Autor Wątek: Race Through Poland  (Przeczytany 227588 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Race Through Poland
« 8 Lis 2019, 23:41 »
Wadą tego szlaku jest, że trzy razy wpada się na DK59, są to odcinki mniejsze jak 2 km, ale suma ich jest większa niż 2 km. Można to minąć przez Sedlo Borek, więc pewnie puryści tak zrobią (o ile wybiorą ten wariant, ale tak de facto, to żaden inny wariant nie jest tak opłacalny czasowo, ponadto przez Borek wychodzi 100% szosy).

Taka własnie sytuacja jest dokładnie wyjaśniona w instrukcji wyścigu - to jest zakazane. Ten 1km  w Polsce i Czechach oraz 2km na Słowacji możesz wykorzystać tylko i wyłącznie jako niezbędny łącznik trasy. Natomiast zabronione jest zjeżdżanie z krajówki, a potem zaraz na nią wracanie, żeby tylko nie było w jednym ciągu więcej niż te limity.

Cytat:  Instrukcja Wyścigu
Zakaz poruszania się drogami krajowymi powstał z kilku powodów, między innymi ze względów bezpieczeństwa ale jednocześnie urozmaicenia ewentualnych wariantów trasy. Ogólnie główna jego idea polega na tym aby nikt, w miarę możliwości drogami krajowymi nie jeździł. Jeśli zobaczymy, że ewidentnie wracacie na tę samą krajówkę, tylko po to aby się jej trzymać i skracać tym samym dystans, będziemy mogli podejrzewać, że tak naprawdę nie jest Waszym celem jej omijanie i nie traktuje się jej wyłącznie jako łącznika. Warto zwrócić uwagę na to, że na drogę krajową można wjeżdżać tylko jako łącznik trasy nieprowadzącej po drodze krajowej. Nie chcemy wprowadzać dodatkowych reguł w stylu "ile razy można wjechać na drogę krajową" albo "co ile kilometrów", ale warto pamiętać o tym, że trasę należy prowadzić tak aby nie prowadziła ona po drogach zakazanych i korzystać z nich w ostateczności, więc oczywistym jest, że jeśli ktoś na nią ewidentnie wraca nie zależy mu na omijaniu dróg zakazanych.

Offline Mężczyzna poltugalczyk

• Miasto: Kraków/Doha
  • Na forum od: 08.06.2011
    • Mój podcast o podróżach
« 8 Lis 2019, 23:47 »
Myślę, że dla Pawła liczą się przy organizacji te rzeczy w sprawie ograniczeń drogowych.

-Przede wszystkim bezpieczeństwo - choć wiadomo zasady nie ma - ale zawsze większe natężenie i dopuszczalne prędkości na drogach wyższej kategorii zmniejszają bezpieczeństwo. - Zgadzam się

-A ten zakaz nawet dotyczący ścieżek czy innej bocznej infrastruktury, ze względu na to, że często się zdarza, że takaż to infrastruktura się kończy ślepo i wtedy nie zostaje już w ciasnej dolinie nic innego jak przejechanie tą "krajówką". - Zgadzam się

-Zwiększanie kombinowania i strategii dla samych zawodników -( bo szczerze ja sam bym wiele odcinków dociągnął na krajówce, bo czasem czuję się na nich bezpieczniej jak jest szerokie pobocze, i mniejsza szansa spotkania wracającego z imprezy bocznymi drogami kierowcy na podwójnym.) Często brak możliwości dojechania dosłownie kilku km po krajówce bardzo angażuje zawodników, w kwestiach całej koncepcji na kolejne dziesiątki km. - patrz co zrobić po zaliczeniu CP2 na Obidzy....jak każdy widzi, pasowałoby zjechać do Piwnicznej i śmignąć Lubowlę. - tutaj bym polemizował :)

Tak czy owak, ja bym był ( mówiąc subiektywnie ) za karaniem np. stratną minutą za każdy km na krajówce powyżej wyznaczonych limitów.

W każdym razie - Paweł wprowadził ciekawą nową jakość na krajowy rynek, i fajnie się śledziło RTP 2019 z pozycji kibica - ciekawe jak będzie z pozycji siodełka :)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 9 Lis 2019, 00:13 »
-A ten zakaz nawet dotyczący ścieżek czy innej bocznej infrastruktury, ze względu na to, że często się zdarza, że takaż to infrastruktura się kończy ślepo i wtedy nie zostaje już w ciasnej dolinie nic innego jak przejechanie tą "krajówką". - Zgadzam się

Ten zakaz jest z zupełnie innego powodu. Tylko po to, żeby nie było żadnych wątpliwości i niedopowiedzeń, że zawodnik nie jedzie krajówką. Np. ktoś by wygrał wyścig jadąc w ten sposób, a inni by uważali, że nagiął reguły. I dlatego jest jasno postawiona sprawa, że tak robić nie wolno.
Tak czy owak, ja bym był ( mówiąc subiektywnie ) za karaniem np. stratną minutą za każdy km na krajówce powyżej wyznaczonych limitów.

Tak to by bez sensu było. Bo to dalej by się opłacało jechać krajówkami wliczając takie straty i by była kombinatoryka zupełnie wypaczająca ten zakaz.

A generalnie zakaz jest z dwóch powodów - bezpieczeństwo oraz urozmaicenie planowania. Właśnie dzięki temu zakazowi zawodnicy są zmuszeni do zdrowego kombinowania i do tego jest sporo wariantów, bo gdyby krajówki były dostępne to w wielu miejscach jazda nimi byłaby oczywista, bo z reguły są to drogi mniej kluczące i robiące mniej przewyższeń.

W każdym razie - Paweł wprowadził ciekawą nową jakość na krajowy rynek, i fajnie się śledziło RTP 2019 z pozycji kibica - ciekawe jak będzie z pozycji siodełka :)

To jest 100% prawda, ten wyścig rzeczywiście wniósł nową jakość na polski rynek; impreza rzeczywiście się wyróżnia - i formułą i skalą trudności.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 9 Lis 2019, 00:29 »
No tak, tylko tu masz taką sytuację, że szlak jest odseparowany od szosy i parę razy na nią wpada.

No i dlatego, że wraca jako szlak przyklejony do krajówki - w myśl regulaminu jest zakazany

No i jeszcze wieżę widokową obejrzycie przede mną, niesprawiedliwe :P

Zapisuj się - to zobaczysz ją razem z nami ;)

Offline Mężczyzna Johnny_n

• Miasto: Bestwina
  • Na forum od: 09.05.2018
« 9 Lis 2019, 11:06 »
Nawet gdybym się zapisał, to byście mnie wyprzedzili, przecież aż tak szybko i daleko nie jeżdżę  :'(
Może zimą się wybiorę jak ruszą pociągi do Zakopca. O ile zima będzie niezimowa, bo zima na Orawie to potrafi pocisnąć -38 stopni.

Nawet jak Cię wyprzedzimy - i co z tego? Masz się dobrze bawić i mieć niezapomnianą przygodę. ;)
"Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie i to robi" - A.Einstein

Offline Mężczyzna wiecho

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 01.01.2016
« 12 Lis 2019, 21:28 »
No tak, ale co zrobić z takim szlakiem historycznym wokół Tatr, który de facto idzie wzdłuż słowackiej DK59, ale jednak w pewnym oddaleniu i mocno kluczy. Bo jeśli można go użyć, to droga się znacznie skraca... W sumie i tak nie jadę, ale taka ciekawostka. Różnica w dystansie i przewyższeniach jest ogromna, pokonuje się tylko dwie przełęcze między końcem odcinka CP3 a początkiem CP4... Wadą tego szlaku jest, że trzy razy wpada się na DK59, są to odcinki mniejsze jak 2 km
Fragment z regulaminu:
"UWAGA! Jeśli po chodniku drogi krajowej prowadzi “ścieżka rowerowa” lub jest na niej “pas rowerowy” nadal jest to droga krajowa, i zasady zakazu korzystania z niej, nie zmieniają się w tym przypadku."

Moim zdaniem jazda szlakiem po drodze, która jest integralną częścią, nie jest drogą krajową. Jazda drogą techniczną towarzyszącą S-ce nie jest jazdą po S-ce.  Można mieć wątpliwość, czy ktoś jechał krajówką, czy po tej drodze i po to jest zalecenie organizatora, żeby mieć dodatkowy rejestrator GPS.
Rower... to dla mnie już obowiązek... stał się pasją...i chyba filozofią życia...

Offline Mężczyzna Wigor

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 19.03.2015
« 12 Lis 2019, 22:58 »
Ciekawe co w sytuacji kiedy DDR jest równoległa do DK ale poza pasem drogowym?

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 13 Lis 2019, 00:02 »
Moim zdaniem legalna jak i stara Zakopianka. Trzeba mieć tracka swojego i tyle, będzie to wyraźnie widać choćby od czasu do czasu na skrzyżowaniach, takie drogi z reguły na całej długości nie są idealnie równoległe. Jazdy po chodniku niestety nie udowodnisz.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 15 Lis 2019, 20:58 »
Wg wiadomości z FB podobno sama Fiona Kolbinger, niesamowita zwyciężczyni tegorocznego TCRweźmie udział w RTP 2020. I na pewno będzie jednym z jego głównych faworytów.

Offline Mężczyzna Kałuża na Drodze

• Miasto: Olsztyn
  • Na forum od: 17.07.2019
« 16 Lis 2019, 13:09 »
Jestem na liście startowej ale niestety nie dostałem żadnego e-maila o dalszej procedurze , czy ktoś ma podobnie ? Wysłałem e-maila w tej sprawie i póki co cisza , mam nadzieję że odpiszą . Impreza z uwagi na Nazwiska na liście  startowej zapowiada się na niezłego ultra berka więc żal by było  nie startować  ;D

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 16 Lis 2019, 13:31 »
Jestem na liście startowej ale niestety nie dostałem żadnego e-maila o dalszej procedurze , czy ktoś ma podobnie ? Wysłałem e-maila w tej sprawie i póki co cisza , mam nadzieję że odpiszą
Ja też nie dostałem, więc nie ma się czym denerwować, to pewnie za parę dni wyślą do wszystkich naraz.

Impreza z uwagi na Nazwiska na liście  startowej zapowiada się na niezłego ultra berka więc żal by było  nie startować  ;D

Obsada wyścigu naprawdę mocna, poza Fioną jest wiele osób z polskiej czołówki. Oprócz Ciebie z czołówki wyścigów PP Ultra jest Dareus Młotek, są Paweł Pieczka (dwukrotny zwycięzca RTP i 2 w MRDP) i Krystian Jakubek (2 miejsce w RTP, Wiśle i Carpatii Divide), jest doskonale jeżdżący po górach Rysiek Herc (wygrał Silesię) , jest Szymon Sapeta (trzeci w Wiśle 1200, drugi w MPP), jest Radek Rogóż (najlepszy polski wynik na TCR, też zebrał tam mnóstwo doświadczeń samowystarczalnej jazdy). A do tego jeszcze sporo innych mocnych zawodników, pewnie też i spośród zagranicznych kolarzy niejeden mocny się trafi.

Jednym słowem zapowiada się bardzo ciekawy wyścig.

Offline Mężczyzna oko_strusia

• Na forum od: 16.06.2017
« 16 Lis 2019, 13:41 »
Rok temu maile od organizatora wpadały do SPAMu w skrzynce pocztowej. Może w tym roku jest podobnie?

« 16 Lis 2019, 14:53 »
Ja dostałem mail następującej treści:

Z przyjemnością informujemy, iż Twoje zgłoszenie do wzięcia udziału w przyszłorocznej edycji Race Through Poland zostało zaakceptowane, a Twoje imię znalazło się na naszej liście startowej.

Tegorocznym partnerem Race Through Poland jest popularna platforma do planowania i nawigacji Ride with GPS. Dołączając do naszego wydarzenia na: https://ridewithgps.com/Event/107694 będziesz na bieżąco z odcinkami specjalnymi i lokalizacją punktów kontrolnych. Nie zapomnij aktywować status RSVP, dzięki czemu otrzymasz dostęp do darmowej nawigacji na wszystkich obowiązujących w 2020 roku odcinkach specjalnych.

Ponieważ proces rejestracji pozostaje nadal otwarty, na tę chwilę nie musisz nic robić. Zrelaksuj się, planuj trasę i jeździj na rowerze ile tylko się da. Pod koniec listopada 2019 roku, poprosimy Cię o uregulowanie pierwszej części wpisowego, zgodnie z naszym informatorem. Po uregulowaniu tej płatności, Twoje miejsce na liście startowej zostanie zabezpieczone.

W razie jakichkolwiek pytań, bądź niepewności, pisz na:
race@racethroughpoland.pl

Zapraszamy na naszą stronę / www.racethroughpoland.pl / oraz nasze profile społecznościowe / Facebook i Instagram.

Dzięki, że jesteś z nami. Do zobaczenia!

Pogrubiłem to, co chyba najważniejsze - relaks Panie i Panowie... :)
"Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie i to robi" - A.Einstein

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 16 Lis 2019, 16:59 »
To ja nic jeszcze nie dostałem. Nie wiem może wysyłają te maile partiami, a może część nie doszła, spam sprawdzałem i tez tam nie mam.

Ale nie ma pośpiechu, jak ktoś jest na liście startowej to znaczy, że wszystko jest OK.

« 16 Lis 2019, 21:54 »
To ja nic jeszcze nie dostałem.

Dziwna sprawa... Ja dostałem tego maila w dniu, kiedy o tym napisali, albo nawet dzień wcześniej. Może mają jakiś problem techniczny?

Jak tylko dostanę następnego maila z prośbą o wpłatę, dam znać. Choć od razu się zastanawiam, czy następnym razem nie będzie tak, że maila dostaną inne osoby, a nie np. ja...  ;D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum