Autor Wątek: Hiszpania  (Przeczytany 3096 razy)

Offline Mężczyzna pol

• Miasto: Trzebinia
  • Na forum od: 11.07.2016
Hiszpania
« 13 Lis 2018, 17:50 »
 Witam (1 wariant)

Planuję pokręcić z Pl do Hiszpanii (Santiago de Compostela), wyjazd początek maja 2019, wyprawa 9000 km na ok 100 dni ( kręcimy z Pl i wracamy na rowerach) trasa przez :
(Słowacja,Węgry,Słowenia,Włochy,Francja,Hiszpania,Francja,Szwajcaria,Niemcy,Austria,Czechy)

Noclegi w namiotach (raz na kilka dni kemping, prysznic,pranie,ładowanie baterii), wyżywienie - zakupy w marketach (gotowanie na kuchenkach) + jak ktoś woli potrawy miejscowe w barach

Jak lekkie opady można kręcić a w razie silnych ulew czekamy aż przejdzie :)

Od kilku lat podróżuję po Europie więc jakieś tam doświadczenie mam :) (16 krajów zaliczonych )

[Można też skrócić czas trwania wyprawy dojeżdżając np do Włoch busem lub wrócić busem z np Monachium ale to trzeba wcześniej uzgodnić i zarezerwować ]

Lubię podróżować w ekipie przynajmniej 2-3 osoby

To jest wyprawa dla :

"Dla ludzi cierpliwych, potrzebujących czasu dla siebie, nie spieszących się. Dla wytrzymałych na złą pogodę, niewygody, zmęczenie fizyczne, potrafiących przezwyciężyć chwilowe zwątpienia. Dla wierzących, wątpiących i szukających, chcących poznać i zrozumieć świat. Dla każdego, kto ma otwarty umysł i chce sam szukać odpowiedzi na najważniejsze pytania. Dla szukających wyciszenia samotników. Dla każdego, kto NAPRAWDĘ tego chce"

(2 wariant jeżeli nie będzie chętnego na wspólną jazdę do Santiago)

Z początkiem czerwca ruszam do Rumunii (Transalpina+Transfogaraska)  z Pl do Pl  na rowerach czas trwania wyprawy to ok 30 dni
« Ostatnia zmiana: 13 Lis 2018, 20:16 pol »

Offline Mężczyzna grzesiu

• Miasto: warszawa
  • Na forum od: 16.09.2018
Odp: Hiszpania
« 14 Lis 2018, 18:44 »
Fajna sprawa. Tylko skąd wziąć 100 dni urlopu?  :D

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 14 Lis 2018, 22:04 »
Fajna sprawa. Tylko skąd wziąć 100 dni urlopu?  :D

Wystarczy dobrze chomiczyć  :icon_twisted:
Choć mnie by szkoda było tak je zużyć...

Offline Mężczyzna pol

« 10 Sty 2019, 21:54 »
Na ten czas jest nas dwóch więc jeśli ktoś byłby chętny(a) dołączyć na całą lub część trasy to zapraszam.
Wyruszamy z okolicy Kraka jak pogoda dopisze to koniec kwietnia a najpóźniej 1-5 maja
Trasa to kierunek na początek południe Europy czyli przez Słowację, Węgry, Słowenię, Włochy i wybrzeżem do Francji, Hiszpania,Portugalia znowu Hiszpania i Francja następnie Szwajcaria, Niemcy, Austria ,Czechy, Pl
Trasa już zaplanowana i wyszło ok 9500 km więc czasu nie podaje ale ok 4 miesiące :)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 26 Lut 2019, 10:13 »
Cześć, a możesz pokazać trasę? Szczególnie pierwsza połowa mnie interesuje, powiedzmy do momentu opuszczenia Hiszpanii
I czy możesz napisać krótko, czym się kierowałeś układając ją tak, a nie inaczej?
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna pol

« 27 Lut 2019, 09:55 »
Cześć, a możesz pokazać trasę? Szczególnie pierwsza połowa mnie interesuje, powiedzmy do momentu opuszczenia Hiszpanii
I czy możesz napisać krótko, czym się kierowałeś układając ją tak, a nie inaczej?

Taka jest trasa  https://mapy.cz/s/3mjBJ  (pewne odcinki są lekko zmodyfikowane)
Zamierzamy wyruszyć po Świętach Wielkanocnych więc omijamy Alpy by uniknąć zimnych nocy i nie tylko :)
Celem jest Gibraltar z tym że wcześniej Santiago de Compostela i Portugalia
W lipcu na powrocie powinniśmy kręcić przez Alpy Francuskie i Szwajcarię, Ren,jez Bodeńskie potem wzdłuż Dunaju do Wiednia

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 27 Lut 2019, 10:08 »
Dzięki! :)
Co oznaczają te cyferki? Bo etapy dzienne to raczej nie są (vide np. północno-zachodnia Hiszpania ;)
Rozważyłbym dołączenie na jakiś czas np. w Genui. Kiedy (z grubsza) zamierzacie tam być?
Nic pewnego, ale gdyby była szansa na zgranie terminów, to fajnie by było mieć do siebie kontakt, a nuż by się udało :)

Offline Mężczyzna pol

« 27 Lut 2019, 10:47 »
Dzięki! :)
Co oznaczają te cyferki? Bo etapy dzienne to raczej nie są (vide np. północno-zachodnia Hiszpania ;)
Rozważyłbym dołączenie na jakiś czas np. w Genui. Kiedy (z grubsza) zamierzacie tam być?
Nic pewnego, ale gdyby była szansa na zgranie terminów, to fajnie by było mieć do siebie kontakt, a nuż by się udało :)

Cyferki to pkt pośrednie przy tworzeniu trasy
Do Genui jest ok 1500 km a więc ok 14 dni kręcenia, jeśli pogoda dopisze to ruszamy 25 kwietnia, nic nas nie pogania więc chodzi o w miarę stabilną pogodę :)

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 27 Lut 2019, 11:13 »
Nie żal Ci tak omijać gór?

Wiadomo, każdy lubi co innego, a Ty masz cel i chcesz dojechać rowerem tam i z powrotem w ograniczonym czasie. Ale żeby na Alpy, Pireneje i pomniejsze pasma patrzeć tylko z dołu? ;)

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 27 Lut 2019, 18:40 »
Do Genui jest ok 1500 km a więc ok 14 dni kręcenia, jeśli pogoda dopisze to ruszamy 25 kwietnia, nic nas nie pogania więc chodzi o w miarę stabilną pogodę

Okej, coś ok 10 maja... hmm, trudno mi powiedzieć, jak się u mnie sytuacja rozwinie. Będę się starał zrobić trasę Avellino-Florencja, start ok 1 kwietnia, więc raczej byłbym w Genui sporo za wcześnie, żeby do Was dołączyć... No, ale zobaczymy, różnie się może rozwinąć ;)

PS. W sumie tez jestem ciekaw, czemu góry omijacie :)

Offline Mężczyzna pol

« 28 Lut 2019, 07:54 »
Nie żal Ci tak omijać gór?

Wiadomo, każdy lubi co innego, a Ty masz cel i chcesz dojechać rowerem tam i z powrotem w ograniczonym czasie. Ale żeby na Alpy, Pireneje i pomniejsze pasma patrzeć tylko z dołu? ;)

Góry z każdej perspektywy wyglądają pięknie :)
Wiele czynników złożyło się na to że trasa jest ułożona tak a nie inaczej (dystans,czas,chcesz podróżować w grupie musisz iść na kompromisy itd)

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
« 4 Maj 2019, 07:10 »
Pozdrawiam Jacka i pozostałych 2 kompanów podróży.
Spotkaliśmy się przy Mariborze i wspólnie kręciliśmy do Celje.
Mam kilka zdjęć więc jak wrócicie i chcecie to kontakt PW to podeślę.
Marek
MiRowerDajePower

Offline Mężczyzna pol

« 9 Maj 2019, 07:39 »
Pozdrawiam Marka i Andrzeja spotkanych w Mariborze, dzięki za wspólne kręcenie przez 60km👍🚴🚴
Od Triestu kręcę sam, koledzy postanowili skrócić trasę i kręcić wolniej
Jestem już przed Cannes na liczniku prawie 2000 km jeszcze tylko 8000 😄🚴🚴🚴

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
« 15 Maj 2019, 16:20 »
To niedobrze się to ułożyło, daj znać jak będziesz zbliżał się do PL może uda się pokręcić razem.
MiRowerDajePower

Offline Mężczyzna pol

« 16 Lip 2019, 12:29 »
Wyprawa zakończona (plan zrealizowany prawie w 100%)
9 250 km w 82 dni
Było kilka trudnych dni ale ogólnie było pięknie  :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum