Autor Wątek: Rest in Peace?  (Przeczytany 3853 razy)

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Odp: Rest in Peace?
« 6 Lis 2018, 10:20 »
Aluminium często pęka nie na samym, ale tuż przy spawie. Niestety taka uroda materiału, nie daje się łatwo "odprężyć" po spawaniu, do tego wystarczy mała nieciągłość i pęknięcie będzie "rosnąć" z tego miejsca... stal wykazuje dużą mniejszą podatność na taką propagację uszkodzeń.

Mój strzelił dokładnie tak:

http://i.imgur.com/4dfT4.jpg

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 6 Lis 2018, 10:24 »
Na tych zdjęciach to widać piękny karb, jak stąd do tamtąd  ;)
Spaw jak czołg i zaraz gwałtowne przejście w cienką rurkę.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 6 Lis 2018, 10:47 »
Ale przeciez wiekszosc ram alu jest tak spawana, cannondale i boardman to chyba jedyne chlubne wyjatki jakie znam.

Poza tym nie wiesz, czy rurka jest cienka, alu mozna formowac dosyc interesujaco.

Tutaj mój Kinesis Crosslight Pro6

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 6 Lis 2018, 11:00 »
Wiesz, to nie prom kosmiczny, nikt na to nie wyda milionów, więc się robi tak jak można zrobić tanio.
W efekcie wszystkie pękają przy spawie, bo we wszystkich masz w tym miejscu karb.

Że tam nie ma karbu to chyba nie będziesz mnie przekonywał?  ;)

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 6 Lis 2018, 11:06 »
No przeciez nie twierdzę że nie ma karbu, tylko ze większość rowerow go ma, i tylko mały % peka.

Ale jak pęka, to głównie tam. Nie kupuję już alu z żadnymi spawami :)

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
« 6 Lis 2018, 12:09 »
Jeśli rama coś kombinuje, to najpierw będzie ostrzegać dźwiękiem.
Słuchaj swojej ramy ;)
Najpierw będzie cichutkie bziuuuuuu, a potem pierdut. Pomiędzy bziuuuuuu, a pierdut należy zejść z roweru. Czas pomiędzy zdarzeniami jakieś 0,387 s. Dasz radę :)
A tak na poważnie, to przy twojej ilości km rocznie rozglądałbym się za nową ramą. Po co się stresować.

Offline Mężczyzna sierra

• Na forum od: 06.09.2017
« 6 Lis 2018, 12:28 »
Słuchaj swojej ramy ;)
Najpierw będzie cichutkie bziuuuuuu, a potem pierdut. Pomiędzy bziuuuuuu, a pierdut należy zejść z roweru. Czas pomiędzy zdarzeniami jakieś 0,387 s. Dasz radę :)
A tak na poważnie, to przy twojej ilości km rocznie rozglądałbym się za nową ramą. Po co się stresować.

Mam nadzieję, że to będzie znacznie więcej niż 0387 s., i że zdążę z Niego zejść  ;)
A tak na poważnie, to trochę za mało wytrzymała w porównaniu do "kowadła" Gianta Bouldera (jakieś 25% przebiegu)
http://www.bikestats.pl/rowery/Giant-Boulder_17887_16475.html vs http://www.bikestats.pl/rowery/Nastepca-Mojej-Gwiazdy_17887_21814.html

Nowa rama?
Hmmm... chyba pójdę w jakiegoś 29" (bo i po terenie można pohasać, a i po zmianie kół asfaltowo pośmigać, poza tym coś mu na grzbiet wrzucić, by odciążyć własny).
Na razie jeszcze delikatnie postaram się wycisnąć ile się da z "Następcy Mojej Gwiazdy".

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 6 Lis 2018, 13:51 »
Słuchaj swojej ramy ;)

Mam nadzieję, że to będzie znacznie więcej niż 0387 s., i że zdążę z Niego zejść  ;)
Może to był czas liczony dla prędkości światła? Mnie stal ostrzegała ze 2 tygodnie (200 km), nie wiem jak alu..

Offline Mężczyzna sierra

• Na forum od: 06.09.2017
« 6 Lis 2018, 14:34 »
...Mnie stal ostrzegała ze 2 tygodnie (200 km), nie wiem jak alu..

Hmmmm... znaczy się jedna lub półtorej wycieczki... to dość słabo  ;)
Liczę, że alu będzie trwalsze, zatem dziś po pracy kolejna asfaltowa rundka  ;D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum