Ale teraz trasa jest znacznie trudniejsza. Moim zdaniem, ambitny limit i odwrotny kierunek podwoiłby ilość wycofów. Przypominam, że na złotej polskiej jesieni na MPP było 30% DNF...
Limit wykończył moim zdaniem 4 zawodników którzy przejechali Trzy Korony i dojechali później do Krakowa ale bez szans na dotarcie w czasie na metę. Pogoda była już wtedy w porządku więc zgaduję, że odpuścili ze względu na limit.
W Trzech koronach zapewniali, że teraz to już płasko i najgorsze za nami. Ja się przekonałem, że góry kończą się w Wieliczce.
Większość wyczesana wagowo i ubraniowo byleby żadnego grama nie było za dużo.
Mieliśmy wtedy prawie 40h do końca limitu.
Przed startem w bazie i później na welodromie zauważyłem, że wielu zawodników nie wie na co się pisze i podzieliłem się tymi uwagami z kilkoma znajomymi. Tylko Paweł Pieczka wydawał mi się uprawniony do takiego wyposażenia jakie miał. Większość wyczesana wagowo i ubraniowo byleby żadnego grama nie było za dużo.
Na przyszłorocznym RTP prawdziwym problemem będzie sprzęt na jakim się pojedzie i jego konfiguracji. Przy tej samej odległości wychodzi mi parędziesiąt km szutru i nie wiadomo jakich asfalto podobnych dróg oraz 5000 m przewyższenia więcej. Trochę kolan polegnie.
Trzeba będzie sprawdzić czy kaseta 11-40 mi wejdzie (na youtube można znaleźć że ludziom to się udaje). Poza tym mam pytanko do osób jeżdżących z prądnicami: czy przy powolnych zjazdach/podjazdach na szutrach tego światła może brakować? Bo na przyszły sezon mam zamiar sobie sprawić oświetlenie z prądnicy tylko nie wiem czy na ten wyścig to najlepszy pomysł.
Nie powiedziałbym, że pogoda była w porządku. Piątego dnia dalej było zimno, w okolicach 5-6'C, w nocy mniej i występowały opady, choć nie tak mocne jak wcześniej, do tego całą trasę do Wrocławia był przeciwny wiatr. Wiadomo, że było lepiej niż wcześniej, ale dalej to były trudne warunki.
Poza tym mam pytanko do osób jeżdżących z prądnicami: czy przy powolnych zjazdach/podjazdach na szutrach tego światła może brakować? Bo na przyszły sezon mam zamiar sobie sprawić oświetlenie z prądnicy tylko nie wiem czy na ten wyścig to najlepszy pomysł.