... cały ten regulamin , to jeden wielki zakaz
Cytuj- nie ma kasku, nie ma wyścigu, czyli poprawnie założone i zapięte kaskirowerowe są obowiązkowe w trakcie trwania całego wyścigu;
- nie ma kasku, nie ma wyścigu, czyli poprawnie założone i zapięte kaskirowerowe są obowiązkowe w trakcie trwania całego wyścigu;
a to też jakieś chore:Cytuj- żadnej pomocy pomiędzy zawodnikamiUWAGA! Jeśli spotkasz zawodnika, który poprosi Cię o pomoc, a Tymasz za dobre serce i pragniesz niezmiernie mu pomóc, możeciekontynuować dalej wyścig, ale nie będziecie klasyfikowani jakkategoria solo. Jeśli chcesz jechać dalej solo, zapytaj zawodnikaproszącego o pomoc, czy chce zrezygnować z miejsca w klasyfikacjigeneralnej. Jeśli tak to możesz mu pomóc z czystym sumieniem.
- żadnej pomocy pomiędzy zawodnikamiUWAGA! Jeśli spotkasz zawodnika, który poprosi Cię o pomoc, a Tymasz za dobre serce i pragniesz niezmiernie mu pomóc, możeciekontynuować dalej wyścig, ale nie będziecie klasyfikowani jakkategoria solo. Jeśli chcesz jechać dalej solo, zapytaj zawodnikaproszącego o pomoc, czy chce zrezygnować z miejsca w klasyfikacjigeneralnej. Jeśli tak to możesz mu pomóc z czystym sumieniem.
z pakietem w wersji 'nic' za 250 zł (przynajmniej tu, nie przeraża)
No ale przecież jechałeś chyba 10 razy BBT, gdzie jest obowiązek jazdy w kasku
A co w tym chorego? Te przepisy są po prostu kopią tych obowiązujących na TCR i większości zachodnich wyścigów tego typu. To zupełnie logiczne, że w kategorii solo musisz jechać solo i nie wolno przyjąć pomocy od innego zawodnika, jak się na takie przyjęcie pomocy decydujesz to nie możesz być w solo klasyfikowany, albo przechodzisz do kategorii par, albo jedziesz wyścig licząc się z tym, że Cię nie sklasyfikują.
każdy uczestnik będzie zobowiązany do wskazania pełnoletniejnajbliższej mu osoby, odpowiedzialnej za swoje (uczestnika)bezpieczeństwo w trakcie trwania wyścigu;UWAGA! Osoba ta będzie zobowiązana do napisania oświadczenia, iżjest świadoma swojego zobowiązania.
a to też jakieś chore: żadnej pomocy pomiędzy zawodnikamiUWAGA! Jeśli spotkasz zawodnika, który poprosi Cię o pomoc, a Tymasz za dobre serce i pragniesz niezmiernie mu pomóc, możeciekontynuować dalej wyścig, ale nie będziecie klasyfikowani jakkategoria solo. Jeśli chcesz jechać dalej solo, zapytaj zawodnikaproszącego o pomoc, czy chce zrezygnować z miejsca w klasyfikacjigeneralnej. Jeśli tak to możesz mu pomóc z czystym sumieniem.
Jak mam ocenić czy jest zagrożenie życia? Teoretycznie każda awaria po ćmoku w środku lasu to potencjalne zagrożenie. Jak miałbym nie pomóc komuś w takiej sytuacji? Rajd ma uczyć szowinizmu? ...
Jechałem, ale tam jest obowiązek posiadania kasku, jak mi przeszkadzał to wieszałem sobie go na kierownicy, a tutaj jest wyrażenie napisane, że ma być prawidłowo założony i do tego jeszcze zapięty. Wg tego zapisu to nawet idąc spać nie mogę go ściągnąć.
Chodzi o cześć, że jak komuś pomagasz to też masz karę i musisz jechać w parze razem z nim, a jak chciałbym koledze dać tylko dętkę i jechać dalej to co? A poza tym przepis ten całkowicie zabija koleżeństwo na takich imprezach, to nie sport zawodowy by każdemu "pompkę" wkładać między szprychy.
Na stronie wyścigu pojawił się regulamin, który rozwiązuje wszystkie powyższe wątpliwości. Ruszyły też zapisy.
No to ja "poległem" już podczas wypełniania formularza zgłoszeniowego .... "Dane pełnoletniej osoby odpowiedzialnej za bezpieczeństwo uczestnika. Skontaktujemy się z nią aby upewnić się, że wie na co się wybierasz"
Czytam ten regulamin tak pięknie opisany w informatorze i widzę więcej punktów opisujących DSQ niż rywalizację. Co ciekawe nigdzie nie doczytałem się jaki jest szacowany przez organizatora dystans? zakładam więc, że będzie to około 1200-1500 km?
... i to (ten zapis) najbardziej odstrasza ... przynajmniej , mnie nie wyobrażam sobie jak można komuś nie pomóc ... nie ważne czy chodzi o brak drobnych w wiejskim sklepie , zmianę gumy czy udzielenie pomocy przy zdarzeniu ... tak, ten zapis jest CHORY
Jeśli tak to możesz mu pomóc z czystym sumieniem.
ostatnie zdanie drugiego cytatu z regulaminu które udostępniłeś w poprzednim wpisie oznacza, że można, komuś pomóc tylko ten kto z pomocy skorzysta musi się liczyć z konsekwencjami... Cytuj Jeśli tak to możesz mu pomóc z czystym sumieniem.
każdy uczestnik będzie zobowiązany do wskazania pełnoletniejnajbliższej mu osoby, odpowiedzialnej za swoje (uczestnika)bezpieczeństwo w trakcie trwania wyścigu;