Styl alpejski nie zmienia zbyt wiele jeśli chodzi aklimatyzację. Oznacza tylko nie zostawianie obozów, i lin poręczowych na górze. Jeśli się mylę to podaj jakiś link. Tylko nie "wpisz w google" albo "poczytaj sobie o...", proszę.
U mnie biwak na wys. >1800 wywołuje duże rozleniwienie i przykładowo raz na 3200 (samopoczucie ok) zebrałem się dopiero o 16. Innym razem... a, szkoda gadać
dobowej szarży z wysokości 1600 metrów na 3900 (bez 8 metrów
/.../No i Łatośłętka może /.../
Parę lat potem byłem z synem w Kirgistanie i wjechaliśmy rowerami na podobną wysokość. Nie miał wtedy żadnych objawów choroby wysokościowej. Nie wiem czy większa w tym była zasługa właściwej aklimatyzacji, czy też może diuramidu, który wtedy mu podawałem.
a może poczekaMY na Marysię i Wojtka widzę, że Marg też się łamie
Czytałem, że najlepszy okres, by jechać w ten region to czas od końca marca do końca czerwca. Później zaczyna dokuczać monsun, ktoś potwierdzi? Ktoś zaprzeczy?
Z tego co się orientowaliśmy to monsun nie dociera w rejon Ladakh'u. To samo mówiła nam marq więc zaplanowaliśmy wyjazd na 20.06-20.07. Zobaczymy jak wyjdzie. W Delhi rzeczywiście wtedy chyba może padać. Planujemy start z Shimli. Tam też jeszcze może nas zmoczyć ale podobno "zaraz" obszar z opadami ma się skończyć. Tak na szybko znalazłem taki artykuł http://strefaindie.blogspot.com/2014/10/monsun-monsun.html. W sumie się zaniepokoiłem, ale wychodzi jednak, że nie ma o czym myśleć
Manali Leh Highway Status 2019 – Update February 4thSnowfall this year has been way more than expected. An avalanche in Ladakh was reported in January that killed 10 local workers. In all possibility, there will be a delay in opening of roads and passes all across. For now, the opening date of Manali Leh Highway in 2019 is not expected to be any sooner than early June.
U nas w lipcu opady wynoszą średnio 60-100 mm, a w górach około 150-200 mm i nikt tego okresu nie uważa za kiepski sezon. W Ladakh są to wartości rzędu 7-30 mm. Ulewy zdarzają się na tyle rzadko, że jest o nich cały artykuł - raz na kilka/kilkanaście lat. Przy czym ulewy w Ladakh też mają około 20-30% tej sumy opadów, co nasze ulewy w lipcu. Monsun faktycznie tam dociera ale deszczu przynosi bardzo mało.