Autor Wątek: Rower + aparat fotograficzny?  (Przeczytany 41871 razy)

Offline zegarynka

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 14.02.2010
Rower + aparat fotograficzny?
« 25 Mar 2010, 22:15 »
Mam taki problem odnosinie takich krótkich wycieczek :/
Jak że właśnei czaczęłam przedwakacyjne terningi rowerowe i tak sobei jezdze troche po okolicy. Problem jest taki że wiadomo na taka wyciczke pare godzin to poza woda i telefonem to raczej nic nie zabieram ze soba ale jako ze hobbystycznie równiez fotografuje to nie odmóie sobei zabrania aparatu ze soba. no i teraz mam problem ;/ bo nie jestem zadna prof co do roweru i mam zwykłego górala bez bagaznika i innych takich udogodnień wiec jak mam przewozic aparat? mam na niego standardowa torbe no ale wiadomo ze na rower to jej nie mam jak założyc. wiec ktos z Was ma jakis patent na to? bo ja aktualnie biore plecak taki neiwielki ale to jednak mało poręczne torbe chowac jeszcze do plecaka ;/

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
« 25 Mar 2010, 22:27 »
A może spróbuj z mocowaniem na pasie, jak twoja torba na aparat takie ma

Offline Mężczyzna van

• Miasto: Jaworzno
  • Na forum od: 27.12.2009
    • http://vanhelsing.bikestats.pl/
« 25 Mar 2010, 22:33 »
Jak jakiś mały aparat to bierz go bez torby i wkładaj do kieszonki z tyłu ;) Albo wtedy do plecaka, ale bez futerału. Aparat się najwyżej trochę porysuje, ale to tylko obudowa.

Offline Mężczyzna xArEs

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 15.02.2010
« 26 Mar 2010, 09:52 »
ja na krótkie wypady za miasto  wożę niewielki aparat cannona w takim wynalazku Asica
http://www.asics.pl/running/products/running-waistpack/
Co prawda mam  troche inny model niż ten z linka bo na jeden bidon ale sprawdza się doskonale. Dzieki temu nie potrzebuje plecka a mam w tym aparat , dokumenty, klucze od domu , łatki+łyzki do opon no i aparat.  DSLR tam nie wsadzisz  no ale wożenie aparatu tego typu na krótkie wypady zakrawa mi tak odrobinkę na jakąś "aparatową  megalomanię" :)
pozdr

Krzych

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 26 Mar 2010, 10:25 »
nie działa link
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna xArEs

« 26 Mar 2010, 10:41 »
Cytat: "Waxmund"
nie działa link

hmm.... ciekawe u mnie działa na wszystkich przegladarkach
spróbuj wkleić to do okna przegladarki
http://www.asics.pl/running/products/running-waistpack/
pozdr

Krzych

Offline Kobieta Natalia

• Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 27.01.2008
    • http://www.na-azymut.pl
« 26 Mar 2010, 10:44 »
Hmmm a ja mam dużą, dość ciężką, starą cyfrówkę i wożę ją po prostu w sakwie na kierownicy. Możesz nawet kupić jakiś tani model i do środka po prostu wkładać torbę z aparatem, tak w razie czego, dodatkowa ochrona przed deszczem. A jeśli sakwa jakaś lepsza to i bez ;) Ja w ten sposób aparat mam cały czas pod ręką, jestem w stanie wyciągnąć go nawet w czasie jazdy, a plecy mam wolne, nic mi tam nie majda i się nie poci ;)

P.S. U mnie link tez działa ;)
<<Fais de ta vie un rêve et de ce rêve une réalité>> Antoine de Saint-Exupéry

Offline zegarynka

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 14.02.2010
« 26 Mar 2010, 12:42 »
no w łąsnie mocowania w pasie torba nie ma ;/

xArEs, tak zabieram lustrzanke :) czemu to mniej ważna kwestia w sumie ale jest mi potrzebna na przejazdzkach i kompakta wziąć nie moge ;/
hmmm sakwa na kierownice to jakieś rozwiązanie w sumie :)
dzieki za porade i czekam jeszcze na jakies pomysły :)

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
« 26 Mar 2010, 12:56 »
Jeżeli to lustrzanka i to ta z tych większych to właściwie zbyt wielkiego wyboru nie ma. Torba na kierownicę. Na plecy ten aparat jest za duży i za ciężki, do sakwy bocznej utrudniony dostęp i pewnie wycieczka zakończy się bez jednego zdjęcia :). Torba na kierownicę załatwia sprawę. Warunek: torba musi być w miarę dobra. Nie kupuj tej z Lidla za 20 zł bo raczej się nie nadaje. Musi być sztywna, łatwo zdejmowalna i nieprzemakalna. Ja wożę swojego Canona w torbie Sport Arsenal i jestem zadowolony.

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
« 26 Mar 2010, 13:19 »
to ja się podepnę:

kupiłem lustrzankę i niestety nie mogę jej po prostu przyczepić na górę bagażu tak jak to miało miejsce przy kompakcie.

Rozwiązaniem jest albo torba na kierownicę, ale wożenie aparatu w sakwie. Powiedzmy, ze tu jeszcze nie zdecydowałem(głównie dlatego, że sakw SportArsenal na które mnie stać nie ma obecnie)

i teraz pytanie czy lustrzanki w torback/sakwach wozicie same (Michał o tym kiedys pisał) czy pakujecie je w futerały?

i druga kwestia, jako, że mam mała lustrzankę i jeden obiektyw, to czy taki futerał jest ok?
http://www.allegro.pl/item973643416_futeral_alpha_pentax_k_7_k7_k_x_kx_k_m_km_k200d_k.html

czy kierowanie obiektywu  główa w dół, a tym samym narażanie go na pierwszy strzał to moądre  podejście :)?

Offline Mężczyzna Waldic

« 26 Mar 2010, 13:54 »
Cytat: "vooy.maciej"

Rozwiązaniem jest albo torba na kierownicę, ale wożenie aparatu w sakwie. Powiedzmy, ze tu jeszcze nie zdecydowałem(głównie dlatego, że sakw SportArsenal na które mnie stać nie ma obecnie)
i

W sakwie: stajesz, schodzisz z roweru, otwierasz sakwy, wyciągasz gacie na wierzch, dokopujesz się do futerału, wyciągasz aparat. Gwarantuję ci, że niewiele zdjęć zrobisz, chyba że tylko na postojach. Ja używam takiej torby http://www.allegro.pl/item974640000_sport_arsenal_art_510_sakwa_na_kierownice_klick.html ma od razu wkładkę foto. DO tej samej torby pakuję dokumenty i kasę. Łatwo zdjąć i wziąć ze sobą jak muszę odejść od roweru, łatwo wyciągnąć aparat nawet nie schodząc z roweru (sakwa odpina się we właściwą stronę)

Offline Mężczyzna xArEs

« 26 Mar 2010, 15:18 »
tak z czystej ciekawości mały OT
bo ja chyba nadal nie rozumiem ... :)  Czytając wczesniejsze posty w innych wątkach  doszedłem do wniosku że prawie kazdy z nas walczy o pojedyńcze gramy w czasie pakowania bagażu. a to obcięta sztyca a to szczoteczka do zębów z odcieta połowa trzonka, ultralekkie siodełka, superhitechowe ciuchy - byle by tylko było lżej. Płacimy 300 zł wiecej za amosia który waży 100g mniej  albo 400 złotych więcej za korbę z ramionami z karbonu byle "jak najlżej"... az tu nagle czytam "lustrzanka w podróży" + 3 obiektywy + statyw +  zapasowe akumulatory + piescienie redukcyjne ....  
Rozumiem @zegarynkę  - zanzaczyła że to na jednodniowe wypady a więc można domniemać że robi zdjęcia artystyczne a rower ma jej służyć jako środek transportu do miejsca gdzie fotografuje... ale w kilkudniową , kilkutygodniową ,kilkumiesięczną podróż .... po co ? Oglądam swoje i Wasze fotki z podróży (wiem ze nie wszystkie sa publikowane) ...ale 99% to poprostu zdjęcia reportażowe ....typu "A tu Stachu siedzi przy moście" itp   do tego wystarczy dobry , mały, lekki,  compactowy aparacik z zoomem i myśle  że zdjęcia z nich sa tak samo dobre że nadają się do albumu czy publikacji w necie , prasie itd.  
Nie pije tu broń Boże do @vovy.macieja  ale czesto czytam że ktoś targa lustrzankę , statyw , powiekszalnik , kuwety .... a czasem i resztę ciemni ;) .
Sam mam DSLRa  + obiektywy + masę osprzetu i uwielbiam nim robić fotki ale nie wyobrażam sobie wleczenia tego wszystkiego na długa wyprawę gdy wszystko obskoczę compactem.
pozdr

Krzych

Offline Mężczyzna Waldic

« 26 Mar 2010, 15:24 »
"Mam taki problem odnosinie takich krótkich wycieczek :/ "  Tak @zegarynka zaczął swój post. I wszystko jasne :) . Inna sprawa, że istnieje kategoria ludzi (np. ja :D ) którzy pakują sie "fotograficznie" Aparat = szpej foto, a reszta jeżeli się zmieści .

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 26 Mar 2010, 15:50 »
vooy.maciej, co do torby to polecałbym bardziej taką w której aparat można położyć na boku, tak by chwyt był u góry - bardzo to ułatwia wyjmowanie - jest po prostu za co złapać ;)
Który model Pentaxa masz? K200? jeśli tak to możesz go nawet wozić na pasku + do tego pasek przez ramię. Ja tak przejechałem całą wyprawę i jest to wygodne rozwiązanie - aparat jest zawsze pod ręką. Żeby nie było - masa mojego aparatu jest zbliżona do Twojego.

Cytat: "xArEs"
Czytając wczesniejsze posty w innych wątkach doszedłem do wniosku że prawie kazdy z nas walczy o pojedyńcze gramy w czasie pakowania bagażu. a to obcięta sztyca a to szczoteczka do zębów z odcieta połowa trzonka, ultralekkie siodełka, superhitechowe ciuchy - byle by tylko było lżej.

to raczej nie to forum ;)
niektórzy obcinają zbędne gramy przy gołym rowerze, ale nie przy pakowaniu. Przecież 100 czy nawet 500g nie czyni dużej różnicy przy 25-pięcio kilowym bagażu.

Offline Mężczyzna xArEs

« 26 Mar 2010, 20:58 »
Cytat: "vagabond"
to raczej nie to forum ;)
niektórzy obcinają zbędne gramy przy gołym rowerze, ale nie przy pakowaniu. Przecież 100 czy nawet 500g nie czyni dużej różnicy przy 25-pięcio kilowym bagażu.

he he .... a jednak i tego  forum to dotyczy :)  
http://podrozerowerowe.info/viewtopic.php?t=333&sid=ec877180d9f450164058e0ec492350fb
Żeby nie było tak lekko...to ja dla odmiany wożę radiotelefon na 2m/70cm bo jam taki jeżdżący krótkofalowiec. Nie waży co prawda tyle co lustrzanka ..ale mam jeszcze do tego kilka akumulatorów na zapas + dodatkową antenę.

@Waxmund - niezła fotka ....naprawdę się uśmiałem :)
pozdr

Krzych

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum