Autor Wątek: Race Through Poland  (Przeczytany 227592 razy)

Offline Mężczyzna poltugalczyk

• Miasto: Kraków/Doha
  • Na forum od: 08.06.2011
    • Mój podcast o podróżach
Odp: Race Through Poland
« 19 Lis 2019, 02:07 »
Z Obidzy można terenem się przedostać do Litmanovej i potem szutrem przez góry lewockie do okolic Spiskiej Nowej Wsi. Stamtąd już szosa jest, trzycyfrowa.

Pytanie do Ciebie Michale i do reszty zainteresowanych.
Po zjeździe z Obidzy do Litmanovej, z niej przez góry lewockie do Spiskiej Nowej Wsi, czyli do Lubowlej, a potem trzeba dojechać do Plavnicy ( nie Planicy  :P), żeby móc już później jechać bez przeszkód dalej przez góry aby dojechać do Lewoczy, a potem zjechać do Spiskiej.

Pytanie mam o sam początek na tym słowackim odcinku po osiągnięciu CP2 - jak dojechać z Lubowli do Plavnicy
(https://goo.gl/maps/ATVBPExupSzTZaBs7) ten odcinek - bo wychodzi tam 4km ponad dozwolone 1km.
Po drugiej stronie rzeki Poprad są generalnie tylko tory w Chmielnicy.
Jak zamknąć ten odcinek - przepisowo -że się tak wyrażę.

Offline Mężczyzna cukierski

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 24.07.2018
« 19 Lis 2019, 07:15 »
A może taki wariant - zjazd z obidzy terenem do Szczawnicy drogą o której pisał Podjazdy, potem na czerwony klasztor - spiska stara ves - a dalej drogą 542 na południe

Offline Mężczyzna Fagetus

• Miasto: Lubin
  • Na forum od: 18.03.2016
« 19 Lis 2019, 09:18 »
Ogólnie rzecz biorąc, jak trochę podejść (podjechać?) z Obidzy zielonym szlakiem w stronę Eliaszówki to zaczyna się przyzwoita ;) droga w stronę Litmanovej. Oczywiście przyzwoita jak na standardy turystyczne - szedłem tam pieszo i o ile pamiętam wydała mi się dostępna nawet dla aut osobowych.

Online Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 19 Lis 2019, 13:36 »
Panowie - ale to tak przecież nie można robić!

Na tym polega specyfika tego wyścigu, że każdy ma SAMODZIELNIE zaplanować trasę. A nie że wrzucamy publicznie posta na forum i publicznie rozkminiamy najlepszy wariant. Planowanie trasy to jest integralna część tego wyścigu i należy to zrobić samodzielnie.

« 19 Lis 2019, 14:04 »
Myśle, że każdy tak myśli, aby nie do końca zdradzać wszelkie tajniki swojego strategicznego warsztatu pracy nad wyścigiem.
Nie będę skromny, przedzierałem się już przez wielkie krzaki, jak i grzałem po ekspresówce, czy nawet we Włoszech, Hiszpanii czy Portugalii pokonałem kilka, kilkanaście km po autostradzie.
Nie potrzebuje podpowiedzi w planowaniu - tym to ja się już sam zajmę.

Ja przynajmniej w moich odpowiedziach raczej tylko zadaje pytanie do naszych kolegów, bo przecież forum jest koleżeńskie - żeby sobie pogadać, doradzić gdyż z tego powodu  że mieszkamy w różnych częściach Polski i świata, nie da się od tak wyskoczyć na piwo żeby nie pisać na forum.

Szukalem raczej odpowiedzi na konkretne pytanie dotyczące moich wątpliwości co do odcinka miedzy Lubowla a Plavnicą - tyle :)

Na tym forum są przecież osoby co dobrze znają różnice wynikające z doświadczenia w startach na wielu imprezach. Są różne regulaminy, rożne środowiska.
Nasze forumowe uważam, za miłe i przyjazne środowisko ludzi sobie doradzających i pomagających.
Rzadko się tutaj udzielam, (bo nigdy styl forumowy nie był mi bliski) ale myśle, że póki nikogo nie obrażamy to chyba możemy się dzielić swoją wiedzą i doświadczeniem - bo chyba o to chodzi :)
« Ostatnia zmiana: 19 Lis 2019, 14:13 suisse »

Online Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 19 Lis 2019, 14:27 »
Ale to jak się znamy i lubimy - nie ma nic do planowania trasy na RTP ;)

To, że forum jest fajne i koleżeńskie to jedno. Ale drugie, że trasę należy projektować prywatnie i maksymalnie samodzielnie. Już nie tylko z powodu rywalizacji, a przede wszystkim, że to dobra zabawa i jak wspominałem integralna część tego wyścigu, rozmaite wpadki na tym tle są częścią tej zabawy, czasem dodającej mnóstwa smaczku i niezapomnianych sytuacji.

Offline Mężczyzna Fagetus

• Miasto: Lubin
  • Na forum od: 18.03.2016
« 19 Lis 2019, 15:06 »
No ale też nie chodzi o to żeby - lokalesi znający teren - byli uprzywilejowani względem reszty. Co do asfaltów pełna zgoda, każdy może sobie sam wybierać według rozumu lub StreetView :) Ale w "terenie" niewiedza może bardzo dużo kosztować. Zaznaczam - niewiedza, nie brak doświadczenia.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 19 Lis 2019, 15:57 »
Proszę, nie psujcie zabawy :) Gdybym dopytywał, to bym nie znalazł takiej perełki w zeszłym roku :)

Offline Mężczyzna Johnny_n

• Miasto: Bestwina
  • Na forum od: 09.05.2018
« 19 Lis 2019, 16:11 »
To może od razu wspólnie wyrysujmy optymalna trasę i prześlemy organizatorowi? Będzie ślad w jednej całości...  ;) ;D

Niech każdy kombinuje po swojemu, będzie ciekawiej. Lokalsi? Na każdym wyścigu ktoś ma ten przywilej, że zna lepiej teren i choćby dobrą restaurację czy hotel... ;)
"Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie i to robi" - A.Einstein

« 19 Lis 2019, 16:18 »
Niech każdy kombinuje po swojemu, będzie ciekawiej. Lokalsi? Na każdym wyścigu ktoś ma ten przywilej, że zna lepiej teren i choćby dobrą restaurację czy hotel... ;)

Zgadzam się w 200%  :D

Online Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 19 Lis 2019, 16:28 »
No ale też nie chodzi o to żeby - lokalesi znający teren - byli uprzywilejowani względem reszty. Co do asfaltów pełna zgoda, każdy może sobie sam wybierać według rozumu lub StreetView :) Ale w "terenie" niewiedza może bardzo dużo kosztować. Zaznaczam - niewiedza, nie brak doświadczenia.

Zawsze lokalesi są uprzywilejowani, całkowicie naturalna sprawa. Ja jestem z Warszawy, więc nie mam szansy objechania terenów wyścigu bez długiego wyjazdu. Ale to nie znaczy, że mam prosić na forum o planowanie trasy, samodzielne planowanie to jest jedno z podstawowych wyzwań przy starcie w takiej imprezie i dlatego warto przez nie przebrnąć samemu. A przede wszystkim to świetna zabawa, uczy dobrego planowania trasy, które się przydaje przy innych niż wyścig aktywnościach. A jak się czasem wrąbiemy w coś takiego jak Maciek wrzucił - to jest właśnie wielki urok takich imprez, takie odcinki się później najlepiej pamięta  :P

I dlatego nie odbierajmy sobie tej przyjemności, a w maju zobaczymy co i jak ludzie powybierali. Generalnie i tak układ punktów jest taki, że różnic wynikających z planowania nie będzie dużych, ot może góra 50km na trasie całego wyścigu, chyba że ktoś już mocną pomyłkę strzeli; podobnie było i na tegorocznej edycji.

Online Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 23 Lis 2019, 14:32 »
Toczyła się tu dyskusja o tym szlaku historycznym dookoła Tatr, a czy Podjazdy, który ją zaczął w ogóle nim jechał? Bo tak debatujemy tu zażarcie czy to zgodne z regulaminem, czy nie, a jak tak się zagłębiłem nieco w temacie to wiele wskazuje, że ten szlak nie jest wcale asfaltowy. Tutaj takie znalezisko kolegi, opis przejazdu sprzed 3 miesięcy:

https://roweremposlasku.pl/szlak-wokol-tatr/?fbclid=IwAR2p942zv0_FDhqxIWhIoifX-dSf_ZPKraXl7M2XiRCUbWQ_t0nRsK8zdoo

Niestety muszę stwierdzić, że odcinek między Trsteną a Dolnym Kubinem mnie rozczarował. Poza krytykowanym wcześniej oznakowaniem szlaku, nie podobał mi się także jego przebieg. Jazda ruchliwymi drogami nie należy do przyjemnych, a tak poprowadzony jest szlak między kolejnymi miasteczkami. Na szczęście nie jedzie się tak cały czas! Zachwycaliśmy się, gdy kręciliśmy wzdłuż Orawy (zwłaszcza między wsią Niżna a Podbiel) wąską przybrzeżną ścieżką tuż obok kajakowych spływów.

A tak wygląda w tej relacji szlak pomiędzy Niżną a Podbielą (a więc ten fragment którego użycie miałoby najwięcej sensu)

Jeśli to jest rzeczywiście stan faktyczny - to w ogóle nie ma tematu, to nie wygodny szlak rowerowy na szosówkę, tylko wąska terenowa ścieżynka na rower z szerszymi oponami.

Offline Mężczyzna gkjanek

• Lepiej zabrać głowę zamiast kasku z domu na rower.
  • Miasto:
  • Na forum od: 12.06.2017
« 26 Lis 2019, 00:07 »
Marudziłem na kilka kilometrów szutru na MRDP.  Takie trasy to na wakacjach a nie na maratonach. A jeszcze mityczny temat bezpieczeństwa takie drogi powinny byc zakazane. Bo pierwsza lepsza  krajówka jest bezpieczniejsza  :lol:.
Lepiej zabrać głowę zamiast kasku z domu na rower.

Online Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 26 Lis 2019, 14:27 »
Nie jest asfaltowy i trzeba przenosić przez tory.

To nie zawracaj gitary takimi wrzutkami. Bo toczymy tu długą dyskusję o tym czy to legalne czy nie, a cała rozmowa psu na budę, bo to jest terenowy szlak.
Zamiast iść na łatwiznę powinniście planować samodzielnie.

Takie teksty to sobie odpuść. Toczyła się tu debata o tym szlaku to mnie to zainteresowało i tyle. Planować trasy umiem dobrze i niczyjej pomocy nie potrzebuję.

Online Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 26 Lis 2019, 14:36 »
Jakby nie było terenowych odcinków na tym maratonie :P

Jest wystarczająco, dlatego na kolejne to już za wielu amatorów nie będzie  ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum