Autor Wątek: Maraton Karpacki Hulaka 2019  (Przeczytany 39360 razy)

Offline Mężczyzna marpiech

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.01.2018
Odp: Maraton Karpacki Hulaka 2019
« 5 Gru 2018, 11:29 »
Pół żartem, pół serio:
Dodanie Przehyby sprawiłoby, że optymlany wariant z Przełęczy Gromadzkiej przebiegałby przez pasmo Radziejowej :D Czyli byłoby "kamerdolce i woda vol 2"
To było żartem.

Na serio (taka trochę prywata):
Na ten moment w optymalnej trasie mam tylko dwa odcinki MTB i zero szutru. Dodanie punktów ala wspomniana wcześniej Koskowa Góra mogłoby urozmaicić rywalizację szosa vs teren. Opuszczenie trzech zamiast czterech punktów też skomplikowałoby wybór wariantu.

Ale to takie drobne narzekanie. Dla mnie może impreza zostać w takim kształcie jakim jest i się podoba.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 5 Gru 2018, 11:45 »
Dla mnie może impreza zostać w takim kształcie jakim jest i się podoba.

Mam podobnie. No i chciałbym sobie już układać trasę. A na razie, to co mapy porozkładam to nowe koncepcje i całe rozkminianie -  "jak krew w piach". 
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna cukierski

• Na forum od: 24.07.2018
« 5 Gru 2018, 15:56 »
Po wstępnym szkicu trasy 609 km i 9500 pionu. wszystko asfalcikiem. waszym zdaniem da się krócej??

Offline Mężczyzna dodoelk

• Miasto: Ełk
  • Na forum od: 14.01.2015
« 5 Gru 2018, 20:01 »
Po wstępnym szkicu trasy 609 km i 9500 pionu. wszystko asfalcikiem. waszym zdaniem da się krócej??
586 i 8160

Offline Mężczyzna Adamo

• Miasto: Szczebrzeszyn
  • Na forum od: 30.01.2016
« 5 Gru 2018, 21:30 »
da się bezpiecznie wjechać a bardziej zjechać.
Masz rację, tak się niektórzy zapędzają w pomocy w planowaniu ilości i położenia PK, że może to oznaczać pchanie roweru z góry - a to odbywa się często ze łzami w oczach ;)
Fantazja jest, a termin startu coraz bliżej ;) ;D

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
« 5 Gru 2018, 22:06 »
Oba stanowią krańce obszaru, w którym będziemy operować. Muszę się przespać z tym pomysłem, jak i z ideą opuszczenia 3PK, a nie 4-ech :-) Na prawdę bardzo liczę na Wasze dalsze uwagi, bo chciałbym by impreza dawała Wam jak najwięcej frajdy, zarówno z jazdy po górach, jak i kombinowania na etapie planowania tras. Poza tym, nie skreślajcie Tatr i Orawy ;-)

Jako, że chciałbym w przyszłym roku pojechać, to się wypowiem. Punkty kontrolne są bardzo ok. Jeśli dodasz te 2 dodatkowe, to chyba opuszczenie 3 jest oczywiste. Jak będą 4, to chyba ludzie właśnie skreślą Tatry i Orawę.

Mam pytanie, czy te obowiązkowe segmenty, to już postanowiłeś że będą na pewno. Zastanawiam się nad nimi. Bo z punktu widzenia sportowego, to to są wymagające interwałowe odcinki, ale turystycznie to w Beskidach odcinki jakich wiele. Dodatkowo, np: droga Myślenice - Wiśniowa jest ruchliwa, na Podhalu w sezonie też spory ruch.
A gdyby je zamienić na punkty w tych okolicach? 14 punktów od granicy z Czechami, do Bieszczad to dla niektórych mógłby być smakowity kąsek  ;) Ilość punktów do opuszczenia,w takim układzie, nie sugeruję.

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
« 5 Gru 2018, 22:09 »
Nad Popradzki Staw zawsze było lepiej niz w Wielickiej.

Tam jest dobry asfalt od Strebskiego Plesa do samego jeziora/schroniska.

Krzyśku, moim zdaniem punkt kontrolny Wyrębiska to jest Beskidzie Wyspowym, a nie Gorcach. Tak w ogóle, jak wrzuciłeś mapkę poglądową to myślałem że ten punk to będzie Mogielica  ;)

Offline Mężczyzna Wigor

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 19.03.2015
« 6 Gru 2018, 16:07 »
Pk12 jednak dałbym na zachodzie, najlepiej Góra Żar.

Offline Mężczyzna rybadigital

• 2021 MRDP ukończyciel
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 30.09.2016
« 14 Gru 2018, 12:41 »
563 km i 9040 up przy obecnych zasadach regulaminu (nie uwzględniałem dodanych 2 punktów dodatkowych , ale wtedy byłoby chyba jeszcze mniej) , trasa w opcji " wyścigowy rower" ale jeden odcinek zdecydowanie w opcji teren , mam nadzieję ,że nie " kamerdolce i woda ver.3" choć blisko tych rejonów  :D . Jedno pytanie , jak automatycznie do planerów podróży wrzucić przy projektowaniu trasy (korzystam z rwgps , gpsies ew.mapy.cz ) gpxy z obowiązkowymi segmentami , tak żeby trasa tworzyła ciągłość ? Do mojej wersji klepałem ręcznie , ale segmenty zagmatwane są :) i nie mam pewności co do prawidłowości przebiegu trasy ...

Offline Mężczyzna KiESWY

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 27.05.2012
« 14 Gru 2018, 20:58 »
A może punkty ważone? Obowiązkowa pewna suma. Tarty za maximum. Zachód trochę mniej a "klasyczny" zjazd z Gromadzkiej za minimum - tak by obowiazkowy był jeszcze np. przejazd pod Babią?
Nie wiem czy ktoś już tego nie proponował?

• 2021 MRDP ukończyciel
« 15 Gru 2018, 09:37 »
Ej , formuła imprezy jest naprawdę spoko.Około 600 kilometrowa wyrypa po największych i w większości jednak tajemniczych rodzimych ściankach (i sąsiadów :) ) w samiuśkim środku gorącego lata z 10000 m up. naprawdę starczy.I pojeździć i w mapach pokombinować. W tym roku w dyskusji rozchodzi się tylko o to ,że możliwość opuszczenia 4 pk ze sportowego punktu widzenia narzuca tylko jeden wariant trasy.Myślę ,że  rezygnacja tylko z 2 pk nadałaby smaczku rywalizacji szczególnie śledzącym online, wydłużyłaby trasę do planowanych + 700 , zmusiła wszystkich do konkretnej eksploracji słowackiej strony Tatr.

ps.  Ej naprawdę nie ma pomysłu z tymi segmentami ???

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 15 Gru 2018, 11:18 »
Chwila czasu jeszcze jest, ale im więcej pomysłów tu pada tym bardziej podoba mi się formuła zaproponowana przez Krzyśka w tym roku i to bez żadnych zmuan. Chyba nie jestj tak, że każdy traktuje KH sportowo. Ja tym razem pojadę MTB i zamierzam limit czasowy wykorzystać w całości i radośnie pohulać po górach. Dużo fanu jest w tym, że dzięki takiej ilości punktów mogę sobie dobrać warianty może nie najkorzystniejsze, za to piękne i rzadziej przeze mnie odwiedzane.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

« 17 Gru 2018, 07:28 »
Ja tym razem pojadę MTB i zamierzam limit czasowy wykorzystać w całości i radośnie pohulać po górach.

Ja pod katem MTB juz znalazłem kilka perełek:

Szutr wokół Mogielicy (wariant północny lub południowy) przy dojeździe z końca segmentu w Porąbkach do Wyrębisk. Wydłuża dojazd tylko o 150m w pionie, a jest dużo przyjemniejszy dla psychiki.

Z Glinne na Zubrzycką (lub odwrotnie) polecam skrót przez Polanę Stańcową (przyda się MTB). Zysk minimalny, ale widokowo sto razy przyjemniej tak pod Babią jechać.

Z Hulaki w 2018 najprzyjemniej wspominam te wszystkie odcinki MTB, a jako największy koszmar dla psychiki dojazd po płaskim do Krakowa z Magury Wilkowickiej.

trasa w opcji " wyścigowy rower" ale jeden odcinek zdecydowanie w opcji teren , mam nadzieję ,że nie " kamerdolce i woda ver.3" choć blisko tych rejonów

Znam dobrze odcinek, o którym myślisz. Jak jest sucho jest bardzo przyjemnie. Na grani bez kamieni i korzeni. Na oponkach 24 nawet się pojedzie. Na zjeździe trochę trudniej (MTB się przyda). Gorzej jak jest mokro. Na grani pojawiają się wtedy kałuże na całą szerokość drogi, głębokie na 30 cm, a zjazd wtedy też się śliski robi.

• 2021 MRDP ukończyciel
« 17 Gru 2018, 10:45 »
Odważnie kolega pojeżdża , ale czemu się ograniczać i nie bezpośrednio przez Babią Górę pomknąć  ;) Ja etap fascynacji " pure mtb" już mam za sobą i będę podziwiał widoki rwąc wstęgi asfaltu ... choć dla parunastu minut w wyniku nie zawaham się jak w br. przełożyć spdy na trailówki i pomknąć po bezdrożach z " barankiem" u boku.Dla chcącego nic oczywiście trudnego , ale przy obecnej wersji wyścigu w przyszłorocznej edycji znacznie mniej jest terenowych skrótów dających wymierne czasowe korzyści. W tym roku mimo ,żem zdeklarowany szosowiec ( ale i biegacz górski :) )  to i wbiegałem na Magurkę , zbiegałem z Boracza , wte i wewte na Przehybę ( na moje nieszczęście po kamerdolcach i wodzie  :) :) )  no i w dół z Kudłaczych. W tym roku w wersji na razie znad mapy raczej będę się przeciskał w większości między blachosmrodami .

« 17 Gru 2018, 14:12 »
Szkoda, że Krzysiek nie wdrożył swojego planu wyścigu szutrowego w Beskidach. Brakuje mi takich opcji w Polsce. Wisła 1200 jest po płaskim. A TC to jednak trasa dla fulli.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum