smartfonów itd. "Relatywnie" są chyba najpewniejsze. I mają tam speca który pomaga w razie potrzeby w wyborze, konfiguracji itd. Kiedy w 2016 po pierwszym dniu mój etrex wyzionął ducha (miałem backup na szczęście) to na CP2 spędził ładnych parę godzin próbując się do niego dobrać żeby ten ślad wyciągnąć. I nawet udało mu się go odpalić w jakimś serwisowym trybie, ale śladu nie było. Na szczęście regulamin zostawia furtkę - można się "podpiąć" do innego zawodnika który potwierdza - ten jechał ze mną, więc to jest nasz wspólny ślad. W przypadku krótszych braków należy podać świadków - i tak było w moim przypadku, dzień mi zaliczono.
Cytat: menel w 6 Lis 2018, 13:05Tyle że telefony rozdają za złotówkę a Garmina trzeba kupić.O! Jak możesz to podaj link do jakiegoś sensownego telefonu za złotówkę, jak raz mój czteroletni Note 3 zbliża się do emerytury. Ale za złotówkę - nie na raty wprost czy ukryte w abo Nie żebym był wrogiem używania telefonu do tych celów, jak pisałem - to mój wybór. Znam wielu którzy zrobią/zrobili odwrotnie...
Tyle że telefony rozdają za złotówkę a Garmina trzeba kupić.
Ale za złotówkę - nie na raty wprost czy ukryte w abo
Podpisałem umowę w której wszystko było rozpisane-więc dlaczego ukryte?Telefon służy dobrze już 7 rok. I tak go muszę targać więc po co mi dodatkowe pudełko i worek baterii?
najbardziej oryginalną metodę stosuje Rysiek Herc - który ma tak fenomenalną pamięć, że uczy się całej trasy na street view i jest w stanie maraton 1000km przejechać bez żadnej mapy, choć na TransCarpatii to już nie wypali
To jest czysto subiektywne. Akurat na takiej trasie TransCarpatii jak ta, aktualnie zaprezentowana, byłbym w stanie jechać na pamięć. No ale ja akurat jestem przewodnikiem beskidzkim no i całe lata chodziłem po tych górach, i w terenie, i palcem po mapie.
Choćby po to, że na takiej trasie jak ta - dużo więcej baterii byś musiał wieźć do telefonu
A najbardziej oryginalną metodę stosuje Rysiek Herc - który ma tak fenomenalną pamięć, że uczy się całej trasy na street view i jest w stanie maraton 1000km przejechać bez żadnej mapy, choć na TransCarpatii to już nie wypali
Cytat: Fagetus w 6 Lis 2018, 13:45Ale za złotówkę - nie na raty wprost czy ukryte w abo Podpisałem umowę w której wszystko było rozpisane-więc dlaczego ukryte?Telefon służy dobrze już 7 rok. I tak go muszę targać więc po co mi dodatkowe pudełko i worek baterii?
Bez przesady. Tryb samolotowy+kawałek powerbanka i na tydzień wystarczy. Zresztą jesz albo śpisz w miejscach gdzie prąd jest.
Pan Samochodzik przed wyjazdami uczył się mapy na pamięć.