Autor Wątek: Trans Am Bike Race 2019  (Przeczytany 37583 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Trans Am Bike Race 2019
« 5 Cze 2019, 13:19 »
A bycie wege coś zmienia? Mam wrażenie, że na takich wyścigach mięso nie jest ważnym składnikiem diety. Pomijając sytuacje gdzie w barze czy knajpie nie ma sensownej opcji wege.

No i tu jest pies pogrzebany.
Nie w tym jest problem że taka dieta jest mniej wydajna, czy się nie nadaje na takie imprezy - bo tak nie jest. Natomiast różnica jest w dostępności jedzenia. W przydrożnych barach na prowincji dominują jednak zdecydowanie dania mięsne, a już szczególnie w takim kraju jak USA z jego kultem fast foodów. Tak więc pod takim kątem taki zawodnik ma trudniej.

Ale też nie wiadomo, czy on jest "ideowcem", czy pragmatykiem, który jest na diecie wegańskiej, bo uznaje ją za lepszą, ale jak nie ma wyjścia to spokojnie zje i co innego. Przecież takich osób też nie brakuje, nie każdy na diecie wegańskiej czy wegetariańskiej jest ideowcem, co nigdy mięsa się nie dotyka.

Po niecałym 1500km widać, że Michał ma świetną formę, jest tak mniej więcej 50km dalej niż Ricardo po 3 dobach i ma realne szanse powalczyć o 2 miejsce, bo Abdullah jest póki co zupełnie poza zasięgiem reszty rywali. Ma ogromną przewagę 200km (to jest już ponad pół dnia) i do tego prawie cały ponad 100km podjazd na Lolo Pass, co na płaskim przełoży się na jeszcze większą różnicę. Strasznie jest mocny, to taki rzadki przypadek bardzo młodego zawodnika w ultra (ledwie 25 lat), a już doświadczonego, cos jak nasz Paweł Pieczka czy tez troszkę starszy Kosma Szafraniak. Bo z reguły z przyczyn finansowych w ultra dominują raczej nieco starsi zawodnicy ze stabilniejszą sytuacją życiową, bo zdobywanie doświadczenia sporo czasu i tez pieniędzy kosztuje.

A jak już młody zawodnik ma owo doświadczenie - to przewaga młodości jednak dużo daje, ten sam organizm w wieku 25 lat jest na pewno wydajniejszy niż w wieku 40 lat. Też stosuje ciekawą taktykę - bo śpi w dzień, a jedzie całe noce, co pozwala mu krócej jechać w upałach, ale do tego to trzeba mieć kasę na hotele.

Ale to bardzo długi wyścig, tak jak pisałem wyścig na wyniszczenie, tak więc wiele się jeszcze może zmienić. Póki co mamy Abdullaha daleko z przodu, a za nim grupka 5 zawodników jadących w niewielkiej odległości - Więcki, Carpenter, Botti, Omar i Fin Simula, a i następni nie aż tak daleko.

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 5 Cze 2019, 13:26 »
Wyspany Michał, to szybki Michał. Cieszmy się ;D
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna KrzysiekW

• Na forum od: 19.09.2018
« 5 Cze 2019, 13:31 »
Z tego co czytałem w internetach to Abdullah raczej twardo trzyma się diety. Poza tym jak ktoś od dawna nie je produktów odzwierzęcych, to pewnie boi się reakcji swojego organizmu na mieśo niewiadomej jakości.

Offline Mężczyzna rybadigital

• 2021 MRDP ukończyciel
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 30.09.2016
« 5 Cze 2019, 14:14 »
Pragmatyk i ideowiec... o to to ... takie określenia dobrze obrazują dyskusję.
Dla wielbicieli diety orleńskiej  , ser kozi pod weganizm nie podchodzi ;) .

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 5 Cze 2019, 14:23 »
Wyspany Michał, to szybki Michał. Cieszmy się ;D
Wypoczął i ciśnie. Z powrotem jest drugi, podczas jego noclegu wyprzedził go tylko jeden z zawodników.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna KrzysiekW

• Na forum od: 19.09.2018
« 5 Cze 2019, 14:24 »
Pragmatyk i ideowiec... o to to ... takie określenia dobrze obrazują dyskusję.
Dla wielbicieli diety orleńskiej  , ser kozi pod weganizm nie podchodzi ;) .

MaciekK pytał o jedzenie bez mięsa ;)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 5 Cze 2019, 14:56 »
Wypoczął i ciśnie. /.../

a/ Po swoje jedzie.
b/ Urlop wziął, ten wykorzystać chce, więc - ciśnie (= logisch).

Goł! Goł! Goł! Goł! Polaku.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 5 Cze 2019, 14:58 »
Wypoczął i ciśnie. Z powrotem jest drugi, podczas jego noclegu wyprzedził go tylko jeden z zawodników.

Wypoczął to wcześniejszej nocy, bo tej ostatniej na całą przerwę to zeszło 4h, więc snu to pewnie więcej jak 3h nie było, wygląda z mapy że Michał raczej śpi na dziko, nie na pocztach. Tak więc przy niewielkiej różnicy kilometrowej to te miejsca pomiędzy bezpośrednimi rywalami  jeszcze nie tak wiele mówią, bo kiedyś każdy musi zaległości snu nadrobić. Przykładowo Fin Simula zanotował taki awans bo jechał całą noc, więc ta jego trzecia pozycja jest na kredyt, bo już teraz to odsypia i inni go pewnie w tym czasie łykną.

Offline Mężczyzna rybadigital

• 2021 MRDP ukończyciel
  • Miasto: Polska
  • Na forum od: 30.09.2016
« 5 Cze 2019, 15:19 »
Te xx-dniowe rywalizacje w ultra w podglądaniu są znacznie ciekawsze od takiego Giro :)
Pod rozwagę UCI ...

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 5 Cze 2019, 15:26 »
Spanie ma póki co pod dachem (pomijając drzemki pierwszej nocy). Dzisiaj prawdopodobnie spał na poczcie (zatrzymał się tuż przy miejscu, gdzie miał ją oznaczoną na mapie) - ale tego jeszcze nie potwierdziłem.

Tak, wczorajszy sen był do pełna - 6 h, dzisiaj wydaje mi się, że mogło wyjść mniej niż te 3 h realnego snu.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 5 Cze 2019, 15:51 »
Niestety w tym roku skopali trochę ten monitoring, nie ma możliwości wybrania map Google, a te są dużo bardziej przejrzyste niż OSM, są na niej właśnie takie obiekty jak poczty, sklepy itd, są nazwy miast na dużym oddaleniu, a te mapy co są teraz do wyboru pod tym względem sa mizerniutkie.

Offline Mężczyzna Ricardo

• Na forum od: 25.05.2011
« 5 Cze 2019, 16:01 »
Michał znając moje rekomendacje odnośnie noclegów na pocztach raczej nie śpi po krzakach. Urządzenie monitorujące działa chyba w ten sposób że co około 5 minut zbiera pozycję i wysyła na stronę, więc jeśli urządzenie w ciągu kolejnych kilku minut znajdzie się pod dachem i nie może złapać pozycji to jej nie wysyła i oznacza postój na ostatniej znanej lokalizacji. Podczas ostatniego noclegu strona monitoringu pokazywała, że śpi gdzieś w krzakach 0,5 mili od miasteczka Lucile (gdzie miał dostępną pocztę), co wydaje się być zupełnie nieprawdopodobne.

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« 5 Cze 2019, 16:04 »
Z informacji jakie płyną zza Oceanu punktem noclegowym była poczta w Lucile :-)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 5 Cze 2019, 16:51 »
Abdullah jedzie niesamowicie, przejechał ten ponad 100km podjazd po kompletnym zadupiu, wjechał do Montany i jeszcze powiększył przewagę do 250km, w Lolo miał czas aż 7h poniżej rekordu trasy. I myślę, że rekord trasy jest jego prawdziwym celem, pod to ma ułożony harmonogram przejazdu.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 5 Cze 2019, 17:42 »
Intryguje mnie czy mogą się na takiej imprezie przydarzać przypadki dopingu mechanicznego (elektryczne wspomaganie). Gdzieś przeczytałem, że KOMy na stravie się zdarzają zrobione niezupełnie o własnych siłach.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum