Autor Wątek: MP2019 - dyskusja  (Przeczytany 94371 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: MP2019 - dyskusja
« 22 Lis 2018, 20:29 »
No ale przecież najbezpieczniej jest przejechać takie wąskie gardło w kupie, bo nikt nie będzie wyprzedzał. Wiem, nielegalnie, ale bezpieczeństwo ma swoją cenę. W takim wypadku warto zaryzykować mandat, aby uchronić życie. Najgorzej jak komuś wypadnie jazda solo przez ten most w dużym ruchu.

Co też Pan wypisuje najlepszego Panie Michale? Jakie chronienie życia?  ;)
To jest po prostu ruchliwy i nieprzyjemny do jazdy most, nic więcej, jak kogoś takie kawałki przerażają to znak, że takie maratony nie są dla niego. Tak więc w teksty o zagrożeniu życia to nie ma co tu uderzać, bo są zupełnie nieadekwatne do sytuacji. Na BBT to tą właśnie drogą (DK 50) co przez ten most przechodzi jechało się 50-60km, tutaj jest ledwie ze 2-3km.

Także i nie ma mowy o nielegalnej jeździe, bo grupy startowe nie przekraczają dozwolonych 15 osób, a na moście nie ma zakazu.

Offline Mężczyzna wallace

• Miasto: okolice otwocka
  • Na forum od: 13.11.2012
« 22 Lis 2018, 21:17 »
 W niedzielę rano w stronę Góry Kalwarii ruch na moście jest duży, bo ludzie jadą na giełdę samochodową do Słomczyna.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 22 Lis 2018, 21:32 »
W niedzielę rano w stronę Góry Kalwarii ruch na moście jest duży, bo ludzie jadą na giełdę samochodową do Słomczyna.

No tak, tylko to nie jest ruch tirów. Osobówki to tam wiele nie przeszkadzają. W sumie pewnie wielkiej różnicy nie będzie czy to sobota czy niedziela, bo czerwiec to jeszcze chyba termin, gdzie nie ma tego weekendowego zakazu dla tirów.

Most jest nieprzyjemny, a raczej nie sam most bo tam jest szeroko, a nawet chyba teraz jest osobny pas dla pieszych a odcinek od ronda w Górze na początek mostu - ale niestety przy takiej wizji trasy nie ma dla niego alternatywy.

Offline Mężczyzna wallace

• Miasto: okolice otwocka
  • Na forum od: 13.11.2012
« 22 Lis 2018, 21:45 »
Teraz sobie przypomniałem, budują ścieżkę rowerową od ronda do baru przed mostem, pewnie jak zbudują to wpieprzą zakaz dla rowerów na drodze.

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
« 22 Lis 2018, 21:59 »
W Kozienicach są dwie stacje Orlenu i akurat koło nich trasa przebiega. To jest ok 90 km od Józefowa i ok 40 km do mety maratonu.
Moim zdaniem obecna trasa jest fajniejsza niż przez Kazimierz Puławy Dęblin. Wszystkie te warianty przejechałem rowerem.
(...) Trasę od ronda w Gniewoszowie poprowadziłbym przez Chechły, Czarnolas, Garbatkę Letnisko, Molendy do drogi 79 i wrócił na trasę na rondzie w Kozienicach Aleksandrówce. Wariant ten biegnie dużo ciekawszymi terenami. Są zdecydowanie bardziej pofałdowane od oryginału i fajniejsze krajobrazowo. Asfalty bardzo dobre. Wartością dodaną dla niektórych mógłby być dwór w Czarnolesie obok którego wiedzie ten wariant. Ale rozumiem że za późno na zmiany. W razie czego służę pomocą. Pozdrawiam.
(...)
Propozycja nie jest zła. Jedyna moja wątpliwość to wydłużenie trasy maratonu. Poczekam jeszcze na inne opinie/poprawki, zbiorę razem i zaproponuje korekty.
W tej Brzeźnicy też zawsze łamię zakaz :)
Już z 10 lat nie jechałem i nie znam stanu asfaltu na pierwszym odcinku ale opcją nie wydłużającą trasy jest w Janowcu odbić na Łaguszów, stamtąd na Chechły, Czarnolas, Gródek, Garbatkę. Same boczne drogi. Od 12-ki do Garbatki asfalt OK. Patriotycznie dorzuciłbym Pionki, gdzie akurat nieduży Orlen jest! Na Google StreetView droga na Brzózę jest kiepska ale nowy asfalt ostatnio położyli. A z innej beczki - nie pojadę ale może bym wstąpił do wolontariatu;) Jest gdzieś może jakieś kompendium obowiązków, może relacje osób udzielających się?

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 22 Lis 2018, 23:20 »
Z doświadczenia mam na temat bezpieczeństwa takich miejsc trochę inne zdanie :) Jednak wypadki są i będą, chodzi o to, żeby ich niepotrzebnie nie prowokować. Idea BBT mi zupełnie nie leży.

Trasa nie jest puszczona tamtędy dlatego, że to urokliwy most, tylko dlatego, że jest to jedyny most na Wiśle między Warszawą a Dęblinem, więc nie ma dla niego alternatywy. Przejazd rowerem jest nieprzyjemny, ale to krótki kawałek. A przy jeździe z Góry przelatuje błyskawicznie, bo jest tam szybki zjazd, szczególnie jak załapiesz się na rondzie za tira, co nie jest trudne bo wyhamowują tam do zera (kiedyś tak pod 75km/h tam wyciągnąłem), ale to już dla miłośników mocnych wrażeń :P. Ale trwa cały czas budowa obwodnicy Góry - i tak jak już tu wspominano nie wiadomo czy do czerwca nie powstanie ścieżka rowerowa.

Offline Mężczyzna Raphael

• lubię płynąć pod prąd i jechać pod wiatr...
  • Miasto: Garbatka-Letnisko
  • Na forum od: 07.10.2014
« 23 Lis 2018, 10:16 »
Już z 10 lat nie jechałem i nie znam stanu asfaltu na pierwszym odcinku ale opcją nie wydłużającą trasy jest w Janowcu odbić na Łaguszów, stamtąd na Chechły, Czarnolas, Gródek, Garbatkę. Same boczne drogi. Od 12-ki do Garbatki asfalt OK. Patriotycznie dorzuciłbym Pionki, gdzie akurat nieduży Orlen jest! Na Google StreetView droga na Brzózę jest kiepska ale nowy asfalt ostatnio położyli. A z innej beczki - nie pojadę ale może bym wstąpił do wolontariatu;) Jest gdzieś może jakieś kompendium obowiązków, może relacje osób udzielających się?
Trasa Janowiec - DK12 jest fajna (kilka razy w roku jeżdżę nią do Janowca), niemniej ma fatalną nawierzchnię zwłaszcza w pierwszej części od Janowca do miejscowości bodajże Ławeczko (z pamięci)

Offline Mężczyzna RODDOS

• Odwiedzone miejscowości: 16 358
  • Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 25.02.2013
« 23 Lis 2018, 11:49 »
A na którą godzinę przewidywany jest start? Jakoś się nie doczytałem...

Offline Mężczyzna tomek

• Na forum od: 01.06.2014
« 23 Lis 2018, 12:03 »
Mili Państwo
W imieniu Kapituły informuję, że pracujemy nad sprawami organizacyjnymi MP2019.
Mam nadzieję, że po weekendzie pojawią się pierwsze konkretne informacje i komunikaty.
Nie przewidujemy rewolucyjnych zmian, więc można się spodziewać organizacji podobnej do ubiegłorocznych. Zapisy planujemy uruchomić w lutym, limity uczestników podobnie jak w zeszłym roku. Start ubiegłorocznego MP był o 8:00.

Offline Mężczyzna szafar

• Miasto: Dobrodzień
  • Na forum od: 22.06.2015
« 23 Lis 2018, 12:13 »
Mili Państwo
Mam nadzieję, że po weekendzie pojawią się pierwsze konkretne informacje i komunikaty.
Nie przewidujemy rewolucyjnych zmian, więc można się spodziewać organizacji podobnej do ubiegłorocznych. Zapisy planujemy uruchomić w lutym, limity uczestników podobnie jak w zeszłym roku. Start ubiegłorocznego MP był o 8:00.
Rozumiem,ze zwolennicy Gor, po przekroczeniu limitu startujących trafiaja na liste rezerwową
;

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 23 Lis 2018, 12:14 »
Rozumiem,ze zwolennicy Gor, po przekroczeniu limitu startujących trafiaja na liste rezerwową
Źle rozumiesz

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 23 Lis 2018, 12:22 »
Mili Państwo

Raczej nie, bo w większości przypadków są również zwolennikami maratonów z łatwym dojazdem do bazy maratonu i takiej okazji nie przepuszczą  ;D
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna szafar

• Miasto: Dobrodzień
  • Na forum od: 22.06.2015
« 23 Lis 2018, 12:59 »
Źle rozumiesz
Michał, jak się masz męczyć to niech najpierw pojadą Ci co się będą cieszyć..... ;D
;

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 23 Lis 2018, 13:46 »
Bo trzeba się szanować, o ile kobieta na poziomym to jeszcze atrakcyjnie wygląda, to w przypadku faceta ta pozycja to jest zupełna porażka wizerunkowa  ;D.

Przepraszam bardzo za obrazę majestatu swoim wyglądem. Pragnę też wyrazić skruchę i w ramach samoukarania obiecuję, że na rower poziomy już nie wysiądę przez najbliższe 10-12min..
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 23 Lis 2018, 13:56 »

Chyba jednak chętniej zwolennik gór pojedzie po płaskim niż płaskofil po górach ;)

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum