Autor Wątek: Race Through Poland  (Przeczytany 227598 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Race Through Poland
« 21 Lis 2020, 13:09 »
Wiadomo, ale w marcu, gdy te decyzje zapadały to była pełna sraczka w tym temacie, wchodziły zakazy ustawowe itd. Prawie wszyscy organizatorzy czy rowerowych czy innych imprez podobne decyzje wtedy podejmowali, był okres, gdzie się wydawało, że cały sezon wyleci w powietrze. Jedynie Leszek Pachulski cały czas twardo stał na stanowisku, że jego wyścigi jadą zgodnie z planem i to zrealizował.

I też trzeba wziąć pod uwagę, że RTP wyjeżdża poza granice Polski, więc jest również zależne od regulacji innych państw w tym zakresie. No i do tego miało bardzo wczesny termin, w okresie gdy jeszcze był silny strach przed covidem. Teraz prognozy są raczej optymistyczne, w okolicach 3 miesięcy podobno będzie już dostępna szczepionka, to powinno poprawić sytuację w tym zakresie. Ale pewności wiadomo że nie ma, niech w którymś z tych 3 krajów przez które wyścig prowadzi nagle skoczy zachorowalność - to i trzeba się liczyć z tym, ze wprowadzone ograniczenia mogą udupić wyścig.

mnie blokuje zapis o kasku. Jędzę dla przyjemności wiec narazie muszę podziękować. Ale sam maraton uważam za bardzo ciekawy i ta pogoda

Kask jest w tym przypadku oczywisty - bo trasa prowadzi przez Słowację, gdzie jazda w kasku jest obowiązkowa, tego wymagają słowackie przepisy drogowe.

Offline Mężczyzna Johnny_n

• Miasto: Bestwina
  • Na forum od: 09.05.2018
« 21 Lis 2020, 19:00 »
Mało we mnie wiary, że do maja COVID-19 nie będzie już problemem. Pytanie jakie obostrzenia będą wtedy obowiązywać, zwłaszcza w Czechach i na Słowacji... Oby tym razem nam się udało, bo szkoda by było to okrajać, czy ponownie przekładać. No chyba, że na czerwiec, to może być.  ;D
"Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie i to robi" - A.Einstein

Offline Mężczyzna K Jak

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 04.07.2019
« 21 Lis 2020, 21:06 »
Miejmy nadzieję że granice będą otwarte :)

Film:
https://vimeo.com/467090558/85d01ff936

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 21 Lis 2020, 23:25 »
Dla mnie najbardziej wymowne jest ujęcie trupiarni na Stogu Izerskim, gdzie większość ludzi poległa  :D
No i do klimatu brakuje zdjęć z przeprawy w śniegu, to by dopiero był hit!

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 22 Lis 2020, 09:21 »
Film jechał za Pawłem i Krystianem. Oni śniegu nie widzieli. Takim mini łącznikiem z resztą stawki był Ben i widać po nim, że nieco gorzej zniósł pogodę, bo i pewnie miał nieco inną.
Dla mnie najlepszym kawałkiem są wspomnienia Krystiana z Wisły 1200, jak się obudził jadąc  :D

Offline Mężczyzna MARECKI

• Miasto: Elbląg, Polska
  • Na forum od: 28.01.2016
    • Rowerowa strona Mareckiego
« 22 Lis 2020, 12:45 »
Fajny film, fajna impreza. Taka klimatyczna  :wink:  Może kiedyś się odważę ...

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 22 Lis 2020, 12:53 »
Fajny film, fajna impreza. Taka klimatyczna  :wink:  Może kiedyś się odważę ...

Zapisy jeszcze trwają ;)
A Ty byś na tego typu imprezie zyskiwał w porównaniu do klasycznych szosowych maratonów, bo jesteś przyzwyczajony do jazdy cały rok i dobrze sobie radzisz w trudnych warunkach pogodowych.

Offline Mężczyzna MARECKI

• Miasto: Elbląg, Polska
  • Na forum od: 28.01.2016
    • Rowerowa strona Mareckiego
« 22 Lis 2020, 14:42 »
Dzięki za miłe słowa, ale na razie postoję i pokibicuję ;-)

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
« 22 Lis 2020, 19:58 »
Świetnie zrobiony film.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 22 Lis 2020, 21:18 »
Film jest fajny, ale jednak bardzo brakuje ukazania tych warunków z jakimi zmagał się środek stawki, szczególnie przy takim tytule. A tu na filmie istnieje właściwie tylko pierwsza trójka i Bjoern Lenhard (główny faworyt, który się wycofał za Pradziadem). Samym obrazem trudno jest ukazać jak ciężki był deszcz na trasie, choć trochę to pokazują komentarze zawodników. Natomiast obraz z zawodnikami jadącymi po górach w czasie śnieżycy - to przemawia natychmiast, to nie wymaga znajomości żadnego kontekstu, żadnego komentarza. To by był pełen sztos, bo czegoś takiego nie ma na prawie żadnej tego typu imprezie - i tego tu jednak mocno zabrakło.

Pewnie to w dużej mierze wynikało z ograniczonych środków, chyba dwie kamery mieli, a ta pogoda spowodowała, że dziura pomiędzy pierwszą dwójką a kolejnymi bardzo urosła. Na PK3 w Pieninach to traciłem do Pawła Pieczki ok. 8,5h, ale po tej strasznej nocy, gdy walczyłem z fatalnymi warunkami i śniegiem, które mnie i osoby za mną zniszczyły - to na PK4 w Ojcowie (odległym tylko ze 200km i to nie aż tak ciężki ten odcinek) już traciłem aż 27h, tak wykończony jak zjeżdżając do Mszany to mało kiedy w życiu byłem i musiałem się porządnie zregenerować. Podobnie jak i reszta zawodników poza pierwszą dwójką, bo i Bena jadącego parę godzin za Pawłem i Krystianem już bardziej warunki zmiażdżyły, już miał w górach sporo niższe temperatury i musiał porządniej się zregenerować, za Ojcowem też miał długi postój i poważnie rozważał wycof.

I od Ojcowa ta dziura pomiędzy pierwszą dwójką, a resztą była z tyłu już na ponad dobę, czyli dobre 400km, więc kamery pojechały za zawodnikami jadącymi na metę. Jakby ta jedna więcej kamera była - to by pewnie obskoczyli i zawodników jadących w śnieżycach na Podhalu i w Beskidach, szkoda tego, bo mnóstwo kolorytu by to filmowi dodało.

« 22 Lis 2020, 22:01 »
Trochę ujęć mogli mieć ale kamera mieszkała pod Trzema Koronami, zamiast podjechać godzinkę w stronę Podhala i Tatr. Mnie kręcili właśnie nad Dunajcem, na dojeździe na PK, ale tam już śniegu nie było a na Gubałówce trzymało się jeszcze 10 cm śniegu. Ciężko powiedzieć na co tam czekali bo tam już mało kto dotarł  :)

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
  • Na forum od: 12.10.2020
« 22 Lis 2020, 22:26 »
Może nie powinienem tego pisać, ale zastanawiam się, czy przy tego typu imprezie, w zasadzie już wyczynowej, gdzie praktycznie wszyscy zawodnicy są mocni, zdarzają się i tacy, którzy w imię wyniku mogą trochę nagiąć zachowanie fair?

Offline Mężczyzna gkjanek

• Lepiej zabrać głowę zamiast kasku z domu na rower.
  • Miasto:
  • Na forum od: 12.06.2017
« 22 Lis 2020, 22:50 »

Kask jest w tym przypadku oczywisty - bo trasa prowadzi przez Słowację, gdzie jazda w kasku jest obowiązkowa, tego wymagają słowackie przepisy drogowe.
jeździłem po Słowacji 3 razy  w tym raz mijała mnie policja bez mandatu. To ja pojechalem na slowacje na MRDP. wiadomo bez kasku okularów i rękawiczek czyli bez stylówki prosa  :lol:
Lepiej zabrać głowę zamiast kasku z domu na rower.

« 22 Lis 2020, 23:48 »
Może nie powinienem tego pisać, ale zastanawiam się, czy przy tego typu imprezie, w zasadzie już wyczynowej, gdzie praktycznie wszyscy zawodnicy są mocni, zdarzają się i tacy, którzy w imię wyniku mogą trochę nagiąć zachowanie fair?
Całość ultrakoloarstwa w duchu samowystarczalności, w którym jest także RTP bazuje na samodyscyplinie, bo tych zasad nie da się skontrolować. Jak ktoś jedzie oszukiwać, to nie wiem w jakim celu, bo uprawia inną dyscyplinę i sam przed sobą wie, że nie może porównywać swoich wyników z innymi, choćby nie wiem jak sobie to racjonalizował.

Offline Mężczyzna Johnny_n

• Miasto: Bestwina
  • Na forum od: 09.05.2018
« 23 Lis 2020, 08:15 »
Całość ultrakoloarstwa w duchu samowystarczalności, w którym jest także RTP bazuje na samodyscyplinie, bo tych zasad nie da się skontrolować. Jak ktoś jedzie oszukiwać, to nie wiem w jakim celu, bo uprawia inną dyscyplinę i sam przed sobą wie, że nie może porównywać swoich wyników z innymi, choćby nie wiem jak sobie to racjonalizował.

Niestety podejście ludzi bywa różne... Koleżanka mojej żony proponowała żebym pojechał razem z jej mężem na Wisłę1200 i... że pojadą obok nas z jedzeniem, zapasowymi ciuchami, załatwią noclegi itp. Moje tłumaczenia, że to impreza samowystarczalna i ja tych reguł łamać nie zamierzam, odpowiadała krótko w stylu: -"będziemy uważać, nikt nie zobaczy". Zostałem potraktowany jak dziwoląg, że nie chcę pomocy.  :-\ Także podejście ludzi bywa różne, chyba głównie tych, którzy zaczynają swoją przygodę poprzez takie łatwiejsze maratony (z dużym limitem czasu).
"Gdy wszyscy wiedzą, że coś jest niemożliwe, przychodzi ktoś, kto o tym nie wie i to robi" - A.Einstein

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum