Ankieta

Termin

08.06.2019 również wtedy Ultramaraton Piękny Zachód (530 km)
15.06.2019 również wtedy Śląski Maraton Rowerowy w Mszanie / 24h)
22.06.2019 - tydzień przed PTJ
20.07.2019, a 26.07 - Karpacki Hulaka nie da się wtedy tego połączyć.  
03.08.2019 również wtedy Kórnicki Maraton Turystyczny
Inny termin ?

Autor Wątek: České MRDČ  (Przeczytany 10658 razy)

Offline Mężczyzna Gavek

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 10.06.2014
České MRDČ
« 16 Lis 2018, 19:17 »
Čeść wszystkim!  :)

W jakichś tam rozmowach pojawiał się może kiedyś pomysł Maratonu Rowerowego Dookoła Czech. Jak dotąd nikt chyba nie stworzył trasy, więc prezentuję moją, do której już się zbierałem dawno temu z ułożeniem, ale tak to wyszło.  Wersja oczywiście może zostać poprawiona itd, ale 2000 km chyba nie będzie :D Lipa  :P

https://ridewithgps.com/routes/28940355

Pyt. 1 : Czy ktokolwiek miałby chęć przejechania ?

Pyt. 2 : Jeśli tak to kiedy ?

Pyt. 3 : Kto mógłby i chciałby się zaangażować przy stworzeniu nowego ultra ?

To tak wrzucam do dyskusji :D Ja mam plan przejechać tak czy inaczej ;)

Pozdrówki  :icon_razz:

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
Odp: České MRDČ
« 16 Lis 2018, 19:25 »
A nie powinno być GMRDČ?  :wink:
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 16 Lis 2018, 19:26 »
Pomysł niewątpliwie ciekawy. Czechy to jest bardzo wymagający kraj na rower, gór może wielkich nie ma, ale za to są prawie cały czas. I na takim dystansie jak 2000km to już zdrowo da to w kość. No i świetna byłaby końcówka przez Orlice, bardzo urokliwa droga do jazdy. Jakby to nabrało jakichś realnych kształtów - to poważnie bym pomyślał nad startem ;)

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 16 Lis 2018, 19:26 »
Jak czas pozwoli, to się pisze na to :) Suma przewyższeń jak na MRDP, a trasa krótsza o  prawie 1200 km. Level hard.

Będę śledził rozwój sytuacji  ;)

Offline Mężczyzna Gavek

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 10.06.2014
« 16 Lis 2018, 19:45 »

Już same Czechy oznajmiają, że będzie wycisk :D Po co się dodatkowo straszyć jeszcze Górami :D

Pomysł niewątpliwie ciekawy. Czechy to jest bardzo wymagający kraj na rower, gór może wielkich nie ma, ale za to są prawie cały czas. I na takim dystansie jak 2000km to już zdrowo da to w kość. No i świetna byłaby końcówka przez Orlice, bardzo urokliwa droga do jazdy. Jakby to nabrało jakichś realnych kształtów - to poważnie bym pomyślał nad startem ;)

Michał specjalnie dałem ten fragment na koniec, żeby już nikt nie krzyczał jak ta droga ciężka była, będzie argument - ale za to ładnie :D 
Żeby to nabrało realnych kształtów wystarczy wsiąść w PKP do Miedzylesia.  Tam gdzieś lub w Boboszowie tuż przed granicą załatwiamy noclegi przed startem. Deponujemy niepotrzebne graty i lecimy z koksem :D Załatwiamy nadajniki, albo nie. Choć fajnie byłoby z nadajnikami. Tylko nie wiem czy długość trasy byłaby do ogarnięcia na 7 dni trackingu przy pełnym naładowaniu baterii.Tu istniałoby chyba ryzyko, że nie mógłyby się wyładować nadajniki.

Jak czas pozwoli, to się pisze na to :) Suma przewyższeń jak na MRDP, a trasa krótsza o  prawie 1200 km. Level hard.

Będę śledził rozwój sytuacji  ;)

Zgadza się, szczerze mówiąć to myślałem, że wyjdzie jeszcze więcej przewyższeń. Porównując do porządnych ultra jak MRDP i limit 10 dni, to co powiecie dla Českégo MRDČ o limicie 7 dni?  :D

Offline Mężczyzna byczys

« 16 Lis 2018, 20:06 »
Zgadza się, szczerze mówiąć to myślałem, że wyjdzie jeszcze więcej przewyższeń. Porównując do porządnych ultra jak MRDP i limit 10 dni, to co powiecie dla Českégo MRDČ o limicie 7 dni?

W 7 dni to nie wiem czy bym dał radę. Czechy są bardzo upierdliwe, a trasa jeszcze nie sprawdzona i może być sporo niespodzianek. Byłbym za 8 dniami :)

Moim zdaniem tracking obowiązkowo. Może być taki który trzeba samemu sobie ładować.

Pyt. 3 : Kto mógłby i chciałby się zaangażować przy stworzeniu nowego ultra ?

Jak będzie trzeba zorganizować coś, co nie zabierze bardzo dużo czasu, to mogę wziąć na początek jakąś działkę by to ruszyło - w razie czego pisz śmiało tu czy też na FB.
« Ostatnia zmiana: 16 Lis 2018, 20:11 byczys »

RDK

• Gość
« 16 Lis 2018, 20:29 »
Moja uwaga - rozpatrzyć utworzenie bazy w okolicach Chałupek/Zebrzydowic/Cieszyna. Puszczając trasą w bieżącym kierunku - pierwszy etap to "krótka" rozgrzewka i wjazd w góry.
- Zakładając, że nie wszyscy dojadą, "wszyscy" odwiedziliby zachodni skraj Karpat i to w dość dobrym stanie psychicznym, bo w ciągu pierwszych 300km
- Być może, udałoby się im też je przejechać w całości za dnia, w nocy wyjeżdżając na bezpieczniejszy, niższy obszar, w którym i walor krajobrazowy można pogodzić z jazdą po ciemku
- Ci, którzy przerwaliby jazdę, mieliby dodatkowe ~250km odwiedzone po stronie czeskiej (zakładając, że przejechaliby taką samą odległość w obu wariantach)
- W razie jakichś problemów z ciałem/rowerem, mogliby o te kilkaset km prędzej wrócić w granice kraju (byłoby to możliwe po 1300km zamiast 1600km, a z każdym km ryzyko rośnie)
- W przypadku nadajników, do rozpatrzenia zasilenie ich w Bogatyni - jakiś PK albo coś
- Można się też zorientować, czy ekipa od Radlina nie byłaby skłonna jakoś pomóc

Offline Mężczyzna Wigor

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 19.03.2015
« 16 Lis 2018, 20:31 »
Fajna trasa,
termin to słabo, najlepszy byłby na przełomie lipca-sierpnia, ale szkoda by było Karpackiego Hulaki.
Więc wypada zrobić to tydzień po Wiśle, np 20 lipca

edit: wypadałoby jeszcze poprosic Krzyśka o przesuniecie Hulaki na 2-4 sierpnia
« Ostatnia zmiana: 16 Lis 2018, 20:39 Wigor »

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 16 Lis 2018, 21:07 »
Moja uwaga - rozpatrzyć utworzenie bazy w okolicach Chałupek/Zebrzydowic/Cieszyna.
Tu przede wszystkim dojazd jest lepszy (zarówno kolejowy jak i samochodowy), bo do Międzylesia to słabiutko, tak więc warto to rozważyć.

Co do terminu - to przy obecnym kalendarzu nie da się już robić imprez, żeby na siebie nie zachodziły, za dużo ich jest, szczególnie w szczycie sezonu. Po prostu trzeba wybierać, na jedne się nastawiać, inne odpuszczać.

Tracking zdecydowanie, bez śledzenia to nie ma już żadnej poważnej imprezy. Ten od Trackcourse niedrogo wychodzi i ma możliwość doładowania urządzenia z powerbanka, tutaj Daniel musiałby się wypowiedzieć jakie to są koszta, bo załatwiał to na swoje wyścigi.

Offline Mężczyzna Góral nizinny

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 02.10.2013
« 16 Lis 2018, 21:46 »
Raczej Hora.
Z tego co kojarzę to Czesi mają taki maraton rowerowy dookoła granic. Koszulki gdzieś widziałem.
Pomysł jest bardzo ciekawy. Ja myślę, że bazę można zorganizować w Godowie. Paweł jak się ogarnie po wycieczce  ;D to tu pewnie zajrzy. Ciekawy jestem jak się na taki pomysł zapatruje?
Niewątpliwie ma duże doświadczenie organizacyjne, a termin maratonu byłby w terminie dawnego TdS. To może być duża impreza, na powiedzmy minimum sto osób.
Za Dzikiej Róży zapachem idź na zawsze upojony wśród dróg -będzie clę wiódł...   K.I.Gałczyński

[img width=201 height=50]http://st66.static.bikestats.pl/u18136y2014v3.g

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« 16 Lis 2018, 21:58 »
Czechy są bardzo ładne, rowerowo ciekawe i wymagające, więc propozycja Gavka zapowiada się interesująco. Kibicuję! ... a, i jesteśmy już po słowie ... ;-)

Czesi i Słowacy mają to http://www.1000miles.cz/mapa-trasy

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018

Offline Mężczyzna Wigor

« 16 Lis 2018, 22:49 »
Międzylesie ma akurat bardzo dobry dojazd, jest sporo pociągów z Wrocławia czy nawet bezpośrednie regio z Poznania.

Offline Mężczyzna byczys

« 17 Lis 2018, 07:41 »
Czesi i Słowacy mają to http://www.1000miles.cz/mapa-trasy

Ale to chyba typowo terenowa trasa. Choć w tej od Gavka też kilka kwiatków się znajdzie ;)

Jedźcie z najlepszymi http://www.czechcyclingtour.cz/zavody/czech-cycling-tour/o-zavodu-1/  ;D

A to już w ogóle na etapy no i nie dookoła :)

Offline Mężczyzna Wigor

« 17 Lis 2018, 16:01 »
Gavek ostatnio na Hulace podchodził pod Przechybę, więc jest już zaprawiony w boju w noszeniu roweru.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum