Autor Wątek: Race Through Poland  (Przeczytany 227542 razy)

Offline Mężczyzna rybadigital

• 2021 MRDP ukończyciel
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 30.09.2016
Odp: Race Through Poland
« 29 Gru 2018, 10:02 »
A właśnie rysował ktoś trasę ??? Od fragmentów krajówek aż się jeży , szczególnie na odcinku powrotnym na Wrocław , i to oczywiście takich + kilometr.Zastanawiałem się co na to "żiri" jak z takiego fragmentu powiedzmy około 3 kilometrów drogi dwucyfrowej stanowiącej pewien istotny skrót , będę sobie na chwilę zjeżdżał przed upływem kilometra ( nie wiem co tam będzie na ściężkę , łąkę , las , sadzawka :) itp.) tak ze 100-200 m i z powrotem hyc ???? Wiem , przepraszam to trochę ułomne jest ...

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 29 Gru 2018, 12:42 »
Ok, zwycięzcę już mamy, chyba że Bjorn Lenhard nie poradzi sobie z niuansami naszych "krajówek"  ;)

Bjoern Lenhard rzeczywiście wydaje się poza zasięgiem, drugie i trzecie miejsce (pomimo dużych problemów technicznych) w TCR i zwycięstwo w PBP 2013, gdy jadąc bez wsparcia wygrał z ludźmi jadącymi z wsparciem. Chociaż na TCR 2016 Rysiek i ja byliśmy przed nim  ;). No ale tam to był jego pierwszy wyścig tego typu i miał długi postój po poważnym zatruciu, w swojej normalnej formie jest nie do ruszenia. Tylko pytanie czy na pewno tu wystartuje, czy też zapisał się tak na wszelki wypadek.
A właśnie rysował ktoś trasę ??? Od fragmentów krajówek aż się jeży , szczególnie na odcinku powrotnym na Wrocław , i to oczywiście takich + kilometr.Zastanawiałem się co na to "żiri" jak z takiego fragmentu powiedzmy około 3 kilometrów drogi dwucyfrowej stanowiącej pewien istotny skrót , będę sobie na chwilę zjeżdżał przed upływem kilometra ( nie wiem co tam będzie na ściężkę , łąkę , las , sadzawka :) itp.) tak ze 100-200 m i z powrotem hyc ???? Wiem , przepraszam to trochę ułomne jest ...

Nie, takie coś IMO na pewno jest nie do przyjęcia. Po to jest ten zakaz krajówek - żeby go przestrzegać i wybierać inne drogi, a nie robić robić z niego parodię i uprawiać rzeźby z ciągłym zjeżdżaniem i wjeżdżaniem z powrotem na krajówkę, np. wzdłuż DK94 do Olkusza.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 31 Gru 2018, 10:06 »
Ma ktoś do polecenia konkretne ubezpieczenie które jest wymagane w tym przypadku?

Offline Mężczyzna Oskar

• Miasto: Szczecin/Świnoujście
  • Na forum od: 14.12.2011
« 14 Sty 2019, 20:50 »
Ma ktoś do polecenia konkretne ubezpieczenie które jest wymagane w tym przypadku?

Wreszcie jakieś przydatne pytanie, do którego się podłączam.

Podsumowując resztę to:

1. Piko napisał chyba czytelnie, jak się sprawy mają.
2. Zgadzam się totalnie z Wilkiem (o dziwo, bo kiedyś jak tu częściej bywałem to różnie bywało, ale nie zmienia faktu, że chyba jak mało kto zna się na formule wyścigu). Ponadto, ja mam takie podejście: są "rygorystyczne" zasady, po to żeby nie było niedomówień. Traktują tę rywalizację i w porządku. Należy uszanować osoby które chcą powalczyć. Reszcie polecam opcję zabawy "jazdy w parze". Ja tak robię, dla mnie to będzie rywalizacja z samym sobą. Nie interesuje mnie prześciganie się żeby być dwa oczka wyżej.

:)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 26 Sty 2019, 21:51 »
Skończyły się już oficjalne zapisy, w sumie na liście startowej jest 62 osoby w kategorii Solo oraz 14 osób w kategorii par. Tak więc w tym roku zapowiada się porządny, z dużą ilością startujących osób maraton. Jak widać dobrze pomyślana trasa w tym roku zachęciła wiele osób do startu. Wśród kobiet pojedzie Karolina Maciejewska, która świetnie wypadła w TCR 2018 zajmując trzecie miejsce wśród kobiet, jest też Bolesław Kowalski, który ukończył TransAm z czasem 28dni 8h

Impreza zapowiada się bardzo ciekawie, sporo znajomych (również z forum) osób jest na liście:
http://racethroughpoland.pl/?fbclid=IwAR0OxDygGg2k0IzpnSLVI0tdwNdg3PyX9dFNdT4YWVYfC2CktiLy_DYGcd4#!/lista

Offline Mężczyzna CFCFan

• Miasto: Godów
  • Na forum od: 12.05.2014
« 26 Sty 2019, 22:34 »
Czyli na tej liście znajdują się osoby, które opłaciły startowe i są gotowe do startu? Czy jest to po prostu lista osób które się zapisały ale nie koniecznie opłaciły startowe?

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 26 Sty 2019, 22:41 »
Wydaje mi się, że te które opłaciły połowę wpisowego, które było płatne od razu po zapisie; o płatności drugiej części jeszcze nie dostałem informacji.

Offline Mężczyzna oko_strusia

• Na forum od: 16.06.2017
« 27 Sty 2019, 14:54 »
Druga połowa wpisowego jest do opłacenia w lutym(info z maila potwierdzającego zapis):
W lutym 2019 roku poprosimy Cię o drugą połowę opłaty wpisowej.

Offline Mężczyzna rybadigital

• 2021 MRDP ukończyciel
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 30.09.2016
« 28 Sty 2019, 06:43 »
Odkryj Michał rabek tajemnicy i zdradź nieco tajemnicy , czy dużo zachodu zajęło ci wytyczenie drogi "niekrajowej" z duchem regulaminu szczególnie na odcinku bez dwóch zdań nudnym . od PK w Ojcowie pod segment przed metą ? Tam przestrzeganie zasad nie jest takie oczywiste , ciekaw jestem czy wszyscy zapisani zdają sobie z tego sprawę i czy to będzie surowo przestrzegane...

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 29 Sty 2019, 20:14 »
Tam przestrzeganie zasad nie jest takie oczywiste , ciekaw jestem czy wszyscy zapisani zdają sobie z tego sprawę i czy to będzie surowo przestrzegane...

Dlaczego przestrzeganie zasad nie jest oczywiste? Dla mnie to że trzeba ich przestrzegać jest oczywiste, na tym polega ta zabawa ;). Dlatego nie mam pokus, żeby te zasady naginać i liczę, że inni też takie podejście będą mieli, bo główny wyścig na takich imprezach jest zawsze z samym sobą, a oszukiwanie siebie wiele sensu nie ma.
DK94 po prostu trzeba ominąć i nadrobić trochę kilometrów bocznymi drogami, bo nie da się wzdłuż niej jechać będąc w zgodzie z regulaminem, nie wjeżdżając na nią co chwilę. Wymaga to pewnej gimnastyki w planowaniu, wymaga nadrobienia kilometrów i troszkę więcej podjazdów - i to cała filozofia.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 2 Lut 2019, 12:53 »

Pojawił się nowy informator wyścigu, który rozwiewa takie wątpliwości. Jazda wzdłuż krajówki na zasadzie 1km jazdy, chwila zjazdu i powrót na kolejny kilometr jest zakazana. Krajówki o długości 1km można traktować jedynie jako niezbędne łączniki trasy.

A monitoring wyścigu wg informatora najpewniej będzie za pomocą Spotów i strony Trackleaders, czyli taki system jakiego używają największe światowe wyścigi - jeśli to się rzeczywiście uda załatwić to wielki szacun dla organizatora, bo wpisowe jest na sensownym poziomie 250zł, do tego mają być czapeczki i koszulki dla finiszerów.

Też jest ważne rozróżnienie pomiędzy samym ukończeniem imprezy, a ukończeniem wyścigu w limicie. Finiszerem będzie każdy kto przejedzie całą trasę i zaliczy wszystkie punkty, ale klasyfikowani będą jedynie ci co się zmieszczą w limicie czasowym, który jest całkiem wymagający, bo wynosi 5 dób i 2h, na trasę w okolicach 1400-1500km po górach, więc niemal dobę mniej niż GMRDP, gdzie jest koło 300km mniej, gór też nieco mniej.

Ludzi z opłaconą połową wpisowego jest podobno już ok. 80, więc impreza zapowiada się bardzo ciekawie, jak dla mnie najciekawszy wyścig w tym roku w Polsce. Wielki progres w porównaniu z zeszłoroczną imprezą - i dużo ludzi (także z zagranicy) i trasa o niebo atrakcyjniejsza. Jak tak dalej wyścig będzie się rozwijał i nie ograniczy się tylko do Polski (np. skręci w Alpy) to jest szansa, że stanie się poważną europejską imprezą.

Też warto zwrócić uwagę na to, że zmieniła się obowiązkowa trasa na PK3 - po rozmowie z Pawłem udało się go przekonać, żeby Czarna Góra została zastąpiona przez Łapszankę, która od tej strony jest bardzo ciekawym podjazdem ze ścianką 17-18%. Tutaj w informatorze wkradł się drobny błąd - w samym informatorze jest skan starej wersji przez Czarną Górę, natomiast po kilknięciu na link do RWGPS pojawia się nowa wersja trasy na ten punkt:
https://ridewithgps.com/routes/28826869

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 2 Lut 2019, 14:29 »
po rozmowie z Pawłem udało się go przekonać, żeby Czarna Góra została zastąpiona przez Łapszankę, która od tej strony jest bardzo ciekawym podjazdem ze ścianką 17-18%.
Znam ten podjazd i w zasadzie to nie znalazłem jeszcze właściwych słów aby Ci podziękować za tę inicjatywę, jednak jestem pewny, że w maju coś wymyślę  ;D ;D

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 2 Lut 2019, 16:26 »
Znam ten podjazd i w zasadzie to nie znalazłem jeszcze właściwych słów aby Ci podziękować za tę inicjatywę, jednak jestem pewny, że w maju coś wymyślę  ;D ;D

Podjazd bardzo fajny i widokowy, ale pewnie przy 800-900km w nogach na tej 17% ściance to parę osób za tę zmianę rzuci na mnie grubszym słowem  :P

Offline Mężczyzna Oskar

• Miasto: Szczecin/Świnoujście
  • Na forum od: 14.12.2011
« 3 Lut 2019, 14:18 »
No nic, trzeba będzie usiąść jeszcze raz, dwa albo ze cztery i przeanalizować trasę. A bluzgać to i tak się będzie, czy na Ciebie, czy na 17% czy na 1500km itd. ;)

Offline Mężczyzna oko_strusia

• Na forum od: 16.06.2017
« 5 Kwi 2019, 19:39 »
Na stronie wyścigu zostały opublikowane numery startowe http://racethroughpoland.pl/#!/lista

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum