Autor Wątek: Organizacja sprzętu  (Przeczytany 25351 razy)

Offline Mężczyzna misiek

• Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 04.11.2018
Organizacja sprzętu
« 18 Lis 2018, 19:34 »
Jako, że powoli trzeba organizować sprzęt biwakowy mam pytania i prośbę o doradzenie. Z braku doświadczenia (to pierwszy sprzęt) nie do końca wiem co tak naprawdę będzie potrzebne. I w związku z tym nie chcę od razu pakować się w drogi sprzęt, którego mogę nie wykorzystać. Początkowo coś tańszego, wymienionego lub uzupełnionego później w ramach potrzeb. Powiedzmy w ramach testu i sprawdzenia czy taki sposób noclegu będzie OK, czy mi podpasuje, itp.  :D

Na razie trochę poczytałem, udało się spotkać z osobą z większym doświadczeniem (dzięki Mateusz) i mam wstępnie typy. Jako materac pewnie będzie Forclaz 700XL (z racji wzrostu 188cm). Macałem w sklepie i wydaje się być OK. Rozważałem zamówienie z Ali, jednak podobno są nietrwałe, o czym nawet tu na forum było napisane. Karimaty, mimo zalet, raczej nie biorę pod uwagę z racji niskiej wygody i sporego gabarytu.     

Śpiwór doradzono mi Pinguin Micra. Z tej firmy rozważam też Tramp'a. Tu pytanie czy ktoś posiada i może podzielić się wrażeniami. Może inne, warte zainteresowania ? Syntetyk, waga do 1kg i możliwie mały po kompresji. Koszt z racji tego co napisałem wyżej najlepiej do 200 zł. Sporo tego i trudno wybrać  :( Do namiotu lub tarpa i na razie w sezonie późna wiosna-wczesna jesień, z przewagą miesięcy letnich. Celuję w temperatury od 5 st. w górę. 

Kolejna sprawa to namiot ale to już nie w tym dziale.
« Ostatnia zmiana: 18 Lis 2018, 20:07 misiek »
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna marshalo

• Na forum od: 11.01.2018
    • Dookoła Podkarpacia
Odp: Organizacja sprzętu
« 9 Gru 2018, 19:55 »
W tym roku wpadl mi w oko spiwor Snugpak Travelpak 2, waga 1100g, po kompresji 19x19, cena w granicach 200zl. Na przyszly sezon chcialbym go nabyc, ma fajne parametry przy odpowiadajacych mi gabarytach. Moze tez Cie zainteresuje, na youtube jest filmik poglądowy  :)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 10 Gru 2018, 09:10 »
Używam od 7 lat (Snugpak Travelpak Extremely) i jak na syntetyk to dobre parametry w stosunku do wagi. Jestem zadowolony.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 10 Gru 2018, 10:52 »
Na Twoim miejscu zrezygnowałabym z materacyka na rzecz karimaty, zwłaszcza jeśli nie do końca wiesz, co Ci będzie potrzebne. Zaoszczędzisz i kasę, i gramy.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 10 Gru 2018, 11:43 »
I czas, i psychikę także.
Właśnie stuknęło mi 30-to lecie mojego pierwszego biwaku pod chmurami. Z wyjątkiem krótkiego epizodu poznawczego materaca dymanego, jestem wierny karimacie ze względu na łatwość i szybkość obsługi oraz jej przewidywalność/pewność.
Można mieć różne priorytety i wygoda może być jednym z nich, ale mogą też istnieć inne. W ciepłych miesiącach wystarczy cienka mata kupiona w Decu za dwie dychy. W rurę z niej stworzoną (moja ma 19 cm średnicy zewn.) da się wcisnąć sporo np. ciuchów. A latem, to na alumatce da się kimnąć. Wygoda jest tu zatem na trzeciej albo czwartej pozycji  :)

Od jakiegoś czasu poznaję/odkrywam hamak i z całą pewnością wywróci on moje biwakowanie do góry nogami.
Wygoda, przestrzeń i czystość jest nieosiągalna dla innych systemów.
W innym wątku, jendrzych napisał "już nie wrócę na ziemię" i ja jestem bardzo bliski temu stwierdzeniu, chociaż trzeba będzie pokonać parę problemów.

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Na forum od: 16.03.2015
« 10 Gru 2018, 12:31 »
... Od jakiegoś czasu poznaję/odkrywam hamak i z całą pewnością wywróci on moje biwakowanie do góry nogami.
Wygoda, przestrzeń i czystość jest nieosiągalna dla innych systemów.
W innym wątku, jendrzych napisał "już nie wrócę na ziemię" i ja jestem bardzo bliski temu stwierdzeniu, chociaż trzeba będzie pokonać parę problemów.
I w tym miejscu wychodzi uniwersalność zestawu materac + alumata. Wygodnie się na nich leży zarówno w hamaku jak i w namiocie.
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Offline Mężczyzna RS

« 10 Gru 2018, 12:35 »
Ale konieczność dymania pozostaje.

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
« 10 Gru 2018, 12:43 »
Pełna zgoda. Tylko jak włożyć karimate do hamaka tak żeby było wygodnie  ???
Poza tym dmuchanie tych 7/8 razy to jak dla mnie niewiele zaś w komforcie transportu i snu ogromna różnica. Problemu podatności na uszkodzenia nie poruszam. Jednak z materiałów ultralight typu NH już się wyleczylem  :D.
« Ostatnia zmiana: 10 Gru 2018, 12:48 R_och »
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

jendrzych

• Gość
« 10 Gru 2018, 12:54 »
@R_och
Karimatę wkładamy do hamaka normalnie, tak jak materac. Kwestia wygody takiego rozwiązania pozostaje dyskusyjna, ale wielu tak sypia i jakoś to działa. Są też hamaki dwuwarstwowe, specjalnie zaprojektowane do używania z matami piankowymi, w których karimatę wkłada się do specjalnej kieszeni lub po prostu pomiędzy dwie warstwy tkaniny. Nic jednak nie przebije dobrej podpinki.

Offline Mężczyzna RS

« 10 Gru 2018, 12:59 »
Chciałem złapać dwie sroki na raz - mieć możliwość spania na ziemi i nad nią, czyli mata w hamaku, ale to jest trudne do pogodzenia. Zarówno jendrzych, jak i worek pisali, że to się nie sprawdzi i teraz przyznaję im rację. Da się i przespałem tak wiele nocy, ale dopiero docieplenie hamaka od spodu daje prawdziwy komfort.

Oops, trochę się spóźniłem.

Offline Mężczyzna misiek

« 19 Gru 2018, 22:14 »
Na Twoim miejscu zrezygnowałabym z materacyka na rzecz karimaty, zwłaszcza jeśli nie do końca wiesz, co Ci będzie potrzebne. Zaoszczędzisz i kasę, i gramy.
Jak pisałem, karimata raczej odpada z uwagi na zerową wygodę i spory gabaryt. Materac z Deca jest bardzo mały i stosunkowo lekki - 590g w rozmiarze XL. Grubsze maty są też dość ciężkie. Fakt, że w razie uszkodzenia materaca śpi się na glebie ale przy macie jest niewielka różnica, może poza izolacją  :)
Nadal problem jest ze śpiworem bo porównując parametry wagowo-objętościowo-temperaturowe wychodzi, że chyba niektórzy producenci "lekko" mijają się z prawdą odnośnie komfortu termicznego. 
Ma ktoś może doświadczenia z tym "workiem":
https://www.decathlon.pl/piwor-trek-500-5-light-id_8503640.html
Waga i objętość trochę duże ale może przynajmniej parametry zachowane.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 20 Gru 2018, 07:34 »
Używam poprzedniego modelu forclaz 10/15 ultralight. W rozmiarze XL - 1040 g. Nie mam do niego zastrzeżeń. Zdarzyło mi się spać przy 5 st. C. Używam dodatkowo prześcieradła (wkładki).
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
« 20 Gru 2018, 07:59 »
Jak pisałem, karimata raczej odpada z uwagi na zerową wygodę i spory gabaryt.
Z gabarytem prawda, ale zerowa wygoda? Spałam na karimacie na wszystkich dotychczasowych wyprawach i nie zauważyłam braku wygody - wręcz przeciwnie, nie trzeba nic pompować, a w ciągu dnia jest na czym usiąść. Niewygodna do spania to jest alumata :)

Offline Mężczyzna misiek

« 20 Gru 2018, 08:24 »
... Spałam na karimacie na wszystkich dotychczasowych wyprawach i nie zauważyłam braku wygody - wręcz przeciwnie, nie trzeba nic pompować, a w ciągu dnia jest na czym usiąść. Niewygodna do spania to jest alumata :)
Zależy co dla kogo jest wyznacznikiem wygody  :D Człek robi się coraz starszy i spanie prawie na glebie jakoś mnie nie przekonuje. Mam w domu jakieś piankowe karimaty, poleżałem na tym chwilę na podłodze i tragedia. Nie wiem czy udało by mi się przespać noc na takim wynalazku  :) 

W grę wchodziła jeszcze nieco grubsza składana karimata ale też pewnie komfort znikomy. I dlatego celuję w materac - izolacja i komfort myślę, że bez porównania do karimaty. Po zwinięciu (  nawet ten w rozmiarze XL) jest mały i sporo łatwiejszy do zapakowania.   

Pompowanie to raczej mały problem, a usiąść można na kawałku folii  :) 
Pozdrawiam,
Krzysiek

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
« 20 Gru 2018, 08:42 »
To nie do końca tak z tą próbą pokojową, bo na ziemi, łące, mchu, sianie, itp. są zupełnie inne "wrażenie artystyczne". ;)
Co do reszty zasadniczo się zgadzam.

- Gandhi

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum