Autor Wątek: PPM 2019 Regulamin  (Przeczytany 9029 razy)

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
Odp: PPM 2019 Regulamin
« 29 Lis 2018, 13:36 »
jeszcze odnośnie długich tras- mamy jasno określone co to jest ta długa trasa?

Moim zdaniem jak zmierzamy w stronę kategoryzacji imprez to głupio byłoby uciekać od tego co kiedyś proponował qnick czyli imprez górskich/płaskich itd
Porównajmy np KoRNO i Jurajską Jatkę z tego roku- na obu zrobiłem ok 140 km , a na jednych zawodach 600m w górę a na drugich 2000m

limit Jatki był też dłuższy a formalnie kilometraż krótszy (ja zrobiłem tyle samo bo na KoRNO bym w limicie więcej nie zrobił) a chyba dla każdego startującego tu i tam fizycznie Jatka była większym wyzwaniem.
I żeby było jasne trasy Grześka bardzo lubię i ostatnio jestem na każdej.

więc czy jest sens dzielić imprezy tylko ze względu na dystans? czy takiej JJatce nie będzie się sztucznie opłacało zawyżyć dystansu by być w Pucharze (załóżmy że im na tym zależy)

I jeszcze tak abstrahując robienie kategorii imprez (jakichkolwiek) rodzi dodatkowy problem: tak jak np KoRNO kilka lat temu było trasą 100km, na kolejny sezon zgłasza się na 150km czy wtedy dane frekwencyjne ze 100km wykorzystujemy by sklasyfikować je na nowy sezon z imprezami długimi ? czy też impreza musi zakwalifikować się do krótkich i po zwiększeniu dystansu dopiero w kolejnym roku być brana pod uwagę do tras długich...

Offline Mężczyzna Vir

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 18.01.2017
« 29 Lis 2018, 14:09 »
Podział jest doprecyzowany w Regulaminie:
- długa to taka, na której czas przejazdu zwycięzcy to minimum 10h lub zadeklarowana trasa minimum 200km (zgłoszona i zweryfikowana);
- krótka - czas przejazdu zwycięzcy krótszy niż 10h i dystans krótszy niż 200km.

Podział na górskie i płaskie nie będzie dobry, bo nie zawsze wszystkie imprezy rozgrywane są w terenie o tym samym charakterze - np Mordownik był Beskidach i na Jurze, Liczyrzepa była w Kocich Górach i Górach Bystrzyckich.

Przydział do konkretnego "koszyka" imprezy następuje po zakończeniu danego sezonu - i tak przykładowe Korno jest w koszyku tras długich i w takim pojawi się w przyszłym roku.

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 29 Lis 2018, 15:16 »
Podział jest doprecyzowany w Regulaminie:
- długa to taka, na której czas przejazdu zwycięzcy to minimum 10h lub zadeklarowana trasa minimum 200km (zgłoszona i zweryfikowana);
- krótka - czas przejazdu zwycięzcy krótszy niż 10h i dystans krótszy niż 200km.
Nic lepszego się tu nie wymyśli.
Tak sprecyzowane kryterium mogło by być wypaczone tylko przez wyjątkowo wredną pogodę przy trasie krótkiej. To tylko rozważanie teoretyczne, Zdaje się, że nic podobnego się do tej pory nie wydarzyło.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 48%]

Offline Mężczyzna Wigor

• Moderator
  • Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 19.03.2015
« 29 Lis 2018, 15:18 »
Np ostatniego Harpa można by traktować jako trasę krótką, Bronek przejechał poniżej 10h

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
« 29 Lis 2018, 15:31 »
no to przy takiej definicji preferowane są dłuższe rogainingi - tam każdy ciśnie do końca
Zasadniczo to nic złego bo to chyba jedna z ciekawszych form rywalizacji, ale 10,5h rogaining na płaskim i tak jest łatwiejszy niż krótka wg tej definicji trasa po górach, czy nawet patrząc na przewyższenia Jatki, na Jurze.

Offline Mężczyzna theli

• Miasto: Skierniewice
  • Na forum od: 30.10.2018
« 29 Lis 2018, 16:21 »
Np ostatniego Harpa można by traktować jako trasę krótką, Bronek przejechał poniżej 10h
Ale dystans był >200km czyli wg regulaminu trasa długa (w definicji jest spójnik LUB a nie I).

Offline Mężczyzna Wigor

• Moderator
« 29 Lis 2018, 16:50 »
Definicja jest oczywista, chodziło o pokazanie anomalii, że nawet trasa ponad 200km, czasowo może być traktowana jak krótka.

Offline Mężczyzna bronek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 31.10.2018
« 30 Lis 2018, 00:39 »
No właśnie dlatego proponowałem definicję trasy długiej jako czas zwycięzcy >10h a Bartek niestety do tego dołożył jeszcze trasę ponad 200km. Tendencja na Harpie była jasna i prędzej czy później musiało się to przytrafić. No a poza tym to extra motywacja, żeby na Harpie powalczyć o miejsce w Pucharze dla Masakry :D

Offline Mężczyzna losiuu

• Miasto:
  • Na forum od: 01.12.2018
« 1 Gru 2018, 23:49 »
1. Zdecydowanie na tak, tym bardziej jak to jest druga trasa na tej samej imprezie.
2. Powinniśmy wspierać długie trasy, wiec jestem na tak.
3. Tutaj nie jestem za banowaniem imprez. Organizatorzy i budowniczowie potrafią się zmieniać na imprezach. Ci co się nie zmieniają nabierają doświadczenia. Jestem za liberalnym podejściem, oczywiście słabsze imprezy nie powinny być za 50/100pkt,  ale za 45 już tak.
4. Dla mnie wszystko jedno i tak rzadko czytam.
5. Jestem za tym, aby decyzję o rozstawieniu punktów zostawić organizatorom. Dzięki temu zachowamy różnorodność imprez. Jestem tylko przeciwnikiem mocnego chowania punktów. Zdarzyło mi się dwa razy w tym roku trafić na taki schowany punkt, że byłem 2 metry od niego z każdej strony i nie widziałem. Wypacza to tak samo rywalizację jak źle rozstawiony punkt.

Offline Mężczyzna xsadusx

• Miasto: Czaple
  • Na forum od: 23.12.2016
« 4 Gru 2018, 11:29 »
1. Nie jestem przekonany czy obniżenie do 45 punktów wyniku tras Aspirantom nie przełoży się na bycie wiecznym aspirantem. Tu raczej karzemy organizatorów niż zawodników którzy chcieliby zdobyć 50 pkt małym wysiłkiem. Czy naprawdę problem występuje, czy są to rozważania raczej teoretyczne?

2. Tak.

3. Nie -  ta zabawa jest tak hobbystyczna, że degradacja to Aspiranctwa jest już srogą karą.

4. A jeszcze lepiej jak org wyśle, każdemu zgłoszonemu emaila w razie kluczowych zmian w regulaminie.

5. Więcej orientacji jest zawsze mile u mnie widziane :).

5. 

Offline Mężczyzna Wigor

• Moderator
« 4 Gru 2018, 11:42 »
1. Nie jestem przekonany czy obniżenie do 45 punktów wyniku tras Aspirantom nie przełoży się na bycie wiecznym aspirantem. Tu raczej karzemy organizatorów niż zawodników którzy chcieliby zdobyć 50 pkt małym wysiłkiem. Czy naprawdę problem występuje, czy są to rozważania raczej teoretyczne?

Tutaj problem dotyczy wyłącznie tych tras, które odbywają się w jednym terminie, a idea jest taka aby w jednym terminie była tylko jedna trasa o wadze 100 lub 50. Jeżeli jest druga trasa na tym samym rajdzie, lub inny rajd w tym samym terminie to powinien mieć wagę 45, tak aby zawodnicy nie mogli kombinować, na który maraton lepiej jechać bo nie przyjechał nikt z czołówki.

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 4 Gru 2018, 12:02 »

W tej chwili to już przestało tak działać, że jeżeli impreza jest aspirantem czy nawet nie jest zgłoszona do Pucharu to traci na frekwencji.  Można wskazać przynajmniej kilka przykładów (Orientakcja, niepucharowe KoRnO). Na dobre niepunktowane imprezy przyjeżdżają nawet najlepsi. Kiepskim i tak już nic nie zaszkodzi. O punkty pucharowe walczy może 10-20 osób i tylu osób dotyczyłyby przepis dający 45 pkt za zwycięstwo.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 48%]

Offline Mężczyzna xsadusx

• Miasto: Czaple
  • Na forum od: 23.12.2016
« 4 Gru 2018, 12:25 »
Wigorze ja rozumiem sens, ale czy problem faktycznie występuje, by ten nasz w pocie czoła tworzony regulamin jeszcze bardziej gmatwać.

Offline Mężczyzna theli

• Miasto: Skierniewice
  • Na forum od: 30.10.2018
« 4 Gru 2018, 23:03 »
Tutaj problem dotyczy wyłącznie tych tras, które odbywają się w jednym terminie, a idea jest taka aby w jednym terminie była tylko jedna trasa o wadze 100 lub 50.
Tego chyba nie było w Twojej wcześniejszej propozycji. Tzn. jeśli w jednym terminie odbywają się co najmniej dwie imprezy w randze Aspirant to każda jest punktowana za 45pkt (tak zrozumiałem to co powyżej napisałeś).
Widzę kilka problemów:
1. Imprez przybywa i jeśli kalendarz ułoży się niekorzystnie i/lub terminy Aspirantów zbiegną się to będzie bardzo mało imprez za 50pkt. Do punktacji pucharowej liczą się maksymalnie 4 najlepsze wyniki z Aspirantów i mogę sobie wyobrazić sytuację, że imprez za 50pkt. będzie np. 6 w sezonie. W sumie można sobie wyobrazić sytuację gdy takich imprez będzie 0.
2. Powyższy zapis spowoduje, że zawodnicy walczący o punkty mogą odpuścić imprezy za 45pkt. nawet w sytuacji, gdy w tym samym terminie nie ma imprez pucharowych za 100pkt. a tylko imprezy w randze Aspirant. W tym roku dotyczyłoby to np. 5 weekendów (10 imprez).
3. To co napisał xsadusx - niektóre imprezy mogą wpaść w pułapkę wiecznego Aspiranta. Wiki napisał, że 10-20 osób walczy o punkty ale to właśnie te osoby mogą robić różnicę we frekwencji imprezy. Z drugiej strony jeśli będzie mało imprez za 50pkt. to będą miały wysoką frekwencję i powalczą o wejście do Pucharu jako impreza za 100pkt. Niekoniecznie będą to najlepsze imprezy tylko te, które wstrzeliły się akurat w termin bez konkurencyjnej imprezy.
4. Z tego co powyżej wynika brak równych szans dla Aspirantów o powalczenie o frekwencję zawodników. Niektóre imprezy odgórnie dostaną fory w postaci normalnej punktacji, niektóre za wybrany termin dostaną "karę".

Proponuję jednak ograniczyć liczbę punktów do 45 tylko w sytuacji, jeśli na danych zawodach obok trasy za 100pkt jest też trasa krótka zgłoszona do Pucharu . Mały cel zostanie osiągnięty -brak pokusy zarobienia "łatwych" punktów na trasie nieobsadzonej przez czołówkę. Proponuję nie ruszać imprez w randze Aspiranta nawet jeśli odbywa się w tym samym terminie inna impreza pucharowa.

Offline Mężczyzna Wigor

• Moderator
« 5 Gru 2018, 00:32 »
Moja propozycja jest taka, że jeżeli w jednym terminie jest kilka imprez w Aspirantach to 50 dostaje ta z wyższą frekwencją, a pozostałe mają 45. Oczywiście sytuacja tras "krótkich", jeżeli jest trasa długa, jest jasna i tutaj na pewno warto wprowadzić te 45 za drugą trasę.
« Ostatnia zmiana: 5 Gru 2018, 00:37 Wigor »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum