Autor Wątek: Cube Attain SL Disc 2016 -> Attain GTC Disc 2017  (Przeczytany 10057 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Nie jestem posiadaczem ;) Patrząc jednak na geometrię ja bym zdecydowanie wolał 56, 53 to już jest mocno krótkie. Przy bardzo podobnym wzroście, to nawet bym się przymierzał do 58. Zauważ, że jest tu wysoka główka, przez co rower efektywnie się skraca.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Ja bym celował już raczej w 53 ale cholera wie tak naprawdę ;)

Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Jeden rabin powie tak, inny inaczej ;D

Ale ja jestem posiadaczem.

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
Mój rabin mówi, że przy wzroście 181 jeździ na ramie 58, ale skracał trochę mostek. Gdyby miał teraz wybór, pewnie by brał 56, ale po zmianie mostka nie zgłasza problemów, a miejsca pod ramą na torby i bidony ma trochę więcej  :)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Tylko trzeba brać nawias na to, że Worek zawsze musi robić inaczej niż wszyscy  :P

Też bym brał 53, ale trzeba wiedzieć, że nie tylko wzrost się liczy, dużą rolę odgrywa nasza giętkość. Jak jesteś bardzo giętki, to wygniesz się sporo mocniej od osoby sztywnej - więc uzyskasz w ten sposób parę ładnych cm więcej. Efektywnie Cube ma górną rurę 537mm. Ja mam 180cm i Canyona M, gdzie jest 543mm. A i tak skracałem mostek o 3cm, ale ja jestem sztywny. I trzeba pamiętać, że z mniejszą ramą zawsze się więcej da wykombinować niż z za dużą.

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
No właśnie za dużą kiedyś juz miałem ;).
Czy jestem 'giętki'. Bez rozgrzewki jestem wstanie zrobić skłon tak, by dotknąć palcami podłogi. Ale Fuji CX mam 54cm i jestem bardzo zadowolony z wygody. Generalnie, po około 10 latach doświadczenia z szosami wiem, że jak już to wolę mniejszą ramę i nikt mnie nie przekona, że większa (a więc dająca bardziej wyciagniętą pozycję) jest wygodniejsza na długie dystanse. Może jestem inny po prostu.
Tyle, że w większość firm mamy rozmiary w przedziałach: 52,64,56 lub 53,55,57. A tu pomieszanie z poplątaniem :). Porównując reach i stack do mojego obecnego roweru to ten Cube w rozmiarze 53 ma identyczny reach co mój Fuji 54 i do tego nieco większy stack, więc powinien być jeszcze wygodniejszy(!).
Szkoda, że nie ma się jak przymierzyć. Rynek rowerowy oszalał...W Łodzi, w Exim-bike powiedzieli mi, że nawet jak się pojawi Attain, to dlatego, że ktos kupił 'z katalogu' i jest zaliczkowany :).
Tak czy owak dzięki, raczej skłaniałbym się do 53 jednak.
No i dzięki za takie zainteresowanie w tak krótkim czasie!
"Never argue with idiots"

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Czy jestem 'giętki'. Bez rozgrzewki jestem wstanie zrobić skłon tak, by dotknąć palcami podłogi.

To jest przeciętna giętkość, osoba giętka to dotknie ziemi całymi dłońmi, tu faceci mają gorzej, bo są przeciętnie sztywniejsi od kobiet.

Tyle, że w większość firm mamy rozmiary w przedziałach: 52,64,56 lub 53,55,57. A tu pomieszanie z poplątaniem :). Porównując reach i stack do mojego obecnego roweru to ten Cube w rozmiarze 53 ma identyczny reach co mój Fuji 54 i do tego nieco większy stack, więc powinien być jeszcze wygodniejszy(!).

Tu ten przeskok między rozmiarami jest trochę ponad 2cm, to już można poczuć. Ale to też nie jest tak, że to jest różnica dyskwalifikująca rozmiar. Ale IMO wygodniejsza będzie mniejsza rama, bo da bardziej wyprostowaną sylwetkę, większa wymusza większe zgięcie.

Ja nie przepadam za małymi ramami, bo przejście z górnego chwytu do dolnego jest trudniejsze. Przy krótkim mostku jazda w dolnym chwycie jest mniej wygodna. W szosówce mam ramę z górną rurą 550 mm i mostek chyba 115 mm. Próbowałem jak się jeździ z mostkiem 100 mm i dla mnie to dramat :P Drugi rower szosowy ma 570 górnej rury i mostek 90 mm, pozycja też jest ok.

Najlepiej sobie zrobić symulację. Założyć mostek tak żeby dokładnie sklonować pozycję z obu rozmiarów i porównać jak lepiej.

To jest przeciętna giętkość, osoba giętka to dotknie ziemi całymi dłońmi, tu faceci mają gorzej, bo są przeciętnie sztywniejsi od kobiet.
Im dłuższe ma się nogi, tym dalej do ziemi - różnica spokojnie może wynieść 10 cm przy tym samym wzroście. Czyli dosyć mało miarodajne. Kobiety mają proporcjonalnie krótsze nogi ;)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Im dłuższe ma się nogi, tym dalej do ziemi - różnica spokojnie może wynieść 10 cm przy tym samym wzroście. Czyli dosyć mało miarodajne. Kobiety mają proporcjonalnie krótsze nogi ;)

10cm różnicy na długości nóg przy tym samym wzroście to już mi się nie bardzo chce wierzyć. Ja proporcjonalnie do wzrostu mam bardzo duży przekrok, ale to w okolicach 5cm nad przeciętną. A większa giętkość kobiet nie dotyczy jedynie skłonów, tylko ogólnej giętkości całego organizmu. Skłony to tylko taki najprostszy sprawdzian, na rowerze ważne jest parę innych spraw.

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
  • Na forum od: 12.10.2020
Może się zdarzyć. Ludzie mają bardzo różne proporcje tułów/nogi.

Offline Mężczyzna Góral nizinny

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 02.10.2013
Ja jestem posiadaczem Cube Attain z 2017 tylko na v-kach. Mam 180 cm, przekrok 85 mm. Rozmiar ramy 56. Geometria jest bardzo wygodna i tu nie było żadnych zmian w ustawieniach. Myślę, że przy mniejszej ramie mogło być jeszcze lepiej ;D
Mam też Cube Agree z 2015r. Ten model ma zdecydowanie agresywniejszą geometrię i tu zdecydowanie lepsza byłaby rama 53.
Za Dzikiej Róży zapachem idź na zawsze upojony wśród dróg -będzie clę wiódł...   K.I.Gałczyński

[img width=201 height=50]http://st66.static.bikestats.pl/u18136y2014v3.g

10cm różnicy na długości nóg przy tym samym wzroście to już mi się nie bardzo chce wierzyć. Ja proporcjonalnie do wzrostu mam bardzo duży przekrok, ale to w okolicach 5cm nad przeciętną. A większa giętkość kobiet nie dotyczy jedynie skłonów, tylko ogólnej giętkości całego organizmu. Skłony to tylko taki najprostszy sprawdzian, na rowerze ważne jest parę innych spraw.
Skoro masz ponad 5 cm powyżej przeciętnej, to są i osoby mające 5 cm poniżej przeciętnej.

Tu nawet znalazłem tabelkę ze wzrostem, przekrokiem i sugerowanym rozmiarem ramy szosowej.

Ja jestem tutaj około 8 cm powyżej średniej ;)

Tu ciekawy artykuł na temat długości nóg :D
https://kopalniawiedzy.pl/watroba-choroby-dlugosc-nog-Abigail-Fraser-wczesne-dziecinstwo-dieta-karmienie-piersia,3917

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum