Autor Wątek: Race Through Poland  (Przeczytany 227689 razy)

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
Odp: Race Through Poland
« 10 Kwi 2024, 07:26 »
[...]Drugi odcinek to przełom Wagu, tu chyba najlepiej jednak wybrać opcję [...]

Nie, żebym jechał, bo w tym roku znowu nie mogę w tym terminie  :'( . Celowanie z wyścigiem w majówkę, czy Boże Ciało to fatalny pomysł dla ludzi z rodzinami. Ale ja nie o tym, publiczne dyskusje o detalach trasy psują części uczestników zabawę.
« Ostatnia zmiana: 10 Kwi 2024, 10:29 MaciekK »

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 10 Kwi 2024, 09:06 »
Ale ja nie o tym, publiczne dyskusje o detalach trasy psują części uczestników zabawę.

Dokładnie.
Stąd prośba do Podjazdów by usunął ten swój post lub wyedytował konkrety bo to psuje całą zabawę. Na tym w znacznym stopniu polega trudność tej imprezy by dobrze i przede wszystkim samodzielnie zaplanować trasę. Co innego rozmawiać ogólnie, a co innego dyskutować konkretnie o szczegółowych detalach trasy.

Offline Mężczyzna jedrucha

• Miasto: Łomianki
  • Na forum od: 02.09.2021
« 10 Kwi 2024, 10:53 »
Ale ja nie o tym, publiczne dyskusje o detalach trasy psują części uczestników zabawę.

Zgadzam się z Maćkiem i Wilkiem. Nie piszmy publicznie o szczegółach trasy - to jest też wartość dodana RTP, że ciekawie jest również po samym wyścigu gdy patrzy się na patenty przejazdowe innych uczestników.
Swoją drogą w tym roku ekscytująca może być obserwacja (w miarę możliwości dla mnie) zmagań czołówki. Nie jedzie Adam Białek, więc nie ma w tym roku jednego zdecydowanego faworyta. Sądzę, że o zwyciestwo powalczą Martin Haubolt, Wojtek Bystrzycki, Paweł Pieczka, a może i Bjorn nie powiedział jeszcze ostatniego słowa...

Offline Kobieta JoannaR

• Na forum od: 25.05.2021
« 10 Kwi 2024, 11:40 »
Myślę, że Adam zwęszył pismo nosem z tym dużym udziałem terenu w tegorocznej trasie ;-) A Ty Jędrek nie bądź taki skromny, przecież też się do czołówki zaliczasz!

Offline Mężczyzna jedrucha

• Miasto: Łomianki
  • Na forum od: 02.09.2021
« 10 Kwi 2024, 17:23 »

A Ty Jędrek nie bądź taki skromny, przecież też się do czołówki zaliczasz!

No ok, porzucając fałszywą skromność jestem skłonny przystać na to, że łapię się do szeroko pojętej czołówki, celującej powiedzmy w pierwszą dziesiątkę. O zwycięstwo walczyć będą jednak zawodnicy o klasę co najmniej lepsi.
BTW, wśród kobiet też chyba będzie ciasno i ciekawie. Trzymam kciuki, Asia!

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
« 11 Kwi 2024, 09:43 »
Skończyłem właśnie planować trasę - i wyłania się bardzo nieciekawy widok. Ucieszyłem się widząc małą liczbę szutrów na obowiązkowych segmentach, ale całość trasy rysuje się już w zupełnie innych barwach. Układ punktów jest taki, że w tym rejonie Słowacji poza krajówkami prawie nie ma żadnych dróg, więc trzeba będzie dorobić wiele kilometrów szutrów i to nie łatwych szutrów na nizinach, a w górach.

A ile wyszło Ci km, tak mniej więcej? Bo może jest tak, że chcesz się za wszelką cenę zmieścić w 1500 km a w tej edycji jest to praktycznie niemożliwe (albo okupione jeżdżeniem szutrowymi paździerzankami). I potwierdzam, na Słowacji na zachodzie są tylko drogi krajowe.

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Na forum od: 01.02.2011
« 11 Kwi 2024, 10:49 »
Nie jest aż tak źle z tym, po prostu trzeba trochę z daleka spojrzeć na odpowiednią mapę, najlepiej taką, gdzie są też drogi rowerowe. Już pisałem o tym jak można wygodnie pojechać, ale zbyt szczegółowo ;-) Nie jest tragicznie, aczkolwiek dwa segmenty szutrowe po "kilka" km trzeba wstawić. Kluczowe będzie wybranie odpowiednich "szutrów", bo tam z jakością dróg gruntowych różnie bywa. Może być nawet taka sytuacja, że na mapie dobra droga leśna, a w terenie kamloty takie, że nawet full się klinuje.
« Ostatnia zmiana: 11 Kwi 2024, 10:55 podjazdy »
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

« 11 Kwi 2024, 14:45 »
Kluczowe będzie wybranie odpowiednich "szutrów", bo tam z jakością dróg gruntowych różnie bywa. Może być nawet taka sytuacja, że na mapie dobra droga leśna, a w terenie kamloty takie, że nawet full się klinuje.

No ja się tak rok temu na dwie godziny w glinę wpakowałem :)

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Na forum od: 01.02.2011
« 11 Kwi 2024, 15:08 »
No ja się tak rok temu na dwie godziny w glinę wpakowałem :)
Może być to irytujące, zwłaszcza jak się po ciemku taki odcinek trafi, wtedy już w ogóle nie widać, którędy jechać/iść.
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 11 Kwi 2024, 18:49 »
Nadciąga wsparcie  :P

Offline Mężczyzna kouczan

• Miasto: Częstochowa
« 11 Kwi 2024, 18:57 »
Musisz mieć zaufanie do tych pasków. Ja bym nie ryzykował

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 11 Kwi 2024, 20:15 »
Sorki, pomyliłem wątki - to miało pójść do Wyprawki Roztoczańskiej  ;)

« 11 Kwi 2024, 20:36 »
Nadciąga wsparcie  :P

Piękne wsparcie. Ten uchwyt w tailfinie jest najbardziej praktyczny. Ostatnio mocuję butelki bezpośrednio do tego uchwytu na koszyk,  bez koszyka i jest równie stabilnie.

Offline Mężczyzna kouczan

• Miasto: Częstochowa
« 11 Kwi 2024, 21:48 »
Na innym zdjęciu widać że wsparcie dojechało w całości więc można polecać

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 22 Kwi 2024, 11:53 »
A ile wyszło Ci km, tak mniej więcej? Bo może jest tak, że chcesz się za wszelką cenę zmieścić w 1500 km a w tej edycji jest to praktycznie niemożliwe (albo okupione jeżdżeniem szutrowymi paździerzankami). I potwierdzam, na Słowacji na zachodzie są tylko drogi krajowe.

Ja się nie wkopuję w te porównania na kilometry ;)
Jazda trzech RTP pokazała mi dość dokładnie, że zupełnie nie ma się co patrzeć na to jaki inni mają dystans, a tym bardziej przewyższenia (bo te każdy serwis do planowania liczy trochę inaczej). Tak jak sam zauważyłeś - dystans nie mówi wszystkiego, co z tego, że masz 50km mniej, jak się wkopiesz w jakiś ostry teren i stracisz sporo więcej czasu? Był juz niejeden taki przypadek wśród zawodników tego wyścigu, że ludzie sie podrajcowali mniejszym dystansem. Sam też kiedyś się tak wkopałem na Przehybie, tam były opcje zjazdu terenem na południe oraz duży asfaltowy objazd na północ i później jazda doliną Dunajca. Niby nadkładałeś asfaltem koło 40km, ale czasowo wychodziło to niemal na to samo, nie wspominając o komforcie jazdy. Sam się wpakowałem w jakiś odcinek pieszy u góry, później z 10km już mocno chamskim (na szosówkę) szutrem z kamieniami. Ryzyko przynajmniej gumy na takim odcinku jest całkiem wysokie, a i koło można załatwić. Bez awarii czasowo wyszło mniej więcej na zero, w przypadku awarii już bym czasu sporo dołożył. Mariusz Cukierski np. na tym zejściu złamał szosowy but karbonowy i musiał sie wycofać z imprezy.

Dlatego dla spokoju psychicznego lepiej nie zawracać sobie głowy porównywaniem trasy z innymi, a zająć się przygotowaniem jej pod własne priorytety. Jak ktos jedzie gravelem z grubszymi oponami (a takich ludzi nie brakuje) - to skracanie dystansu szutrami jak najbardziej sie może opłacić, ale na szosie to już róznie może być, można zdrowo beknąć.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum