Autor Wątek: Cube Attain SL Disc 2016 -> Attain GTC Disc 2017  (Przeczytany 10055 razy)

Offline Mężczyzna wyrzykus

• Piotr Wyrzykowski
  • Miasto: Olsztyn
  • Na forum od: 16.04.2018
Przedstawiam swojego podstawowego, szosowego rumaka. Cube Attain SL, model z 2016 roku na hydraulicznych tarczówkach. Skuszony ceną i opiniami o zaniżonych (w tamtych rocznikach) rozmiarówkach, kupiłem ramę 56. Zgodnie z zasłyszaną legendą, podobno dopiero trzecia szosa będzie we właściwym rozmiarze i chyba tak właśnie będzie u mnie.

Konsekwencją zbyt dużej ramy był krótszy mostek, jeżdżę też na innym niż fabrycznym siodle (replika Specialized Power, miała służyć przetestowaniu geometrii tego siodła, a trzyma się już długo). Opony od lata to Continental Grand Prix 4000S II – potwierdzają swoje dobre opinie. Osprzęt to w całości Shimano 105, jeden napęd już zajechany, przejechałem do tej pory prawie 9 tys. km.

Póki co stoi wpięty w Tacx-a, na wiosnę jednak mam konkretny plan. Udało się znaleźć w niemieckiej wyprzedaży karbonową ramę modelu Attain GTC. Ma zbliżoną geometrię, przerzucam wszystkie graty łącznie z tym samym widelcem, no i w końcu nie będę musiał skracać mostka i wyciągać się nadmiernie. Do tego węglowa sztyca i kierownica, całość ma mi jeszcze lepiej służyć bo plany na 2019 coraz ambitniejsze się marzą. Cel to nie wyścigi, ale coraz dłuższe imprezy typu brevet czy ultra, choć tu trochę mi jeszcze brakuje.
Follow me on Strava

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
ładnie się prezentuje. Zaskoczony jestem zajechanym napędem, już po 9 tys. km

• Piotr Wyrzykowski
Ja go zajechałem już po 6 tys., człowiek całe życie się uczy. Dopiero kiedy blaty były okrągłe zabrałem się za lekturę, dowiedziałem się że trzeba mierzyć i wymieniać łańcuch, a jak się tego nie robi to najpierw pada kaseta, potem tarcze. No i faktycznie :)
Follow me on Strava

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
No ale taki parametr dalej dziwi. Nawet nie zmieniając łańcucha to 10-15tys powinno wszystko pociągnąć spokojnie, jakiś bardzo słaby łańcuch musiał się trafić.
« Ostatnia zmiana: 20 Gru 2018, 16:50 Wilk »

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013

Mierzyć zaczniesz, wyjdzie Ci, przed 2ma (tys.) łańcuch mieniać trzeba. 2 łańcuchy = 1 kaseta (koszt).

Tak, to nie tak*.

*Na forum (tym) o tym się dowiedziałem. (Właśnie tak robiłem.)
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
To zależy od kadencji, siły, masy itd. U mnie też żadne Shimano ani KMC więcej, niż 6 000 km w szosówce nigdy nie zrobiło, nawet CN7901.

• Piotr Wyrzykowski
Tak długiego odpoczynku od siodełka nie miałem od paru lat, ale w końcu szosa wróciła do domu. Nowa rama, właściwie z fabrycznego Cube'a zostały koła, hamulce i widelec. Waga zeszła do 8,8 kg, więc jestem bardzo zadowolony. Chciałoby się już namiastki wiosny i kawałka suchego asfaltu...

Follow me on Strava

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
Niech służy :) Też czekam na te suche asfalty, bo kupiłem tego Cube i się kurzy.

Widziałem te ramy w promocji własnie kiedyś i tez myślałem nad składaniem. Stąd brałeś?

https://www.bike-discount.de/en/buy/cube-attain-gtc-pro-disc-frame-grey-n-flashgreen-712021

Jakie pozostałe komponenty? To rama 54? Jaki masz wzrost? 

• Piotr Wyrzykowski
Byczys, dokładnie z tego niemieckiego sklepu z discountu kupiłem. Mierzę 171 cm, nogi może i mocne, ale krótkie :) Wcześniej miałem ramę w rozmiarze 56, bo naczytałem się o zaniżonej rozmiarówce. Trochę w tym było prawdy, ale jednak musiałem uciec się do skrócenia mostka i przesunięcia siodła do przodu, w dodatku wysokość siodła była prawie na minimum. Może i wygodnie, ale jednak to źle dobrany rozmiar.

Teraz zmieniłem ramę na karbon i rozmiar 53, rura sterowa skrócona o ponad 5 cm, siodło o wiele wyżej. Zamówiłem też na próbę (bo po taniości) węglowe komponenty z AliX - sztycę, mostek i kierownicę - dla wagi i redukcji drgań. Na razie testuję wytrzymałość na trenażerze, wyglądają na solidne.

Zmiana ramy przebiegła bez problemów, tylko wbity nowy wkład suportu, cały osprzęt Shimano 105 przeniesiony, widelec też pasował z modelu aluminiowego. Jedyne co, to wymienić musiałem jeden z hamulców, bębenek był już na granicy przecieku. Po pierwszej wczorajszej godzince na trenażerze wszystko ładnie gra.
Follow me on Strava

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
260E za karbonową ramę pod tarcze i ze sztywnymi osiami - to rzeczywiście doskonała cena. A są widelce do dostania do kompletu, bo w tym sklepie nie widzę?

Szkoda, że taka kolorystyka słabiutka, bo poza tym to bardzo fajny produkt.

• Piotr Wyrzykowski
Wilku, widelców niestety nie znalazłem nigdzie, akurat ja miałem ten plus że z poprzedniego zakupu pasował. Ale jeśli ktoś chciałby złożyć rower to już gorzej...
Follow me on Strava

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
A ja przy wzroście 180 zastanawiałem się długo czy 56 to nie za dużo... ;)

Ostatni sezon przejeździłem na tym Cube. Bardzo miły rower. Sztywny gdzie trzeba, elastyczny gdzie trzeba. Oryginalne siodło i owijka trafiły w 10, są najwygodniejszymi z jakimi miałem do czynienia.

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
Ja sam się zastanawiam czy ten 58 mi ostatecznie podpasuje. Nie ma warunków by przetestować go porządnie. Trzeba by na jakąś wyspę chyba wylecieć ;)
Mam 181 cm i gdy jadę na łapach, to mam tendencję by troszkę cofać dłonie do siebie. Ale może wynika to z odmiennej geometrii w odniesieniu do Awola, bo przede wszystkim kierownica jest sporo niżej. Dlatego rozważam też zmianę mostka na taki z kątem delikatnie na plus i być może przy okazji troszkę go skrócę. A może będzie dobrze, tylko kwestia przestawienia się, ale do tego trzeba kilometrów. Jak się przesiadałem na Awola to też początkowo było niewygodnie i nie wszystko pasowało i bolało gdzieniegdzie, a to przecież naprawdę komfortowy rower.

Emes, a z jakiego rozmiaru Awola Ty się przesiadałeś?

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Mam 181 cm i gdy jadę na łapach, to mam tendencję by troszkę cofać dłonie do siebie.

Mam dokładnie ten sam nawyk. Na Cube trochę mi osłabł, czego przyczynę upatruję w miękkości owijki. Łapy się nie męczą, to nie kombinuję i nie przesuwam ;)

Emes, a z jakiego rozmiaru Awola Ty się przesiadałeś?

L. Wzrostem jestem dokładnie pomiędzy rozmiarami. Ten jest trochę za duży, ale przejechałem się na M Krzyśka i od razu wiedziałem, że będzie mi za ciasno.

No a pakowność trójkąta w L to już szczyt luksusu.

Offline Mężczyzna Włod

• Na forum od: 04.04.2011
U mnie XL, a tam to pakowność w ilościach hurtowych :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum