Autor Wątek: Cube Attain SL Disc 2016 -> Attain GTC Disc 2017  (Przeczytany 10056 razy)

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
I jak się jedzie na tej Dedzie? Masz porównanie z porządnie wycieniowaną alu, np. Ritchey WCS?

Offline Mężczyzna wyrzykus

• Piotr Wyrzykowski
  • Miasto: Olsztyn
  • Na forum od: 16.04.2018
Z tą owijką to chyba za deleko poszedłeś

Owijka długa, żeby w razie dezintegracji kierownicy było za co trzymać  :icon_idea:
Follow me on Strava

Offline Mężczyzna lesiak82

• Miasto: Grodzisk maz
  • Na forum od: 08.12.2017
    • FB
I jak się jedzie na tej Dedzie? Masz porównanie z porządnie wycieniowaną alu, np. Ritchey WCS?

Spoko , chyba się przyzwyczaiłem , nie mam , wszystkie aero do tej pory na jakich jeździłem to carbon .

Owijka długa, żeby w razie dezintegracji kierownicy było za co trzymać  :icon_idea:

No z Chinolami to loteria jest , niby na internetach znajdziesz dużo pochwał na ich temat , ale nie które zdjęcia połamanych kierownic przerażają , w sumie też kupiłem Chine ale do MTB w tym sezonie będę testował , zobaczymy .
moja w mtb
SZOSA to euforia , ale MTB to wolność !

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Dzięki za odpowiedź.
Wiele pęknięć karbonu przeżyłem, zawsze jednak kończyło się na trzeszczeniu i utracie sztywności, nigdy nic mi nie trzasnęło nagle (jak alu mostek Cinelli :-)).

Offline Mężczyzna lordChaos

• Miasto: skierniewice
  • Na forum od: 10.12.2017
znam trzy osoby, co pykają na tej kierze i nic im się nie stało ...
znam z kolei też parę osób co pykają na oryginałach i dwóm z nim pękły podczas wyścigów kierownice ... Bardziej to zależy jednak od "szczęścia" - widziałem pęknięte Sworsky i 3t za ceny od 1k w górę...

Sam jeżdżę na Dedzie jak Jarek, tylko superzero, lemondki nie da się zamontować, ale mi osobiście potrzebna do niczego ;)

• FB

Sam jeżdżę na Dedzie jak Jarek, tylko superzero, lemondki nie da się zamontować, ale mi osobiście potrzebna do niczego ;)

Da radę :) właśnie to przerabiam , jest troche zabawy ale można , na wiosne pewnie  mnie zobaczysz  . może na PW znowu ? :)

Offline Mężczyzna Wigr

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.09.2018
Jaki max rozmiar opon (szerokość) można wtłoczyć w tą ramę?

Pozdr

Offline Mężczyzna lordChaos

• Miasto: skierniewice
  • Na forum od: 10.12.2017
Da radę :) właśnie to przerabiam , jest troche zabawy ale można , na wiosne pewnie  mnie zobaczysz  . może na PW znowu ? :)
wiesz co, może pojadę turystycznie krótki dystans, turystycznie, bo moze namówie dwóch kolegów, a nie wiem jak oni po 150 będą wyglądać... Ale imprezowo jak najbardziej bym skoczył pooglądać, chyba, że mi się zamarzy jednak przelecieć te 250 poniżej 8h ... ale to zobaczymy blizej marca :)

Lemondek ja nie lubię ... kojarzą mi się tylko z SOLO :) a ja jednak taki krótkodystansowy

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe

Ale w jaki sposób na to lemondkę montujesz? To wymaga obejm pasujacych do kierownicy, a poza tym jest dla niej ryzykowne, bo karbon najbardziej lubi pękać w miejscach ściskania go obejmą. Kurierowi właśnie tak poleciała kierownica na wspomnianym tu Pięknym Wschodzie, pękła w miejscu mocowania obejmy lemondki.

• FB

Ale w jaki sposób na to lemondkę montujesz? To wymaga obejm pasujacych do kierownicy, a poza tym jest dla niej ryzykowne, bo karbon najbardziej lubi pękać w miejscach ściskania go obejmą. Kurierowi właśnie tak poleciała kierownica na wspomnianym tu Pięknym Wschodzie, pękła w miejscu mocowania obejmy lemondki.

Oj długo by tłumaczyć , kombinka jest spora ,myślałem nad tym sporo , tylko ten rodzaj lemondki co na foto jest odpowiedni , ponieważ można zmienić szerokość mocowania , są tam takie metalowe wałki w które wkręca się śruby , trzeba zrobić nowe dolne mocowanie (ja bedę szlifował z kawałka grubego aluminiowego płaskownika)rozwiercał delikatnie otwory w karbonowej  lemondce ,dodatkowo uzupełniał przestrzeń miedzy lemondką a kierownicą grubym wyszlifowanym odpowiednio kawałkiem gumy .
drugą opcja było dorobienie uchwytu aluminiowego łączącego kierownice z lemondką , ale jest to dużo więcej przy tym zachodu , i estetycznie , wagowo też słabo wypada , ale na pewno było by bezpieczniej .
Co do kierownicy , to ryzyko , u mnie będzie właśnie pomiędzy kierownicą a lemondką guma . może nie pęknie :)

zobaczymy na razie jestem na początku roboty, wrzuce tutaj foto jak skończę . oczywiście jak przejdzie owocnie testy .

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Rzeźba z tym jest mocna, no i pytanie jak to będzie stabilne, czy to się nie będzie ruszać, bo ciężaru jednak trochę lemondka musi być w stanie utrzymać. Kiedyś miałem okazję trochę jeździć z ruszającą się lekko lemondką, w skrócie była to porażka  :P

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info

32c wchodzi ze sporym zapasem. Sprawdzałem na Marathon Supreme.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe

32c wchodzi ze sporym zapasem. Sprawdzałem na Marathon Supreme.

To też trzeba pamiętać, że to zależy również od obręczy. Inaczej ta sama opona wygląda na wąskiej obręczy, inaczej na szerokiej

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Na Fulcrum 77 (oryginalnej z rocznika 2017).

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
Mam pytanie do posiadaczy Cube Attain GTC Disc. Z tego co widzę geo sie jakoś bardzo nie zmieniła przez te 3 lata, a mam na oku ten rower.
Pronlem jest....z rozmiarem. Mam 178cm, przekrok (o ile dobrze zmierzyłem) 85 i...nie wiem jaki rozmiar ramy by mi bardziej pasował 53 czy 56...w ogóle dziwna ta ich rozmiarówka ale mniejsza z tym.
Będę dźwięczny (jak melodie Martyniuka) za pomoc ;).
"Never argue with idiots"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum