Autor Wątek: Trans Am Bike Race 2019  (Przeczytany 37605 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Trans Am Bike Race 2019
« 15 Cze 2019, 14:52 »
Po 13 dniach Michał ma przejechane 4273km (czyli ok. 329km/dobę). Do Ricardo strata wynosi 190km (wzrost o 35km), strata do drugiego Moricala 390km (wzrost o 20km, mimo że Morical jechał cała wcześniejszą noc), starta do trzeciego Omara 267km (wzrost o 7km, ale tez Omar spał  prawie 10h.

Wyprzedziła też Michała grupka aż 7 zawodników Fin Simula, dwaj Szwedzi jadący w kategorii par, Jankesi Jackson i Elson oraz dwa makarony - Oliva i Botti . Ale oni wszyscy sa bardzo blisko i część z nich jeszcze śpi w Pittsburgu.

Z wpisów na FB widać, że dopadło Michała naturalne znużenie wyścigiem, długość tej trasy jednak dobija, strasznie trudno jest utrzymać te 3 tygodnie na pełnych obrotach. Poza tym dochodzi też jazda w nieznanym kraju, do którego pewnie szybko się nie wróci, więc na pewno chciałoby się bardziej to przeżyć, bo w rytmie "obłęd w oczach" wiele przelatuje między palcami, nie sam wynik sportowy jest jedynym celem.

Podium już raczej nierealne, to jest strata prawie całej doby jazdy, ale pozostali zawodnicy są w zasięgu. I kończy się chyba najżmudniejsza i najtrudniejsza psychicznie część tej trasy, czyli Wielkie Równiny, spora szansa, że na ostrych górkach Missouri Michał odżyje.

Abdullah już w Kentucky, ma w nogach ok. 5410km i przewagę nad rekordem trasy ma 145km (wzrost aż o 50km), coraz bardziej prawdopodobny ten rekord się staje

Offline Mężczyzna Rafał Górnik

• Miasto: Ujsoły
  • Na forum od: 19.09.2016
« 15 Cze 2019, 15:33 »
Michał traktuje ten wyścig jako przygodę życia, dajcie mu spokój z tym analitycznym podejściem ! Każdy z nas jadąc taki wyścig z drugiej strony globu wolałby go pamiętać jak człowiek; niż tylko kojarzyć fakt kliknięcia „start” i „stop” na liczniku... więc patrzymy na naszego herosa i cieszymy się wspólnie jego przygodą, a nie analizujmy jego dziennego kilometrażu i i straty do poprzednich wyników ...

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 15 Cze 2019, 16:20 »
te klimaty miały towarzyszyć Michałowi przez cały dzień, od małych, lokalnych, postawionych na działeczkach rafineryjek

Nie chcę być zbyt pedantyczny ale w sumie będę, chyba chodzi o żurawie pompowe (https://pl.wikipedia.org/wiki/Kiwon), a nie rafinerie.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 15 Cze 2019, 17:02 »
Michał traktuje ten wyścig jako przygodę życia, dajcie mu spokój z tym analitycznym podejściem ! Każdy z nas jadąc taki wyścig z drugiej strony globu wolałby go pamiętać jak człowiek; niż tylko kojarzyć fakt kliknięcia „start” i „stop” na liczniku... więc patrzymy na naszego herosa i cieszymy się wspólnie jego przygodą, a nie analizujmy jego dziennego kilometrażu i i straty do poprzednich wyników ...

Nie ma tak dobrze  ;)
Przygoda to jest jedno, ale nikt nie łyknie tezy, że Michał z dziennym kilometrażem 330km/dobę się tam nie ściga i tylko widoczki podziwia  :lol:
Chwilami z większym samozaparciem, chwilami z mniejszym, ale się ściga, a na tym polega śledzenie wyścigu, że kibice to dokładnie analizują; na grupie FB wyścigu masz wiele takich analiz, nawet sporo dokładniejszych. Ja takie analizy lubię - to i je zamieszczam, dlaczego bym miał rezygnować z tego, skoro to dobrze pokazuje sportową stronę wyścigu? Jak kogoś to nie interesuje - to po prostu nie czyta, ale zostawmy wybór czytelnikom.

To że jest to przygoda, w niczym nie przeszkadza żeby na sprawę nie spojrzeć z paru perspektyw, także tej statystycznej, ta impreza ma wiele płaszczyzn, ja się skupiam na sportowej, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ktoś inny skupił się na innej.

Wrzuciłem posta na facebook'a TransAm o włoskim skrócie, ciekawe jak im się spodoba na tej poprawnej politycznie grupie takie info.  ;D

I już po dyskusji, organizator zamknął Twój wątek. Taki modelowy pokaz jak działają te grupy zachodnich wyścigów - klasyka "łubu dubu, niech żyje nam Prezes naszego klubu". Cokolwiek odrobinę kontrowersyjnego napiszesz - natychmiast jest zamykane czy kasowane, a nierzadko i piszący są banowani.
« Ostatnia zmiana: 15 Cze 2019, 17:13 Wilk »

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 15 Cze 2019, 17:22 »
/.../ Wilku, bez Twoich analiz nie byłoby po co zaglądać do tego wątku.

+2.

/Hipkowe linki fejsowe działają okej./
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 15 Cze 2019, 17:32 »
te klimaty miały towarzyszyć Michałowi przez cały dzień, od małych, lokalnych, postawionych na działeczkach rafineryjek

Nie chcę być zbyt pedantyczny ale w sumie będę, chyba chodzi o żurawie pompowe (https://pl.wikipedia.org/wiki/Kiwon), a nie rafinerie.
Dzięki! Po cichu liczyłem że odezwie się ktoś zorientowany w temacie i podpowie :)
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
« 15 Cze 2019, 21:39 »
/.../ Wilku, bez Twoich analiz nie byłoby po co zaglądać do tego wątku.

+2.

/Hipkowe linki fejsowe działają okej./

+3

Sam nie mam czasu na analizę mapy i tego co tam się dzieje, dlatego fajnie się to czyta i zaglądam tu z chęcią. A na FB dla fotek ;)

Offline Mężczyzna Ricardo

• Na forum od: 25.05.2011
« 15 Cze 2019, 22:32 »
I już po dyskusji, organizator zamknął Twój wątek. Taki modelowy pokaz jak działają te grupy zachodnich wyścigów - klasyka "łubu dubu, niech żyje nam Prezes naszego klubu". Cokolwiek odrobinę kontrowersyjnego napiszesz - natychmiast jest zamykane czy kasowane, a nierzadko i piszący są banowani.
Tu akurat ja się pomyliłem i byłem za szybki w ocenie ich jazdy, za co przeprosiłem. Zawodnicy nie zrobili sobie skrótu tylko policjant skierował ich na ten objazd z powodu wypadku na drodze. Swoje po głowie dostałem i widocznie admin uznał że więcej cięgów nie potrzebuję.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 16 Cze 2019, 14:36 »
14 dzień na trasie minął, Michał ma ujechane 4587km (czyli ostatniej doby 314km). Strata do Ricardo to 165km (czyli mniej o 25km). Do podium, czyli trzeciego na trasie Omara strata wynosi 218km, czyli Michał nadrobił aż blisko 50km (tylko trzeba pamiętać, że Omar przejechał już najbardziej górzystą część Missouri). Przed Michałem są jeszcze Fin Simula (jakieś 70km przewagi) oraz Amerykanin Peter Jackson, z przewagą ok. 25km

Jednym słowem Michał zaczął więcej spać - i od razu odżył, na tym etapie wyścigu, po 2 tygodniach jazdy już bardzo trudno jest wyrobić z zaledwie 3-4h godzinami snu.

A Abdullah ma 5750km, nad rekordowym czasem ma przewagę 125km (spadek o 25km), już poniżej 1000km na metę, więc pewnie jakieś 2,5doby i można się go spodziewać w Yorktown ;)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 16 Cze 2019, 15:06 »
Tu akurat ja się pomyliłem i byłem za szybki w ocenie ich jazdy, za co przeprosiłem. Zawodnicy nie zrobili sobie skrótu tylko policjant skierował ich na ten objazd z powodu wypadku na drodze. Swoje po głowie dostałem i widocznie admin uznał że więcej cięgów nie potrzebuję.

Tak to napisał Botti, a czy to prawda - to zupełnie inna sprawa. Dosłownie 1-2 minuty przed Włochami była w tym miejscu Lea Meszarosova i pojechała zgodnie ze śladem, co jednak podważa nieco to co napisał Botti, bo szansa, że policja akurat w tej minucie się pojawiła nie jest za duża. Do tego jak spojrzysz na SV - to na tej drodze jest ścieżka rowerowa,a sama droga ma 4 pasy, więc wątpliwe by policja ja całkiem zamknęła, jeśli już to prędzej skierowaliby ich na tę ścieżkę. Jak było naprawdę tego już się nie dowiemy, ale opinie o Włochach nie biorą się z niczego, na NC 4000 było mnóstwo ich krętactw, paru regulamin tak nagięło że przez Rygę sobie jechali, kolejnego w ogóle zdyskwalifikowano i nie podano oficjalnie dlaczego i natychmiast usunięto z trackingu by się nie dało sprawdzić jak jechał, ale osoba obserwująca to na żywo na trackingu mówiła, że z jego śladu można się było domyślać, że czymś podjechał, gdyby nie dyskwalifikacja to by zajął drugie miejsce w wyścigu. I w tym wątku, który założyłeś też było kilka opinii w tym guście, w tym osób sporo jeżdżących we Włoszech. I nie dotyczy to kolarstwa jedynie, tak samo z drobnych wałków słyną włoskie drużyny piłkarskie itd.

Offline Mężczyzna rybadigital

• 2021 MRDP ukończyciel
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 30.09.2016
« 17 Cze 2019, 07:55 »
O co chodzi z tą zieloną kreską na mapie , którą wybrał tylko jeden zawodnik z całego grona ?

Offline Mężczyzna Alois Lerche

• Miasto: Orzesze
  • Na forum od: 25.11.2015
« 17 Cze 2019, 08:17 »
Gdyby to był Maraton Podróżnika to by to nazwali trasa dla cipek...

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 17 Cze 2019, 11:03 »
Trochę trzeba było poczekać, bo znowu są problemy z netem, ale proszę: jest.

(Kliknij, by pokazać/ukryć)
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 17 Cze 2019, 11:16 »
Jakaś porażka z tymi gumami, Marzena i Rysiek to z tym przecież żadnych problemów nie mieli na tej trasie. Ze zdjęcia opona wygląda na Continental 4 Seasons, opona lekka, ale ze wzmacnianymi ściankami, dziwne że aż tak słabiutko sobie daje radę. Znowu jak pompka trochę walnięta i nie da się dopompować na maksa, to też i szansa na kolejne gumy rośnie.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 17 Cze 2019, 11:17 »
Nigdy nie startowałem w takim wyścigu, stąd moje laickie podejście, ale cały czas za mną chodzi pytanie - czy na taką trasę nie opłacałoby się założyć czegoś w stylu Marathona? Ja wiem że 700x25C to pół kilo, ale łatanie i pompowanie też skrzydeł nie dodaje.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum