Autor Wątek: A może zbiorowa mapa śladów?  (Przeczytany 36910 razy)

RDK

• Gość
A może zbiorowa mapa śladów?
« 16 Lis 2018, 21:05 »
Zaliczając gminy, czy choćby jadą po prostu turystycznie, nie zastanawiało was, którędy jeździli inni, w jakim stopniu suma śladów jednej osoby, pokrywa się z tymi u innych?. Jak gęsta jest sieć dróg, które wszyscy forumowicze w sumie przejechali?

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
Odp: A może zbiorowa mapa śladów?
« 16 Lis 2018, 21:14 »
Jeśli już, to tylko w połączeniu z jakimiś relacjami, opisami trasy oraz galeriami zdjęciowymi. Pomogłoby to w planowaniu tras kolejnym osobom, chcącym odwiedzić dane gminy.

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
« 16 Lis 2018, 21:18 »
Super pomysł. Kolekcjonuję ślady już z 10 lat i z chęcią obejrzę też ślady innych.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 16 Lis 2018, 21:27 »
Moje ślady można oglądać na jednej mapie :)
https://photo.globalbus.info/map/album/galeria-globalbusa
Można klikać w poszczególne, wtedy jest też wykres wysokości.

My home is where my bike is.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 16 Lis 2018, 21:29 »
Jeśli już, to tylko w połączeniu z jakimiś relacjami, opisami trasy oraz galeriami zdjęciowymi. Pomogłoby to w planowaniu tras kolejnym osobom, chcącym odwiedzić dane gminy.
Papier to jest cierpliwy  ;)
Tylko ciekawe kto to zrobi. To jest gigantyczna robota, udokumentować kilkadziesiąt tysięcy km. Ja mam to na BS i tak dobrze zebrane, ale to nie jest tak, że są tam tylko wypady gminne, trzeba to filtrować i wyszukiwać.

Ślady to można zbierać na bieżąco, gdyby ktoś np. na ZaliczGminę taką opcję dodał, bo wgrywanie ich po fakcie to też kupa pracy, zresztą nie każdy ma to zebrane w jednym miejscu, nie każdy zresztą trzyma wszystkie ślady

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 16 Lis 2018, 22:32 »
Szybko zrobi się śmietnik. Co z tego, że są ślady? Też sobie mogę wyklinać trasę na mapie. Przydałyby się przede wszystkim selekcja.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 16 Lis 2018, 23:43 »

Papier to jest cierpliwy  ;)
Tylko ciekawe kto to zrobi. To jest gigantyczna robota, udokumentować kilkadziesiąt tysięcy km. Ja mam to na BS i tak dobrze zebrane, ale to nie jest tak, że są tam tylko wypady gminne, trzeba to filtrować i wyszukiwać.

Ślady to można zbierać na bieżąco, gdyby ktoś np. na ZaliczGminę taką opcję dodał, bo wgrywanie ich po fakcie to też kupa pracy, zresztą nie każdy ma to zebrane w jednym miejscu, nie każdy zresztą trzyma wszystkie ślady

Jasne, wcale nie twierdzę, że taka bogata baza danych może pojawić się jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Ale pojawienie się jakiegoś narzędzia, które pozwoliłoby dodawać tego typu dane w jednym miejscu, łatwo wyszukiwać np. wg województw lub gmin i które ludzie chcieliby wzbogacać swoimi danymi, byłoby fajne i przydatne. Same ślady, moim zdaniem, wiele by nie wniosły ponad to, z czego już możemy korzystać.

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
« 17 Lis 2018, 10:46 »
Wszystkie trasy po Polsce od ponad 20 lat wrysowuję na mapę papierową w skali 1:300.000 sklejoną z ośmiu arkuszy PPWK. Aktualnie wisi w piwnicy i zajmuje całą ścianę.

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 18 Lis 2018, 06:35 »
Wszystkie trasy po Polsce od ponad 20 lat wrysowuję na mapę papierową w skali 1:300.000 sklejoną z ośmiu arkuszy PPWK. Aktualnie wisi w piwnicy i zajmuje całą ścianę.

Ciekawe :) Możesz podesłać zdjęcie jak to wygląda?

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 18 Lis 2018, 22:53 »

Jakieś zdjęcie byś temu zrobił. Bardzo ciekaw jestem. :)

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 18 Lis 2018, 23:24 »
Zaliczając gminy, czy choćby jadą po prostu turystycznie, nie zastanawiało was, którędy jeździli inni, w jakim stopniu suma śladów jednej osoby, pokrywa się z tymi u innych?. Jak gęsta jest sieć dróg, które wszyscy forumowicze w sumie przejechali?

A kogóż jeszcze może zechcieć zainteresować którędy kręciłem kaemy, których sam nie liczę?
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
« 19 Lis 2018, 14:12 »
Taka zbiorowa mapa śladów mogła by służyć do zabawy w "klub zdobywców wiosek (miejscowości?)". Pewnie nikt nie zaliczy wszystkich wiosek, ale jakby wszyscy się na to "złożyli"... A dla lubiących rywalizację mogła by być klasyfikacja na podstawie kto ile wiosek zaliczył jako pierwszy.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 19 Lis 2018, 16:21 »

Jakieś zdjęcie byś temu zrobił. Bardzo ciekaw jestem. :)
Nie Ty jeden. Czekamy!
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 19 Lis 2018, 18:04 »
Taka zbiorowa mapa śladów mogła by służyć do zabawy w "klub zdobywców wiosek (miejscowości?)". Pewnie nikt nie zaliczy wszystkich wiosek, ale jakby wszyscy się na to "złożyli"... A dla lubiących rywalizację mogła by być klasyfikacja na podstawie kto ile wiosek zaliczył jako pierwszy.

Tytuł Wioskowego.....Rowerzysty
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
« 19 Lis 2018, 20:12 »
Tak zacne grono pyta, że nie mam wyjścia. Mapa odgruzowana, wygląda tak:

i tak:

Mapa pokazuje prawie 42 tys. km różnych tras (nie powtarzanych) z 65 tys. km, które zrobiłem po Polsce. To między innymi dzięki tej mapie odsetek nowych tras jest ciągle dość wysoki.

Dla porównania mapa Pomorza:

Tutaj widać prawie 10 tys. km różnych tras z blisko 30 tys. km, które zrobiłem w rodzinnym województwie. Łatwo więc policzyć, że poza Pomorzem w zasadzie nie powtarzałem przejechanych tras.

No i bonus:

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum