Autor Wątek: Wyprawa z dziećmi wzdłuż rzeki Łaba (Drezno - Hamburg)  (Przeczytany 1693 razy)

Offline Mężczyzna elizomaro

• Miasto: Gliwice
  • Na forum od: 27.11.2018
Cześć!
Szukamy inspiracji i pomysłów na przyszłe wakacje rowerowe (2019) z dziećmi (4 i 7 lat). Zastanawiamy się jaką trasę wybrać aby jej trudność nie była wysoka (najlepiej wzdłuż rzek) oraz ilość atrakcji / kempingów / ciekawych miejsc była na odpowiednim poziomie. Do tej pory przejechaliśmy dolne morawy i jechaliśmy wzdłuż rzeki Dunaj Linz - Wiedeń.

Jeśli ktoś z Was przezjechał tą popularną trasę w Niemczech (Elberadweg) ale od Drezna w dół to byłbym wdzięczny za opinie i porady.

Chyba, że znacie ciekawsze pomysły na wycieczkę na 1 tydzień lub 2. Pozdrawiam !

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Dlaczego od rzucasz odcinek powyżej Drezna?

Offline Mężczyzna AWIK

• Miasto: Juszkowo
  • Na forum od: 01.04.2008
A może:
1. Świnoujście -Władysławowo? Miejscami ten szlak wygląda już podobnie do tych z Austrii. Ja jechałem tą trasą z moim 10 letnim synem. Dwa razy dziennie kąpiel w morzu i dodatkowy motywator - syn zbierał pieczątki w paszporcie latarnika - pieczątka za każde odwiedzenie latarni morskiej po drodze. Za to dostał brązową i srebrną odznakę :).

2. Okolice Białegostoku - Białowieża i żubry, kładki w Śliwnie, carska droga, Augustów, Wigry, wiadukt w Stańczykach, Węgorzewo, Giżycko. Przez większość tych miejscowości wiedzie całkiem fajnie przygotowane GreenVelo.

Offline Mężczyzna Felek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.11.2017
Pierwsza trasa wzdłuż morza na pewno ładna, jednak miejscami moze być cieżko ja przejechać z przyczepką lub dzieciom na małych rowerach (np. okolice miedzy Łebą a Stilo, po północnej stronie jeziora).

Druga propozycja brzmi ciekawie, sam mam dzieciaki 4 i 6 lat i może ją rozważę, jak wygląda ruch na tych odcinkach?
Podróże z dziećmi www.tataimapa.pl

Offline Mężczyzna AWIK

• Miasto: Juszkowo
  • Na forum od: 01.04.2008
Zgadzam się, pierwsza propozycja z przyczepką będzie raczej dość kłopotliwa, szczególnie na odcinku w woj. pomorskim.
Drugą propozycję przejechałem w maju, wybierałem lokalne drogi lub jeśli akurat pasował kierunek to GreenVelo. Ruch na tych odcinkach był znikomy.

Jest jeszcze jedna fajna trasa, którą kilka lat temu przejechałem z moimi synami.
Taka trasa historyczno-patriotyczna - zaczęliśmy w Gnieźnie od muzeum początków Polski, później pola lednickie, Ostrów Lednicki, Gąsawa, Biskupin, Gniezno. Wybieraliśmy lokalne asfalty albo polne drogi.

Offline Mężczyzna Sebastian

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.03.2015
    • Dzieciaki w Plecaki
W tym roku zrobiliśmy z dziećmy wyjazd na Białoruś - fajny kierunek - tutaj możesz poczytać relację  - https://www.dzieciakiwplecaki.pl/artykul/6834/pomysl-na-wyprawe-rowerowa-z-dziecmi---puszcza-bialowieska-i-bia

A w zeszłym roku też w podlaskim z dzieciakami na swoich rowerach, częściowo Green Velo - jak macie więcej czasu to warto zacząć z Białego stoku i skończyć nad Wigrami - https://www.dzieciakiwplecaki.pl/artykul/6640/pomysl-na-wyprawe-rowerowa-z-dziecmi---podlaskie

A z ciekawych kierunków wydaje mi się też Gurkenradweg czyli Szlak Ogórka - https://www.spreewald.de/pl/ Gdzieś tutaj była relacja Jerzego z tego rejonu.

W razie pytań o pierwsze dwa kierunki, służę pomocą.

Dlaczego od rzucasz odcinek powyżej Drezna?

Czytałem, że jest to piękny odcinek i jest także dużo do zwiedzania (tereny górskie) więc ze względu na wiek dzieci pozostawiam ten odcinek jako priorytetowy, kiedy dzieci będą troszkę starsze.

Offline Mężczyzna Tomek90

• Miasto: Straubing - Bayern
  • Na forum od: 27.08.2019
Hej
Wycieczka wzdloz Elbe sie udala?

W sumie na dzień przed wyjazdem uznaliśmy, że pogoda będzie bardziej przyjazna na Bawarii (do końca nie wiem czy tak było) . Może następnym razem tam się wybierzemy - ciągnie mnie bardzo na Elbe.

P.S. Nasza wyprawa rowerowa tegoroczna na Bawarii:

Norymberga - Pasawa 2019
https://wyprawyrowerowezdziecmi.blogspot.com/

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum