Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
21 Lis 2024, 20:17
Strona główna
Tagi
Zaloguj się
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Sprzęt, ekwipunek i odzież
»
Rower
»
Author czy Trek - a może coś innego ?
Strony: [
1
]
2
Następna >>
Wszystkie
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Author czy Trek - a może coś innego ? (Przeczytany 4082 razy)
bartman-pl
Gość
«
25 Mar 2010, 10:46 »
Witam
Przygotowuję się do 2 tygodniowej podróży przez Polskę. Nigdy na takiej wyprawie nie byłem i właściwie w kwestii sprzętu jestem początkujący.
Chciałbym kupić rower w granicach 1500 - 1600 złotych.
Czytając podróżerowerowe.info zwrócił moją uwagę Author Stratos. Kilku użytkowników forum zdecydowanie zachwala tą konstrukcję.
http://www.velo.com.pl/www/wyprzedaz.php?m=0&s=7&id=354
Jeden z moich znajomych natomiast proponuje mi rowery Trek z 200 - 300 złotowym rabatem.
Ten oto egzemplarz wpadł mi w oko:
http://www.ssc.pl/trek2009/7200.html
Muszę przy tym dodać, że jestem człowiekiem wysokim - 198 cm więc pewnie w grę wchodzą ramy pomiędzy 23" a 25"
Proszę o poradę - jeżeli macie jakieś inne propozycje z chęcią się z nimi zapoznam.
Pozdrawiam
bartman-pl
Gryf
Miasto: Gryfino
Na forum od: 23.03.2010
«
25 Mar 2010, 20:15 »
Jeżeli rower wyprawowy, to na pewno przyda Ci się w nim co najmniej jeden bagażnik (oczywiście musi być solidny min. 25kg nośności). Na przód low-rider (niekoniecznie, ale stabilniej się jeździ z sakwami z przodu i z tyłu - wręcz komfortowo i odciążasz tylne koło częścią ładunku). Bardzo przydatne też są błotniki i oczywiście oświetlenie. Dobrym rozwiązaniem jest dynamo w piaście (nie czujesz oporu i nie hałasuje)
Gdy ja wybierałem swoje pędzidło przebierając z dziesiątek rowerów, moje oczekiwania po długich porównaniach i analizach spełniały tylko dwa: Unibike Globetrotter i Kross Navigo 2. Wybrałem w końcu Navigo 2 i jestem bardzo zadowolony sprawuje się nieźle na szosie i po bezdrożach. Wybrałem go ze względu na ramę tak wygiętą, że ułatwia mi przekładanie nogi przez ramę - przy objuczonym rowerze ciężko jest wskoczyć na siodełko wywijając nogę nad całym majdanem. Jeśli chodzi o rozmiar ramy to musiałbyś osobiście przymierzyć (wsiąść i bryknąć się po wcześniejszym ustawieniu siodła i kierownicy). Ja mam 184cm wzrostu i ramę 19" Jak dla mnie wystarczająca, a wyliczałem sobie, że potrzebuję 21" lub 23" i grubo się myliłem.
Powodzenia przy szukaniu i wyborze nowego rumaka
http://www.youtube.com/watch?v=jEpD9RH-Wds
&feature=related
bartman-pl
Gość
«
26 Mar 2010, 07:16 »
Rowery z giętą ramą raczej odrzucam. Poza wyprawą chciałbym też trochę pojeździć po okolicy (Wrocławia i Krakowa) i zjechać czasami z dobrej, ubitej drogi. Wiem, że rower który wybiorę do off-roadu słabo się będzie nadawał ale na drogi szutrowe czy polne myślę że da rade. Mimo wszystko, dzięki za podpowiedź
Waxmund
Moderator Globalny
Ironman
Miasto: Baszowice k/Kielc
Na forum od: 07.06.2007
«
26 Mar 2010, 11:17 »
Dobrym rozwiązaniem jest dynamo w piaście (nie czujesz oporu i nie hałasuje)
nigdy nie pakowałbym się w takie dynamo. Na pewno Cię zwolni trochę, a baterie do lampek nie są jakoś specjalnie drogie i myślę że można sobie pozwolić na taki luksus
Ja tradycyjnie polecam Garego Fishera [; Opony do zmiany i będzie git. Jedyny problem to brak mocowań pod pełne błotniki, ale zakładając np beavertail nie będziesz na to narzekał
http://www.skiteam.pl/cube/GaryFisher/advance-2009/
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...
www.waxmund.pl
bartman-pl
Gość
«
26 Mar 2010, 22:29 »
Zabiłeś mi lekkiego klina - może na ten rowerek też miałbym trochę rabatu.
Mógłbyś porównać go ze Stratosem i wskazać jego plusy ?
Waldic
Miasto: Elbląg
Na forum od: 23.01.2010
«
27 Mar 2010, 06:39 »
Ten Trek i Author to rowery na 28" kołach. Gary Fisher proponowany przez @Waxmunda ma koła 26". Musisz się zdecydować, co ci bardziej pasuje. Jeden i drugi jak najbardziej nadaje się do turystyki po odpowiednim doposażeniu.
bartman-pl
Gość
«
27 Mar 2010, 08:58 »
Gary Fisher ma troszkę małe rozmiary ram, przynajmniej na stronce sklepu w którym miałbym rabat. Myślę, że 21,5" to chyba trochę mało jak na moje 198 cm wzrostu ? A może się mylę ?
aard
Miasto: Wiedeń
Na forum od: 15.08.2007
«
27 Mar 2010, 09:46 »
Z tych dwóch ja bym brał Stratosa. Sprawdzony, solidny rower. A ten Trek wygląda na wyposazony na "odwal się" (przykład: "piasta przód: alu" - co to ma być?! Obręcze też jakieś no-name
). Ale najważniejszym kryterium wyboru jest
geometria
, a nie rozmiar ramy. Przejedź się na obydwu i sam zdecyduj, który Ci lepiej leży.
Aha, a "doposażonego" roweru w stylu tych zapodanych przez Gryfa nie warto kupować. Lepiej samemu dokupić niezbędny osprzęt wyprawowy. Dobry bagażnik przeżyje rower, na którym jest zamontowany, natomiast z kiepskim będziesz miał same problemy (a o spawacza aluminium w trasie nie jest łatwo).
To samo z oświetleniem - prędzej czy później poprzecierają Ci się kable i będziesz musiał kombinować, zaś "bateryjną" lampkę w najgorszym razie kupisz nową w każdym sklepie rowerowym czy nawet tesco
Przydatności błotników nie komentuję. jedni używają, inni nie i obie strony chwalą swoje rozwiązanie
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p
dudi
Administrator
Miasto: Wrocław
Na forum od: 11.05.2009
«
27 Mar 2010, 10:09 »
Przede wszystkim musiałbyś się przejechać. Mam znajomego, który ma meridę mattsa na ramie 24", wzrostu tyle co Ty i sztyca siodełka jest wysunięta może na 10cm. Ale 21,5 a 24 to różnica jednak... Aczkolwiek przy odpowiednio długiej sztycy nie powinno być problemu, ewentualny problem to długość od siodekła do kierownicy, ale to też można mostkiem wyregulować.
bartman-pl
Gość
«
27 Mar 2010, 10:31 »
Na Stratosie siedziałem, rama 24" - nie odczułem żadnego dyskomfortu. Coś mi się wydaje że się na niego zdecyduje. Nie jestem ekspertem więc i tak nic więcej nie wymyślę. Kupię i zobaczymy - trzeba nabierać doświadczenia
To co bardzo mnie do niego przekonuje to wasze opinie - wygląda na to że jest to rower sprawdzony w dalszych wycieczkach. Ktoś chyba nawet miał z nim do czynienia na Nordkappie o ile się nie mylę.
Wydaje mi się że dokonałem wyboru.
No chyba, że ktoś z was ma jeszcze inny ciekawy model do polecenia ?
miuh
Miasto: Łomża
Na forum od: 11.07.2009
«
27 Mar 2010, 13:23 »
...a ja tez jestem na etapie kupna nowego roweru i moj przedzial cenowy jest podobny: 1500 - 1700 zl...i ja wlasciwie sklaniam sie jednak do Unibike Viper'a ...
http://www.unibike.pl/vipergts.html
...katalogowo kosztuje 1699 a wiec 200 roznicy miedzy Stratosem...ale osprzetowo jak dla mnie praktycznie w kazdej kategorii wyglada pewniej...Unibike (geometria) wydaje sie tez byc troche bardziej "sportowa"... ...tylko ta waga: 14,75kg (21') w porownaniu do Stratosa (13,20 kg; 20')...moze ta nozka do popierania roweru w Vieperze jest jakas bardzo solidna i ciezka ?
Symfonian
Dominik
Miasto: Piekary Śląskie
Na forum od: 18.05.2009
«
27 Mar 2010, 14:15 »
Ja też mogę polecić Authora u mnie w rodzinie są 3 i z żadnym nie było problemów na wyprawach.
transatlantyk
Moderator Globalny
GM 2420
Miasto: Annopol
Na forum od: 21.11.2007
«
27 Mar 2010, 18:36 »
Kogoś na Stratosie spotkał Michał Wolff w swej podróży na Nordkap i ma tam zdjęcia w swej galerii. Mój Stratos przejechał 32.000 km i jestem z niego zadowolony. Cyklicznie opisuję go w wątku "Author" w tym dziale.
bartman-pl
Gość
«
29 Mar 2010, 22:36 »
Temat zamknięty.
Właśnie dziś nabyłem drogą kupna nowiutkiego Authora Stratosa 2009.
Cena 1499 zł.
Teraz czas na kompletowanie reszty potrzebnych części i akcesoriów.
Dziękuję za opinie.
usulovski
Miasto: Edynburg
Na forum od: 17.07.2008
«
2 Kwi 2010, 12:55 »
Jakąś fotkę posiadasz? Model '09 czy '10?
Drukuj
Strony: [
1
]
2
Następna >>
Wszystkie
Do góry
Tagi:
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Sprzęt, ekwipunek i odzież