Autor Wątek: Bielizna termoaktywna Brubeck - mokre plecy i tors - jak to ma działać?  (Przeczytany 7244 razy)

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
Nie testowałem, ale mam zamiar sprawdzić na żywym organizmie czyli na sobie skarpety i bieliznę merino. Z tego co piszą użytkownicy nawet mokra grzeje.
Faktycznie, nawet w wersji dosyć badziewnej(bluza+kalesony za 170), działa.
A jeśli chodzi o mokre plecy polecam koszulki z siatki. Do nabycia w Decathlonie.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Najlepszy moim zdaniem sposób na porównanie oddychalności to zrobić pranie i zobaczyć co szybciej wyschnie. Jako poziom wyjściowy dodać koszulkę z bawełny. Warto wziąć poprawkę na gramaturę, gruba koszulka nawet z super materiału będzie schła dosyć długo.

Offline Mężczyzna mitch

• Na forum od: 13.07.2017
Oto moja kurtka: https://www.decathlon.pl/kurtka-na-rower-500-id_8396401.html

Pomyślałem, że kupię koszulkę Brubeck Dry (cieńsza wersja niż Thermo) jak to nie pomoże na plus 5 stopni z rana, żeby się nie spocić to chyba już nic. Podejrzewam, że raczej zmarznę, ale zobaczymy.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Jazda w kurtce bez membrany pomaga. Jak dla mnie wszystkie membrany w rozsądnym zakresie cenowym to jak cerata. Możesz mieć dowolnie dobrą koszulkę, nic Ci to nie ta. Dużo lepsza jest nylonowa wiatrówka + polar.

Dosyć dobrze sprawdza się kurtka mebranowa Altura, ale to głównie dzięki dobrze zrobionym wywietrznikom. Nowa kosztuje też nieco więcej..
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Jazda w kurtce bez membrany pomaga. Jak dla mnie wszystkie membrany w rozsądnym zakresie cenowym to jak cerata. Możesz mieć dowolnie dobrą koszulkę, nic Ci to nie ta. Dużo lepsza jest nylonowa wiatrówka + polar.

Dosyć dobrze sprawdza się kurtka mebranowa Altura, ale to głównie dzięki dobrze zrobionym wywietrznikom. Nowa kosztuje też nieco więcej..

Dobra wiatrówka musi kosztować, bo jej podstawą jest droga membrana. Można też używać cieniutkiej kurtki + kilka koszulek zamiast jednej koszulki i grubej kurtki.

jendrzych

• Gość
@Wilk
Dobra wiatrówka nie ma żadnej membrany.

Offline gocu

• Miasto:
  • Na forum od: 04.04.2013
    • Rower i góry.
Mam jedną koszulkę Brubecka, nie pamiętam nazw, ale też bardzo obcisła. Słabizna. To samo ma moja znajoma.
Jeśli chcesz kupić koszulkę termoaktywna patrz na materiał z którego jest uszyta, a nie na producenta samej koszulki - dla mnie od lat sprawdza się Polartec PowerDry w różnych wersjach, ewentualnie PowerStretch - i nic temu nie dorównuje, a trochę tych "termoaktywnych" w ciągu 15 lat przetestowałęm na sobie.

Niestety przymiotniki "termoaktywna" czy "oddychająca" są obecnie mocno nadużywane (bo nie ma żadnych norm które taki materiał musiałby spełniać) . Widziałem nawet koszulkę z "termoaktywnej bawełny" - oksymoron roku ;)
gocu

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
@Wilk
Dobra wiatrówka nie ma żadnej membrany.

To wcale nie jest prawda, mam cienką wiatrówkę z windstoppera - i sprawdza się doskonale, używam od wielu lat. Wiele zależy od jakości wykonania i jakości membrany.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Jeżeli nie pada to lepszym rozwiązaniem jest dobra wiatrówka i cieplejsze ciuchy niż gruba kurtka. Każda kurtka membranowa ma swoje ograniczenia choć ja np jestem zaskoczony efektywnością gore z serii Activ. Dobra membrana może bardzo dużo, ale bez wywietrzników i tak sobie rady nie da. O ile chodzi o wiatrówkę to też nie może być kawał ceraty. Tutaj niestety jest tak samo, że za dobrą wiatrówkę płaci się dużo. Windstoper nie powinien całkowicie odcinać przenikalności powietrza bo się ugotujemy. On musi ograniczać odpowiednio przewiewność zachowując jednak możliwość wentylacji. I unikać trzeba błędu jakim jest kupno wiatrówki ale z membraną dry. Przeważnie kupuje się coś co ani nie zatrzymuje dobrze deszczu ani nie oddycha bardzo dobrze. Ja używam dobre gore jako ochronę przed deszczem i ultralekki softschell od Pearl Izumi, który jest tylko i wyłącznie windstoperem. System się sprawdza. Co ciekawe, świetnie idzie układ koszulka termoaktywna z serii wool lub thermo od Bruebecka, ta właśnie kurtka windstoper i kurtka gore na wierzch. Mam wrażenie, ze to daje lepszy komfort termiczny niż np dwie warstwy tekstylne i gore na wierzch.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline miki150

• Użytkownik forum
za dobrą wiatrówkę płaci się dużo

Są super wiatrówki za 200-300 zł z pertexu albo sporo tańsze w Decathlonie z tańszych materiałów. Są lekkie i po zwinięciu mieszczą się w garści. Moim zdaniem nie warto inwestować w cokolwiek droższego.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Dla niektórych to dużo. :-)

Offline miki150

• Użytkownik forum
Te za 200-300 to górna półka, w Deca są za około 100 zł a w Lidlu i pewnie na Alibabie za 30-40.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Te za 200-300 to górna półka, w Deca są za około 100 zł a w Lidlu i pewnie na Alibabie za 30-40.

Pertex IMO wcale nie jest taki genialny na wiatrówkę, lata to na wietrze mocno, delikatne strasznie, a wygląda się w tym jak w worku na śmieci. No i tez na mocniejszym wietrze to moim zdaniem nie jest tak dobre jak windstopper

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Moim zdaniem to sprzęt awaryjny.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Pertex IMO wcale nie jest taki genialny na wiatrówkę, lata to na wietrze mocno, delikatne strasznie, a wygląda się w tym jak w worku na śmieci. No i tez na mocniejszym wietrze to moim zdaniem nie jest tak dobre jak windstopper
Te wiatrówki są wręcz idealne na około 10-15 stopni. Waży to niecałe 100 gramów, świetnie oddycha (czyli schnie). Nigdy nie udało mi się jej porwać. Moim zdaniem istotna jest waga. Im lżejszy materiał, tym szybciej wyschnie. Działanie polega tylko na zapewnieniu poduszki powietrznej, to bardzo poprawia termikę i nie powoduje dodatkowego pocenia.

Nie wierzę w specjalną wyższość Pertexu. Mam kilka różnych wiatrówek i wszystkie identycznie działają. Żeby nie wyglądać jak w worku na śmieci, wystarczy wybrać mniej obszerną, tylko wtedy może być problem z założeniem dodatkowego polara.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum