Autor Wątek: Maraton Karpacki Hulaka 2019  (Przeczytany 39362 razy)

Offline Mężczyzna Fagetus

• Miasto: Lubin
  • Na forum od: 18.03.2016
Odp: Maraton Karpacki Hulaka 2019
« 26 Wrz 2019, 16:24 »
Wystarczyłby "porządny" monitoring gdzie byłyby wszystkie podstawowe informacje a nie tylko pozycja :) Ideałem byłoby powtórzenie takiego garminowskiego dashboardu - prędkość chwilowa, średnia, średnia z ruchu, dystans, czas jazdy, czas postoju, suma przewyższeń i co tam kto jeszcze chce. Nie wiem czy coś takiego istnieje, ale technicznie to nie może być na dziś "state-of-the-art technology". Wysyłanie co jakiś czas różnicowo śladu z trackera (który wszak chyba zapisuje) GPRS-em po parę kB plus obróbka na serwerze - nie potrzeba do tego ani 5G ani 4G ani nawet 3G. Komfort obserwacji wzrósłby niebotycznie... Nie tylko Hulaki :)
Nie mogę zrozumieć jak takie dno jak trackcourse ma rację bytu :)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 26 Wrz 2019, 16:33 »
Bez przesady z tym dnem.
Na MPP zmienili coś z serwerami i działało bardzo przyzwoicie, na Carpatii też tragedii nie było. Oczywiście to nie jest ten poziom co Spoty i TrackLeaders, ale też i koszta dla zawodników inne, zresztą i Spoty potrafią zawodzić.

A wielkim plusem Trackcourse jest to, że po imprezie można sobie odtworzyć jej cały przebieg, tego np. monitoring 1008.pl nie oferuje, to duży plus tego systemu

Offline Mężczyzna Fagetus

• Miasto: Lubin
  • Na forum od: 18.03.2016
« 26 Wrz 2019, 17:09 »
Sprecyzuję - dno w sensie ilości informacji. Abstrahując od oprawy graficznej to wracają wspomnienia pionierskich czasów internetu... Gdy Zyxel 14400bps to była rakieta ;) I nie będę się cieszył z faktu że jakaś stronka działa normalnie nawet na komórce. Bo to jest jeszcze poniżej absolutnego minimum.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 26 Wrz 2019, 17:20 »
Sprecyzuję - dno w sensie ilości informacji.

No ale jakie są jeszcze informacje potrzebne poza pozycją? Dodatkowe statystyki jak na TrackLeaders się przydają, ale to jest tylko drobny dodatek. Jeśli dobrze działa pozycjonowanie oraz można odtworzyć przebieg wyścigu (czyli cofnąć czas i zobaczyć sytuację sprzed paru godzin czy dni) - to jest absolutna podstawa, reszta to tylko wodotryski, niewiele wnoszące. Poza tym wszelkie automatycznie wyliczane statystyki jakie daje Trackleaders są obarczone dużym marginesem błędu, więc i tak wiele nie wnoszą.

Jeśli Trackcourse poprawi jakość działania, że mniejsza ilość trackerów będzie się wykładać, jeśli serwery będą płynnie pracować w trakcie imprez - to naprawdę niewiele będzie ustępować lepszym serwisom. Bo to jest w tym monitoringu na razie piętą achillesową, zarówno na Podrózniku jak i na Wiśle słabiutko to działało (na Wiśle pewnie wielka liczba uczestników miała wpływ). Ale na Carpatii i MPP; także na RTP całkiem OK z tym było.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 26 Wrz 2019, 19:09 »
Ale na Carpatii i MPP; także na RTP całkiem OK z tym było.

Akurat w poniedziałek finiszowy MPP sobie pracowałem pilnie i na lewym monitorze cały czas miałem otwarte okno z monitoringiem i pamiętam, że przez ponad godzinę serwer był niedostępny.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna lukidra

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 08.05.2018
« 26 Wrz 2019, 20:33 »
Odnosząc się do Waszych opinii na temat warunków na trasie.
Nie trzeba kto wie jak dużej odległości, by mieć różne warunki. Przekonali się o tym uczestnicy MPP. Gdy jedni mieli dość spoko pogodę, innym wiało prosto w twarz, tak przynajmniej wynikało z opowieści Marcina Kronera. Także na to nie można patrzeć.
Jako że współzawodniczę sam ze sobą, to jestem nieobiektywny. Ale start w piątek rano to głównie wdychanie spalin samochodowych, dlatego wolałem startować przed świtem.
Piotrek, zależy o której. Bo start KH jak dla mnie to tylko i wyłącznie piątek rano, max 7-8, bo nie wyobrażam sobie imprezy integracyjnej np w poniedziałek. Krzysiek zawsze może tak zaplanować start, że ominiemy to wszystko. Zresztą, raczej nikt nie jest na tyle niepoważny, by start wspólny zorganizować z centrum Krakowa - to domyślam się też będzie zmienione.
Zgodzę się z przedmówcami, iż kibice na trasie są niezwykle ważni. A i też oni mogą sporo pomagać, bo mnie np w tym roku narzeczona zawróciła na MP, bo minąłem punkt żywieniowy. Dzięki nim również możemy się dowiedzieć, czy gdzieś w okolicy jest jakiś zawodnik, do którego możemy się podczepić, albo po prostu z nim porozmawiać i się nawzajem wesprzeć.
Ogólnie więcej o monitoringu i starcie wspólnym to niech Krzysiek się wypowie, bo chyba już jakiś wstępny zarys tego ma.
Płaskie to nuda, górki to dopiero coś :)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 26 Wrz 2019, 21:17 »
Odnosząc się do Waszych opinii na temat warunków na trasie.
Nie trzeba kto wie jak dużej odległości, by mieć różne warunki. Przekonali się o tym uczestnicy MPP. Gdy jedni mieli dość spoko pogodę, innym wiało prosto w twarz, tak przynajmniej wynikało z opowieści Marcina Kronera. Także na to nie można patrzeć.
To jest kiepskie porównanie, bo własnie sytuacja z MPP odzwierciedla doskonale różne godziny startu na Hulace. To o czym mówisz miało miejsce po 500-600km w nogach, gdy różnice pomiędzy zawodnikami były już wielogodzinne. Czyli odzwierciedlało to własnie sytuację startu Hulaki. Przy tych samych godzinach startu szansa na różnice w pogodzie bardzo znacząco maleje.

Piotrek, zależy o której. Bo start KH jak dla mnie to tylko i wyłącznie piątek rano, max 7-8, bo nie wyobrażam sobie imprezy integracyjnej np w poniedziałek. Krzysiek zawsze może tak zaplanować start, że ominiemy to wszystko. Zresztą, raczej nikt nie jest na tyle niepoważny, by start wspólny zorganizować z centrum Krakowa - to domyślam się też będzie zmienione.

Godzina startu to już inna kwestia.

Offline Mężczyzna mrha

• Miasto: Brzoskwinia
  • Na forum od: 19.09.2019
« 26 Wrz 2019, 22:04 »
Abstrahując do samej godziny startu, monitoring możemy zrobić w oparciu o własne telefony z aplikacją to logowania pozycji.
Testowałem samodzielnie hostowane rozwiązanie w oparciu o Nexclouda i PhoneTracka w tym roku wspolnie z Cukrem i Jędrkiem ;)
Krzyśku, polecam się w razie czego.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 26 Wrz 2019, 22:28 »
Abstrahując do samej godziny startu, monitoring możemy zrobić w oparciu o własne telefony z aplikacją to logowania pozycji.
Testowałem samodzielnie hostowane rozwiązanie w oparciu o Nexclouda i PhoneTracka w tym roku wspolnie z Cukrem i Jędrkiem ;)
Krzyśku, polecam się w razie czego.

Boże broń, przerabiałem to na NC 4000, nigdy więcej.
Takie aplikacje do śledzenia na każdym telefonie inaczej działają, na niejednym modelu żre to kupę prądu i działa słabiutko.

Jak monitoring to musi być zewnętrzny, ma się to włączyć i nie przejmować się baterią, działaniem itd.

Offline Mężczyzna rybadigital

• 2021 MRDP ukończyciel
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 30.09.2016
« 27 Wrz 2019, 06:38 »
Wszyscy się martwią ,że nie będą dostatecznie dobrze śledzeni przez narzeczone i kochanki , a nikt się nie przejmuje ,że może przyjdzie nam na Murowańcu się zameldować ;) albo i Bieszczady liznąć ... Krzysztof , Koło pora odpalać KH Dwadzieścia.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 27 Wrz 2019, 07:59 »
Wystarczyłby "porządny" monitoring gdzie byłyby wszystkie podstawowe informacje a nie tylko pozycja :) Ideałem byłoby powtórzenie takiego garminowskiego dashboardu - prędkość chwilowa, średnia, średnia z ruchu, dystans, czas jazdy, czas postoju, suma przewyższeń i co tam kto jeszcze chce. Nie wiem czy coś takiego istnieje, ale technicznie to nie może być na dziś "state-of-the-art technology". Wysyłanie co jakiś czas różnicowo śladu z trackera (który wszak chyba zapisuje) GPRS-em po parę kB plus obróbka na serwerze - nie potrzeba do tego ani 5G ani 4G ani nawet 3G. Komfort obserwacji wzrósłby niebotycznie... Nie tylko Hulaki :)
Nie mogę zrozumieć jak takie dno jak trackcourse ma rację bytu :)

Jeżeli jesteś w stanie stworzyć system chociażby z połową funkcjonalności, które wymieniłeś, a który przy okazji będzie charakteryzował się stosunkowo wysoką niezawodnością i baterią wytrzymującą 72-100 godzin, a przy tym cenowo nie będziesz bardzo mocno odbiegał od Trackcourse, to możesz od razu podsyłać nam dane do umowy i przelewu.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« 27 Wrz 2019, 11:24 »
Cieszy mnie/nas dyskusja, bo wskazuje że jest głód wiadomości związanych z Hulaką ;-) Ponieważ wychodzę na kolejną prostą w tematach zawodowych, więc postaram się najpierw podsumować tegoroczną edycję (jestem w trakcie pisania). Pierwszych szczegółów dotyczących edycji KH2020  spodziewajcie się po 15 października.

Na razie w planach jest, by w przyszłym roku:
- wystartować wspólnie w ramach startu honorowego w Krakowie,
- dojechać wspólnie do Wieliczki i na jednym z okolicznych podjazdów rozpocząć ściganie na obowiązkowym segmencie,
- dalej po staremu, czyli rozjazd w Pogórza i Beskidy, według upodobań (będą nowe PK i sporo kombinatoryki),
- zabawa zacznie się  w sobotę :-)

• 2021 MRDP ukończyciel
« 27 Wrz 2019, 12:24 »
Dobra , niedobra , na pewno duża zmiana. Dla mnie wyjazd z miasta to zawsze duży znak zapytania, nigdy nie wiedziałem , czy robię to właściwie czyli efektywnie .Dlatego startowałem o 3-ciej żeby chociaż uniknąć możliwie dużo z wielkomiejskiej infrastruktury (światła , korki ,konieczność jazdy po rwanych ścieżkach ) . Teraz honorowo do Wieliczki + segment , czyli odpada sporo myslenia na początek . Zobaczymy.

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 27 Wrz 2019, 13:02 »
Zmiana miejsca startu na jakieś dobrze skomunikowane z Krakowem mogłoby być dobrym pomysłem. Najgorzej wspominam właśnie ucieczkę i powrót do Krakowa. W tym roku udało mi się wracać nocą, ale to dlatego że posypał mi się plan jazdy. Wyszło mi to na dobre, ale podczas pierwszej edycji nie było tak kolorowo.
Irytowało też to, że ruszasz na starcie w pełnej gotowości bojowej, po czym co chwilę stoisz na czerwonym.

• 2021 MRDP ukończyciel
« 27 Wrz 2019, 13:11 »
Tak pomyślałem to podpowiadam ,żeby z Wieliczki nie było jednej wielkiej goniacki po obowiązkowym segmencie , to z miejsca startu wyskoczyłbym z dwoma obowiązkowymi segmentami , na północ i południe .

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum