Autor Wątek: Specialized chisel expert - MTB do zadań specjalnych  (Przeczytany 5597 razy)

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
Hej.

Też nie mogę się tutaj jednoznacznie wypowiadać , gdyż nie mam takiego doświadczenia w MTB .
U mnie wybór podyktowany był głównie tym, że w modelu 2019 zastosowano SRAM NX 1x - który niestety nie ma dobrej sławy . Sam chciałem iść w 1x - bo lubię prostotę , a dodatkowo uważałem
tak jak Ty - że 1x z szeroką kasetą spełni moje wymaganie .

Niestety w SRAM zdecydowanie polecono mi grupe GX która była poza moim zasięgiem .

Z drugiej strony miałem Shimano - na którym śmigam od lat , i uważałem taki mix XT/SLX - za coś co mi zdecydowanie wystarczy . Dodatkowo ja tez wywodzę się z "szosy" - i jeżdżę na wysokiej kadencji (wiem, że w mtb ciężko z tym, ale zawsze znajdą się takie fragmenty) - i tutaj uważam, że większa "granulacja" przełożeń działa na korzyść - a to daje system 2x - także ten argument brałem pod uwagę . Na pewnej grupie na FB - poznałem kolegę który testuje różne rowery - i zdecydowanie polecił mi ten właśnie model z systemem 2x , jako bardziej "uniwersalny" a kultura pracy sram nx 1x - mówiąc  łagodnie była średnia . Do tego głosy - że
w zestawieniu 1x - jednak na szybkich zjazdach - trochę brakuje i trzeba wtedy stosować sram 10-46 , czyli na dzień dobry modyfikacja napędu ...

Wydaje się, że gdybym miał budżet grubo powyżej 10k, rozważałbym rower na wysokiej grupie sram 1x - o ile przekonałbym sie do włókna węglowego w MTB  :)

Offline Mężczyzna Wigr

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.09.2018
Kilka słów o przerzutkach w MTB
Mam, używam i jestem zadowolony z przełożeń: przód 22x38, tył 11-36.
Oczywiście - zależy to od słly nóg=wieku - dla mnie jest idealny.
W lesie, po górkach - przód na stałe 22, cross country, asfalt - przód 38. :-)
Pozdr.
WG

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Jaki rozmiar kół?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Wigr

• Na forum od: 22.09.2018
29", waga roweru 10 kg bez bagaży.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
W zabytkowej Miyacie mam 3×7 z korbą Sugino 20-32-44 i kasetą 14-16-18-21-24-28-32. Napęd jest zestopniowany rewelacyjnie,na 20-32 to już naprawdę nawet z sakwami na Odrodzenie leci się na komfortowej kadencji. Nic lepszego nie potrzebuję, ale blaty kosztują krocie, łańcuchy 8s zaliczyły zjazd jakościowy. W Konie Sutrze ltd fabrycznie było 1×11, ale przeskoki między biegami mnie irytowały, a napęd na szosie był bardzo głośny. Myślę, że w zastosowaniu wyścigowym polubiłbym się z napędem 1x12, ale w turystyce to lipa z chorymi cenami kaset od 10. Natomiast 2×10 jak najbardziej,jeżeli ktoś nie musi koniecznie doktęcać na zjazdach i pozwoli pracować grawitacji.
« Ostatnia zmiana: 15 Lis 2018, 21:58 MCsubi »

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Przypomniało mi się, że kiedyś zdarzyło mi jeździć na kultowym pokraku po górach. Najlżejsze przełożenie 26t (chyba) przód i 34t tył było w zupełności wystarczające. Byłem w stanie jechać około 7 km/h. Koła 26". Na stromych ściankach i tak musiałem robić przerwy.

Korba 38/24 z kasetą 11-34t dawała bardzo dobry zakres przełożeń. W prawdziwym mtb mógłbym bez żalu pozbyć się kilku twardszych przełożeń.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Przy kołach 26" to ja używam młynka 22T i kasety 11-32T. Bardziej problematyczne są 29", tam trzeba trochę zbić przełożenie.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna KMarcel

• Miasto: Olsztyn
  • Na forum od: 13.06.2012
Korba 38/24 z kasetą 11-34t dawała bardzo dobry zakres przełożeń.

U mnie w MTB przy kole 26" mam korbę 38/26 z kasetą 11-36 (10 rz.). Wszystko podjeżdża. Na prostej też nie brakuje (jak na standardy MTB). Realnie używam 12-13 przełożeń. Więc w obecnych warunkach przejście na 12 rzędowy napęd w MTB nie powinno stanowić problemu, np. korba 34 z kasetą 11/50. 34/11 na prostej szosy nie pogoni, ale cały czas mówimy o MTB

Offline Mężczyzna remik

• Rowerowe Pobiedziska
U mnie jest przód  26/36 (korba Race Face) , tył - kaseta slx 11-42 . Mogę powiedzieć po tych kilkunastu treningach - że to bardzo optymalne rozwiązanie dla mnie. W trudnym terenie z przodu jadę cały czas na 26, natomiast na płaskim , szybsze dłuższe sekcje na 36 , to samo odcinki szutrowo/asfaltowe .   

Offline Mężczyzna remik

• Rowerowe Pobiedziska
Taka ciekawostka - z racji tego że zostałem szczęśliwym posiadaczem kompa Wahoo elemnt bolt
- zapamiętuje nachylenie najtrudniejszych technicznie podjazdów na moich trasach (i sumy wzniesień na treningach)

I tak -  dwa najcieższe podjazdy jeden ok 22 % - jadę na 26-37 lub 42
drugi trudniejszy technicznie myślę powyżej 25% na 26-42 . Niestety pomiaru nie mogę dokończyć
ponieważ jeszcze technicznie nie udaje mi sie go pokonać bez wywrotki na tył/bok (średnio z czasem na wypięcie z bloków) -
ale myślę że to kwestia 2-3 miesięcy i będzie zdobyty na kołach  ;D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum