Autor Wątek: Trans Am Bike Race 2019  (Przeczytany 37600 razy)

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
Odp: Trans Am Bike Race 2019
« 24 Cze 2019, 12:34 »
Jak sarna ma pecha to nawet...;)

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 24 Cze 2019, 12:47 »

Nie zabezpieczył się odp. - na żywioł chłopak poszedł, na (db.) gumę pożałował. A przecież są wakacje, i na Trans Am Bike Race o przygodę kontekstu penet-, w tego następstwie perforacji nietrudno (zwłaszcza na dróg skraju).

Przy tym gotów był rozkwasić cały świat*. I to bez okularów (sic!) jadąc. No szkoda...

*prócz kol. z Australii
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 24 Cze 2019, 12:52 »
do słowa "opony" rymuje się najlepiej słówko, za które dostaje się bana od Hipka ;D

tak że ten..

Dajesz Michał.
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 24 Cze 2019, 13:02 »
Dodam tylko, że za jakieś 3-4 h pojawi się nowy odcinek - ostatni (mam nadzieję, że ostatni!) przed metą.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 24 Cze 2019, 13:03 »
Swoją drogą, kto z Was, na ultra zabierał zapasową oponę? I kiedy przestał?

Dokładnie tak jest, ja kiedyś też woziłem zapas, teraz nie wożę, bez zapasu przejechałem TCR, MRDP i NC4000. Może z 10% uczestników takich imprez wozi zapasowe opony, bo realnie szansa na tak poważne problemy z oponą jest niewielka. No ale to jak z ubezpieczeniem - w 95% przypadków nie jest potrzebne, ale jak już się coś trafi to zapas daje bardzo wiele.

Tak więc nie zabranie zapasu to raczej normalna sprawa, a nie jakiś wielki poziom ryzyka, to nie jest pustynia i oponę można kupić, jest na trasie tego wyścigu mnóstwo sklepów rowerowych. Natomiast wydaje mi się, że błędem było nie kupienie opony w chwili gdy się już zaczęły problemy z gumami, wtedy to już warto było kupić zapas na wszelki wypadek; bo coś "było na rzeczy". Ale to tak się łatwo ocenia sprzed komputera, tutaj nałożył się wielki pech - awaria w najbiedniejszym stanie, gdzie akurat sklepów rowerowych prawie nie ma, do tego akurat w tym samym czasie padł telefon i nie dało się sprawdzić, gdzie może być taki sklep, gdzie ewentualnie łapać stopa itd

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 24 Cze 2019, 13:05 »
Ban banem, ale bez opon się nie da.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 24 Cze 2019, 15:44 »
Po 22 dobach Michał przejechał ok. 6445km, więc ostatniej doby pokonał aż 370km, widać, że jedzie już do mety na raz, jedynie z mikro-drzemkami. Do finiszu brakuje mu już tylko trochę ponad 200km, więc wieczorem amerykańskiego czasu powinien dojechać, jeśli nie będzie dalszych przebojów ze sprzętem

Hehe, przypomniało mi się łapanie stopa na Islandii na drodze do Askji. Miałem dużo szczęścia, szedłem pieszo tylko dwie godziny. Czasem nic nie zapowiada katastrofy, można wziąć nowe opony i trafić na wadliwy egzemplarz (półkownik) tak jak ja. Oczywiście jak się zaczęła sypać, to lepiej byłoby kupić nową oponę i założyć, a starą wyrzucić (waga) lub zabrać (zapas). Czasem jednak pewne symptomy dostrzega się dopiero po fakcie, np. że to lekkie bicie to jednak nie obręcz...

To nie jest jednak to samo, na Islandii masz sklepy rowerowe jedynie w 3 miastach, a kraj jest wielkości 1/3 Polski, jeździ się wiele po kamieniach, więc trzeba być mocno samowystarczalnym. A w USA jest mnóstwo możliwości zakupu i jedzie się po asfalcie. Też co innego wyścig, co innego wyprawa, na wyprawie można sobie pozwolić na ileś zapasowego sprzętu na wszelki wypadek, na wyścigu minimalizujesz bagaż do zupełnie niezbędnego. Takie przypadki są rzadkie, bo z reguły widać stopniową degradację opony i można ją wymienić przed tym zanim już się zupełnie do jazdy nie nadaje, niemniej jak się już rozwali oponę to jest cienizna i wtedy każdy kogo to spotka żałuje że nie ma zapasu. Z reguły straty wynoszą w takim przypadku parę godzin, góra dobę, zanim się dotrze do sklepu, to nie jest pustkowie jak na Islandii.

Chyba że jest regulamin jak na MRDP, gdzie trzeba na piechtę maszerować do sklepu  ;D ;D

• Użytkownik forum
« 24 Cze 2019, 15:52 »

Chyba że jest regulamin jak na MRDP, gdzie trzeba na piechtę maszerować do sklepu  ;D ;D

A wracać do miejsca, skąd się wymaszerowało do sklepu można już na naprawionym rowerze, czy też piechta?
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 24 Cze 2019, 16:19 »
Swoją drogą, kto z Was, na ultra zabierał zapasową oponę? I kiedy przestał?
Zawsze zabieram, jeśli żona miałaby więcej niż 100 km, żeby mnie ewakuować :-) Traktuję to jak ubezpieczenie i nie martwię się, że jeszcze nie musiałem korzystać.

Marek

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
« 24 Cze 2019, 16:25 »
Do mety równe 256 km. I co, czy to już ostatni odcinek?

(Kliknij, by pokazać/ukryć)

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

• Użytkownik forum
« 24 Cze 2019, 16:39 »
Oby(ś).

Tzn. Michał mógłby dojechać, ale Ty mógłbyś coś jeszcze napisać. Bo jakiś krótki ten odcinek... taki bardziej trajler, a nie odcinek...
Absurdalny Eli

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
« 24 Cze 2019, 16:55 »
I co my będziemy teraz czytać? Był dowcip, groza, przygoda, niepewność ...
Poleci ktoś coś równie wysokich lotów na wakacje ;)

Ciekawe jak by się bajka skończyła bez tych problemów. Ale ja zawsze twierdzę, że mogło być gorzej a zabawa by fajna i dla nas i dla Michała.
MiRowerDajePower

• Użytkownik forum
« 25 Cze 2019, 08:27 »
25 km do mety... ;D
Absurdalny Eli

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 25 Cze 2019, 09:50 »
25 km do mety... ;D

Ale coś się zakisił chyba tracker, bo wg niego Michał stoi od 50min, więc faktycznie może już dojeżdżać na metę  ;)

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
« 25 Cze 2019, 09:58 »
Jeszcze dwie mile. Spot jednak daje ciała, ale mamy swoje sposoby.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum