Autor Wątek: Race Through Poland  (Przeczytany 227691 razy)

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
Odp: Race Through Poland
« 22 Kwi 2024, 12:33 »
Na Hulace będzie ludzi kusić skrót z Przehyby na Obidzę, a tam jeśli ktoś pojedzie szlakiem to w kilku miejscach są kamienie na całej szerokości...
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

Offline Mężczyzna Fagetus

• Miasto: Lubin
  • Na forum od: 18.03.2016
« 23 Kwi 2024, 18:47 »
Na Hulace będzie ludzi kusić skrót z Przehyby na Obidzę, a tam jeśli ktoś pojedzie szlakiem to w kilku miejscach są kamienie na całej szerokości...

Od południa równolegle do grzbietu mniej więcej leci fajna stokówka, ale: od samej Prehyby nie ma połączenia, trzeba gdzieś z grzbietu zjechać. Te łączniki od grzbietu bywają rozjeżdżone od wyrębu/zwózki drzewa więc ostrożnie. Można zjechać dopiero przed Małą Radziejową - zwykle chadzając z Niemcowej na Prehybę i nazad omijaliśmy Radziejową właśnie tamtędy. Druga sprawa - od Żłobków na Obidzę za Wielkim Rogaczem szlakiem jest parszywie, te kamulce; w teorii jest jakaś ścieżka/droga? analogiczna do tej stokówki, ale tam nigdy nie szedłem więc nie wiem jak jest. Wg zdjęć lotniczych jest szansa na przyzwoitą drogę.
Te kamieniste kawałki jakby co można też zwyczajnie zejść, ale raczej nie w SPD szosowych :) Te MTB do XC z plastikowym bieżnikiem też przyniosłyby sporo emocji :)

• niech tak się stanie
« 23 Kwi 2024, 20:55 »
Od południa równolegle do grzbietu mniej więcej leci fajna stokówka, ale: od samej Prehyby nie ma połączenia, trzeba gdzieś z grzbietu zjechać. Te łączniki od grzbietu bywają rozjeżdżone od wyrębu/zwózki drzewa więc ostrożnie.
Nie ma dobrego objazdu Złomistego Wierchu od południa. To z pozoru tak wygląda na satelicie, ale na poziomicach już nie. Natomiast z Jaworek na Przełęcz Żłobki jest droga, całkiem znośna, pod Złomistym Wierchem, ale do Przehyby z niej kawał. Z Przehyby na południe najlepszy zjazd jest czarnym szlakiem rowerowym do szutrówki, ale tam na samej górze też bywają kamienie. Dużo zależy od przebiegu pogody wiosną i prac leśnych. Na glince tam na górze też może być słodko świeżo po ulewach, gdy ciągnik ze zrywką wyrzeźbi w drodze ścianki w kształcie litery V...

Można zjechać dopiero przed Małą Radziejową - zwykle chadzając z Niemcowej na Prehybę i nazad omijaliśmy Radziejową właśnie tamtędy.
Tak, tamtędy wwożono materiał do budowy wieży widokowej i tamtędy zwykle podjeżdżam na wieżę widokową. Przez Przełęcz Żłobki.

Druga sprawa - od Żłobków na Obidzę za Wielkim Rogaczem szlakiem jest parszywie, te kamulce; w teorii jest jakaś ścieżka/droga? analogiczna do tej stokówki, ale tam nigdy nie szedłem więc nie wiem jak jest. Wg zdjęć lotniczych jest szansa na przyzwoitą drogę.

Przyglądałem się temu rok temu, ale nie pojechałem tamtędy, bo było blisko zachodu słońca i dużo lepsze widoki są jednak  z Rogacza, po wejściu tymi kamlotami. Z Litawcowej jest droga gruntowa, podobnie od strony Żłobka. Tam jednak też musi być stroma ścianka, bo droga tnie 4 poziomice po 20 m każda. Rozmawiałem o tej drodze z gospodarzem bacówki na Obidzy (ale nie tej karczmy, tylko gospodarstwa) i powiedzał, że ludzie jadą do góry do krzyża (czyli wnoszą trochę tych kamlotów) i potem skręcają w lewo w tę wąską ścieżkę (faktycznie była ścieżka, przyjrzałem się) i ta ścieżka ze stratą wysokości doprowadza ich na drogę. Może tak być, ale ja zrezygnowałem przy tej ścieżce, żal mi było zjeżdżać, wniosłem na Rogacz, a stamtąd już flow  ... z widokiem na PIENINY i  TATRY o zachodzie słońca, petarda widokowa, jest w galerii z ostatniej wycieczki.

Te kamieniste kawałki jakby co można też zwyczajnie zejść, ale raczej nie w SPD szosowych :) Te MTB do XC z plastikowym bieżnikiem też przyniosłyby sporo emocji :)
Ze schodzeniem po luźnych kamieniach na zmęczonych nogach i butach spd jest ten problem, że łatwo kostkę zwichnąć. Naprawdę niewiele trzeba. Ponadto kamienie są luźne, więc rower, nawet toczony, wbija się kołami pomiędzy nie i obręcz jest rysowana, uderzana, może tu się coś wydarzyć, czego byśmy nie chcieli  ;D Przy oponach MTB 2,3 cala te kamienie rzadko kiedy uderzają o obręcz, bo jednak opona mocno je odsuwa od węższej obręczy. Podczas zjazdu mogą podskoczyć i uderzyć, to prawda.
« Ostatnia zmiana: 23 Kwi 2024, 21:00 podjazdy »

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 24 Maj 2024, 15:18 »
Jutro wczesnym rankiem startuje 6 edycja wyścigu Race Through Poland, w którym po raz czwarty będę miał przyjemność uczestniczyć. Dla mniej wtajemniczonych - to impreza, gdzie są 4 obowiązkowe punkty kontrolne, na każdy z nich prowadzi segment (+ segment startowy i finisz owy), który wszyscy muszą przejechać. Natomiast pomiędzy punktami zawodnicy trasę planują samemu, obowiązuje też zakaz jazdy drogami krajowym (poza odcinkami 1-2km), co przy tym układzie trasy będzie oznaczać sporo szutrów. Sumarycznie wychodzi to ok. 1500km i 20tys w pionie.

Zapraszam do śledzenia wyścigu, podobnie jak w zeszłym roku jadę z numerem 9:
https://www.followmychallenge.com/live/rtpl6/

Moim sportowym celem na ten wyścig jest zejście poniżej 100h, co na RTP jeszcze nigdy mi się nie udało, zobaczymy jak pójdzie tym razem. Póki co prognozy są mocno optymistyczne, ale w górach warunki potrafią się zmieniać bardzo szybko.

Obsada tradycyjnie bardzo mocna, o zwycięstwo myślę że powalczą Krystian Jakubek, Paweł Pieczka i Niemiec Martin Haubolt, niestety w ostatniej chwili musiał zrezygnować Wojciech Bystrzycki, który też by powalczył o wygraną. Ale na plecach będą mieli wielu innych silnych zawodników jak Adrian Żółkiewicz, Jędrzej Gąsiorowski, Michał Więcki, Bjorn Lenhard, Tomasz Madzia i pewnie jeszcze niejedno nazwisko można tu dodać.

Równie mocna jest obsada wśród pań - ubiegloroczna zwyciężczyni Claudia Decker, Litwinka Viktorija Tomaseviciene, Joanna Rumińska, Marta Gryczko, Sylwia Kuropatwa.

Jednym słowem - na pewno będzie ciekawie, zapraszam do kibicowania!

• niech tak się stanie
« 24 Maj 2024, 15:50 »
Póki co prognozy są mocno optymistyczne, ale w górach warunki potrafią się zmieniać bardzo szybko.
No, z tym bym uważał, bo na dzisiaj niby nie miało być katastrofy, a właśnie od Węgier znad Miszkolca wchodzi potężny układ burzowy z nawalnymi opadami, który niechybnie dzisiaj przewali się aż do Polski. W sumie dobrze, że ta burza jest dzisiaj, a nie jutro, bo by było nieprzyjemnie w takiej nawałnicy jechać. Pomijając już, że dzisiaj są burze od Rzeszowa po Ostrów i to jeszcze nie koniec. No, ale jest w miarę ciepło, powtórka ze śnieżycy już nie grozi  ;D Jeśli będzie biało, to tylko od gradu  :icon_twisted:

Nota bene ICM dzisiaj bardzo dobrze prognozuje, widzi tę burzę znad Miszkolca.  Widzi też spore burze w Beskidzie i Bieszczadach w niedzielę po południu, chyba akurat na przejazd CP1  :lol:
https://www.meteo.pl/mapy
« Ostatnia zmiana: 24 Maj 2024, 15:56 podjazdy »

Online Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 24 Maj 2024, 20:27 »
A to pięknie.
Matra jest w planie (obowiązkowo) :)

Wybieram się w przyszłym tyg. w tamte rejony (Koszyce- Debreczen, troche Rumunii), zależy od pogody.
Może się załapię na kibicowanie, (końcówki wyścigu).
Ciekawmi mnie jaką pojadą trasą (Słowacja/Węgry) - myślę, że moje ulubione Satoraljaujhely, Szerencs, ..

Ale, ale, nie można krajówkami  :(

• niech tak się stanie
« 24 Maj 2024, 20:34 »
Ale, ale, nie można krajówkami  :(
No, nie można, a na wschodniej i w południowej Słowacji to nawet ja, bardzo ostrożny w tym zakresie, śmigałem krajówkami aż miło, bo niektóre z nich są bardzo mało ruchliwe. Ponadto, skoro krajówki są mało ruchliwe, to nie ma równoległych dróg. Trudność planowania polega na tym, że trzeba korzystać z łączników szutrowych, polnych, czasem nawet dość długich, a zwykle o nieznanej nawierzchni. 2 km z tego co wiem można na Słowacji jechać krajówką, co daje pewien margines na złapanie drogi szutrowej. Co ciekawe, niektóre leśne szutrówki są prywatne i mają płoty, bramy. Ja miałem taką na zjeździe w górach, ale brama była specjalnie konstrukcyjnie dość łatwa do sforsowania z rowerem z sakwami.

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 24 Maj 2024, 20:41 »
Czy punkty CP1, CP2, CP3, CP4 należy pokonywać w takiej, czy w dowolnej kolejności?

Online Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 24 Maj 2024, 20:49 »
Myślę o Węgrzech.
Z Miszkolca w kierunku Matry. Przez Lilafured, Bukkipark, wyjeżdża się nad Egerem i dalej idzie droga 24 w kierunku Kekesa (Matra). Mało ruchliwa, niezłe hopki, tylko nie wiem czy tą 24 to można, krajówka to nie jest wg. węgierskich standardów, drogi rowerowej równolegle tam nie ma (w ciągłości).
Na Węgrzech będzie problem z zakazami (dla rowerów), jeżeli idzie równolegle DDR to jest zakaz, a takie (równoległe do powiatowych, gminnych dróg) DDRy niekoniecznie sa w dobrym stanie. Na pewno będą spowalniać, takie starsze ddry są wąskie i mają pęknięcia od korzeni drzew. Zwykle takie odcinki jechałem szosą, ale ja mogłem (łamac przepisy :)), nie wiem jak zawodnicy.

W poprzednich edycjach kolejność była wymuszona (1 - 4).

• niech tak się stanie
« 24 Maj 2024, 20:51 »
Czy punkty CP1, CP2, CP3, CP4 należy pokonywać w takiej, czy w dowolnej kolejności?
Z tego co wiem, to w podanej kolejności i co gorsza kierunku.

Co do Węgier, to tam faktycznie numeracja jest myląca, trzycyfrowe drogi potrafią być autostradami. Wikipedia obowiązuje? Ciekawe.

Offline Mężczyzna jedrucha

• Miasto: Łomianki
  • Na forum od: 02.09.2021
« 24 Maj 2024, 21:04 »
Tak, punkty trzeba zaliczać w odpowiedniej kolejności.

Jeśli chodzi o drogi na Słowacji i na Węgrzech to zabronione są te o numerach jedno- i dwucyfrowych.

• niech tak się stanie
« 24 Maj 2024, 21:15 »
Jeśli chodzi o drogi na Słowacji i na Węgrzech to zabronione są te o numerach jedno- i dwucyfrowych.
A, czyli autostradą można jechać  :o Oczywiście to żart, domyślam się, że w regulaminie pewnie są wzmianki, że należy przestrzegać przepisów i trzycyfrowymi autostradami jednak jechać nie wolno :D Na stronie www trudno znaleźć szczegółowe zasady, tylko ogólne pierdoły są.

Dwucyfrowe są na Węgrzech także drogi regionalne, więc trochę z dupy ten przepis. Powinna być na Węgry lista dróg zabronionych, bo to specyficzny kraj jeśli chodzi o numerację dróg. Słowacja i Czechy mają krajówki porządnie numerowane, aczkolwiek czeska droga nr 11 ma odcinki, że czasem za dnia wóz konny przejedzie  :lol: a samochody to rano do pracy i wieczorem.

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
« 24 Maj 2024, 21:55 »
idzie równolegle DDR

Na marginesie - w poprzednich latach z tego co pamiętam zakaz krajówek obejmował też jazdę DDR/CPR/chodnikiem wzdłuż DK.

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 25 Maj 2024, 07:40 »
Na marginesie - w poprzednich latach z tego co pamiętam zakaz krajówek obejmował też jazdę DDR/CPR/chodnikiem wzdłuż DK.

Sensowny zapis bo "sportoffcy" zwykle jadą jezdnią, pozostawiając DDR dla zwykłych rowerzystów. To taka swoista interpretacja regulaminu zawodów oraz zasady fair play w rywalizacji.

• niech tak się stanie
« 25 Maj 2024, 08:07 »
Tylko, że coraz więcej powstaje dobrej klasy DDR wzdłuż krajówek, także na Słowacji. Ponadto złamanie zasad ruchu drogowego (jazda szosą obok przejezdnej DDR) to przyczynek do DSQ. Problemem jest udowodnienie. Na sygnalistach (donosicielach) nie można się w tym przypadku opierać, bo mogą mieć interes w wyeliminowaniu danego zawodnika. GPS potrafi pływać 50-100 metrów od drogi, zwłaszcza teraz, gdy sygnał jest zakłócany.

Dzisiaj ładny widok na Tatry, więc na pewno panorama cieszyła oczy na starcie.
https://www.zol.pl/webcam/
Takiej żylety dawno nie było, ale to zasługa wczorajszych burz. Nawet z kamer w Zakopanem widać kamienie na Orlej Perci...
« Ostatnia zmiana: 25 Maj 2024, 08:13 podjazdy »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum