Autor Wątek: PPM 2019 Regulamin  (Przeczytany 9035 razy)

Offline Mężczyzna qnick

• Miasto: Krak
  • Na forum od: 05.12.2018
Odp: PPM 2019 Regulamin
« 5 Gru 2018, 00:50 »
A może należałoby pomyśleć o rozdzieleniu imprez na dwie ligi:
1. PPM (jak Liga Mistrzów, jeśli ktoś tu rozumie futbolowe analogie)
2. PPAspirantów (jak Liga Europy UEFA)
Wiadomo, że PPM byłby bardziej prestiżowy, a ten drugi to dla tych co zaczynają zabawę z tego rodzaju zawodami. Można by tam uprościć punktację do tej która była jeszcze parę lat temu (i każdy kto mnie zna wie, że jestem jej ogromnym fanem).

Zasady byłyby czytelniejsze, wartość propagatorska doskonała. Tylko Boss Plus musiałby wyskoczyć z ekstra kasy, żeby pokupować imitujące szlachetny kruszec puchary dla kolejnego cyklu :) Szczerze mówiąc to nigdy nie widziałem jak wyglądają nagrody dla zwycięzców cyklu, bo jakoś nigdy nie udało mi się dotrzeć na wiosennego Harpa :D

Offline Mężczyzna theli

• Miasto: Skierniewice
  • Na forum od: 30.10.2018
« 5 Gru 2018, 09:33 »
Moja propozycja jest taka, że jeżeli w jednym terminie jest kilka imprez w Aspirantach to 50 dostaje ta z wyższą frekwencją, a pozostałe mają 45. Oczywiście sytuacja tras "krótkich", jeżeli jest trasa długa, jest jasna i tutaj na pewno warto wprowadzić te 45 za drugą trasę.
A co w sytuacji gdy frekwencja jest równa na obu imprezach? Losowanie? Poza tym wybierając imprezę wolałbym wiedzieć o jakie maksymalne punkty walczę. No i nietrudno wyobrazić sobie sytuację, w której czołówka Pucharu pojawi się na imprezie, która okaże się później mniej licznie obsadzona od rozgrywanej równolegle innej imprezy.

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
« 5 Gru 2018, 12:13 »
to co było napisane w punkcie 1 było zrozumiałe, to co teraz piszesz Wigor powoli dochodzi do poziomu skomplikowania naszej pucharowej punktacji :D

Mało kto będzie wiedział za ile punktów startuje, szczęśliwie również niewielu do tego przywiązuje wagę :)

Offline Mężczyzna Vir

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 18.01.2017
« 5 Gru 2018, 12:46 »
Proponuję jednak ograniczyć liczbę punktów do 45 tylko w sytuacji, jeśli na danych zawodach obok trasy za 100pkt jest też trasa krótka zgłoszona do Pucharu . Mały cel zostanie osiągnięty -brak pokusy zarobienia "łatwych" punktów na trasie nieobsadzonej przez czołówkę. Proponuję nie ruszać imprez w randze Aspiranta nawet jeśli odbywa się w tym samym terminie inna impreza pucharowa.
Masz mój głos na tą propozycję.

Offline Mężczyzna Rychu

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 08.11.2018
« 5 Gru 2018, 13:32 »
Mój też. A w zasadzie 45% głosu, bo z reguły i tak wybieram te krótkie setki na długich imprezach ;)

Offline Mężczyzna Wigor

• Moderator
  • Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 19.03.2015
« 5 Gru 2018, 14:10 »
Oczywiście wagi ustalane przed sezonem na podstawie frekwencji z poprzedniego sezonu.
Waga musi być znana odgórnie.

Offline Mężczyzna xsadusx

• Miasto: Czaple
  • Na forum od: 23.12.2016
« 6 Gru 2018, 14:07 »
Proponuję jednak ograniczyć liczbę punktów do 45 tylko w sytuacji, jeśli na danych zawodach obok trasy za 100pkt jest też trasa krótka zgłoszona do Pucharu . Mały cel zostanie osiągnięty -brak pokusy zarobienia "łatwych" punktów na trasie nieobsadzonej przez czołówkę. Proponuję nie ruszać imprez w randze Aspiranta nawet jeśli odbywa się w tym samym terminie inna impreza pucharowa.
Masz mój głos na tą propozycję.
I mój bo to ma sens.

W propozycjach na 2019 interesująco wygląda 25 maja bo zgłoszonych mamy 5 imprez, 3 z trasami rowerowymi. Jak zaczniemy tym nowym imprezom na dzień dobry dawać max45, to nikt tam nie pojedzie i już po zawodach.

Online Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 6 Gru 2018, 14:53 »

W propozycjach na 2019 interesująco wygląda 25 maja bo zgłoszonych mamy 5 imprez, 3 z trasami rowerowymi. Jak zaczniemy tym nowym imprezom na dzień dobry dawać max45, to nikt tam nie pojedzie i już po zawodach.

To nie jest dokładnie tak jak piszesz. Wiele osób wybiera imprezę nie ze względu na ilość punktów możliwych do zdobycia. Np. bliskość od domu, atrakcyjny teren, sprawdzony organizator itp. Czasami jest to nawet wybór imprezy nie klasyfikowanej w Pucharze.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline Mężczyzna xsadusx

• Miasto: Czaple
  • Na forum od: 23.12.2016
« 6 Gru 2018, 15:47 »
Zgadza się, to co napisałeś Wiki powoduje, że nasze rozważania są czysto akademickie.

Offline Mężczyzna marszy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 23.07.2013
« 4 Sty 2019, 20:16 »
Trochę po czasie, ale ogólnie zgadzam się z przedmówcami i pierwszy 4 punkty raczej lub zdecydowanie na TAK.

Co do piątego - nawet Harpagan zaczął utrudniać trasę, chociaż Kwidzyn pokazał (i sam Karol na rozdaniu medali przyznał), że muszą się poprawić W końcu mówimy o imprezach na orientację, i to raczej turystyczną niz sportową, która orientacją jest dla mnie tylko z nazwy. Może nie każdemu odpowiada formuła Tułaczy czy Kaszubskiej Włóczęgi, ale dla mnie to są imprezy stanowiące wzorzec. Silna łyda i jazda tramwajem może nie wystarczyć, gdy nie potrafisz 20m azymutem na punkt podejść.

Chowanie PK w terenie zmienia orientację drastycznie, bo nie wystarczy już mniej więcej dobrze skrecić i rozgladac się za zbiegowiskiem pod PK albo jechać po śladach na ziemi, trzeb prawidłowo odmierzyć się do punktu, z którego robimy podejście azymutem na PK. A to znaczy, że:
a) musimy wiedzieć, gdzie jesteśmy, a nie tylko podejrzewać
b) musimy potrafić prawidłowo odmierzać się podczas jazdy
c) musimy potrafić czytać mapę na tyle, aby wybrać optymalny najazd na punkt
d) musimy umieć najśc na punkt azymutem

Ideałem byłoby dodać do tego nocne warunki, ale nie można mieć wszystkiego :wink: Niech organizator sam wybiera, ale ustalmy jakieś minimum, żeby punkty na środku skrzyżowania, widoczne z 200m nie wisiały.

*e
aha, a kryteria czasowe dla długosci tras powinny pozostać. Rolą orga jest takie ich wyznaczenie, żeby połowa płaskimi asfaltami nie szła, umozliwiając zerowanie ponizej 10h.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum