Autor Wątek: Trans Am Bike Race 2019  (Przeczytany 37597 razy)

Offline Mężczyzna yurek55

• 2015-11217; 2016-11305; 2017-12740 (Rapha500)
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.09.2013
    • Jurek rowerowy
Odp: Trans Am Bike Race 2019
« 10 Cze 2019, 22:25 »
Masakra!
Rower to dziwny pojazd, jego pasażer jest jednocześnie jego silnikiem.
"Drzwi mego domu to magiczna furtka między krainą lenia a rowerem" - eranis

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 10 Cze 2019, 23:04 »
Czyli słusznie przypuszczałem, że jednak to był nocleg na dziko. I też widać jak musiał być Michał skrajnie umordowany, że przy takiej temperaturze koło -5-6'C był w stanie zasnąć. Patrząc na kilometraż chyba troszkę jednak przesadził, czasami całonocna jazda zaprocentuje, a czasami to tylko pozorny zysk, bo tak się zamula, że na to samo wychodzi co śpiąc, a bagaż zamulenia przechodzi na kolejne dni. Ale to łatwo tak oceniać sprzed kompa, na trasie dużą rolę grają emocje, chce się nadrobić stracony czas i robi się czasem niestandardowe rzeczy, raz się na tym wygra, raz przegra.

Ale za to jaki to jest kawał przygody, nawet jak się na takich decyzjach straciło - to będzie o czym wnukom opowiadać  :P. I też czytając takie opisy wyraźnie widać o ile Michał musi być twardszy od zachodnich zawodników, bo przecież pomimo dużo gorszych warunków noclegowych ciągle walczy z nimi jak równy z równym. Na szczęście to już koniec takich akcji, jeszcze tylko dzisiejsza noc i Michał zjedzie w dużo cieplejsze rejony, gdzie nawet jak się trafi awaryjny nocleg na dziko - to nie będzie żadnego dramatu.

Z taką determinacją to Michał ma wielkie szanse na pudło, bo Omar choć mocny sportowo, to psychicznie jest dużo miększy, nie potrafi się zmusić do cierpienia, bo jakby potrafił to z jego nogą walczyłby z Abdullahem o pierwsze miejsce.
« Ostatnia zmiana: 10 Cze 2019, 23:48 Wilk »

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 10 Cze 2019, 23:58 »
Ja bym tak nie prorokował, poza tym jest jeszcze kwestia rozciętej nogi i ewentualnych problemów po upadku. Oby nie, ale przy tym zmęczeniu organizm reaguje inaczej na z pozoru niegroźne sprawy.

Z opisu to nie wygląda na nic poważnego czy kontuzyjnego, rozcięcia na takich trasach się zdarzają nieraz, jak rana nie jest głęboka to raczej wiele to nie przeszkadza.
A podsumowując - jedną mroźną noc zrobił w siodle, a drugą mroźną noc w NRC. Niezły kozak.
Żeby się tu liczyć trzeba być kozakiem i obstawiam, że spora szansa, że Michał o trzecie, może nawet drugie miejsce się pokusi. Bo tak naprawdę to jedzie trochę inną konkurencję, bo jak tak patrzę to wszyscy zachodniacy niedaleko niego regularnie śpią w hotelach, a on cały wyścig musi z noclegami rzeźbić, a i tak z nimi wygrywa. Ale jak wyjedzie z gór to zysk z hoteli zrobi się mniejszy, trzeba mieć tylko nadzieję, że te 2 ostatnie noce nie odbiją się za bardzo na dyspozycji w kolejnych dniach.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 11 Cze 2019, 07:16 »
Dzisiaj wreszcie nocleg w cywilizowanych warunkach: poczta w Silverthorne. Miasteczko położone jest przy autostradzie i jest dobrze wyposażone (m.in. w kilka stacji benzynowych), więc będzie okazja posilić się na spokojnie i w cieple, a potem ruszyć - 45 km dalej i nieco wyżej jest Hoosier Pass, a dalej to już z górki ;)

Z opisu to nie wygląda na nic poważnego czy kontuzyjnego, rozcięcia na takich trasach się zdarzają nieraz, jak rana nie jest głęboka to raczej wiele to nie przeszkadza.
Więcej żalu w głosie brzmiało po rozciętej lekko kurtce.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna Ricardo

• Na forum od: 25.05.2011
« 11 Cze 2019, 08:05 »
Szkoda że nie pocisnął dalej. Plus dla śledzących, że zobaczymy jak za dnia wygląda na zdjęciach Michała Hoosier Pass.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
« 11 Cze 2019, 08:32 »
Ja uważam, że nie szkoda. Nie na tej wysokości, nocą, po dwóch kiepsko przespanych i jednej nieprzespanej nocy. To jeszcze nawet nie jest połowa trasy. Teraz czas na regenerację po wrażeniach z ostatnich dni, a potem powrót do walki.

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 11 Cze 2019, 08:36 »
Też mi się podoba decyzja o spaniu w cywilizacji. Wolę wyspanego i szybkiego Michała, niż Michała, który niby jedzie, a bieduje.
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 11 Cze 2019, 09:12 »
Szkoda że nie pocisnął dalej. Plus dla śledzących, że zobaczymy jak za dnia wygląda na zdjęciach Michała Hoosier Pass.

Myślę, że to była bardzo dobra decyzja. Do Silverthorne dojechał o 22 lokalnego czasu, a na Hoosier jest stamtąd jeszcze 45km i prawie 1000m w pionie, większość na wysokościach powyżej 3000m, czyli trzeba liczyć ze 4h minimum, do tego w ujemnych temperaturach. A z Hoosier jeszcze trzeba zjechać do miejsca noclegu. Innymi słowy musiałby jechać kolejną prawie całą noc na rowerze, a podjazd robiłby na wielkim zmęczeniu całym dniem. Chwilowo nabiłby więcej kilometrów, ale sumarycznie by na tym przegrał, bo podjazd by męczył jadąc bardzo nieefektywnie. Lepiej się nie oglądać na rywali, wyspać się i to więcej niż 3-4h, by nadrobić zaległości snu i robić podjazd na świeżo, bo jutro jeszcze sporo gór będzie, zjazd z Hoosier to taki "false flat", do Pueblo tam się zjeżdża, ale jest też z 1000m w pionie. Z przeginaniem trzeba uważać, bo można za to sporą cenę zapłacić. Todd Carpenter, który niedawno jeszcze był w pierwszej trójce, też noce zarywał - zupełnie się rozsypał, spadł poniżej 20 miejsca.

A w Pueblo warunki w tym roku łaskawsze niż w 2018, temperatury poniżej 30'C, podczas gdy rok temu było 40'C w cieniu. Ale pewnie i tak się szybko zatęskni za górskim chłodem :P
« Ostatnia zmiana: 11 Cze 2019, 09:17 Wilk »

Offline Mężczyzna sombra

• Lubię ciszę... więc kręcę głównie nocą.
  • Miasto: Skierniewice
  • Na forum od: 04.11.2016
    • blog
« 11 Cze 2019, 09:13 »
Wytrzymałość do pozazdroszczenia, taki transfer na tym etapie - szacun...

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
« 11 Cze 2019, 09:19 »
To sobie pospał... Przed chwilą z poczty wyrzuciła go policja. No nic, zobaczymy, co dalej. Jest kilka poczt po drodze na Hoosier Pass (chyba, że wynegocjuje coś z nimi ;) ).

Offline Mężczyzna szafar

• Miasto: Dobrodzień
  • Na forum od: 22.06.2015
« 11 Cze 2019, 09:25 »
Ja uważam, że nie szkoda. Nie na tej wysokości, nocą, po dwóch kiepsko przespanych i jednej nieprzespanej nocy. To jeszcze nawet nie jest połowa trasy. Teraz czas na regenerację po wrażeniach z ostatnich dni, a potem powrót do walki.
Dokladnie. Bardzo dobra decyzja Michała o przerwie na nocleg/regenerację.
Za Michałem też się zrobiło bardzo ciasno. (9-ty zawodnik jest zaledwie ok 64 km za nim).
Jest ciekawie.
;

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 11 Cze 2019, 09:42 »
Ech, jak to mawiają Jankesi "when rain it pours"  :icon_redface:
Jednak widać z tymi pocztami nie tak cudownie jak nam Rysiek reklamował; raz się ludzie kręcą w nocy i budzą, drugim razem policja, trzecim razem przeskok pomiędzy nimi za wielki. Taka akcja trafiła się tam pewnie dlatego, że to miasto Silverthorne to taki luksusowy kurort w Górach Skalistych dla mieszkańców Denver, z wygodnym dojazdem autostradą, więc i podejście policji do takich akcji inne. 

Dokladnie. Bardzo dobra decyzja Michała o przerwie na nocleg/regenerację.
Za Michałem też się zrobiło bardzo ciasno. (9-ty zawodnik jest zaledwie ok 64 km za nim).
Jest ciekawie.

To się utrzymuje cały czas podobnie, byli za nim tak 50 mil od dłuższego czasu, teraz skrócili to do 65km, ale trzeba wziąć pod uwagę, że oni są na końcu zjazdu, a do Silverthorne, gdzie jest Michał oprócz dystansu mają 700m w pionie. Tylko jak Michał znowu się nie wyśpi przez tę akcję z policją - to mogą go w końcu dojść, bo nie ma cudów, taki brak snu mocno się przekłada na dyspozycję sportową, wcześniej to Michał im uciekał, teraz oni się do niego zbliżają.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
« 11 Cze 2019, 09:58 »
Na razie nie rusza się stamtąd, więc może jednak coś wynegocjował. Policja mogła słyszeć o TABR, więc może i przymknęli oko. Niedługo pewnie się dowiemy.

Offline Mężczyzna login

• Użytkownik forum
  • Miasto: Lublin
  • Na forum od: 13.01.2012
« 11 Cze 2019, 12:42 »
Dyskusja a amerykańską policją brzmi jak koszmarny żart. Trzeba sprawdzić czy w okolicach poczty nie ma jakiegoś "dołka" ;)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 11 Cze 2019, 14:43 »
Po 9 dniach dniach Michał traci do pozycji Ricardo sprzed 2 lat ok. 65km, też i koło 1000m w pionie. Ale żeby móc nadrobić te straty musi wreszcie dobrze się odespać. Wygląda na to, że udało mu się jednak przespać całą noc na tej poczcie, miejmy nadzieję, że nie przeszedł na wikt federalny  :P

Abdullah ma ok. 160km przewagi nad rekordem trasy, cały czas utrzymuje taką w miarę bezpieczną granicę, czy da radę pobić ten rekord rozstrzygnie się w bardzo górzystej końcówce wyścigu. Przewagę nad drugim zawodnikiem ma gigantyczną, 400 mil, czyli ok. 650km. Ale także i  drugi zawodnik, 59-letni Morical mocniej odskoczył, do niego Michał traci już 265km (choć trzeba pamiętać, że Morical nocuje ponad 1000m niżej i sporo później dojechał na nocleg). Ale jeszcze jest pół trasy by to odrobić, w tym bardzo wymagający ostatni odcinek.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum