Autor Wątek: MP2019 - dyskusja  (Przeczytany 94381 razy)

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
Odp: MP2019 - dyskusja
« 18 Kwi 2019, 12:04 »
Hej @byczys,

Chciałem zaoferować 'komplet' :).
Ale nie wiem czy, skoro nie ma chętnych, nie odsprzedam Ci noclegów, a zgodnie z przesłanym mailem nie cofnę zgody RODO :(.
Wolałbym uniknąc takich kombinacji, choć wierzę, że i tak znajdzie się chętny.
Daj mi czas do jutra, ok?
"Never argue with idiots"

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 18 Kwi 2019, 20:24 »
Hej. Z mojej strony się temat rozwiązał, bo polowałem na dwa miejsca w domku, ale podobno nie mogą z tej opcji korzystać osoby nie startujące, więc pozostaje nam namiot ;)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 19 Kwi 2019, 11:10 »
A co się stało z wynikami z poprzednich edycji Podróżnika? Bo znikły ze strony maratonu

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 19 Kwi 2019, 11:19 »
Tymczasowo zniknęły ze względu na RODO. Może jesteśmy nieco przewrażliwieni (nie widzimy by inni organizatorzy maratonów podejmowali większe działania), ale chcemy działać zgodnie z prawem - czyli musimy od wszystkich, którzy widnieją na listach uzyskać zgodę, by przetwarzać te dane. Pracujemy nad tym, za jakiś czas wyniki wrócą.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 19 Kwi 2019, 11:29 »
Może wystarczy je zostawić pod starym adresem, tak jak były, nie przenosząc odpowiedzialności za dane na nowy podmiot?

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 19 Kwi 2019, 11:42 »
Założenie stowarzyszenia trochę pod kątem RODO sytuację utrudniło, to fakt. Nie jestem w tym biegły, więc nie chcę przesądzać, które rozwiązanie jest najlepsze. Coś mi mówi, że mimo wszystko lepiej zadać sobie trochę trudu, załatwić te zgody i mieć pełne wyniki "na legalu", niż powiesić je w necie udając, że to nie my i w sumie nie wiadomo kto zbierał i przetwarzał te dane: jakaś tam kapituła jakiegoś tam maratonu. By skończyć optymistycznie - dużo zgód uzyskaliśmy w ramach tegorocznej edycji, a te są ważne także w kontekście przeszłych wyników.

Dla humoru: dzisiaj zdałem sobie sprawę z czegoś innego. Kilka osób wycofało się z MP poprzez żądanie zaprzestania przetwarzania ich danych na podstawie RODO. Zgodnie z prawem dane te usunęliśmy z naszych baz. Oznacza to, m.in. to, że te osoby nie będą mogły brać udział w głosowaniu nad kolejną edycją Maratonu, pomimo ukończenia poprzednich edycji  ;D

Generalnie ten rok będzie więc nieco wesoły i zakręcony jeśli chodzi o organizację, ale docelowo przyniesie to korzyści.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
« 19 Kwi 2019, 11:50 »
Doceniam że chce Wam się ogarniać te sprawy. Ostatnio miałem sporo roboty związanej z dostosowaniem serwisu do RODO i JPK. Płacą mi za to. Jak sobie przemnożyłem te godziny przez liczbę podmiotów w Polsce, zrobiło mi się trochę smutno ;)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 19 Kwi 2019, 12:02 »
W tej branży to obecnie standard. RODO, JPK, e-sprawozdania itd.
Ja mówię że od jakiegoś czasu żyję z ludzkiej krzywdy, czyli biorę pieniądze za to żeby klient mógł zrobić kolejną rzecz, która jemu samemu jest do niczego niepotrzebna.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 19 Kwi 2019, 12:22 »
Oznacza to, m.in. to, że te osoby nie będą mogły brać udział w głosowaniu nad kolejną edycją Maratonu, pomimo ukończenia poprzednich edycji
Oznacza to, że te osoby nie będą mogły brać udziału w głosowaniu, ponieważ nie ukończyły poprzednich edycji. ;D
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 19 Kwi 2019, 12:26 »
O rany nie wariujmy, nie wiem kim trzeba być, żeby jakieś problemy robić organizatorom z tytułu opublikowania listy wyników, bo to już jest bycie prawniczym "ą" i "ę". I co teraz nie będzie nigdzie pół roku wyników zanim się uzyska zgody od tylu ludzi? A przede wszystkim wtedy kiedy się je najczęściej ogląda - czyli krótko przed maratonem? Przecież to czyste wariactwo, zróbcie tak jak Emes radzi, zostawcie te wyniki na starej stronie, bo ich całkowite usunięcie to jest strasznie słabe.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 19 Kwi 2019, 12:30 »
Skoro kilka osób w międzyczasie zdążyło zażądać usunięcia danych, to oznacza, że są tacy, którym to jednak przeszkadza.

Gdyby to zależało tylko od nas, to wyniki wisiałyby nadal na stronie. Póki co, wolimy mieć pewność, że wszystko dzieje się zgodnie z obowiązującymi przepisami. RODO doprowadza do czasem abstrakcyjnych, a czasem nawet paradoksalnych sytuacji, trudno, wszyscy przetrwamy ten początkowy, najtrudniejszy okres. Później będzie tylko z górki.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 19 Kwi 2019, 12:41 »
Skoro kilka osób w międzyczasie zdążyło zażądać usunięcia danych, to oznacza, że są tacy, którym to jednak przeszkadza.

Gdyby to zależało tylko od nas, to wyniki wisiałyby nadal na stronie. Póki co, wolimy mieć pewność, że wszystko dzieje się zgodnie z obowiązującymi przepisami. RODO doprowadza do czasem abstrakcyjnych, a czasem nawet paradoksalnych sytuacji, trudno, wszyscy przetrwamy ten początkowy, najtrudniejszy okres. Później będzie tylko z górki.

Takie tam gadanie, wisiały te wyniki tyle lat bez niczyjej zgody i nikomu to nie przeszkadzało, a RODO obowiązuje już jakiś czas. A co do wycofania zgody - to pewnie w zdecydowanej była to po prostu wygodniejsza forma wycofu z maratonu, a nie z powodu RODO. Bo jak było z kasą w takim wypadku? Pewnie musieliście zwrócić w całości, a w przypadku tradycyjnego wycofu wpisowego się nie zwraca.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
« 19 Kwi 2019, 12:46 »
nie wiem kim trzeba być, żeby jakieś problemy robić organizatorom z tytułu opublikowania listy wyników

Dajcie mi powód, a zinterpretuje się paragraf. Takie czasy. Gdy zakłada się podmiot, warto mieć papiery w porządku.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 19 Kwi 2019, 12:55 »
Dajcie mi powód, a zinterpretuje się paragraf. Takie czasy. Gdy zakłada się podmiot, warto mieć papiery w porządku.

To jak sam napisałeś można do czasu uzyskania zgód zostawić starą forumową stronę Podróżnika z wynikami starych maratonów. Tym bardziej, że Koło Ultra wtedy nie istniało i tamtych maratonów których sprawa dotyczy nie organizowało, więc nie ma związku ze starymi edycjami. Bo zanim będą te wszystkie zgody - to już będzie po herbacie, tak jak pisałem najczęściej się do tego zagląda przed maratonem.

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 19 Kwi 2019, 12:57 »
To faktycznie nasze niedopatrzenie, ale już zostało naprawione.

Niestety, bez oficjalnej Waszej zgody KU nie może publikować danych osób, które ukończyły poprzednie edycje. Więc spodziewajcie się kolejnych maili. Przynajmniej takie jest moje zdanie, zobaczymy, co zrobią szefowie.
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum