Autor Wątek: Piasty 100/135 pod 28 - jakiś pomysł?  (Przeczytany 1173 razy)

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
Piasty 100/135 pod 28 - jakiś pomysł?
« 11 Lis 2018, 17:38 »
Czołem!

Znalazłem TAAAKIE fajne obręcze - pod 26" i V-brake. Ale... na 28 dziur. Czy ktoś ma pomysł, jakie dobrać do nich piasty? Zwykle wszystkie starsze są pod 32 lub 36 szprych, a nowsze są pod tarcze, co jest po prostu brzydkie przy V-brake'ach.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Ja mam koło z obręczą 28h i piastą 32h. ;D

Jeśli już koniecznie chcesz się pchać w takie dziury (odradzam), to możesz rozważyć poszerzenie piasty ze 130 mm na 135. Może będzie większy wybór.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Szosowe Shimano? Bebechy  jak w mtb w sumie.

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
W sumie... Z poszerzaniem szosowej chyba nie powinno być problemu? Tylko coś "dodatkowego" na oś nakręcić i po problemie?

Dosyć prosta sprawa. Musisz mieć dłuższą oś i dołożyć podkładki o odpowiedniej grubości.

e: mimo wszystko upierałbym się, że obręcze 28h nie są warte zachodu.
« Ostatnia zmiana: 12 Lis 2018, 12:38 worek_foliowy »
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna MCsubi

Szczerze -jeśli to nie karbon, spokojnie to 2.5 mm na strone dociśniesz. Zawsze mieszałem piasty w obie strony bez istotnych problemów.
W starych Shimano ze zwykłymi osiami można włożyć oś mtb z korzyścią dla wyrównania naprężeń szprych.

W przypadku doginania ramy przypadkiem swojego miejsca nie zmienia też hak przerzutki? Też tak, robiłem, ale miałem właśnie wrażenie, że coś hak jest skrzywiony.

Offline Mężczyzna MCsubi

To 2.5 mm, więc kąt gięcia będzie mniejszy od luzu w przerzutce i rolkach o rząd.
Ja nawet szosówką Ritchey smigalem na kołach z przełaja 135 mm i Sram Force łykał je bez problemu, o dziwo nawet bez regulacji przerzutki. Tu jest tez troche tak,że przerzutka zuzyta lubi sie gubic, bo wybierając luz ma tendancję do pochylania sie w strone ramy, ale zawsze mozna  lekko podgiac hak.

Ok, czyli moje odczucia nie są odosobnione. Jelona też wsadzała koła szosowe do trekkinga i miała problemy z tylną przerzutką.

Lekkie podgięcie haka nie jest wielkim problemem.

Offline Mężczyzna MCsubi

Ale co znaczy problem z przerzutka? Trzeba było wyregulować, czy też nie dało się wyregulować?

Z tego co pamiętam były jakieś większe problemy z regulacją niż być powinny.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum