Autor Wątek: Namioto-hamaki  (Przeczytany 3553 razy)

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
Namioto-hamaki
« 16 Lis 2018, 00:37 »
Witam
Natknąłem się na coś co nazwałbym namioto-hamakiem. Producent nazywa to nadrzewnym namiotem. Korzystał ktoś z tego ? Może kogoś zainteresuje.

https://tentsile.co.uk/collections/treetents

jendrzych

• Gość
Odp: Namioto-hamaki
« 16 Lis 2018, 16:10 »
Zawsze przerażało mnie, w jaki sposób te wynalazki mocowane są do drzew - im bardziej poziomy wektor siły, tym większe obciążenie przyłożone jest w punkcie mocowania.
Świetnie obrazuje to infografika Lesovika:

Tak duże siły przekładają się na większe możliwości zniszczenia drzew - uszkodzenie łyka pod korą zwyczajnie zabije roślinę. Dlatego hamaki wiesza się na linkach prowadzonych pod kątem 30st lub większych (30 st jest optymalne pod wieloma innymi względami) i do bezpośredniego kontaktu z drzewem używa się taśm, celem zminimalizowania uszkodzeń korowiny i łyka.

Producent podaje maks. ładowność 400 kg, co przy sposobie zawieszenia zaprezentowanym na zdjęciach przełoży się na obciążenia rzędu 1000-1200kg na jeden odciąg. Masakra...
Poza tym waga ustrojstwa - 11 kg - jest absurdalna w przypadku namiotu dla dwóch osób ze sprzętem...

Online Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 16 Lis 2018, 16:13 »
Ceny też deczko absurdalne  ;)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 16 Lis 2018, 17:51 »
Wygląda super. To chyba koniec zalet ;D

- trzeba znaleźć trzy a nie "tylko" dwa. Prawdopodobieństwo znalezienia miejscówki maleje dramatycznie. Poszukiwania miejsca kolejnego noclegu trzeba rozpocząć już rano :D
- wieje od spodu i trzeba skombinować jeszcze większą i bardziej nietypową kołdrę puchową
- słabo z ochroną przed deszczem
- pełno sznurków, tasiemek..
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 16 Lis 2018, 18:25 »
Mnie to wygląda jak przenośny wariant amerykańskiego "domu na drzewie".

Offline Mężczyzna Piotr1975

• Miasto: Bruksela
  • Na forum od: 08.11.2017
« 16 Lis 2018, 18:51 »
Przestancie smieszkowac, swietna sprawa, tylko trzeba wozić ze sobą trzy drzewa, ale czego nie robi się dla bikepackingu by być ultralight ?
Nieskończenie mądry jest nasz Stwórca Pan
Swoje dzieło dał obejrzeć również mnie

jendrzych

• Gość
« 17 Lis 2018, 17:17 »
@Piotr1975
To nie jest opcja UL.

@podjazdy
Tyle, że nie mówimy tu o hamaku, a o jakimś potworze. Dopuszczona 1~1,2Mg (tona) nacisku jednego paska na drzewo to skrajność sama w sobie. Pomijam kwestie bezpieczeństwa... 1300~1500 kg to masy przyczep z hamulcami, jakie mogą być ciągnięte przez samochody 110~150 KM. A na fotografiach reklamowych hamako-namiociki umocowane są do rachitycznych drzewek.

@worek_foliowy
I to nie byle jakich trzech drzewek szukać mus.
Dodałbym jeszcze, że "podłoga" w tym cudzie nigdy nie będzie płaska (pozioma), więc wszyscy siłą rzeczy będą się zsuwać do środka...

« 17 Lis 2018, 17:25 »
@worek_foliowy
I to nie byle jakich trzech drzewek szukać mus.
Dodałbym jeszcze, że "podłoga" w tym cudzie nigdy nie będzie płaska (pozioma), więc wszyscy siłą rzeczy będą się zsuwać do środka...
Właśnie śniło mi się w nocy, że śpię w takim hamaku i ciągle zjeżdżam do środka ;D
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 18 Lis 2018, 20:49 »
Swego czasu (tak ze trzy lata temu) ta firma się ostro promowała na Jewstagramie... aż mnie kusiło by to przetestować, ale cena skutecznie zniechęcała ;P

Na dobrą sprawę przeliczając wagę tegoż hamaka na litry piwa, wybiorę to drugie - także zagwarantuje nieco ciepła i przyjemny sen  8)

« 18 Lis 2018, 21:09 »
Swego czasu (tak ze trzy lata temu) ta firma się ostro promowała na Jewstagramie... aż mnie kusiło by to przetestować, ale cena skutecznie zniechęcała ;P
Kupuj i testuj :P
https://www.aliexpress.com/item/Big-triangle-Jungle-hammock-tree-tent/32556708297.html

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum