Autor Wątek: Opona Bontrager LT3 26X2.0 - opinie  (Przeczytany 1540 razy)

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
Opona Bontrager LT3 26X2.0 - opinie
« 14 Lis 2018, 08:44 »
Od pewnego czasu użytkuję (nie chcę "strzelać", ale pewnie przejechałem na ww. ok. 40-50 tysi, średnio ok. 18), ale po raz kolejny (tu po przebiegu ok. 5 tysi; wcześniej było to coś koło 13)  pojawia się jej rozdarcie-przecięcie kilkumilimetrowe na jej czole. Tworzy się boczny balon, który w zasadzie uniemożliwia jazdę.
Mam wrażenie, że może to być wada, ale nie jest też wykluczone, że w coś wjechałem, a tylko dopompowanie do jej max ciśnienia spowodowało, że to rozdarcie się ujawniło.
W związku z tym mam pytanie, czy Ktoś z Koleżanek/Kolegów użytkuje te opony od jakiegoś czasu i czy ma podobne doświadczenia.
Pewnie spróbuję ją reklamować, ale może to pomysł by dokonać kolejnej zmiany (zacząłem od Conti Race King 2,2, następnie Panaracer Panasonic, a ostatnio właśnie Bontragery).
Z moich obserwacji wynika, iż do tej pory właśnie Bontragery były najtrwalsze.
Może czas zmienić "buty", tylko pytanie na jakie?
Proszę o sugestie.
Z góry dzięki. 

P.S.
Jak widać po przebiegach to:
75% - asfalt,
25% - wszystko inne ;)

« Ostatnia zmiana: 14 Lis 2018, 09:07 sierra »

Offline Mężczyzna sierra

Odp: Opona Bontrager LT3 26X2.0 - opinie
« 14 Lis 2018, 18:15 »
Od pewnego czasu użytkuję (nie chcę "strzelać", ale pewnie przejechałem na ww. ok. 40-50 tysi, średnio ok. 18), ale po raz kolejny (tu po przebiegu ok. 5 tysi; wcześniej było to coś koło 13)  pojawia się jej rozdarcie-przecięcie kilkumilimetrowe na jej czole. Tworzy się boczny balon, który w zasadzie uniemożliwia jazdę.
Mam wrażenie, że może to być wada, ale nie jest też wykluczone, że w coś wjechałem, a tylko dopompowanie do jej max ciśnienia spowodowało, że to rozdarcie się ujawniło.
W związku z tym mam pytanie, czy Ktoś z Koleżanek/Kolegów użytkuje te opony od jakiegoś czasu i czy ma podobne doświadczenia.
Pewnie spróbuję ją reklamować, ale może to pomysł by dokonać kolejnej zmiany (zacząłem od Conti Race King 2,2, następnie Panaracer Panasonic, a ostatnio właśnie Bontragery).
Z moich obserwacji wynika, iż do tej pory właśnie Bontragery były najtrwalsze.
Może czas zmienić "buty", tylko pytanie na jakie?
Proszę o sugestie.
Z góry dzięki. 

P.S.
Jak widać po przebiegach to:
75% - asfalt,
25% - wszystko inne ;)

Może trudno w to uwierzyć, ale poza kilkoma modelami Conti (mam do nich wyraźną awersję), to w zasadzie od ręki nie można nic sensownego nabyć na 26x2,0.
Trochę więc desperacko, wybrałem: Rubenę Charybirds td v95 Racing Pro 127 Sdx za 115 pln.
Jak sobie radzi, napiszę kiedy pojawi się na to zapotrzebowanie. Liczę, że dorówna Bontragerowi, a może nawet go zdystansuje.
Na razie temat uważam za wyczerpany.

Offline Mężczyzna sierra

« 16 Lis 2018, 07:14 »
Trochę więc desperacko, wybrałem: Rubenę Charybirds td v95 Racing Pro 127 Sdx za 115 pln.
Jak sobie radzi, napiszę kiedy pojawi się na to zapotrzebowanie. Liczę, że dorówna Bontragerowi, a może nawet go zdystansuje.

a tak to wygląda:

http://sierra.bikestats.pl/1720440,Poniewaz-Bontrager-padl.html

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
« 16 Lis 2018, 16:40 »
Sześcioletnia guma firmy, która zaliczyła plajtę z powodów jakościowych za 115 PLN? Hmmm....

Offline Mężczyzna sierra

« 19 Lis 2018, 07:56 »
Sześcioletnia guma firmy, która zaliczyła plajtę z powodów jakościowych za 115 PLN? Hmmm....

Przecież napisałem:

a czas pokaże, na razie daje radę:

http://sierra.bikestats.pl/1720922,Pracus-i-Spioch.html
http://sierra.bikestats.pl/1720923,Most-ktory-laczy.html

ale dzięki za głos, opinię, komentarz...
P.S.
Na razie nie zapłaciłem. Bontrager poszedł do reklamacji.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 19 Lis 2018, 14:27 »
Może trudno w to uwierzyć, ale poza kilkoma modelami Conti (mam do nich wyraźną awersję), to w zasadzie od ręki nie można nic sensownego nabyć na 26x2,0.

Schwalbe Marathon Mondial w rozmiarze 26x2.0 jest niedostępny ?

Offline Mężczyzna sierra

« 19 Lis 2018, 14:56 »

Schwalbe Marathon Mondial w rozmiarze 26x2.0 jest niedostępny ?

Pisząc "od ręki", miałem na myśli: wejść do sklepu, kupić, założyć i popedałować.
Niestety ten scenariusz nie wypalił i dlatego wybrałem cokolwiek, by  przynajmniej ostatni punkt móc zrealizować.
Nasi dyrdają na Smart Samach, ale podobno dość szybko robią się miękkie i na dłuższe wycieczki "w moim stylu", raczej nieprzydatne.   

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 19 Lis 2018, 15:16 »
ale podobno dość szybko robią się miękkie

Co to znaczy?

Offline Mężczyzna sierra

« 19 Lis 2018, 16:36 »
ale podobno dość szybko robią się miękkie

Co to znaczy?

To pogląd Smurfa Marudy (http://kbialy2002.bikestats.pl), który trochę na nich pojeździł.
Z grubsza rzecz biorąc chodzi o bardzo szybko ścierający się bieżnik, kiedy się podróżuje po asfaltach.
Wg Krzysia, po starciu tej wierzchniej twardej warstwy, pojawia się bardzo miękka, która zbyt mocno klei się do asfaltu.
Wiem, że pisze "herezje", bo kto "normalny" jeździ mtb po asfalcie, a do tego jeszcze kręci ponad 20 tysi rocznie (ba, przejedzie BBT). Na swoje usprawiedliwienie, mogę tylko napisać, że "jakoś do tych terenów trzeba dopedałować"  ;D

No ale ja mam jeden rowerek, a Krzyś "całą stajnię", no i trochę dłużej ode mnie roweruje.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 19 Lis 2018, 16:53 »
Wg Krzysia, po starciu tej wierzchniej twardej warstwy, pojawia się bardzo miękka, która zbyt mocno klei się do asfaltu.

A, rozumiem, ma to sens.

Offline Mężczyzna sierra

« 19 Lis 2018, 17:28 »

A, rozumiem, ma to sens.

Dzięki @Alek, sorry za zbyt wielkie uproszczenie...
Tego obrazka nie widziałem, ale jak się okazuje to Krzyś zdecydowanie bardziej empirycznie wydedukował  ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum