Autor Wątek: MP2019 - dyskusja  (Przeczytany 94096 razy)

Offline Mężczyzna szafar

• Miasto: Dobrodzień
  • Na forum od: 22.06.2015
Odp: MP2019 - dyskusja
« 3 Cze 2019, 15:31 »
Super maraton, Organizacja, pogoda, atmosfera,trasa.
Dziekuję tez grupie Wilka, z którą jechałem przez pierwsze 135 km. Równe i spokojne tempo na tym odcinku, długi pitstop na Orlenie w Krzywdzie pozwolił mi zrobić nieżły wynik. Jak to mowi klasyk ..."im wolniej zaczniesz , tym szybciej skończysz..."
Dzięki Michał
;

Offline Katerinh

• Miasto:
  • Na forum od: 22.07.2018
« 3 Cze 2019, 20:59 »
To był mój pierwszy maraton i w związku z tym  stres, że może jednak nie dam rady, spowodował że noc przed była nieprzespana. Bardzo się cieszę, że trafiłam do grupy Wilka i i dziekuję wszystkim, bo jazda z Wami była prawdziwą przyjemnością. Miałam poczucie, że gdyby coś się stało, to mogę na Was liczyć. Z Wami to bym mogła i tysiąc przejechać  ;)

Offline Mężczyzna przemo3642

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 12.12.2012
« 3 Cze 2019, 21:03 »
To był mój pierwszy maraton i w związku z tym  stres, że może jednak nie dam rady, spowodował że noc przed była nieprzespana. Bardzo się cieszę, że trafiłam do grupy Wilka i i dziekuję wszystkim, bo jazda z Wami była prawdziwą przyjemnością. Miałam poczucie, że gdyby coś się stało, to mogę na Was liczyć. Z Wami to bym mogła i tysiąc przejechać  ;)

No to teraz trzeba poprosić Wilka żeby zgodził się poprowadzić grupę na BBT2020. Sam chętnie bym się do niej zapisał :)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 3 Cze 2019, 21:41 »
Cieszę się, że się osobom z mojej grupki taka jazda spodobała, takie było założenie tego przejazdu by pomóc osobom debiutującym na całodobowej trasie, lub tym mniej doświadczonym, pod to był ułożony harmonogram przejazdu i dobrane odpowiednie tempo. I najważniejsze, że udało się to dobrze zrealizować, bo plany planami, ale z realizacją różnie bywa, a tutaj dojechaliśmy sporą grupką w bardzo przyzwoitym czasie.

Niestety wspólna jazda tego typu to się sprawdzi tylko na pewnych typach maratonów. Przede wszystkim musi być to maraton zupełnie płaski (jak było na pierwszym Kórniku, gdzie dojechaliśmy jeszcze większą grupą) albo z ograniczoną ilością górek (jak tutaj), też pogoda musi być dobra bo przy deszczu efektywność jazdy na kole znacznie maleje. Tutaj górki nie były duże, ale nawet na tych co były grupka się szybko rwała, jak pod Solcem zostałem trochę na regulację roweru i później goniłem grupkę, w której zabrakło tego pilnującego dyscypliny - to porwało się to zupełnie, jedni cisnęli, inni zostali w tyle, dopiero na kolejnym postoju w Górce Puławskiej się zebraliśmy, a i to nie wszyscy. Też im dłuższy maraton - tym trudniej grupkę utrzymać, bo różnice w siłach, innym poziomie wyspania itd. narastają.

To naturalna sprawa, o ile na płaskim terenie jazdą na kole można wyrównać pewne różnice kondycyjne - to przy większej ilości gór to nierealne, bo tam jazda na kole prawie nic nie daje i bardzo trudno jechać tym samym tempem co osoba słabsza czy mocniejsza.

Offline Mężczyzna latant

• Miasto: Ożarów Maz.
  • Na forum od: 19.04.2014
« 3 Cze 2019, 22:07 »
Również przyłączam się do podziękowań dla Michała, że poświęcił swój czas na poprowadzenie nowicjuszy. Jazda w grupie bardzo pomogła, o ile maraton samodzielnie skończyłbym to byłoby na pewno w gorszym czasie. Narzucona dyscyplina jazdy, postoju, długość odcinków to nie był przypadek, tylko wynik dużego doświadczenia Michała. Trzeba też zaznaczyć, że grupa jako zbiór jednostek okazała się świetna, w jeździe i ogólnie towarzyskim, dzięki za wspólny czas, jeżeli będzie taka możliwość chętnie to powtórzę. Czyżby mijała trauma związana z bolącą dolną częścią pleców  :icon_mrgreen:

Offline Mężczyzna yurek55

• 2015-11217; 2016-11305; 2017-12740 (Rapha500)
  • Na forum od: 06.09.2013
    • Jurek rowerowy
« 3 Cze 2019, 22:37 »
Ależ ja wam zazdroszczę! Im więcej relacji, zdjęć, filmów - tym bardziej żałuję, że nie jechałem. Gratulacje dla wszystkich!
Rower to dziwny pojazd, jego pasażer jest jednocześnie jego silnikiem.
"Drzwi mego domu to magiczna furtka między krainą lenia a rowerem" - eranis

Offline Mężczyzna michuss

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 28.02.2014
« 3 Cze 2019, 22:48 »
Jurek, a tyle było namawiania... Nie pomogę Ci - żałuj, naprawdę żałuj i glancuj rower na MP2020 ;)

Ja chciałem podziękować organizatorom za super imprezę. Warto było przejechać w sumie 1100 km i spędzić 2 x 9 godzin w samochodzie, żeby zaliczyć tegoroczny MP.

Offline Kobieta Katana1978

• Na forum od: 09.06.2017
« 3 Cze 2019, 23:11 »
Ja wam powiem że ta trasa 500+ powinna się nazywać trasą "dla cipek" bo wg mnie było płasko, wiatr prawie zawsze wiał w plecy, jechało się bosko.
A trasa 300 powinna być "dla leszczy"  :lol: :lol:

Offline Kobieta Katana1978

• Na forum od: 09.06.2017
« 3 Cze 2019, 23:13 »
Jurek, a tyle było namawiania... Nie pomogę Ci - żałuj, naprawdę żałuj i glancuj rower na MP2020 ;)

Ja chciałem podziękować organizatorom za super imprezę. Warto było przejechać w sumie 1100 km i spędzić 2 x 9 godzin w samochodzie, żeby zaliczyć tegoroczny MP.

A niech siedzi w domu i płacze, bo żeby spełniać marzenia trzeba coś w tym kierunku robić.
Na samym chceniu  nie osiągnie się nic.

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 4 Cze 2019, 01:28 »
Można też zrobić w pierwszy weekend czerwca święto cipek w okolicach Kutna  :icon_smile2:

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 4 Cze 2019, 10:38 »
Widzę, że dyskusja tu zmierza w kierunku udowodnienia, iż to, że ktoś jeździ na rowerze (dobrze, czy nie dobrze, to kwestia dyskusyjna) nie oznacza, że nie może być dzbanem.

Będą jakieś relacje (wzorem poprzednich lat)?
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 4 Cze 2019, 13:49 »
Będą jakieś relacje (wzorem poprzednich lat)?

Polecam się  ;)
http://wilk.bikestats.pl/1760042,Maraton-Podroznika.html

Offline Mężczyzna lukidra

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 08.05.2018
« 4 Cze 2019, 16:35 »
To może ja też rzucę coś od siebie :)
Osobiście pierwszy raz jechałem MP, a w sumie trzeci raz jechałem 500+ (zaliczona tegoroczna i ubiegłoroczna edycja Pięknego Wschodu). Jednocześnie była to moja życiówka.
Jedno jest pewne: na pewno wrócę na start MP. Świetna organizacja, ale przede wszystkim genialna atmosfera, z jaką nigdzie się jeszcze nie spotkałem. Z ludźmi, z którymi znało się kilka minut, rozmawiało się jak ze starymi znajomymi. Trasa również była świetna, za co wielka pochwała dla organizatorów. Owszem, było gdzie koło wyprostować na trasie, ale nie da się tego uniknąć na takim kilometrażu. Przepiękne tereny, sporo w lesie, co dość mocno koiło jazdę w upale.
Jak na debiutanta w MP zająłem 13 miejsce, 560km przejechane w równiutko 20 godzin, co jest dla mnie mega osiągnięciem, po prawie 22h jazdy w w Parczewie w tym roku mając 30km mniej. Kto wie, może uda mi się to miejsce poprawić. Bo raczej na pewno będę pojawiał się na kolejnych edycjach :)
Płaskie to nuda, górki to dopiero coś :)

Offline Mężczyzna dodoelk

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 14.01.2015

Offline Mężczyzna Rado

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 25.05.2011
« 4 Cze 2019, 17:43 »
Polecam się  ;)
http://wilk.bikestats.pl/1760042,Maraton-Podroznika.html
Fajnie czyta się relację Wilka, Michał robi "dobrą robotę", bo to właśnie m.in. z Nim i z Tomkiem zrobiłem swoją 1szą 500-kę na I KMT. I tak to się zaczęło :D

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum