Autor Wątek: Maraton Karpacki Hulaka 2019  (Przeczytany 39364 razy)

Offline Mężczyzna mrha

• Miasto: Brzoskwinia
  • Na forum od: 19.09.2019
Odp: Maraton Karpacki Hulaka 2019
« 24 Wrz 2019, 23:12 »
Tak Grzesiek też miał więcej.
Wg Stravy czy tam Garmina tak,, ale nie weryfikowałem nigdzie indziej.
I tak brakło mi ponad 30min do HRS ;)

Wygląda jakbym odgrzewał kotleta, ale dopiero teraz odkryłem forum.. Dziękuję Krzyśku za imprezę, dawno mnie nic tak nie ucieszyło!

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
« 25 Wrz 2019, 06:39 »
Na stronie Trasa jest napisane na samym dole "W trakcie imprezy organizator zapewni uczestnikom monitoring pozycji, co umożliwi znajomym i bliskim śledzenie postępów jazdy." a zdaje się zrezygnowaliście z tego.

Offline Mężczyzna rybadigital

• 2021 MRDP ukończyciel
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 30.09.2016
« 26 Wrz 2019, 06:27 »
Cisza od orgów , więc może tak pokrótce , bo to głebiej w temacie było wyjaśniane .Ze względu na charakter tej ściganki (dowolna godzina startu , samodzielnie wybierana trasa i klasyfikacja na podstawie własnego śladu przysyłanego w określonym czasie) logistycznie byłby problem najpierw z wydawaniem trackkosteczek a później pewnie i ze zwrotem.Po drugie slad na mapie w przypadku akurat KH miałby wymiar czysto bieżący , ze względu na dowolność trasy i czasu startu kompletnie nie odwzorowywałby sytuacji sportowej , tylko położenie aktualne (dla rodziny i znajomych).

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« 26 Wrz 2019, 06:44 »
Dzięki Ryba za odpowiedź. Następna edycja już z nadajnikami.

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
« 26 Wrz 2019, 06:52 »
Tak,  czytałem wyjaśnienia, myślałem że na stałe zrezygnowaliscie z trackerow

• 2021 MRDP ukończyciel
« 26 Wrz 2019, 08:05 »
Dzięki Ryba za odpowiedź. Następna edycja już z nadajnikami.
... ale ... po trzecie i jest to wyłącznie moje spostrzeżenie , dla wytrawnego i cierpliwego jeźdźca internetów , taki system startu daje mozliwą(dozwoloną ) pomoc w doborze trasy. Obserwacja zawodników piątkowych i dobra analiza ich tras i jazdy na podstawie trackera wywołuje pewne możliwości i rozwiązania wybierającym start później. Zaawansowani technologicznie mogą wręcz kręcić po śladzie swego " wybranka" :) , takie sześćset parę bezstresowej jazdy na czas ;)

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 26 Wrz 2019, 08:32 »
Co prawda kolejny raz KH już raczej nie pojadę ale wypowiem się jako kibic: Co mi z tego, że widzę gdzie kto jest jeśli zwycięzcę poznamy najwcześniej na after party? Wolałbym chyba śledzić smsowe meldowanie się na PK albo tak jak w rajdach na orientację użyć aplikacji SportTrack. 
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« 26 Wrz 2019, 09:01 »
Kawerna racja ... ale wszystko nabiera innego wymiaru przy starcie wspólnym :-)

• 2021 MRDP ukończyciel
« 26 Wrz 2019, 09:32 »
ooo , nadchodzi rewolucja ;) tak czułem ,że skoro można w Krakowie szarpnąć się na "biuro na godziny" to i start i meta  mojego ulubionego wyścigu będzie na Rynku Głównym :) a co !!!

« 26 Wrz 2019, 09:37 »

Kawerna racja ... ale wszystko nabiera innego wymiaru przy starcie wspólnym :-)

Pewnie tak. Ale możliwość wyboru godziny i dnia startu może być dość ważna dla uczestników. Dla mnie przynajmniej była ważna. Nie mówię, że monitoring gps to coś złego ale jednak więcej powie tabelka z wykazem PK zaliczonych przez zawodników.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Online Mężczyzna Wigor

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 19.03.2015
« 26 Wrz 2019, 13:27 »
Dokładnie, GPS to tylko zmarnowana kasa na coś co nikomu nie jest potrzebne, a start wspólny w piątek pewnie niewielu będzie pasował. Dowolność godziny startu to była niesamowita przewaga Hulaki nad innymi maratonami.

Tabelka z wynikami z SMS załatwia sprawę i różnice w godzinie startu sama niweluje.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 26 Wrz 2019, 13:52 »
Dokładnie, GPS to tylko zmarnowana kasa na coś co nikomu nie jest potrzebne, a start wspólny w piątek pewnie niewielu będzie pasował. Dowolność godziny startu to była niesamowita przewaga Hulaki nad innymi maratonami.
Dla mnie to nie była żadna przewaga, a właśnie wielki minus tej imprezy, że nie było mowy o prawdziwej rywalizacji. Każda poważna impreza w której jest rywalizacja - musi dawać te same warunki wszystkim jadącym, a jak ktoś jedzie 1,5 dnia później to może mieć zupełnie inną pogodę, a ta ma duży wpływ na wyniki.

A to dopiero będzie ekstra wraz z monitoringiem móc na bieżąco obserwować rozmaite warianty jakie ludzie wybierają itd. Żeby imprezę bardziej rozwinąć wspólny start dla wszystkich i monitoring to są IMO niezbędne sprawy.

Online Mężczyzna Wigor

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 19.03.2015
« 26 Wrz 2019, 14:28 »
Jak start wspólny będzie w sobotę rano to ok, ale wtedy limit 36-40h będzie bardzo wyśrubowany.
Hulaka to nie wyścig jakie były do tej pory, to totalnie samowystarczalna impreza, od zaplanowania trasy po godzinę startu, dzięki czemu każdy mógł sobie to dopasować do swoich możliwości i upodobań.

A tak to będzie jednym z wielu gdzie sam sobie układasz trasę.

« 26 Wrz 2019, 14:52 »
Jako że współzawodniczę sam ze sobą, to jestem nieobiektywny. Ale start w piątek rano to głównie wdychanie spalin samochodowych, dlatego wolałem startować przed świtem.

... Każda poważna impreza w której jest rywalizacja - musi dawać te same warunki wszystkim jadącym, a jak ktoś jedzie 1,5 dnia później to może mieć zupełnie inną pogodę, a ta ma duży wpływ na wyniki.

Mimo wspólnego startu przy różnych trasach nigdy na ma takich samych warunków terenowych (geograficznych) ani pogodowych. W Krynicy może być oberwanie chmury a w tym samym czasie w Żywcu lampa, więc zawsze będzie "niesprawiedliwie". 

No chyba, że to będzie kolejny maraton po wspólnym śladzie...

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 26 Wrz 2019, 15:48 »
Hulaka to nie wyścig jakie były do tej pory, to totalnie samowystarczalna impreza, od zaplanowania trasy po godzinę startu, dzięki czemu każdy mógł sobie to dopasować do swoich możliwości i upodobań.
Ale widać, że organizator ma zupełnie inną koncepcję na jego rozwój i słusznie widzi, że bez wspólnego startu rozwoju dużego nie będzie. Każda amatorska impreza ultra, żeby się mogła rozwijać - potrzebuje kibiców, którzy w kolejnych latach sami stają na starcie. A kibice muszą mieć monitoring do śledzenia, muszą widzieć rywalizację. A przy innych godzinach startu monitoring jest już bezcelowy, wręcz by wypaczał imprezę, bo można by sobie ściągnąć warianty od tych co już jechali.

A tak to będzie jednym z wielu gdzie sam sobie układasz trasę.

Nie jednym z wielu, tylko jednym z zaledwie dwóch takich ultra w Polsce, bo planowanie trasy jest jeszcze tylko na RTP. A to dalej wyróżnia znacząco tę imprezę, tym bardziej że sposób i zasady planowania tej trasy są na Hulace zupełnie inne niż na RTP, więc stopień oryginalności bardzo wysoki.

Mimo wspólnego startu przy różnych trasach nigdy na ma takich samych warunków terenowych (geograficznych) ani pogodowych. W Krynicy może być oberwanie chmury a w tym samym czasie w Żywcu lampa, więc zawsze będzie "niesprawiedliwie". 

To już strategia planującego, nic nie szkodzi mieć przygotowanych kilka wariantów i w razie niepewnej pogody wybrać ten najbardziej optymalny. Ale wszyscy startują w tym samym czasie i stojąc na starcie mają te same szanse, a co przy różnych godzinach startu już nie ma miejsca.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum