Natomiast Paweł Pieczka od 2h stoi w Rybniku
Jak widać nawet ja potrafię się zajechać😅
Po nocce sporo zmian, Roman Jagodziński spał w okolicach 2,5h, a Mariusz Cukierski wyraźnie zwolnił, chyba jednak czuje MPP w nogach, skoro w tak górskim terenie zaczyna tracić do innych lub efekt typowego nocnego zamulania. Dzięki temu na prowadzenie wyszedł Adam Białek, który wyprzedził Bjoerna Lehnarda, za nimi są Bystrzycki i Jakubek. Ci ostatni wybrali terenową wersję dojazdu na PK2 przez Szczawnicę; wygląda, że trochę na tym stracili, bo muszą zjechać ze 300m do początku segmentu (dlatego do ich czasu na PK trzeba dodać ze 20-30min, bo to chyba automatycznie się odklepuje). Ale najwyraźniej jadą na gravelach i szerszych oponach, skoro wybrali taką opcję trasy, więc z kolei na szutrowych Żłobkach powinni to nadrobić.I widać już wyraźnie, że ta szóstka zawodników wypracowała dużą przewagę nad resztą, oni rozegrają walkę o zwycięstwo. Tak z ciekawości jak sprawdziłem - to Jagodziński był trzeci na tegorocznym Podróżniku z wyśmienitym czasem 17,5h, tak więc doskonale jeździ w górach, pytanie jak z doświadczeniem na dłuższych ultra, podobnie i Bystrzycki nie wiem czy jeździł dłuższe trasy. Natomiast Białek, który tu jest niby wpisany jako Polak - w tym roku wygrał Three Peaks Race, ale pod niemiecką flagą, prawdopodobnie to Polak żyjący w Niemczech i mający albo niemieckie, albo podwójne obywatelstwo. No i skoro wygrał nieźle obsadzony i ciężki zachodni wyścig wielodniowy to jest to bardzo mocny zawodnik, w nocy łyknął zarówno Mariusza Cukierskiego jak i Lehnarda. Ale jednak nie spał, a Jagodziński po śnie ruszył mocno, pytanie czy drugiego dnia będzie miał aż takie kopyto jak pierwszego.
Paweł Sojecki chyba też DNF, bo odbił na Nowy Targ. Dokładnie ta sama sytuacja co Paweł Pieczka, na FB narzekał na brak mocy, zupełnie nie szła ta jazda; jednak przejechany na maksa MRDP i miesiąc przerwy to za mało na regenerację po tak ciężkim wyścigu.
Wygląda, że Paweł pomylił kierunki…. Wcześniej ten segment zaczynał się w Zakopanem właśnie …
Cukierski stracił w nocy bo miał problemy z lampkami. Podobno dużo jechał po ciemku, więc jechał bardzo ostrożnie. Takie mam info