Autor Wątek: Race Through Poland  (Przeczytany 227607 razy)

Offline Mężczyzna Rafał Górnik

• Miasto: Ujsoły
  • Na forum od: 19.09.2016
Odp: Race Through Poland
« 7 Lis 2018, 09:37 »
Dozwolone jest coś takiego jak na zdjęciu. Można wjechać na krajówkę w taki właśnie sposób ale wolno się nią poruszać max 1km

Offline Mężczyzna wiecho

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 01.01.2016
« 7 Lis 2018, 09:44 »
Wszystko pięknie, tylko skąd znacie takie szczegóły.
Rower... to dla mnie już obowiązek... stał się pasją...i chyba filozofią życia...

Offline Mężczyzna Rafał Górnik

• Miasto: Ujsoły
  • Na forum od: 19.09.2016
« 7 Lis 2018, 10:00 »
Z profilu na FB oraz z newslettera do którego można się zapisać na stronie organizatora

Offline Mężczyzna wiecho

« 7 Lis 2018, 10:24 »
Dzięki. Teraz wszystko jasne. :icon_smile:
Rower... to dla mnie już obowiązek... stał się pasją...i chyba filozofią życia...

Offline Mężczyzna sombra

• Lubię ciszę... więc kręcę głównie nocą.
  • Miasto: Skierniewice
  • Na forum od: 04.11.2016
    • blog
« 7 Lis 2018, 11:33 »

Kolega też sobie wrysował wstępnie ślad i nie pamiętam ile dokładnie, ale miał przewyższeń sporo poniżej 10k ...

Daj namiar na kolegę, taki ślad jest na wagę złota!!! Coś go chyba poniosło po zakazanych drogach ;)

To chyba o mnie chodzi... tak więc przywołany do tablicy - starałem się nie wytyczać po górkach więc wyszło mi 1331,5 km trasy i 5554 metry wzniosu - tak wiem jakoś mało, dane pochodzą z naviki.

Chodzi mi ten wyścig po głowie... jest jeszcze czas więc przemyślenia będą ;)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 7 Lis 2018, 12:28 »
Myślę poważnie. Trasę do PK 2 mam w miarę ogarniętą. Szkoda że nie można poruszać się po DK, ta zasada mocno komplikuje ułożenie trasy pomiędzy PK. Sporo więcej przewyższeń i słabych asfaltów wyjdzie.

Ja też się zastanawiam nad tym wyścigiem.
W tej edycji punkty sporo sensowniej pomyślane, wymuszają dużo ciekawszą trasę, termin też lepszy, doszły też obowiązkowe dla wszystkich odcinki koło punktów kontrolnych (na Stóg Izerski jeden z najcięższych podjazdów w Polsce, średnio 18% na 1,5km!!!). Bardzo dobry pomysł z wjazdem do Czech, znacznie urozmaica trasę i dodaje górek.

A zakaz krajówek uważam za dodatkowy atut imprezy. Przede wszystkim ma to wiele sensu przy dojeździe z Ojcowa do Wrocławia, gdzie krajówki są opcją zdecydowanie najkrótszą, ale są to krajówki bardzo ruchliwe i nieprzyjemne. Kiedyś była opcja - albo dużo nadrabiać bocznymi drogami, albo męczyć się setki km na niebezpiecznych drogach. A tak to wymusza to niezłe kombinowanie przy planowaniu, tym bardziej że trzeba dojechać na północ od Wrocławia, bo tam się zaczyna obowiązkowy odcinek.

I jako, że tym razem będzie sporo więcej gór - dobre planowanie trasy ma duże znaczenie, trzeba trochę strategii - czy pojechać dłużej, ale z mniejszą ilością podjazdów, czy krótszy dystans z większą ilością podjazdów; to dodatkowy czynnik, którego nie ma na innych maratonach.

To chyba o mnie chodzi... tak więc przywołany do tablicy - starałem się nie wytyczać po górkach więc wyszło mi 1331,5 km trasy i 5554 metry wzniosu - tak wiem jakoś mało, dane pochodzą z naviki.

5500m w pionie to jest nierealne, same podjazdy na obowiązkowych odcinkach to ze 3000m wyjdzie. Tutaj wiele zależy od programu w jakim to liczymy, każdy ma inny algorytm, więc porównywanie wyników z dwóch różnych programów nie ma sensu, jako punkt odniesienia trzeba stosować ten sam program, najlepiej RWGPS.

Offline Mężczyzna lordChaos

• Miasto: skierniewice
  • Na forum od: 10.12.2017
« 7 Lis 2018, 12:57 »
(na Stóg Izerski jeden z najcięższych podjazdów w Polsce, średnio 18% na 1,5km!!!).
wjeżdżałeś tam? na jakim przełożeniu ?

Offline Mężczyzna wiecho

« 7 Lis 2018, 13:25 »
Proponuję zabrać klapki ze sobą😀

Offline Mężczyzna dodoelk

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 14.01.2015
« 7 Lis 2018, 13:46 »
Na spory minus zasługuje też godzina startu, czyli 16.00. Pchanie roweru na Stóg Izerski wypadnie w środku nocy. Tam jest schronisko więc na upartego można się kimnąć, biorąc pod uwagę dojazd do Wrocławia przed samym startem.

Offline Mężczyzna rybadigital

• 2021 MRDP ukończyciel
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 30.09.2016
« 7 Lis 2018, 13:48 »
(na Stóg Izerski jeden z najcięższych podjazdów w Polsce, średnio 18% na 1,5km!!!).
W wydaniu RTP jako obowiązkowy wjazd jest od strony Czerniawy , zaczyna się niewinnie , ale zamienia się w koszmarną stromiznę powyżej 20 % i to około kilometra.Jest problem z przeciskaniem korb.Na "świeżości" 38 x 30 dalo radę , ale jako -etny któryś tam kilometr trasy , to już nie ho ho.Zjazd jest łatwiejszy bo poprowadzony łagodniejszą trasą  kierunku centrum Świeradowa.Po zjeździe zagadka co dalej bo trasa na Szklarską obarczona jest krajówką (co prawda chyba na odcinku zjazdu do Piechowic to gdzieś tak około dozwolonego kilometra.

Offline Mężczyzna rybadigital

• 2021 MRDP ukończyciel
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 30.09.2016
« 7 Lis 2018, 13:51 »
Pierwsza dekada maja w Izerach przy normalnej zimie to nierzadko jeszcze zalegający topniejący śnieg w nocy podmarzający.Ale klimat się ociepla ...  :)

Offline Mężczyzna Wigor

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 19.03.2015
« 7 Lis 2018, 13:57 »
a jest jakas mapa, plik gpx z tymi punktami?

a dobra jest, tylko dlaczego gówniany kml, a nie gpx?

Offline Mężczyzna lordChaos

• Miasto: skierniewice
  • Na forum od: 10.12.2017
« 7 Lis 2018, 14:01 »
to chyba trzeba by zapytać Piko ...

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 7 Lis 2018, 14:07 »
Na spory minus zasługuje też godzina startu, czyli 16.00. Pchanie roweru na Stóg Izerski wypadnie w środku nocy. Tam jest schronisko więc na upartego można się kimnąć, biorąc pod uwagę dojazd do Wrocławia przed samym startem.

Wyścig jest mocno wzorowany na TCR - stąd pewnie kopiowanie tamtych rozwiązań regulaminowych. Są PK, samodzielne planowanie trasy, czy obowiązkowe parcoury przy punktach. I tam start też był nocny i to o 22. Tyle, że tam to wynikało z faktu, żeby ponad 200-osobowy peleton puścić na puste o tej godzinie drogi, tak by ranem już ludzie się rozjechali. A tutaj start o 16 to będzie przejazd przez Wrocław w szczycie komunikacyjnym, więc trochę słabo to pomyślane, w ogóle start i meta w centrum tak dużego miasta to dla mnie najsłabsza część tego maratonu, ale to pewnie wynika stąd że organizator jest z Wrocławia i tak mu łatwiej to ogarnąć.

Ale to i tak dużo lepszy pomysł niż na BBT, z różnymi godzinami dla różnych ludzi. Tutaj godzina startu jest kiepska - ale jednak wszyscy zawodnicy mają tak samo, więc jest sprawiedliwie.

Ja tam wjeżdżałem na trekingu i fullu, tam miałem szeroki zakres przełożeń. Na szosie to do wjechania tylko dla najmocniejszych, bardzo trudna ściana. Do tego oprócz nachylenia jest tam mocno rozryty asfalt, a ja byłem tam 4 lata temu, od tego czasu pewnie się nie poprawił ;)

Offline Mężczyzna Vir

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 18.01.2017
« 7 Lis 2018, 14:16 »
A tutaj start o 16 to będzie przejazd przez Wrocław w szczycie komunikacyjnym, więc trochę słabo to pomyślane, w ogóle start i meta w centrum tak dużego miasta to dla mnie najsłabsza część tego maratonu, ale to pewnie wynika stąd że organizator jest z Wrocławia i tak mu łatwiej to ogarnąć.
Jeszcze na metę nie musisz jechać przez centrum, ale po starcie w sobotę o 16 może być spory ruch i jeszcze większa liczba świateł.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum