Autor Wątek: Kraków-Częstochowa, którędy?  (Przeczytany 4087 razy)

frff

• Gość
Kraków-Częstochowa, którędy?
« 24 Mar 2010, 20:37 »
Witam,
Chciałbym wybrać się w trase Krak-Częstochowa asfaltem w związku z tym że nie mam zbytniego doświadczenia w wyznaczaniu trasy prosiłbym o propozycję którymi drogami warto śmigać coby było szybko i bezpiecznie, chodzi mi o to żeby dojechać na miejsce tegoż samego dnia.
Pozdrawiam

Offline Mężczyzna Szeli

• Miasto: miasto Świętej Wieży
  • Na forum od: 18.03.2010
    • http://www.szeli.ayz.pl
« 24 Mar 2010, 20:50 »
Tego samego dnia to wydaje mi się, że ciężko będzie znaleźć coś ciekawego. Natomiast gdybyś podzielił to na dwa dni to może być kilka interesujących tras. Może patrzę też na to z perspektywy tego, że nie chce mi się gnać cały dzień tylko po to aby przejechać daną trasę, ale to moje prywatne odczucie. Z tego co kojarzę to chyba ktoś z forum wybierał się tutaj na podobny jednodniowy wypad.
Oczywiście na tej trasie mamy wytyczony Rowerowy Szlak Orlich Gniazd, ale w tej chwili przejazd jest utrudniony. Wydawnictwo Compass wydało ciekawą publikację na ten rejon. Wybieram się na tę trasę w maju, ale ponieważ będę świeżo po zdjęciu ortezy to planuję to bardzo rekreacyjnie na 4 dni i do tego trochę pokrążyć po Jurze. Jeśli potrzebujesz jakichś materiałów to daj znać, mogę Ci coś pożyczyć na wypad.

Słodko - gorzki smak każdej chwili poznać.

Życie to podróż, nie dom.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 24 Mar 2010, 22:10 »
Cytat: "Szeli"
Tego samego dnia to wydaje mi się, że ciężko będzie znaleźć coś ciekawego.

No nie żartuj, trasa przez Olkusz - Zawiercie - Myszków to niecałe 130km, to zrobienia spokojnie w jeden dzień i to bez szaleństwa.

Polecam google maps, całkiem fajnie można trasę planować ;)

frff

• Gość
« 24 Mar 2010, 22:12 »
tzn właśnie ja chciałbym przejechać się stricte (tran)sportowo, na Orle Gniazda spokojnie wybiore się w późniejszym terminie. A nie chciałbym wytyczyć sobie jakiejś trasy a później mieć jakieś problemy w drodze tym bardziej że nie wiem czy np. lepiej pojechać drogą ekpresową do siewierza czy jednak w Olkuszu skręcić na Zawierci/Myszków:) Stąd też moje zapytanie

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
« 24 Mar 2010, 22:15 »
Chyba lepiej jechać bardziej lokalnymi drogami, przez Siewierz to jedziesz bardzo ruchliwą dwupasmówką - dobre dla jechania samochodem, rowerem już nie bardzo, chociażby przez spaliny z tirów i innych złomów

Offline Mężczyzna Szeli

« 24 Mar 2010, 22:50 »
Cytat: "dudi_"
Tego samego dnia to wydaje mi się, że ciężko będzie znaleźć coś ciekawego.

No nie żartuj, trasa przez Olkusz - Zawiercie - Myszków to niecałe 130km, to zrobienia spokojnie w jeden dzień i to bez szaleństwa.

Polecam google maps, całkiem fajnie można trasę planować ;)

A co masz ciekawego na tej trasie poza zamkiem w Olkuszu? Chyba, że odbijesz na Podzamcze przy Zawierciu lub na Mirów i Bobolice od Myszkowa. Chodzi mi o to, że nie znajdzie nic ciekawego do rzucenia na to okiem. Bo samą trasę to oczywiście masz rację - bez problemu można sobie ją przejechać.

Jeśli chcesz przejechać się tylko dla samej odległości to spróbuj przez Olkusz, Zawiercie i Myszków - tak zrobisz około 130 km. Jeśli chcesz przejechać tę trasę koło kilku ciekawszych miejsc to przemyśl trasę przez Ojców, Skałę, Podzamcze, Morsko, Bobolice, Mirów, Olsztyn. Trasa powinna mieć około 150km, a na pewno będzie dużo atrakcyjniejsza nawet na taki model sportowy. Tylko ze Skały będziesz pewnie musiał odbić na Wolbrom.

Offline Mężczyzna van

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 27.12.2009
    • http://vanhelsing.bikestats.pl/
« 24 Mar 2010, 22:55 »

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
« 25 Mar 2010, 08:32 »
A co masz ciekawego na tej trasie poza zamkiem w Olkuszu?

To jeszcze zależy, czy się jedzie, żeby się przetransportować z punktu A do punktu B, czy jedzie się, żeby pozwiedzać ;)
A z pierwszego posta wynikało, że raczej chodzi o tą pierwszą opcję

frff

• Gość
« 25 Mar 2010, 09:42 »
Ok, dzięki za odpowiedzi, mam jeszcze jedno pytanko gdyż jak już wspomniałem wybieranie się na dłuższe dystanse jest mi obce stąd też prosiłbym o podpowiedź co zabrać jako tzw. "niezbędnik" każdego kolarza?

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 25 Mar 2010, 10:51 »
co do samej trasy
IMO warto z Krk dojechać albo:
- przez Zielonki do Skały, stamtąd zjechać do doliny Prądnika (do Pieskowej Skały bardzo malowniczo i nowy asfalt!), która doprowadzi do samego niemal Olkusza
- przez Kryspinów, Baczyn, Krzeszowice, Czerną do Olkusza (gorszej jakości asfalty, i więcej nawigacji)
Z Olkusza kolejny malowniczy odcinek aż do Ogrodzieńca, też w sporej mierze świeżo wylewany Dalej to już bez szału, jak przedmówcy napisali
Co wziąć? na lekko to podstawowe narzędzia, dętkę, bidon z piciem i kartę płatniczą ;-)

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 25 Mar 2010, 14:08 »
Coś do jedzenia, jeśli jedziesz w najbliższym czasie to i coś cieplejszego do założenia, lampki, mapę  :D
Wracam do jeżdżenia.

frff

• Gość
« 27 Mar 2010, 15:31 »
A jakie mapy terenów Jury polecić byście mogli?

Offline Mężczyzna Szeli

« 27 Mar 2010, 16:11 »
Osobiście używam Jurę część północną i południową  z wydawnictwa ExpressMap i jestem z nich bardzo zadowolony. Jest też bardzo fajna publikacja "Jura Krakowsko-Częstochowska Atlas Rowerowy" wyd. Compass - sporo ciekawych propozycji na jednodniowe wypady.

Offline Mężczyzna yacek

• Miasto: Poczesna
  • Na forum od: 24.03.2009
    • http://www.yacek.bikestats.pl
« 27 Mar 2010, 20:22 »
Na Jurę najlepsza jest dwuczęściowa mapa wydawnictwa Compass.Uzywałem dopóki się nie rozpadła ale to po dobrych kilku latach.

frff

• Gość
« 28 Mar 2010, 21:09 »
Jeszcze jedno pytanko droga nr 94 na odcinku Krak-Olkusz, polecacie czy odradzacie?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum