Autor Wątek: Bielizna termoaktywna Brubeck - mokre plecy i tors - jak to ma działać?  (Przeczytany 7245 razy)

Offline Mężczyzna mitch

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 13.07.2017
Proszę o pomoc bo już nie mam siły.

Jak rozumieć odprowadzanie potu przez bieliznę termoaktywną. Po użytkowaniu koszulek z serii Btwin 500, które były mokre po jeździe wykosztowałem się na Brubeck Thermo.

Rzeczywiście sama koszulka nie jest mokra po jeździe (a przynajmniej nie tak jak Btwin), ale plecy i tors niestety tak.

1. Jak to ma działać?
2. Czy Wy po jeździe np. 25-30 km/h na dystansie kilkunastu kilometrów macie suche plecy?

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
No nie wiem. Może ja się jakoś wyjątkowo dużo pocę ale spośród kilkunastu koszulek jakie używałem nie spotkałem takich, w których zjawisko pocenia było by wstrzymane.
Natomiast zupełnie inna kwestia jest w odczuwaniu komfortu. Dobra i dobrze dopasowana koszulka termiczna zdecydowanie poprawia komfort i zmniejsza odczuwanie zimna.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
Na koszulce termoaktywnej powinna być warstwa która wigoć wchlonie, np cienki polar. Jeżeli nie masz warstwy chlonnej, to masz mokre plecy.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Koszulki "termoaktywne" działają w ten sposób, że są lżejsze, mniej chłoną wodę i szybciej schną. Żeby wyschły muszą mieć zapewnione odpowiednie warunki - jeśli będziesz jeździł ortalionowej kurtce przeciwdeszczowej, to niestety będzie słabo (jak wyżej..). Podczas słonecznej pogody będzie szybko schło, ale samego pocenia mnie powstrzyma.

Posiadane przez Ciebie koszulki powinny być ok. Wiele lepszych nie znajdziesz. Większy wpływ na pocenie się ma kondycja.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
Część energii którą wydatkujesz na jazdę/bieganie/itp. zamienia się w ciepło, którego nadmiar organizm musi odprowadzić na zewnątrz za pomocą wydzielania potu i jego odparowywania. Paradoks polega na tym, że im koszulka jest bardziej komfortowa tym mniej efektywne jest chłodzenie a w odpowiedzi na to wydzielanie potu się zwiększa. "Termoaktywność" koszulki pomaga w utrzymaniu wilgoci z dala od ciała ale nie ma wpływu na to ile wypocisz.
Te 25-30 km/h to już wysiłek, który będzie powodował pocenie się. Na intensywność wydzielania potu mają wpływ także wilgotność względna, temperatura powietrza a także jak ciepło jesteś ubrany - czyli jak sprawnie działa chłodzenie.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiele zależy od tego jakie masz inne warstwy na koszulce. Żeby system działał wszystkie warstwy muszą dobrze oddychać, jak założysz na wierzch nieoddychającą kurtkę - to najlepsza koszulka nie pomoże.

To jedna sprawa, a druga jest taka, że sposób pocenia to mocno indywidualna sprawa. Osoba, która bardzo się poci - ma z tym dużo trudniej. Podobnie przy dużym wysiłku, jak jedziesz szybko jak na Ciebie, z dużym tętnem - to wtedy pocisz się mocniej i nawet dobre koszulki nie nadążą z odprowadzaniem potu, przy spokojnej jeździe to wygląda już inaczej.

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
Nie testowałem, ale mam zamiar sprawdzić na żywym organizmie czyli na sobie skarpety i bieliznę merino. Z tego co piszą użytkownicy nawet mokra grzeje.

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
Oj tam grzeje, po prostu nie ziębi. Plusem jest, że nie pochłania przykrych zapachów.
MiRowerDajePower

Offline Mężczyzna mitch

Jeżdżę w dwóch warstwach. 1. Koszulka Btwin 500 mocno przylegająca lub Brubeck Thermo (idealnie leży i przylega). 2. Kurtka Btwin 500 (jakiś shell - wind czy soft 🙂). Z tego co piszecie problemem może być moja potliwość i intensywność jazdy w stosunku do kondycji (ta nie jest zła) i wagi (89 kg przy 185cm). W tej Thermo wcale się nie zgrzalem. Jeszcze pokombinuję. Dzięki za odpowiedzi, może skorzysta ktoś kto wstydzi się zapytać ☺️. PS. Mam skarpety z Merino. Polecam

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Kurtka Btwin to nie jest kurtka wybitnej klasy. Jest to dość ciepła kurtka, co za tym idzie oddychalności wybitnej też nie będzie miała. Przy tej cenie (tyle co wysokiej klasy koszulka termiczna) na cuda pod względem oddychalności też nie ma co liczyć.

Taka kurtka sprawdzi się może jeśli będzie poniżej 3 stopni. Jeśli jest cieplej, to nie dziw się, że jesteś cały mokry.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna mitch

To nie jest kurtka z tych grubszych i czuję w niej podmuchy powietrza, ale być może jest za ciepło na taką konfigurację.

Moje doświadczenie jest takie, że albo ubiera się trochę za cienko i jest zimno, albo ubiera się trochę za grubo i się poci.. w efekcie ubranie jest wilgotne i robi się zimno.

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
2. Czy Wy po jeździe np. 25-30 km/h na dystansie kilkunastu kilometrów macie suche plecy?

Ja nigdy, ale to nie przeszkadza i dłuższe dystanse też pokonuję.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
Moim zdaniem problemem jest kurtka.

Dopisek: wycofuje się, kurtka nie wygląda na worek foliowy a nie widziałem jej więc może to nie wina kurtki (w skrócie nie wiem).
« Ostatnia zmiana: 1 Lis 2018, 08:26 PiKa »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum