Autor Wątek: Race Through Poland  (Przeczytany 227621 razy)

Offline Mężczyzna Góral nizinny

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 02.10.2013
Odp: Race Through Poland
« 26 Wrz 2021, 16:44 »
Kolejna para wybrała terenowy wariant na Obidzę.
Z czego wynika ten zjazd kilkaset metrów w dół?
Tam jest jakiś zakaz i nie można od razu wjechać na ślad ?
Za Dzikiej Róży zapachem idź na zawsze upojony wśród dróg -będzie clę wiódł...   K.I.Gałczyński

[img width=201 height=50]http://st66.static.bikestats.pl/u18136y2014v3.g

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 26 Wrz 2021, 17:03 »
Po prostu obowiązkowy segment zaczyna się ok. 300m w pionie poniżej szczytu od strony Piwnicznej. A segment jest jednokierunkowy, więc jadąc od drugiej strony trzeba najpierw zjechać kawałek i z powrotem wrócić. I nie wygląda, żeby taka wersja się opłacała, choć różnice nie są wielkie.

Offline Mężczyzna rybadigital

• 2021 MRDP ukończyciel
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 30.09.2016
« 26 Wrz 2021, 17:57 »
A czy początek Os nr 4 od Starej Morawy do stacji narciarskiej Czarna Góra jest asfaltowy ? W tym wyścigu nic nie jest oczywiste , ten start OS nr 2  wybitnie przekombinowany z tą agrafką.

Offline Mężczyzna lukidra

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 08.05.2018
« 26 Wrz 2021, 18:11 »
A no to teraz wiadomo czemu zwolnił w górach. Bo za dnia widać, że na tym górskim odcinku nadrabia i najszybciej z Polaków jedzie. Tylko pytanie czy już te problemy z lampkami udało się rozwiązać, bo o tej porze roku to dużo trzeba po ciemku jeździć, nawet jak się w nocy śpi, bo już po 18 ciemno się robi.
Z tego, co rozmawiałem z Mariuszem przed MPP, to na przód ma chyba jedną lampkę na akumulator, bez wymienianej baterii. Także jeśli mu ta lampka siadła, to raczej będzie miał problemy w nocy bez możliwości ich rozwiązania :/
Płaskie to nuda, górki to dopiero coś :)

Offline Mężczyzna Damian

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.05.2015
« 26 Wrz 2021, 18:25 »
Cytat: lukidra link=topic=21443.msg515653#msg515653
Z tego, co rozmawiałem z Mariuszem przed MPP, to na przód ma chyba jedną lampkę na akumulator, bez wymienianej baterii. Także jeśli mu ta lampka siadła, to raczej będzie miał problemy w nocy bez możliwości ich rozwiązania :/

Lekcja na przyszłość żeby mieć zapasowe lampki, chociaż dobra czołówkę. W regulaminie mrdp Daniel wymaga zapasu. Nie wiem czy w rtp jest podobny zapis

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 26 Wrz 2021, 18:32 »
Ale MPP to innego typu wyścig, tam Mariusz raczej nie planował spania i miał lampkę na dwie noce pewnie bez potrzeby ładowania. Pytanie czy mu padła sama lampka, czy coś z baterią, że np. się niespodziewanie rozładowała, ja też miałem na MPP niby sprawdzone i na pewno naładowane ogniwo, zakładam do lampki, a to mi zaraz koniec prądu pokazuje.

Poza tym wg regulaminu RTP to trzeba mieć dwa niezależne energetycznie źródła światła, właśnie na wypadek awarii jednego. Tak więc raczej dwie lampki to Mariusz ma, ale wygląda, że z obiema jest słabo; albo ta druga to bardziej taka pozycyjna, nie nadająca się do jazdy w górach. Od biedy da się na stacji kupić jakąś latarkę i to prowizorycznie założyć, ale nocą w górach z byle jakim światłem to cienizna będzie.

W regulaminie mrdp Daniel wymaga zapasu. Nie wiem czy w rtp jest podobny zapis
Ten zapis to akurat Daniel ściągnął z RTP, a nie na odwrót  ;)
No i jak ja jechałem RTP w 2019 to na starcie każdemu sprawdzali czy rzeczywiście miał te lampki, bo na MRDP to regulamin działa na takiej zasadzie  :P
&ab_channel=EpicPartsofEpicMovies
« Ostatnia zmiana: 26 Wrz 2021, 18:38 Wilk »

Offline Mężczyzna CFCFan

• Miasto: Godów
  • Na forum od: 12.05.2014
« 26 Wrz 2021, 19:40 »
Po prostu obowiązkowy segment zaczyna się ok. 300m w pionie poniżej szczytu od strony Piwnicznej. A segment jest jednokierunkowy, więc jadąc od drugiej strony trzeba najpierw zjechać kawałek i z powrotem wrócić. I nie wygląda, żeby taka wersja się opłacała, choć różnice nie są wielkie.

Ja też planowałem jechać tym skrótem. Ale jak się zorientowałem że trzeba by tam zjechać te 300 m i jeszcze raz to podjechać aby zrobić segment to uznałem że to bez sensu. Krystian też jechał skrótem. W porównaniu to zawodników z czołówki nic nie nadrobił. Gdyby nie było tego zjazdu to skrót byłby opłacalny. A tak moim zdaniem nic się tam nie zyska czasowo.

A co do Cukra. Szczegółów nie znam. Pisał tylko że ma problemy. Przed startem sprawdzają każdy rower i trzeba mieć dwie lampki na przód i dwie na tył. Do tego jeszcze jakaś kamizelka. Teraz w nocy już raczej będzie spał, więc trochę mniej tej jazdy będzie.

Zobaczymy jak dziś w nocy. Kto będzie spał, gdzie i ile. Warto zwrócić uwagę iż w tym roku końcówka jest bardzo ciężka. W poprzednich latach było zdecydowanie prościej. Więc IMO regeneracja dzisiejszej nocy to ważny element. Jak ktoś tutaj przeszarżóje to może dużo stracić w końcówce.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 26 Wrz 2021, 20:42 »
W porównaniu to zawodników z czołówki nic nie nadrobił. Gdyby nie było tego zjazdu to skrót byłby opłacalny. A tak moim zdaniem nic się tam nie zyska czasowo.
Trzeba tu też wziąć pod uwagę, że Krystian Jakubek to jest zawodnik doskonale jeżdżący po terenie i jedzie chyba tą swoją Meridą Silex, a to jest przecież gravel. On da radę sprawnie i szybko przejechać odcinki, gdzie ludzie bez doświadczeń w terenie mający rowery szosowe już więcej nadrobią. Do tego każdy dodatkowy odcinek terenowy to ryzyko gum i innych problemów z rowerem nieprzystosowanym do takich dróg. Tak więc przy niewielkim zysku IMO nie ma sensu ryzykować.

Drugie takie miejsce, gdzie można nieco urwać terenem to Klekociny, które skracają przejazd do Milówki, zobaczymy czy ktoś się zdecyduje.
A czy początek Os nr 4 od Starej Morawy do stacji narciarskiej Czarna Góra jest asfaltowy ? W tym wyścigu nic nie jest oczywiste , ten start OS nr 2  wybitnie przekombinowany z tą agrafką.
To jest asfalt, za Żłobkami to już chyba nie ma obowiązkowego terenu.

Na razie zdecydowanie najmocniej wygląda Białek, cały czas delikatnie zwiększa swoją przewagę. Ale decydująca będzie strategia noclegowa, bo ciągle ta pierwsza szóstka tak w okolicach 3h się zamyka. Ale ostatni z tej szóstki Jagodziński popełnił duży błąd w planowaniu trasy - i pojechał zakazanym odcinkiem Czarny Dunajec - Jabłonka i na bank dostanie za to karę czasową. I powinna to być solidna kara. ze 3-4h minimum bo raz złamanie regulaminu, a dwa bo omijając tę drogę przecież trzeba sporo nadrabiać i dystansu i w pionie.

« 26 Wrz 2021, 21:02 »
Myślę, że Jakubek pojedzie przez Klekociny i to może go przesunąć w klasyfikacji.
Białek jest niesamowicie mocny, ale teraz chyba popełnił błąd. Jedzie Traktem Cesarskim, a tam jest remont i zakaz wjazdu.
Ja pojechałbym to inaczej.
Za Dzikiej Róży zapachem idź na zawsze upojony wśród dróg -będzie clę wiódł...   K.I.Gałczyński

Offline Mężczyzna lukidra

• Na forum od: 08.05.2018
« 26 Wrz 2021, 21:04 »
Krystian to na razie chyba trochę nadrabia - jak jadą we trzech obok siebie z Mariuszem i Wojtkiem, tak on ma 684km, Mariusz 655 a Wojtek 634. Tutaj też jest właśnie ciekawe porównanie odnośnie planowania trasy, bo Bjorn ma już 696km, a dzieli ich raptem ok 30km.
Płaskie to nuda, górki to dopiero coś :)

Offline Mężczyzna K Jak

• Na forum od: 04.07.2019
« 26 Wrz 2021, 21:07 »
Mam slicki 30mm Pirelli. Ale ogarniają offroad :p

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 26 Wrz 2021, 21:11 »
A kolega Arno Burgi jaki sobie wypadzik na Słowację zorganizował  :P
Coś mu tam z nawigacją się zdrowo musiało pomieszać i to jadąc na obowiązkowym segmencie, a nie na samodzielnie planowanym kawałku - nagle odbił na Sromowce i dalej na Słowację, dopiero po godzinie się chyba kapnął, że źle jedzie, ze 40-50km w plecy; chyba że koniecznie chciał przełom Dunajca zobaczyć  ;)
Krystian to na razie chyba trochę nadrabia - jak jadą we trzech obok siebie z Mariuszem i Wojtkiem, tak on ma 684km, Mariusz 655 a Wojtek 634. Tutaj też jest właśnie ciekawe porównanie odnośnie planowania trasy, bo Bjorn ma już 696km, a dzieli ich raptem ok 30km.

Krystian to nadrobił nieco wczoraj bo jechał bardziej północną wersję by więcej gór minąć, ale to było zagranie z premedytacją. Też pytanie jak ten dystans jest liczony i na ile jest wiarygodny. Bo to przecież nie liczy w linii prostej, tylko musi być jakiś algorytm przeliczający to na dystans po drogach.

Mam slicki 30mm Pirelli. Ale ogarniają offroad :p
O wilku mowa  :lol:

Offline Mężczyzna rybadigital

• 2021 MRDP ukończyciel
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 30.09.2016
« 26 Wrz 2021, 21:14 »
Jeżeli to szosa to jak nic propozycja dla Wigora na następne MRDP, kolejny asfalt bliżej granic ;) .
Jeżeli się nic nie zmieniło to końcówkę OS4 pamiętam z soczystych wyścigów MTB w Polanicy , od Lasówki był słynny leśny asfalt do Młotów i Wójtowic , który zanikał , było znacznie więcej dziur i braków niż czarnego :) , podjazd pod Hutę to była legenda dawnych maratonów na rowerach górskich , początkowo rzeczywiście szosa potężnie stroma przechodziła w szuter a później latające kamienie . Nie byłem dawno i nie wiem czy Wataszka nie leży już przypadkiem w strefie " kolarstwa przygodowego" ? :)  Ale jak się komuś zamarzy zjazdowy skrót na Polanicę to tam jest bankowo " strefa lawinowa" na soczyste XC , a szosę , ale i nawet gravela czeka tam niechybny koniec ;)

« 26 Wrz 2021, 21:15 »
Bystrzycki skręcił na Klekociny. Mariusz jedzie  ciut przed nim. Zobaczymy jaki zysk będzie.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 26 Wrz 2021, 21:23 »
Bystrzycki skręcił na Klekociny. Mariusz jedzie  ciut przed nim. Zobaczymy jaki zysk będzie.

Tylko zysk zależy od tego na jakim rowerze jedziesz. Bystrzycki jedzie gravelem, Krystian też, opony 30mm to już można coś po takich drogach pokręcić, szczególnie jak się umie jeździć po terenie jak obaj ci zawodnicy. Ale na klasycznej szosówce jak właśnie Cukier to się to IMO nie kalkuluje, za mały zysk na tym kawałku by jeszcze nocą w teren wjeżdżać.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum